Einde dreigt voor pedohulplijn

Redactie

Door het wegvallen van overheidssubsidie dreigt de hulplijn voor pedofielen Stop it Now te worden opgeheven. Het is nog niet gelukt andere financiers te vinden, zei voorzitter Jules Mulder op Radio 1.

De hulplijn heeft sinds de oprichting anderhalf jaar geleden een kleine 150 duizend euro subsidie gehad. In die tijd kwamen 250 telefoontjes en vijftig mails binnen. Zeker de helft komt van mannen die hulp zoeken voor hun gevoelens jegens kinderen. De rest komt vooral van familieleden die zich zorgen maken over een partner of hun zoon. Zij krijgen uitleg hoe ze met de vermeende pedoseksueel kunnen praten en worden gestimuleerd hem te laten bellen.

Het aantal van 150 mogelijke pedofielen is volgens Mulder 'enorm hoog'. "Zeker als je je bedenkt dat het een groep is die enorm veel schroom heeft over zijn eigen gevoelens, gedachten en gedrag. Bij deze groep probeer je eigenlijk het misbruik voor te zijn."

Na het wegvallen van de subsidie is het niet meer mogelijk pedoseksuelen voor meer anonieme gesprekken door te verwijzen naar De Waag, een kliniek voor pedoseksuelen waar Mulder ook behandelaar is. "In die gesprekken kunnen mensen verder uitzoeken wat er met hen aan de hand is en of ze echt meer hulp nodig hebben. Maar dat is straks niet meer mogelijk."

De hulplijn zelf kan nog een tijdje door, maar moet op termijn ook stoppen. "Wat je dan overhoudt is een website waar mensen misschien nog kunnen mailen."

Er is volgens Mulder enorm hard gezocht naar andere middelen. "Maar pedofilie is geen populair onderwerp om subsidie aan te geven." Bedrijven en fondsen moeten het volgens hem niet zien als een hulplijn voor pedofielen, maar als een hulplijn die probeert seksueel misbruik te voorkomen. "Dat is een zaak waar veel mensen achter kunnen staan."