Poetin op bezoek in Vietnam

De Russische president Vladimir Poetin is dinsdag in Hanoi aangekomen voor eendaags staatsbezoek. Poetin wil met het bezoek de banden aanhalen met het land dat vroeger een ideologische bondgenoot was. Vermoedelijk staan gesprekken over samenwerking op militair gebied en op het gebied van energie op de agenda.

Rusland is een van de belangrijkste leveranciers van militair materieel aan Vietnam en er worden plannen gemaakt om bepaald materieel in Taiwan te laten maken, met hulp van Russische bedrijven. Vorige week droeg Rusland de eerste van zes onderzeeërs over aan Taiwan.

"De Russisch-Vietnamese vriendschap heeft de tand des tijds doorstaan en heeft diverse tragische gebeurtenissen van de twintigste eeuw en drastische veranderingen in de wereld en in onze landen overleefd", schreef Poetin in een artikel dat Vietnamese staatsmedia publiceerden.

Vietnam en Rusland waren ideologisch gezien bondgenoten totdat de Sovjet-Unie in 1991 uiteenviel. De bilaterale betrekkingen werden onder Poetin steeds beter en de beide landen tekenden in 2001 een strategische samenwerkingsovereenkomst.