Duitse politie plaatst eerste 'roofkunst' online

De Duitse politie heeft afbeeldingen van 25 van de 1406 onlangs in München teruggevonden kunstwerken op een internetpagina geplaatst. Iedereen kan zo helpen de in de Tweede Wereldoorlog geroofde werken thuis te brengen, hopen de autoriteiten.

Van de grote partij doeken, tekeningen en prenten zouden er ongeveer 590 zijn gestolen door de nazi's. Tijdens Hitlers schrikbewind werden joodse kunstverzamelaars vaak bestolen of gedwongen hun collectie voor een appel en een ei van de hand te doen. De vader van de 80-jarige Cornelius Gürlitt, in wiens Münchense appartement de kunstschat vorig jaar werd aangetroffen, zou in die louche handel een rol hebben gespeeld.

Op de website lostart.de worden sinds maandag de eerste 25 werken aan de wereld getoond. De komende tijd volgen er meer, lieten de autoriteiten weten.

De afgelopen week groeide het ongeduld van onder meer joodse organisaties en groeide de druk op de Duitse regering de vondst snel openbaar te maken. De regering in Berlijn maakte maandag bekend dat een werkgroep van zes deskundigen zich over de identificatie van de kunstwerken gaat buigen.

Ongeveer 380 in München gevonden werken zouden door de nazi's zijn aangemerkt als 'ontaarde kunst'. Die gold als verderfelijk en werd doorgaans naar het buitenland verkocht.