Bewegend beeld van Aletta Jacobs ontdekt

Redactie

Van Aletta Jacobs is bewegend beeld ontdekt. Op de beelden uit 1915 is te zien dat Jacobs met collega-feministen Jane Adams en Gertrud Bäumer voorbij de Brandenburger Tor in Berlijn loopt. De vrouwen waren daar om de gevolgen van de voedselblokkades tijdens de eerste Wereldoorlog te bestuderen.

De ontdekking komt op naam van historicus Marten van Harten, laat kennisinstituut Atria weten. Volgens hoogleraar moderne geschiedenis van de Rijksuniversiteit Groningen Mineke Bosch zijn de beelden verrassend. "Het geeft een mooi beeld van een vitale Aletta Jacobs uit een roemrijke periode uit haar actieve leven: de rondreis langs alle premiers en ministers van buitenlandse zaken van de oorlogvoerende landen om de resolutie van het Haagse Vrouwencongres aan te bieden."

Bosch, die ook voorzitter is van het Letteren Vrouwennetwerk, sluit niet uit dat in de toekomst meer bewegende beelden van Jacobs worden gevonden. Van Harten vond in het kader van zijn onderzoek ook een brief die de in 1929 overleden Jacobs stuurde naar haar neef Charles Jacobs. Daarin beschreef de arts en feministe haar ervaringen en observaties.

Aletta Jacobs was de eerste Nederlandse vrouw die een universitaire studie succesvol afrondde en daarmee ook de eerste vrouwelijke Nederlandse arts