FOK!filmblik: Play Misty for Me (1971)

dekatophetspek

Vandaag treffen we in het FOK!filmblik het regiedebuut van Clint Eastwood aan. Het was namelijk op 12 november 1971 dat de film Play Misty for Me voor het eerst op het witte doek te zien was.

Play Misty for Me

Dave Garver (Clint Eastwood) is een deejay bij KRML, een jazz radiozender. Bij zijn uitzendingen wordt hij regelmatig opgebeld door een gestoorde fan genaamd Evelyn Draper. Draper heeft de gewoonte om steeds het liedje 'Misty' van Errol Garner aan te vragen. Als Dave zijn relatie met zijn vorige vriendin Tobie Williams probeert te herstellen blijkt dat Evelyn hem met niemand wil delen en dat ze daarvoor over lijken gaat.

Play Misty for Me 1

Clint Eastwood was in 1971 natuurlijk al lang bekend van zijn rollen in epische westernfilms, maar ook het thriller genre was goed aan de Amerikaanse acteur besteed. De psychologische thriller Play Misty for Me werd in slechts drie weken opgenomen. De concertopnames die in de film te zien zijn werden opgenomen op het Monterey Jazz Festival.

Play Misty for Me 2

Het scenario van Play Misty for Me werd geschreven door Dean Riesner en Jo Heims, die ook het script voor Dirty Harry zouden leveren. Play Misty for Me werd gemaakt met een budget van 725.000 dollar en zou wereldwijs meer dan 10 miljoen dollar opbrengen. Lang niet gek voor een regiedebuut.