New Yorkers hebben weer de grootste

De toren van het nieuwe World Trade Center in New York is officieel het hoogste gebouw in de Verenigde Staten. Dat heeft de hoogtecommissie van de Raad voor Hoge Gebouwen en Stedelijke Omgevingen dinsdag in Chicago bekendgemaakt. Juist die stad verliest de nummer 1-positie, nu is vastgesteld dat de Willis Tower van Chicago minder hoog is dan het WTC.

De New Yorkse toren staat op de plaats van de Twin Towers, die bij de terreuraanslagen van september 2001 ineenzegen. De toren is 541,3 meter hoog. Dat is 1776 feet, een symbolisch getal dat verwijst naar het jaar waarin de Amerikanen hun onafhankelijkheidsverklaring ondertekenden.

Overigens bereikt het WTC die hoogte met behulp van een 124 meter hoge zendmast. Zonder deze naald meet het bouwwerk krap 417 meter. Dat zal de inwoners van Chicago goed doen. Hoewel de hoogtecommissie - hoogste scheidsgerecht als het gaat om geschillen tussen hemelbestormende bouwers - moest worden ingeschakeld en bepaalde dat de meters van de naald mochten worden meegerekend, kunnen zij er nog altijd prat op gaan dat hun toren zonder naald met gemak de 442 meter haalt.