Televisieactie giro 555 voor Filipijnen

Publieke en commerciële radio- en televisiezenders houden maandag een inzamelingsactie voor de slachtoffers van de tyfoon op de Filipijnen. De actie wordt georganiseerd door de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) en de publieke omroep, RTL en SBS6, laten de partijen dinsdag weten.

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum dient maandag als actiecentrum met een belteam dat van 06.00 uur tot middernacht te bereiken is. Ook kunnen mensen er geld en cheques inleveren. Het gironummer 555 is al sinds maandag opengesteld in verband met de ramp.

Miljoenen Filipijnen zijn slachtoffer van de verwoestende tyfoon Haiyan. Complete dorpen werden van de kaart geveegd en er zijn duizenden dodelijke slachtoffers. Mensen in het rampgebied hebben volgens de SHO dringend behoefte aan schoon drinkwater, voedsel, onderdak en medicijnen.

Actievoorzitter van de SHO Henri van Eeghen noemt het geweldig dat de omroepen de inzameling van Giro 555 voor de slachtoffers van de Filipijnen mogelijk willen maken door een nationale actie op radio en televisie te organiseren. "We merken dat Nederlanders graag hun betrokkenheid met de slachtoffers laten zien en dat maken de omroepen op deze manier mogelijk."