FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 9 oktober 2013

Bespioneren links Bondsdaglid onwettig

Met het jarenlang schaduwen van het linkse Bondsdaglid Bodo Ramelow heeft de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst (BfV) de grondwet overtreden. Dat oordeel velde het Constitutionele Hof in Karlsruhe woensdag.

Het is de BfV niet geheel verboden parlementariërs te bespioneren, meent het hof. Maar de voorwaarden voor de inzet van zo'n paardenmiddel zijn volgens de opperrechters erg streng en het moet bij een uitzondering blijven. Voor Ramelow was geen reden zo'n uitzondering te maken.

Ramelow stapte, toen hij er lucht van kreeg dat de BfV zijn gangen naging, zelf naar de rechter. Ook fractievoorzitter Gregor Gysi, partijvoorzitter Katja Kipping en prominente partijgenoten als Sahra Wagenknecht en Dietmar Bartsch werden geschaduwd.

Ramelow was ooit lid van de PDS, de politieke erfgenaam van de communistische partij van de DDR. Hij speelde een belangrijke rol in het samengaan van de PDS met enkele leden van de linkervleugel van de sociaaldemocratische SPD. De nieuwe fusiepartij, Die Linke, behaalde bij de Bondsdagverkiezingen van vorige maand een teleurstellende uitslag en lijkt veroordeeld tot de oppositie.

Kuitblessure voor doelman Boschker

FC Twente heeft Sander Boschker geblesseerd zien afhaken. De doelman heeft volgens de Tukkers een kleine spierscheuring in de linkerkuit opgelopen. De bijna 43-jarige Boschker moet dit seizoen in Enschede genoegen nemen met een rol op het tweede plan. Nick Marsman krijgt van trainer Michel Jansen de voorkeur.

FC Twente mist ook al doelman Sonny Stevens door een blessure. Stevens kwam afgelopen zomer over van Volendam en moet op termijn de eerste doelman worden bij de koploper van de eredivisie.

Van der Vaart snapt tegenzin bij Van Gaal

Rafael van der Vaart heeft er begrip voor dat Louis van Gaal de functie van bondscoach van het Nederlands elftal met frisse tegenzin bekleedt. "Als ik maar één keer in de twee maanden zou kunnen voetballen, vind ik dat ook te weinig", vertelde de speler van Hamburger SV woensdag aan Novum Nieuws. "Dus ik snap dat wel."

Van Gaal liet twee maanden geleden na de oefeninterland tegen Portugal weten eigenlijk veel liever clubtrainer te zijn. Naar eigen zeggen offert hij zich op voor zijn ultieme doel, het WK in Brazilië. "Ik wil een keer een groot toernooi meemaken met een nationale selectie", liet hij destijds in Faro weten. Na het WK vertrekt hij bij Oranje.

"Elke week wedstrijdjes kijken, dat heb je op een gegeven moment ook wel gezien", ondersteunt Van der Vaart de woorden van de trainer. Wel verwacht hij dat de rol van Van Gaal tijdens de voorbereiding op het WK groter zal worden. "Als we in de zomer langere tijd bij elkaar zijn, kan hij zijn stempel op het spel drukken. Daar ben ik wel van overtuigd."

Van der Vaart denkt sowieso dat Oranje volgend jaar met de huidige selectie hoge ogen kan gooien in Brazilië. "Daar heb ik veel vertrouwen in", laat hij weten. "Dat we voetballend goed genoeg zijn om van veel landen te kunnen winnen. We moeten als een hecht team opereren."

Bulgaarse trainer stapt op na intimidatie

Ivaylo Petev is al twee dagen na zijn aanstelling opgestapt als trainer van Levski Sofia. De 38-jarige Bulgaar werd dinsdag tijdens zijn officiële presentatie geïntimeerd door supporters van zijn nieuwe club. Een groep onverlaten verstoorde de persconferentie en dwong Petev om zijn shirt van de club uit te trekken en de zaal te verlaten.

Petev werd de afgelopen twee seizoenen Bulgaars kampioen met Ludogorets. Supporters van Levski beschuldigen de trainer ervan sympathieën te koesteren voor aartsrivaal CSKA Sofia. Clubeigenaar Todor Batkov maakte woensdag bekend dat oud-speler Antoni Zdravkov de rest van het seizoen de groep zal leiden.

NAM wil praten met voorspeller aardbevingen

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wil graag om tafel met de gepensioneerde ingenieur Adriaan Houtenbos, die stelt dat Groningers rekening moeten houden met steeds meer en zwaardere aardbevingen. De NAM is geïnteresseerd in het onderzoek van Houtenbos en zal hem uitnodigen, laat het bedrijf woensdag in een reactie weten.

NRC Handelsblad meldde woensdag dat Houtenbos, die voor zijn pensioen bij de NAM werkte, op basis van eigen onderzoek de eerste beving met een kracht van 4 op de schaal van Richter nog dit jaar verwacht. De eerste aardbeving met een kracht van 5 op de schaal van Richter komt volgens hem in 2029. De NAM stelt in de reactie dat deskundigen wereldwijd zich buigen over de voorspelbaarheid van aardbevingen.

Houtenbos, die zich baseert op grafieken en gegevens van het KNMI, de NAM en van het Staatstoezicht op de Mijnen, gaf verder aan te denken dat de NAM en het KNMI de bevolking hebben misleid. In 2004 zouden ze al hebben geweten dat bevingen met een kracht van 5 op de schaal van Richter eraan zitten te komen.

De NAM stelt echter dat tot vorig jaar werd uitgegaan van aardbevingen met een maximale kracht van 3,9. Een aardbeving in augustus vorig jaar bij Huizinga leidde tot 'nieuwe inzichten'. "Deze zijn aanleiding geweest om onder meer de kracht en de gevolgen van aardbevingen door gaswinning opnieuw te onderzoeken. Het KNMI heeft op basis van de beschikbare informatie geconstateerd dat een aardbeving door gaswinning met een kracht van 4 tot 5 op de schaal van Richter tot de mogelijkheden behoren."

Van Aartsen achter optreden agenten rond diplomaat

De agenten die zaterdag in Den Haag een hooggeplaatste Russische diplomaat arresteerden moesten dit wel doen. De betrokken politieagenten hadden op grond van het Kinderrechtenverdrag en van de Politiewet de plicht de kinderen van de diplomaat in bescherming te nemen, laat burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) woensdag weten in een reactie.

Van Aartsen, die ook regioburgemeester van de politieregio Den Haag is, stelt er 'uiteraard' van doordrongen te zijn dat minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) de relatie met buitenlandse mogendheden moet bewaken. "Het persoonlijke begrip van minister Timmermans voor het optreden van de politie waardeer ik."

Nederland bood woensdag excuses aan Rusland aan voor het schenden van het Verdrag van Wenen. Met de aanhouding en detentie van de diplomaat Dmitri Borodin, die volledige immuniteit en onschendbaarheid geniet, is het verdrag geschonden, zo heeft Timmermans geconcludeerd. "Wij houden ons aan het internationaal recht, ook als dat af en toe met enig tandenknarsen is", zei Timmermans woensdag tegen de NOS.

De minister heeft wel persoonlijk begrip voor het optreden van de betrokken agenten, zegt hij. Volgens hem hebben ze gehandeld vanuit hun professionele verantwoordelijkheid voor een situatie die zij na een melding aantroffen.

Over de precieze gang van zaken rond de arrestatie van Borodin bestaat nog veel onduidelijkheid. De Telegraaf schreef woensdagochtend op basis van het proces-verbaal dat de 46-jarige Rus nauwelijks nog op zijn benen kon staan van dronkenschap. Zijn kinderen werden verwaarloosd aangetroffen.

Een woordvoerder van het Russische ministerie van buitenlandse zaken meldde eerder dat Borodin is gearresteerd vanwege een verzonnen beschuldiging van kindermishandeling. Het Meldpunt Kindermishandeling heeft bevestigd een melding van de politie te hebben gekregen over het gezin. De melding ging volgens het meldpunt over huiselijk geweld.

Wat er precies is gebeurd, wilde Timmermans woensdag niet zeggen. Rusland krijgt het rapport over het politieonderzoek toegestuurd 'in een reactie op de eerdere beschrijving van de Russen van het hele voorval'. "Dan wordt de discussie tussen de Russen en ons voortgezet", zei de minister tegen de NOS

Of Borodin nog lang op zijn post kan blijven zitten, weet Timmermans niet. "Ik weet niet hoe zij nu gaan reageren. Die discussie gaan wij nu met hen aan. Ik probeer dat op een correcte en zakelijke manier te doen."

'Verloofde Tatjana nog steeds getrouwd'

De aanstaande echtgenoot van Tatjana Simic is nog getrouwd. De 50-jarige zangeres heeft bekendgemaakt te gaan trouwen met de vijftien jaar oudere miljonair Lex van Hessen, maar hij is nog niet gescheiden van zijn vorige echtgenote. Dat meldde RTL Boulevard woensdag op basis van een familielid van Van Hessen.

Eerder dit jaar, toen Simic bekendmaakte samen te gaan wonen met haar vriend, werd al bekend dat hij nog getrouwd is. Dat is blijkbaar in de tussentijd niet veranderd. "Lex en ik willen dolgraag trouwen", zei de zangeres in Story. "Ik wil nu niets liever dan met hem trouwen en samen oud worden." Ze hebben nog geen datum geprikt voor het huwelijk.

77-jarige vliegtuigpassagier maakt veilige landing

Een 77-jarige passagier van een Cessna 172 heeft het toestel veilig aan de grond weten te zetten nadat de piloot, een vriend van hem, onwel was geworden. John Wildey had nog nooit een vliegtuig bestuurd, maar werd door vlieginstructeurs op de grond geïnstrueerd.

Wildey was dinsdag met zijn vriend meegegaan voor een tochtje boven het noordwesten van Engeland. Toen de vriend onwel werd, sloeg hij alarm. Het was inmiddels avond en op de nabijgelegen luchthaven Humberside maakte men zich op voor een noodlanding, in het donker.

Dankzij de instructeurs en zijn eigen onverschrokkenheid heeft Wildey het avontuur overleefd. De BBC tekende zijn verhaal woensdag op. Zijn vriend bleek, toen het toestel eenmaal was geland, overleden.

Nederlander doodgeschoten in Colombia

Een in Nederland geboren Spanjaard is dinsdagavond in de Colombiaanse stad Barranquilla doodgeschoten. Het 40-jarige slachtoffer werd door twee huurmoordenaars op een motorfiets meerdere keren onder vuur genomen, meldt de Colombiaanse krant El Colombiano.

De in Haarlem geboren man was een Spaans staatsburger. Hij woonde in de Colombiaanse stad en was er al enige jaren actief in de vastgoedbranche. De man werd voor zover bekend niet bedreigd, heeft een anonieme politiebron tegen de krant gezegd.

Madonna mogelijk in Songwriters Hall of Fame

Madonna is genomineerd voor een plek in de Songwriters Hall of Fame. De kanshebbers zijn woensdag bekendgemaakt. Naast de 55-jarige zangeres behoren onder anderen Cyndi Lauper en Led Zeppelins Jimmy Page en Robert Plant tot de genomineerden.

Vanaf nu tot 16 december kunnen mensen stemmen op hun favoriet. De artiesten die uiteindelijk worden opgenomen in de Songwriters Hall of Fame worden op 12 juni gelauwerd tijdens een gala in New York.

Vermiste patiŽnte dood in trappenhuis ziekenhuis

Een patiënte die ruim twee weken geleden zoek raakte in het General Hospital in San Francisco is dood gevonden in het trappenhuis van het ziekenhuis. Het is vooralsnog een raadsel wanneer en waaraan de 57-jarige Lynne Spalding is overleden, zei de politie woensdag.

Spalding was met een infectie in het ziekenhuis opgenomen en verdween op 21 september. Dinsdag werd haar ontzielde lichaam in het trappenhuis aangetroffen tijdens een routinecontrole van het technisch personeel. Het trappenhuis wordt doorgaans alleen in noodgevallen gebruikt.

Vrienden hebben Spalding nog twee dagen na haar opname bezocht. Zij meldden dat de vrouw er toen beroerd aan toe was. Mogelijk is ze door medicijnen erg in verwarring geraakt, zo opperden zij.

Ravage op A59 door ongeval

Op de A59 bij knooppunt Hooipolder is woensdagavond een ravage ontstaan door een ongeval tussen een vrachtwagen, een bestelbus en een auto. Vijf zijn gewond geraakt, van wie twee ernstig. de slachtoffers zijn naar een ziekenhuis gebracht, meldt de politie. De snelweg is in beide richtingen afgesloten, laat Rijkswaterstaat weten.

Verkeerslichten op het knooppunt zijn volgens de Verkeersinformatiedienst geraakt en liggen overdwars op de rijbaan. De betrokken voertuigen zijn zwaar beschadigd.

De rijbaan richting Oss is vanaf de afrit Oosterhout dicht, de andere kant op is de rijbaan afgesloten vanaf de afrit Waspik. Hoelang de afsluiting nog duurt is nog onduidelijk.

Troicki en Cilic krijgen snel duidelijkheid van CAS

Viktor Troicki en Marin Cilic weten binnen een maand wanneer ze weer op de tennisbaan mogen staan. Het internationaal sporttribunaal CAS heeft beloofd uiterlijk begin november in beide zaken een uitspraak te doen. Beide tennissers staan al geruime tijd aan de kant wegens het overtreden van de dopingregels.

Troicki deed woensdag tijdens een besloten hoorzitting zijn verhaal aan het CAS. Partijen wilden na afloop niet zeggen wat er precies was besproken. De Servische tennisser vecht een dopingschorsing aan van achttien maanden. Hij kreeg die straf omdat hij in april bij het masterstoernooi van Monte Carlo geweigerd zou hebben om bloed af te staan.

Cilic moet volgende week woensdag zijn verhaal doen bij het CAS. De Kroaat testte begin mei positief op het verboden middel nikethamide en kreeg daarvoor een schorsing van negen maanden. Die straf kan nog hoger uitvallen. De internationale tennisfederatie heeft het CAS gevraagd Cilic voor twee jaar uit te sluiten.

Troicki is sinds zijn schorsing op de wereldranglijst gezakt van de 53e naar de 73e plaats. Bij vrijspraak kan hij volgende maand nog met Servië deelnemen aan de Davis Cupfinale tegen Tsjechië. Cilic duikelde de afgelopen maanden van de twaalfde naar de 37e plaats.

Vrouw bevalt op veld voor ziekenhuis

De bevalling van een inheemse vrouw op een grasveld voor een ziekenhuis in de Mexicaanse staat Oaxaca kan de directeur van de kliniek zijn baan kosten. De vrouw werd de toegang tot de kliniek ontzegd, waarna ze gedwongen was haar kind buiten ter wereld te brengen. De directeur is in afwachting van een onderzoek op non-actief gesteld.

Een foto van de vrouw met een pijngrimas op haar gezicht en haar pasgeborene nog aan de navelstreng in het gras leidde in Mexico tot een golf van verontwaardiging. De vrouw, de 29-jarige Irma Lopez, werd op 2 oktober door een verpleegkundige de deur uit gewerkt, omdat ze 'nog steeds niet klaar' zou zijn en maar op de dokter moest wachten.

Circuits vragen F1-teams hoge bedragen

De dollartekens in de ogen van Formule 1-baas Bernie Ecclestone komen de teams op hoge kosten te staan. De circuits betalen zich blauw om een race te mogen organiseren en proberen via allerlei manieren geld in het laatje te brengen.

Op de niet Europese circuits kost het huren van onder meer de pitbox en de hospitality unit gemiddeld 300.000 dollar. Wil je een koelkast huren, dan moet je 1200 dollar aftikken. Ook een ding als een kleerhanger kost al een fortuin. De teams zijn in ieder geval niet blij met de hoge kosten. Zo kan volgend jaar een testdag 500.000 dollar kosten, veel geld voor de kleinere renstallen die hierdoor mogelijk een of meerdere tests over gaan slaan om kosten te besparen.

The Times sprak met een anonieme bron uit de kleinere teams. "Het is als een voetbalclub die naar Old Trafford afreist voor een duel met Manchester United en dan geld neer moet tellen voor het gebruik van de kleedkamer, heet water en zeep. Het is een kostenpost waar de grote teams hun neus voor ophalen, maar ongemerkt is het wel een grote factor in de begrotingen van de kleine renstallen."

'Geen deadline bij gesprekken'

Aan de onderhandelingen van drie oppositiepartijen en het kabinet is geen deadline verbonden. Dat heeft D66-leider Alexander Pechtold woensdagavond gezegd, kort voor hervatting van de gesprekken.

"We stellen ons geen deadline", zei Pechtold bij aankomst op het ministerie van Financiën. Hij zei ook dat er nog lang geen sprake is van een 'totaaloverzicht'. Het vertrek van GroenLinks uit de onderhandelingen noemde Pechtold jammer, omdat D66 en GroenLinks over een aantal onderwerpen hetzelfde denken.

Pechtold zei dat hij zelf de afgelopen dagen ook een paar keer dichtbij afhaken is geweest. "Onze voornaamste doelen dreigden uit het zicht te raken. Maar gelukkig zijn ze nog allemaal in zicht." D66 wil meer hervormingen en lagere belastingen. Dat moet leiden tot meer werkgelegenheid.

ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob zei niet te verwachten dat woensdagavond 'eindconclusies' worden bereikt. "Maar misschien wel op onderdelen." Slob zei dat er eigenlijk pas twee dagen echt is onderhandeld.

SGP-leider Kees van der Staaij verwacht woensdagavond voortgang te boeken. Hij kon niet zeggen hoe lang de gesprekken nog zullen duren. "Ik vind het heel lastig om daarover harde verwachtingen uit te spreken, maar het zou me verbazen als we vanavond zouden zeggen: we zijn er wel ongeveer uit."

GroenLinks haakte eerder op de dag af. Fractievoorzitter Bram van Ojik zei er geen vertrouwen meer in te hebben dat er een akkoord komt waar GroenLinks zich in kan vinden. Daarbij ging het onder meer om de vraag of er zes miljard euro extra moet worden bezuinigd. Het kabinet en D66 vinden van wel, maar GroenLinks verzet zich daartegen.

Het kabinet praat nu nog met D66, ChristenUnie en SGP. Samen met de coalitiepartijen VVD en PvdA hebben deze partijen samen de kleinst mogelijke meerderheid in de Eerste Kamer, van 38 zetels.

FIFA schorst official voor het leven

De FIFA heeft de Sri Lankaanse official Vernon Manilal Fernando voor het leven geschorst. De tuchtcommissie had het bestuurslid eind april verboden om acht jaar lang een functie te vervullen binnen de voetballerij.

Zowel de veroordeelde als de onderzoeksleider van de ethische commissie, de Amerikaan Michael J. Garcia, tekenden beroep aan tegen die uitspraak. De laatste kreeg na een nieuwe hoorzitting van twee dagen in Zürich gelijk.

Het bezwaar van Fernando werd verworpen. De commissie van beroep acht hem onder meer schuldig aan corruptie, omkoping, belangenverstrengeling en het aannemen van diensten of geschenken. Details daarover zijn niet bekend gemaakt. De Sri Lankaan was een kompaan van de omstreden Mohamed bin Hammam, voormalig vicevoorzitter van de FIFA.

'Basisdebuut voor Zouma (18) bij Frankrijk'

Kurt Zouma maakt zijn debuut bij de Franse nationale ploeg, mogelijk meteen als basisspeler. Hij profiteert van een goed gevulde lappenmand.

Bondscoach Laurent Blanc heeft weinig te kiezen door de blessures van diverse vaste waardes achterin. Zo viel ook Arsenal-verdediger Laurent Koscielny af. Het is hoogst onzeker of hij in actie kan komen als Frankrijk vrijdag tegen Australië speelt. Zouma zou een noodoplossing kunnen zijn, melden Franse media.

De 18-jarige verdediger maakte nooit eerder deel uit van de selectie van Blanc. Wel boekte hij deze zomer succes met de Franse ploeg onder 20 door het WK te winnen. Het talent stond als 16-jarige al voor het eerst binnen de lijnen bij het Franse Saint-Etienne, waar hij nog steeds furore maakt.

Koetsier opgepakt bij drankcontrole

Tijdens een alcoholcontrole in Alkmaar is gisteren een koetsier aangehouden. Een koetsier is de bestuurder van een koets. De man had iets te diep in het glaasje gekeken.

De grootschalige alcoholcontroles vonden plaats tijdens het evenement Alkmaar Ontzet. Elk jaar op 8 oktober viert Alkmaar dat het de Spaanse agressor bijna vijfhonderd jaar geleden een schop onder z’n hol gaf. Destijds was de stad de eerste die een belegering van de Habsburgers succesvol wist te doorstaan.

De festiviteiten bestaan uit lampionnentochtjes, zuurkool  eten, vuurwerk en zuipen tot je geen voertuig van 2 pk meer besturen kan.

Buiten de koetsier om heeft de politie nog 26 andere bestuurders aangehouden.

Commercial Robin Thicke zorgt voor ophef

Een commercial met Robin Thicke heeft in Groot-Brittannië enige ophef veroorzaakt. In het reclamefilmpje, gebaseerd op de clip van de zomerhit Blurred Lines, zijn schaars geklede vrouwen te zien. Na 97 klachten heeft de Britse mediawaakhond Advertising Standards Authority (ASA) nu bepaald dat de commercial alleen na 19.30 uur mag worden uitgezonden.

De dames in het reclamefilmpje voor een draadloze, draagbare speaker zijn onder meer dansend en knielend op handen en voeten te zien. Veel tv-kijkers vonden de commercial seksistisch, neerbuigend tegenover vrouwen en ongepast voor uitzending op de vroege avond. De ASA heeft de commercial daarop beoordeeld als 'te seksueel getint', schrijft de BBC.

Thickes clip bij Blurred Lines lag eerder dit jaar zelf ook al onder vuur. De Amerikaanse zanger bracht twee versies uit van de muziekvideo: een met de dames in kleding en een met de dames topless. De laatstgenoemde versie kon niet door de beugel volgens Youtube, die de clip van de website verwijderde.

Valencia bevestigt: Rami gaat naar Milan

Adil Rami maakt zo snel mogelijk de overstap van Valencia naar AC Milan. De verdediger heeft het verbruid bij zijn huidige werkgever. Door zijn gedrag op het veld zit Rami momenteel een disciplinaire schorsing uit. De technische staf is bovendien niet meer van plan om de centrale verdediger dit seizoen op te stellen. Milan meldde zich snel om een uitweg te bieden. Hoogstwaarschijnlijk met succes.

Op een persconferentie bevestigt Amadeo Salvo, clubpresident, dat het vertrek van Rami aanstaande is. "De onderhandelingen verlopen tot nu toe vlekkeloos. Ik weet nog niet precies wanneer, maar het komt goed. Dat hangt natuurlijk niet alleen van ons af, maar ook van de speler en AC Milan."

Milan huurt Rami naar verwachting tot het einde van het seizoen. Daarna is het voor de Italiaanse grootmacht mogelijk om de international van Frankrijk permanent over te nemen.

Krajicek verslaat Poetintseva

Michaëlla Krajicek heeft de tweede ronde bereikt van het tennistoernooi in de Franse plaats Joué-lès-Tours. De Nederlandse qualifier schakelde woensdag de Kazachse favoriete Joelia Poetintseva uit in drie sets: 6-4, 3-6 en 7-5. Donderdag staat ze tegenover de Française Pauline Parmentier.

Lesley Kerkhove, die zich eveneens met succes door de kwalificaties sloeg, krijgt na haar winst op de Canadese Stephanie Dubois (6-4 en 6-2) in de tweede ronde te maken met de Kroatische Mirjana Lukic-Baroni, de nummer drie van de plaatsingslijst.

Kamervragen over meelezen Whatsapp-berichten

D66 wil een verklaring van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) over het lezen van Whatsapp-berichten door de politie. Kamerlid Gerard Schouw stelt de vragen naar aanleiding van berichten dat een Limburger de politie op de stoep kreeg, nadat hij het woord 'bom' in een Whatsapp-bericht naar zijn vader had gebruikt.

"Dit is een duidelijk voorbeeld van hoe de rechten van de staat boven de rechten van de burger komen te staan", laat Schouw weten in een verklaring. De D66'er wil van de minister weten of Whatsapp-berichten vaker worden afgetapt en waar de beslissingsbevoegdheid daarover ligt.

De man zou in De Limburger hebben verklaard dat hij een Whatsapp-gesprek had met zijn vader over de wedstrijd Fortuna-MVV vorige week, blijkt uit berichten op Twitter. Hij zou in de conversatie een grapje hebben gemaakt over een bom naar aanleiding van een incident vorig jaar bij de wedstrijd Fortuna-MVV, toen een zware vuurwerkbom werd gegooid tijdens de wedstrijd.

De Limburger zou stellen alleen via de berichtenapplicatie te hebben gesproken over een bom, daarna kreeg hij de politie aan de deur. De politie Limburg wil geen uitspraken doen over de zaak.

Europarlement wil milieuonderzoek bij schaliegas

Ook kleine schaliegasboringen mogen voortaan pas worden uitgevoerd als duidelijk is wat de effecten ervan zijn op het milieu. Dat heeft het Europarlement woensdag besloten in een stemming over strengere milieueffectrapportages. Bij kleine schaliegasboringen stelt Europa dergelijk onderzoek nu niet verplicht.

In Nederland wordt op dit moment geen schaliegas gewonnen. Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) kondigde vorige maand aan dat er verder onderzoek moet komen naar de risico's van het boren naar schaliegas. Pas daarna wordt eventueel besloten proefboringen uit te voeren.

De nieuwe regels moeten nog worden goedgekeurd door de afzonderlijke lidstaten. Een woordvoerder van minister Kamp kan dan ook nog niet zeggen wat de gevolgen van de nu in Europa aangenomen richtlijn voor de Nederlandse wetten en regels zijn.

Operatie tegen extremisten in noorden Nigeria

Het Nigeriaanse leger heeft woensdag bij invallen in twee schuilplaatsen van islamitische extremisten wapentuig en explosieven buitgemaakt. Eén verdachte werd gedood. Dat zei een woordvoerder van de krijgsmacht.

De schuilplaatsen lagen in een buitenwijk van de noordelijke stad Kano. Hoewel veel verdachten wisten te ontsnappen, legden de militairen wel de hand op een rugzak met op scherp staande explosieven, AK-47 machinegeweren en munitie, bogen, pijlen en materialen om explosieven te vervaardigen als ontstekers en afstandsbedieningen.

De radicaalislamitische beweging Boko Haram dreigde direct 'snel' meer aanslagen te zullen plegen, met wapens die op de krijgsmacht zijn buitgemaakt. Nigerianen moeten zich opmaken voor een 'grote oorlog' die een einde zal maken aan de democratie en de weg zal bereiden voor de installatie van een islamitisch bewind, zei Abubakar Shekau, leider van Boko Haram, in een videoboodschap.

Islamitische opstandelingen van de beweging Boko Haram worden verantwoordelijk gehouden voor een reeks aanslagen eind juli op een christelijke wijk in Kano. Daarbij vonden ten minste 27 mensen de dood.

IMF: afbouwen steun VS moet zeer geleidelijk

Het afbouwen van de Amerikaanse economische stimuleringsmaatregelen moet zeer geleidelijk gebeuren. Alleen zo kan de Federal Reserve de onrust op financiële markten beperken. Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) woensdag in een halfjaarlijks onderzoek naar de stabiliteit van de economie wereldwijd.

Het terugdringen van het maandelijkse opkoopprogramma - ook wel 'taperen' - en het verhogen van de rente zijn volgens het IMF de voornaamste uitdaging voor de stabiliteit van de wereldwijde economie. Toch moet de Fed niet te lang wachten met dat besluit, zo stelt het fonds. Het te lang vasthouden aan een extreem lage rente bedreigt de economische stabiliteit namelijk ook.

De Amerikaanse koepel van centrale banken moet daarom proberen de neveneffecten van dat besluit zo veel mogelijk te neutraliseren. Duidelijk en tijdig communiceren is daarbij 'essentieel', zo stelt het IMF. Desondanks blijft het taperen riskant, omdat beleggers mogelijk besluiten om hun investeringen snel te verkopen vanwege de hogere rentes.

In de eurozone ziet het IMF daarentegen minder gevaren voor de stabiliteit. De hervormingen die de zeventien landen van de muntunie hebben doorgevoerd, hebben de druk op banken en de obligatiemarkt verlaagd. Ook de versterking van de Europese monetaire unie heeft daaraan bijgedragen, aldus het IMF.

Dat wil echter niet zeggen dat in de muntunie geen ruimte voor verbetering is. Banken moeten volgens het IMF nog meer doen om hun financiële positie te versterken, zodat beleggers weer vertrouwen krijgen in de euro. De financiële steun van de Europese Centrale Bank geeft banken de tijd die nodig is om hun balansen te versterken, aldus het IMF.

Nederlandse piloten vliegen in december met JSF

Nederlandse piloten gaan in december vliegen met de Joint Strike Fighter (JSF). Dat schrijft minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Op Prinsjesdag werd bekend dat het kabinet in totaal 37 JSF's koopt.

De operationele testfase met de vervanger van de F-16 gaat in 2015 van start. Om tijdig personeel en vliegers op te leiden, gaan vier piloten in december voor het eerst de lucht in. Met het theoretische deel van de vliegeropleiding beginnen de piloten eind deze maand al.

Nederland heeft al twee testtoestellen aangeschaft. De toestellen moeten vanaf 2019 defenitief gaan vliegen, werd eerder bekend.

Volgens Hennis is het starten van de opleiding geen 'onomkeerbare stap'. "De opleidingen kunnen worden gestaakt mocht daartoe aanleiding zijn", schrijft de minister in de brief.

De aanschaf van de JSF, ook wel bekend als de F-35, is al jaren omstreden. De Algemene Rekenkamer uitte kort na Prinsjesdag nog kritiek op de berekeningen achter het kabinetsbesluit om het gevechtsvliegtuig te kopen. Verder zou de JSF in 2012 nog kampen met honderden problemen, meldde persbureau Bloomberg vorige maand op basis van een rapport van het Pentagon. Minister Hennis maakt zich desondanks geen zorgen over het toestel.

Ruimtesonde slingert zich via aarde naar Jupiter

De ruimtesonde Juno zal donderdagochtend het zwaartekrachtveld van de aarde gebruiken om zich met de juiste snelheid richting Jupiter te katapulteren. In 2016 moet Juno bij de grote gasplaneet aankomen.

Er is geen raket krachtig genoeg om een ruimtesonde direct richting de buitenste rand van het zonnestelsel te stuwen. Daarom wordt voor een andere mogelijkheid gekozen. Juno werd in 2011 al gelanceerd. De sonde hield aanvankelijk koers op Mars, passeerde de Rode Planeet en had, door middel van een grote omtrekkende cirkelbeweging, opnieuw de aarde in het vizier.

Met behulp van zijn motoren maakte Juno vaart om de aarde te passeren en wel zo dichtbij mogelijk (563 kilometer). Via het zwaartekrachtveld van de aarde moet Juno haar snelheid verhogen van 125,500 kilometer per uur tot 140 duizend kilometer per uur - snel genoeg om door de planetoïdengordel te breken die de sonde op zijn route tegenkomt.

Hoewel op hoge snelheid heeft Juno tijdens haar rendez-vous, even voor 09.30 uur, wel tijd om foto's te maken van de aarde en de maan. In India en Zuid-Afrika kan de sonde bij goed weer met verrekijkers worden waargenomen.

De gasreus Jupiter verwelkomt de sonde, die de naam draagt van de echtgenote van de Romeinse oppergod, in juli 2016. Sinds de jaren zeventig hebben diverse ruimtesondes Jupiter op hun reizen aangedaan. Juno zal de planeet van veel dichterbij bestuderen om meer te weten te komen over zijn ontstaan. Wetenschappers zijn vooral nieuwsgierig naar de magnetische en zwaartekrachtvelden van Jupiter en hebben Juno uitgerust met apparatuur om door het dichte wolkendek van de planeet te turen.

Van Rey geroyeerd als lid VVD Roermond

Jos van Rey en met hem tien anderen zijn geroyeerd als lid van de VVD in Roermond. Zij mogen nog wel lid blijven van de landelijke VVD. Dat zei voorzitter Peter de Koning van de VVD in Limburg.

Van Rey en consorten mogen niet meer deelnemen aan vergaderingen van de VVD in Roermond en Limburg. De partij nam dit besluit omdat Van Rey samen met andere partijgenoten een nieuwe partij hadden opgericht, de Liberale Volkspartij Roermond.

Het VVD-hoofdbestuur wil niet dat leden die actief zijn in de gemeenteraad voor een plaatselijke partij invloed uitoefenen op de lokale afdeling van de VVD, bijvoorbeeld bij het vaststellen van het verkiezingsprogramma of de kandidatenlijst.

Een meerderheid van de VVD-Roermond stapte onlangs over naar de LVR, waarvan de in opspraak geraakte VVD-politicus Jos van Rey lijstduwer wordt. Van Rey (oud-senator en wethouder) wordt door justitie verdacht van corruptie.

Van Rey geroyeerd als lid VVD Roermond
Van Rey geroyeerd als lid VVD Roermond (Foto: ANP)

Kabul krijgt vrachtvliegtuigen van VS

De Afghaanse luchtmacht heeft woensdag twee Amerikaanse C-130 vrachtvliegtuigen in ontvangst genomen. De zending is onderdeel van een pakket waarvan Washington hoopt dat het de Afghaanse regeringstroepen beter in staat stelt de opstandelingen te bestrijden.

Eind volgend jaar krijgen de Afghanen nog twee C-130's.

Met de vliegtuigen kunnen troepenverplaatsingen en de bevoorrading van troepen her en der in het land sneller worden gerealiseerd.

[Upd] Excuses aan Rusland

Nederland biedt zijn excuses aan voor het schenden van het Verdrag van Wenen aan Rusland. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag bekendgemaakt na onderzoek van de politie over de arrestatie van een Russische diplomaat in Den Haag.

"Op basis van de informatie van de politie komt minister Timmermans tot de conclusie dat met de aanhouding en detentie van een Russische diplomaat, die volledige immuniteit en onschendbaarheid geniet, het Verdrag van Wenen is geschonden", laat een woordvoerder weten.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) heeft overigens wel persoonlijk begrip voor het optreden van de betrokken agenten. Volgens hem hebben ze gehandeld vanuit hun professionele verantwoordelijkheid voor een situatie die zij na een melding aantroffen.

Nederland en Rusland blijven in gesprek over de verdere afwikkeling van de kwestie, aldus het ministerie. De Russische president Vladimir Poetin had dinsdag aangedrongen op excuses van Nederland. De Russen deden de reden van de arrestatie, dat Dmitri Borodin zijn kinderen zou mishandelen, van de hand en noemden de reden van de arrestatie 'absoluut geknutseld'.

Borodin werd zaterdag gearresteerd in Den Haag. Over de precieze gang van zaken bestaat nog veel onduidelijkheid. De Telegraaf schreef woensdagochtend op basis van het proces-verbaal dat de 46-jarige Rus nauwelijks nog op zijn benen kon staan van dronkenschap. Zijn kinderen werden verwaarloosd aangetroffen en het huis was een puinzooi.

Het meldpunt Kindermishandeling verklaarde dinsdag tegenover de NOS een melding te hebben gekregen over het gezin. Naar aanleiding daarvan is een onderzoek ingesteld.

Update 19:11
De Russische diplomaat Dmitri Borodin is "tevreden" met de excuses van Nederland voor zijn aanhouding en detentie door de politie in Den Haag. Dat heeft het Russische persbureau Interfax woensdag gemeld.


Tegen de radiozender Voice of Russia zei Borodin dat Nederland "het juiste heeft gedaan in het licht van de verplichtingen onder het internationale recht". Hij voegde eraan toe dat hij hoopt dat er een einde komt aan "de modder die over mijn gezin is uitgestort door de Nederlandse pers".

2013 is uitgeroepen tot het Nederland-Ruslandjaar, waarin de twee landen hun eeuwenoude betrekkingen benadrukken. "We hebben dit het 'jaar van de vriendschap' genoemd. Ik hoop dat het echt zo'n jaar wordt", benadrukte Borodin.

Interfax meldde eerder dat Rusland de Nederlandse excuses binnen heeft. Of de Russische regering die accepteert, werd niet meteen duidelijk. Volgens het persbureau heeft Nederland beloofd de resultaten van het Nederlandse onderzoek naar de zaak aan Rusland te geven.

Van Gaal niet bang voor gebrek aan motivatie

Louis van Gaal is niet bang dat de spelers van het Nederlands elftal de komende interlands tegen Hongarije en Turkije als een verplicht nummertje zien. "Alle spelers moeten zich nog bewijzen, op Strootman, Van Persie en Robben na", zei de bondscoach woensdag op een persconferentie. "Dit zijn allemaal testwedstrijden. Er zijn genoeg uitdagingen voor spelers en staf."

Hoewel Oranje al geplaatst is voor het WK, zijn er de komende wedstrijden nog wel punten te verdienen voor de wereldranglijst. Een hoge notering is nodig om in december bij de loting in Brazilië als groepshoofd in de koker te gaan. "Ik denk dat de spelers er wel van doordrongen zijn dat het handig is om groepshoofd te worden", verwacht Van Gaal.

De bondscoach heeft geen enkel signaal opgevangen dat de spelers de komende duels niet serieus zouden nemen. "Ik verwacht een zeer gemotiveerd team. Over het algemeen valt er niets te klagen over de wil en passie van mijn groep." Onderschatting zal volgens hem ook niet aan de orde zijn. "De klus makkelijk opvatten? Ik denk dat elftallen onder mijn leiding dat gedrag niet vertonen."

Boom deze winter niet in het veld

Sven Nys, Kevin Pauwels en Niels Albert zullen deze winter normaal gesproken niet het gezelschap krijgen van Lars Boom bij het veldrijden. De renner van Belkin, wereldkampioen in 2008, zal in tegenstelling tot voorgaande jaren geen veldrit rijden.

"Het draait in het veldrijden om techniek en felheid", zei Boom tegen het Brabants Dagblad. "Die felheid heb ik principe nog wel, maar na een paar jaar weegt het gebrek aan specifieke crosstraining fel door. Ik merk het vooral bij het optrekken na een bocht. Eens komt dan het moment dat je er beter mee kunt stoppen."

Na zijn wereldtitel verzette Boom steeds meer de aandacht richting de weg en kwam het veldrijden op het tweede plan. Afgelopen jaren reed hij steeds minder mee, maar werd desondanks wel elk jaar Nederlands kampioen.

Momo Sissoko duikt op bij AS Monaco

AS Monaco heeft deze week met Momo Sissoko een nieuw gezicht op het trainingscomplex verwelkomd. De middenvelder zit sinds deze zomer zonder club. Paris Saint-Germain had hem niet meer nodig door de constante toevoer van topaankopen. Het lukte hem niet om een nieuwe club te vinden, al was er onder meer belangstelling vanuit Engeland.

In eerste instantie is het de bedoeling dat Sissoko zijn conditie op peil houdt bij de Monegasken. De kans bestaat dat hij zich snel als selectiespeler meldt bij de ploeg van trainer Claudio Ranieri. De oefenmeester kent de 28-jarige Malinees nog van zijn tijd bij Valencia.

Sissoko begon zijn voetbalcarrière veelbelovend bij Valencia en daarna Liverpool, maar raakte op een zijspoor bij Juventus en Paris Saint-Germain. In Parijs was hij welgeteld één seizoen een vaste waarde. Vorig seizoen speelde hij geen enkel duel voor PSG.

Opnieuw massagraf ontdekt in BosniŽ

Bij het Bosnische stadje Prijedor is opnieuw een massagraf ontdekt. De afgelopen maand zijn uit een graf in de buurt ongeveer 130 lichamen geborgen van Bosniakken en Kroaten die ten tijde van de Bosnische oorlog om het leven zijn gebracht.

Het lijkt erop dat in het nieuwe graf de lichamen liggen van niet-Serviërs die in 1992 in en rond Prijedor zijn vermoord, deelde het openbaar ministerie woensdag mee.

In de omgeving van Prijedor worden nog steeds zo'n twaalfhonderd Bosniakken en Kroaten vermist. De meesten van hen vonden de dood in twee nabijgelegen Servische concentratiekampen.

Verkeerde been van Braziliaan geamputeerd

Een chirurgenteam van het universiteitsziekenhuis in Rio de Janeiro heeft bij een man met suikerziekte zijn linkerbeen afgezet, terwijl dat zijn rechterbeen had moeten zijn. Toen de artsen hun vergissing ontdekten, omdat de dochter van de patiënt hen daarvan op de hoogte stelde, amputeerden ze alsnog het rechterbeen.

De dochter heeft de krant O Globo woensdag laten weten dat haar vader van plan is het ziekenhuis een proces aan te doen om schadevergoeding te krijgen.

Moya vrijwel zeker nieuwe Davis Cup-captain Spanje

Carlos Moya wordt vrijwel zeker de nieuwe captain van het Spaanse Davis Cup-team. De verwachting is dat de aanstelling van de 37-jarige oud-prof donderdag wordt bekrachtigd. De positie van captain is vacant nu Alex Corretja geen nieuw contract krijgt aangeboden. Corretja stond de afgelopen twee jaar aan het roer.

"Een heel interessante dag, zowel persoonlijk als professioneel", twitterde Moya woensdag. Van de voormalig wereldlijstaanvoerder is bekend dat hij binnenkort vader wordt van zijn derde kind. De bedoeling is dat hij met ingang van het nieuwe jaar aan de slag gaat.

Onder Corretja was Spanje vorig jaar ten koste van Tsjechië verliezend finalist. Vorige maand werd via winst op Oekraïne een plaats in de Wereldgroep veilig gesteld.

Moya won in zijn carrière een grandslamtoernooi. Frappant genoeg versloeg hij in 1998 voorganger Corretja in de finale van Roland Garros. Moya is net als Nadal, de huidige nummer een van de wereld, afkomstig van Mallorca.

Jonathan Hivert tekent bij Belkin

Jonathan Hivert heeft voor één jaar getekend bij de Nederlandse wielerploeg Belkin. De Fransman komt over van het Franse Sojasun, dat na dit seizoen ophoudt te bestaan.

De 28-jarige Hivert won begin dit jaar de Ster van Bessèges en won twee etappes in de Ronde van Andalusië. In de Ronde van Luxemburg werd hij tweede in het eindklassement, vlak achter zijn nieuwe ploeggenoot Paul Martens.

In 2009 reed Hivert bij Skil-Shimano, waar hij met Merijn Zeeman, de huidige ploegleider van Belkin, samenwerkte. "Hij heeft de persoonlijkheid van een winnaar, maar is daarnaast een echte teamspeler. Dat is ook de kracht van onze ploeg. Heel veel jongens hier weten precies hoe ze anderen moeten helpen, maar kunnen en mogen ook voor eigen kansen rijden."

Zeeman wil hem vooral inzetten bij koersen zoals de Ronde van Luxemburg. "Hij wil graag anderen helpen, maar in bepaalde koersen zouden we hem ook als medekopman kunnen opstellen. In races met een finale tot vier à vijf kilometer bergop kan hij dodelijk zijn. Misschien kan hij zich in een paar van die wedstrijden zelfs richten op een klassement."

Zelf is Hivert ook tevreden over zijn overstap. "Ik heb een heel goed gevoel bij deze overstap. Belkin is een fantastische ploeg. Een van de betere van het peloton. Ze hebben een goede filosofie. Ik heb al koersend al gezien dat er onder de renners een echte teamspirit heerst. Dat spreekt mij erg aan."

De Fransman fietst volgend seizoen voor het eerst bij een WorldTour-formatie, want Sojasun komt uit in het ProContinentale circuit. "Ik ga op het allerhoogste niveau koersen. Ik kan hier alleen maar beter worden. Ik ben 28, mijn beste jaren komen eraan. Ik wil graag leren van de grote renners en mezelf ontdekken in de grote wedstrijden."

Aanklager start onderzoek naar 'genaaide' Koeman

De aanklager betaald voetbal is een vooronderzoek gestart naar Erwin Koeman. De trainer van RKC Waalwijk liet zich zondag na afloop van de wedstrijd bij PSV op negatieve wijze uit over de arbitrage. Koeman zei onder meer 'zich genaaid te voelen'.

De aanklager heeft in het kader van de gedragscode officials betaald voetbal RKC om een verklaring gevraagd. De Waalwijkse club heeft tot maandagmiddag 12.00 uur om te reageren.

Koeman was na het duel des duivels over de arbitrage. Vooral een omstreden tweede gele kaart voor Sander Duits wegens vermeend tijdrekken was hem een doorn in het oog. Even later incasseerden de tien van RKC in blessuretijd de winnende goal van PSV: 2-1.

[WK Kwalificatie] Van Gaal twijfelt over inzetbaarbeid Van Persie

Louis van Gaal weet niet of hij vrijdag in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Hongarije kan beschikken over aanvoerder Robin van Persie. Dat zei de bondscoach van het Nederlands elftal woensdag op een persconferentie. Van Persie kampt met een kwetsuur aan zijn kleine teen. "Ik doe niet aan kansberekening. Er is natuurlijk een kans dat hij gaat spelen, al heeft hij wel die blessure."

Van Persie sloeg woensdag de training over. "Hij heeft alleen maar gelopen en dat ging vrij goed. Hij heeft een teenblessure en dat betekent dat het vocht eruit moet. Als dat gebeurt, kan hij gewoon spelen."

Hoe dan ook zal Van Persie meereizen naar Turkije, waar Oranje dinsdag de WK-kwalificatiereeks afsluit. "Hij heeft een grote kans om tegen Turkije te spelen. Plus het feit dat hij mijn aanvoerder is. Die hebben in mijn ogen altijd een toegevoegde waarde, ook al kunnen ze niet spelen."

FOK!filmtip van de dag: Road to Perdition (2002)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Road to Perdition

Vanavond gaan we bij de FOK!filmtip van de dag voor de heerlijke misdaadfilm Road to Perdition van Sam Mendes, die vanavond om 20.30 uur te zien is op RTL8. Michael Sullivan (Tom Hanks) is een gangster die voor de misdaadbaas John Rooney (Paul Newman) werkt. Op zekere dag volgt zijn oudste zoon Michael Jr. (Tyler Hoechlin) hem stiekem en is getuige van een afrekening. Iedereen vraagt zich af of de jongen zijn mond wel kan houden en er wordt een huurmoordenaar ingeschakeld om het zekere voor het onzekere te nemen en de hele familie te vermoorden. Michael en zijn zoon ontkomen aan de aanslag en slaan op de vlucht voor de moordenaars.

Road to Perdition 1

Road to Perdition is een Amerikaanse misdaadfilm uit 2002 die werd gebaseerd op het gelijknamige stripverhaal van Max Allan Collins en Richard Piers Rayner. De film werd geregisseerd door Sam Mendes en kent een prima cast met Tom Hanks, Paul Newman en Jude Law in de belangrijkste rollen. Road to Perdition is een heerlijk authentiek aandoende film, die zeer terecht een groot aantal filmprijzen wist binnen te slepen.

Road to Perdition 2

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Ook onze tulpen zijn de lul

Na klachten over de inspectie van Nederlandse melk en kaas toont Rusland zich woensdag ook bezorgd over bloemen die uit Nederland het land binnenkomen. Dat stelde een woordvoerder van de inspectiedienst Rosselchoznadzor woensdag tegen het Russische persbureau RIA Novosti. Van een dreigend importverbod is op dit moment nog geen sprake.

"Er zijn problemen, maar niemand heeft het - nu of in het verleden - gehad over een verbod op de import van tulpen uit Nederland", aldus de zegsman. De bloemen en planten die Rusland vanuit Nederland krijgt, zijn volgens hem besmet met de Californische trips, een klein insect dat gaatjes in bladeren prikt.

Gerard Joling zat vast

Gerard Joling heeft woensdag een tijd lang vastgezeten in zijn eigen huis. Als gevolg van waterschade moesten werklieden het pad naar Jolings stulpje openbreken en kon de zanger geen kant op. "Ik kan mijn pad niet af", twitterde Joling, die ook foto's van het proces plaatste.

Woensdagmiddag kon Joling zijn huis weer uit, maar het pad naar zijn deur ligt nog steeds open. "Gat weer gedicht zonder reparatie. Lukt niet vandaag", liet de zanger halverwege de middag weten. Wanneer de schade wordt verholpen, weet de 53-jarige Joling niet. Wel weet de Topper dat de werklui later terugkeren en dat zijn toegangshek tijdelijk is verwijderd.

De komende dagen moet Joling behoorlijk vaak heen en weer. Hij verzorgt vrijdag en zaterdag concerten in Amsterdam. Joling wist voor de shows de bekvechtende zusjes Maywood te strikken. Ook Gordon en oud-judoka en dj Dennis van der Geest staan met hem op het podium.

Hennis betreurt misgelopen tankdeal IndonesiŽ

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) heeft haar excuses aangeboden voor de manier waarop de verkoop van Leopard-tanks aan Indonesië vorig jaar is misgelopen. Dat deed de bewindsvrouw woensdag tijdens een persconferentie met haar Indonesische ambtsgenoot Purnomo Yusgiantoro in Jakarta, bevestigt Hennis' woordvoerder.

Het gaat niet om formele excuses namens de regering. "Niemand hoeft officiële excuses aan te bieden voor besluiten die democratisch tot stand zijn gekomen", heeft de minister gezegd. "Wel kan ik persoonlijk sorry zeggen. De manier waarop de discussie verliep, was niet gerechtvaardigd gezien de relatie met Indonesië. Ik zou niet willen dat dit nog een keer gebeurt."

D66 wil opheldering over de woorden van Hennis, meldt Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma via Twitter. "Wat betekent dit nou?", vraagt hij zich af. Hij heeft vragen over de kwestie gesteld, samen met zijn fractiegenoot Wassila Hachchi.

De tankdeal liep vorig jaar spaak omdat de toenmalige minderheidsregering van CDA en VVD geen meerderheid achter de verkoop kreeg. Gedoogpartner PVV verzette zich ertegen, net als de PvdA, GroenLinks en de SP, samen goed voor een meerderheid. Toenmalig Kamerlid Frans Timmermans (PvdA) was tegen de verkoop omdat Indonesië de mensenrechten zou schenden.

Indonesië kocht uiteindelijk tanks van Duitsland. En Timmermans ging als minister van Buitenlandse Zaken dit jaar wel akkoord met de verkoop van fregatonderdelen aan Indonesië. De voormalige kolonie heeft zich afgelopen jaar positief ontwikkeld, zei hij ter verdediging.

Hennis en Yusgiantoro hebben woensdag verder een intentieverklaring getekend die moet leiden tot een 'strategische dialoog' tussen de krijgsmachten van beide landen. Die moet leiden tot meer samenwerking op het gebied van training en opleiding.

De ministers onderstreepten het bijzondere karakter van de relatie tussen beide landen. "Onze historische band vormt een solide basis voor toekomstige samenwerking", zei Hennis. "We hebben niet alleen een gedeeld verleden; ik ben ervan overtuigd dat dat ook voor onze toekomst geldt."

Hennis houdt tijdens haar bezoek nog een toespraak op de Universitas Pertahan Indonesia, de Indonesische defensie-universiteit. Ook legt ze een krans op het ereveld Kembang Kuning in Surabaya ter nagedachtenis aan de gesneuvelde militairen van de marine en landmacht, het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) en de burgerslachtoffers van de kampen op Oost-Java. Op het ereveld liggen meer dan vijfduizend slachtoffers begraven.

Agent verklaarde Rishi te snel dood

De Hagenaar die in november werd doodgeschoten op station Hollands Spoor, is vlak na het incident ten onrechte doodverklaard. Daardoor is na de schietpartij niet direct hulp gegeven. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Den Haag woensdag bekendgemaakt. Van strafrechtelijke gevolgen is echter geen sprake.

De 17-jarige Rishi Chandrikasing werd 24 november door een politiekogel in zijn hals geraakt nadat NS-personeel de politie had gewaarschuwd dat hij mogelijk een vuurwapen bij zich had. Drie agenten benaderden Rishi vervolgens op het perron met getrokken pistool en sommeerden hem te blijven staan en zijn handen te laten zien. Hij sloeg echter op de vlucht, waarna hij na een korte achtervolging werd neergeschoten.

Een van de agenten concludeerde vervolgens, zonder bij de mond of neus de ademhaling te controleren, dat de jongen was overleden. Hij maakte dat ook kenbaar aan zijn twee collega's. Andere agenten die anderhalve minuut later arriveerden begonnen vervolgens met reanimeren. Ambulancepersoneel constateerde negen minuten na het fatale schot dat de jongen nog in leven was. Zijn verwondingen waren echter dusdanig dat hij even later toch overleed.

Volgens justitie had de agent beter moeten controleren of Rishi nog leefde. Toch wil het OM hem niet strafrechtelijk vervolgen omdat geen sprake is geweest van opzet. Hij was ervan overtuigd dat hij al was overleden op grond van de locatie van het schot, de onnatuurlijke houding van het lichaam en de gelaatsuitdrukking van de jongen.

Ook houdt het OM er rekening mee dat de hulpverlening in zijn algemeenheid snel op gang kwam. Bovendien zou eerdere reanimatie waarschijnlijk niet hebben geholpen.

De agent die Rishi neerschoot wordt wel strafrechtelijk vervolgd. De behandeling van deze zaak staat voorlopig gepland op 9 december.


Reportage door de NOS van destijds

Brit gepakt met half miljoen euro en vier kilo coke

Een arrestatieteam heeft dinsdagmiddag een 50-jarige Brit aangehouden in Amsterdam Zuidoost. In zijn woning in Amsterdam-West vond de politie 's avonds met hulp van een geldhond een half miljoen euro en ruim vier kilo cocaïne. Dat laat het Openbaar Ministerie weten.

De aanhouding, op de parkeerplaats van een winkelgebied, vond plaats op verzoek van de Britse autoriteiten, die hem verdenken van grootschalige drugshandel.

Een groot deel van het geld was verborgen in twee holle ruimten in een televisiekastje. De drugs en de rest van het geld lagen achter een plint in de keuken. Verder stond in de koelkast een blikje drinken waarin een zakje met cocaïne was verstopt. Het geld en de drugs zijn in beslag genomen.

De verdachte wordt binnenkort overgeleverd aan Groot-Brittannië.

Schoorel verder bij challenger Rennes

Thomas Schoorel is woensdag doorgedrongen tot de tweede ronde van het challengertoernooi in Rennes. De Amsterdammer rekende op het Franse hardcourt met tweemaal 6-4 af met thuisspeler David Guez. De solide zege is knap te noemen, aangezien Schoorel op de wereldranglijst 24 plekken lager staat: 170 om 194.

Schoorel hield met zijn overwinning de Nederlandse eer hoog in Rennes. Landgenoot Jesse Huta Galung ging dinsdag direct onderuit. Schoorel speelt in de volgende ronde tegen de Duitser Michael Berrer of Guillaume Rufin (3) uit Frankrijk.

Blues Brothers-show moet naam wijzigen

De theatershow I'm a Soul Man - A Tribute to the Blues Brothers moet zijn naam veranderen. De rechtbank in Den Haag bepaalde woensdag dat de bedrijven en mensen die de show promoten en organiseren, in onder meer Nederland, Duitsland en Canada, inbreuk maken op de merkrechten van de originele Blues Brothers.

De productie is een ode aan de Blues Brothers, een duo dat werd gevormd door acteurs Dan Aykroyd en John Belushi. Aykroyd en Belushi's weduwe hadden geëist dat de theatershow per direct wordt stopgezet vanwege de inbreuk op het merkrecht. De rechter heeft dat verzoek afgewezen. De show is vanaf zaterdag gewoon te zien in het World Forum Theater in Den Haag. Wel besloot de rechter dat de naam Blues Brothers niet meer gebruikt mag worden om de show te promoten. Ook de domeinnamen van de websites moeten worden ingeleverd.

De advocaat van Aykroyd en de weduwe van Belushi is tevreden met de uitspraak van de rechter. "We zijn blij dat de rechter het verschil herkent tussen een tribute aan een artiest en een tribute aan een fictief personage", zegt de jurist. "Als Dan Aykroyd als Blues Brother optreedt, doet hij dat personage ook na."

De typetjes werden door Aykroyd en Belushi in de jaren zeventig bedacht en ze traden ermee op in de sketchshow Saturday Night Live. De heren traden ook op met een band en brachten een album uit. In 1980 kwam de film The Blues Brothers uit, het vervolg verscheen in 2000. John Belushi was niet in deze film te zien: hij overleed in 1982 aan een overdosis.

De theatervoorstelling, waarvan de nieuwe naam nog niet bekend is, is komend weekeinde te zien in Den Haag. Volgende week vrijdag, zaterdag en zondag is de show te bewonderen in het RAI Theater. De theatershow reist volgend jaar naar Berlijn.


I'm a Soiled Man - A Tribute to the Mud Brothers

'Malala wakkert antiwesters gevoel aan'

Precies een jaar na de aanslag door de Taliban op Malala Yousufzai vanwege haar strijd voor meisjesonderwijs is de 16-jarige nu een kanshebber voor de Nobelprijs voor de vrede. De Taliban dreigen echter haar te vermoorden als ze terugkeert naar Pakistan en haar schoolhoofd zegt dat niet alleen Malala's bekendheid is toegenomen, maar ook de angst in haar school.

In de Pakistaanse Swatvallei is een groot bord met Malala's naam bij haar school inmiddels verwijderd. Zelfs een grote poster van Malala die in de hal van de school hing is weg. "We hebben bedreigingen gehad, er zijn zoveel problemen. Het is voor ons veel gevaarlijker sinds de aanslag op Malala en vanwege alle aandacht die ze krijgt", zegt schoolhoofd Selma Naz. "De Taliban zijn heel gevaarlijk. Ze zijn vertrokken uit de Swatvallei, maar er zijn er nog wel enkelen. Verborgen, maar ze zijn er. We leven allemaal in angst." Voor de deur van de school staan gewapende beveiligers.

De vele prijzen die Malala kreeg, waaronder de nominatie voor de Nobelprijs voor de vrede, hebben antiwesterse sentimenten in Pakistan doen oplaaien. Veel Pakistanen vragen zich af of de aanslag wellicht in scène is gezet om een held te creëren die door het Westen kan worden omarmd. Veel Pakistanen zijn gefrustreerd door de niet aflatende eisen van het Westen 'om meer te doen' en zien Malala's internationale bekendheid als een westers toneelspel om hun kritiek te spuien op hun land.

Hoewel de aanvaller van Malala nog altijd vrij rondloopt, heeft de politie de zaak gesloten. Op 9 oktober werd Malala in haar schoolbus in haar hoofd geschoten. Ze werd naar Groot-Brittannië overgebracht, waar ze langzaam maar zeker herstelt. Naz zegt dat het niet helpt dat de dader nog vrij rondloopt en waarschijnlijk ook niet opgepakt zal worden. "Niemand kan voor de rechter verschijnen, zelfs de politie durft geen onderzoek te doen naar een aanslag van de Taliban uit angst voor vergeldingsacties", zegt een vriend van de familie van Malala. "Het is gewoonweg onmogelijk."


"Een aspect van de islam aanvallen is de hele religie beledigen" (beeld: IBN Live)

Wilshere: "Alleen Engelsen voor Engeland"

Jack Wilshere is van mening dat alleen Engelsen zouden moeten worden opgeroepen voor het Engelse nationale elftal. Dat liet de 21-jarige middenvelder van Arsenal op Twitter weten na de belangstelling van bondscoach Roy Hodgson voor Adnan Januzaj, het Belgische talent van Manchester United.

Januzaj mag door zijn gemengde afkomst spelen voor de nationale elftallen van België, Servië, Albanië en Turkije, en heeft daarin nog geen beslissing gemaakt. De middenvelder zou mogen uitkomen voor Engeland als hij daar vijf jaar gewoond heeft, een vereiste van de FIFA. Dat betekent dat hij pas in 2018 zou mogen uitkomen voor de ploeg van Roy Hodgson.

In een interview vandaag zei Wilshere dat zijn tweet niet op Januzaj gericht was. "Ik had het niet over Januzaj. De vraag was of buitenlandse spelers voor Engeland uit zouden moeten kunnen komen, en ik ben van mening dat dat niet zou moeten. Hij [Januzaj] is een geweldige speler. Ik wou dat hij Engels was," aldus Wilshere, die eerder deze week nog in opspraak kwam omdat hij rokend was gefotografeerd.

"Als je vijf jaar in Engeland hebt gewoond, maakt dat je nog niet Engels," vervolgde de Gunner. "(...) Als je aan Spanje denkt, dan denk je aan techniek, als je aan Engeland denkt, dan denk [je aan moed en harde tackles]. Dat moeten we onthouden. De enige mensen die voor Engeland zouden moeten uitkomen zijn Engelsen. Als ik naar Spanje zou gaan en daar vijf jaar zou wonen, zou ik niet voor Spanje gaan spelen."

Overleg met overgebleven oppositiepartijen hervat

Het begrotingsoverleg tussen het kabinet en de drie overgebleven oppositiepartijen is woensdagmiddag hervat. Om 14.00 uur arriveerden de financieel woordvoerders van coalitiepartijen VVD en PvdA en van oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP bij het ministerie van Financiën. Later op de dag, mogelijk opnieuw pas 's avonds, schuiven naar verwachting de fractievoorzitters aan.

Woensdagochtend stapte GroenLinks uit het overleg over de begroting van volgend jaar. Partijleider Bram van Ojik heeft onvoldoende vertrouwen dat de onderwerpen die voor de partij belangrijk zijn een plek in het akkoord zouden krijgen.

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer toonde zich verbaasd over het besluit. "Ik was verrast toen ik het hoorde. Maar het is de keuze van GroenLinks." Volgens Nijboer bevat het pakket waarover wordt gepraat ook vergroeningsmaatregelen. Of de vliegtaks met het vertrek van GroenLinks nu van tafel is wilde hij niet zeggen.

Wat VVD-Kamerlid Mark Harbers betreft was het opstappen van GroenLinks ook niet nodig. "We waren nog niet uitgepraat. Maar iedere partij maakt zijn eigen keuze. Die respecteer ik."

Eerder op de dag zeiden Dijsselbloem, alsmede de fractievoorzitters van D66, ChristenUnie en SGP, ook al verbaasd te zijn. Toch kan het weglopen van de onderhandelingstafel van GroenLinks niet als een donderslag bij heldere hemel komen. Van Ojik zei dinsdag dat hij niet bereid was te tekenen voor een pakket van zes miljard euro aan bezuinigingen en lastenverzwaringen.

De gespeelde verbazing lijkt dan ook vooral een manier om de schuld van het stuklopen van de besprekingen met de kleine oppositiepartij niet in de schoenen geschoven te krijgen.

iPhone 5S en 5C op 25 oktober te koop in Nederland

De nieuwe iPhone was al in Amerika te koop,  maar vanaf 25 oktober is zijn ze ook in Nederland te koop. De iPhone 5S gaat minimaal 699 euro kosten en voor de iPhone 5C moet  minimaal 599 euro worden neergelegd.

De prijzen zullen naar alle waarschijnlijkheid gelijk zijn aan die van Duitsland en Frankrijk. De iPhone 5C is de vervanger van de iPhone 5 en zal qua specificaties hetzelfde zijn. Wel is de iPhone 5C in diverse verschillende kleuren beschikbaar. De iPhone 5S heeft wel een nieuwe mobiele processor aan boord, een zogenaamde Apple A7-soc. Daarnaast zit er een vingerafdrukscanner in de Home-knop.

Koopuh Koopuh Koopuh

Mannen willen het liefst een milf

Alle geile verhaaltjes over tienermeisjes ten spijt, hebben mannen het liefst toch een milf. Dit blijkt uit een onderzoek onder maar liefst duizend mannen.

Vrouwen die minimaal vijf jaar ouder zijn, daar krijgt de gemiddelde man een stijfje van. Maar liefst 62 procent van de mannen droomt over seks met een rijpe vrouw.

Volgens de ondervraagde mannen wordt een milf verafgood omdat ze wel van wanten weten in bed. Omdat zij hierdoor zelfvertrouwen uitstralen, zijn ze veel interessanter dan leeftijdsgenotes van de doorsnee man.

Milfs, de ultieme fetisj

'Dit jaar nog zware beving Groningen'

Groningers moeten rekening houden met steeds meer en zwaardere aardbevingen. Dat concludeert gepensioneerd ingenieur Adriaan Houtenbos op basis van eigen onderzoek, meldt NRC Handelsblad woensdag. De eerste beving met een kracht van 4 op de schaal van Richter verwacht hij nog dit jaar.

De eerste aardbeving met een kracht van 5 op de schaal van Richter wordt volgens Houtenbos in 2029 verwacht. Daarbij zouden mensen ernstig gewond kunnen raken, omdat bij die kracht oude gebouwen instorten, kasten omvallen en schoorstenen afbreken.

De zwaarste beving die Groningen tot nu toe kende was die in de gemeente Loppersum in augustus vorig jaar. Die beving had volgens het KNMI een kracht van 3,6.

Houtenbos, die voor zijn pensioen bij de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) werkte, concludeert verder dat elk jaar het aantal bevingen met zestien procent toeneemt ten opzichte van het totaal aantal geregistreerde bevingen. Dat aantal verdubbelt elke 4,7 jaar en vertienvoudigt elke 15,5 jaar.

De ingenieur baseert zich op grafieken en gegevens van het KNMI, de NAM en van het Staatstoezicht op de Mijnen. Houtenbos denkt dat de NAM en het KNMI de 'bevolking hebben misleid' omdat ze al in 2004 zouden hebben geweten dat bevingen met een kracht van 5 op de schaal van Richter eraan zitten te komen. Houtenbos presenteert zijn onderzoek woensdag in Groningen, aldus NRC.

In Groningen beeft de aarde door gaswinning zo'n veertig keer per jaar. Door een eerder dit jaar verschenen rapport, waaruit bleek dat de kans op krachtige bevingen veel groter is dan gedacht, ontstond onrust. Voorheen werd aangenomen dat de bevingen niet sterker dan 3,9 op de schaal van Richter kunnen zijn, maar nieuw onderzoek wees uit dat 4 tot 5 mogelijk is.

Een woordvoerder van de NAM was woensdag niet direct bereikbaar voor commentaar.

Lenovo heeft oogje op HTC

Telefoonfabrikant HTC wordt mogelijk overgenomen door hardwarefabrikant Lenovo. De twee bedrijven onderhandelen volgens het Taiwanese techweblog Apple Daily sinds augustus met elkaar. Lenovo, dat met zijn telefoons alleen groot is in China, zou interesse hebben om zijn telefoons in Europa en Noord-Amerika op de markt te brengen.

De uitkomst van de onderhandleingen worden volgens het techweblog niet verwacht voor begin volgend jaar. Sinds begin 2011 daalde de beurswaarde van HTC met negentig procent gedaald. In het afgelopen kwartaal draaide het bedrijf voor het eerst sinds zijn beursgang in 2002 een verlies.

Lenovo verkocht afgelopen voorjaar nog elf miljoen telefoons in China. Onder meer Sony verkoopt eenzelfde aantal telefoons wereldwijd. In maart maakte topman Yang Yuanquing van het Chinese techbedrijf bekend dat Lenovo begin volgend jaar de Europese markt wil betreden.

Steeds meer Chinese fabrikanten van telefoons breiden hun markt uit naar Europa en Noord-Amerika. Huawei en Oppo bieden hun telefoons al aan in Europa. Ook branchegenoot Xiaomi Hongmi wil met zijn goedkope smartphones de overstap maken.

Gemummificeerde kop toch niet van Hendrik IV

Drie jaar geleden maakten Franse wetenschappers wereldkundig het gemummificeerde hoofd van de Franse koning Hendrik IV te hebben gevonden. Een nieuwe studie toont nu dat dat toch niet het geval is.

De conclusie in de oude studie leunde hoofdzakelijk op technieken om het gezicht te reconstrueren. De schedel vertoonde bovendien verwondingen die ook de monarch zouden zijn toegebracht. In de nieuwe studie werd naar het DNA gekeken.

Dit onderzoek toonde dat er geen verwantschap is tussen het hoofd en drie nog levende mannelijke nakomelingen van de laatzestiende-eeuwse vorst. Hieruit trokken de onderzoekers de conclusie dat het hoofd nooit gehecht is geweest aan het lichaam van een lid van de koninklijke stamboom.

Hendrik IV was een van Frankrijks geliefdste koningen. Na jaren van religieuze twisten zorgde hij met het Edict van Nantes (1598) voor vrede in Frankrijk. Hij was de eerste koning uit het Huis van Bourbon en liet tijdens zijn heerschappij (1589-1610) architectonische hoogstandjes bouwen als de Pont Neuf in Parijs. Hendrik was de grootvader van zonnekoning Lodewijk XIV.

Federer, Djokovic ronde verder in Shanghai

Roger Federer heeft op het Masterstoernooi van Shanghai de derde ronde bereikt. De Zwitser kreeg in de eerste ronde een bye en versloeg vandaag Andreas Seppi. Erg makkelijk ging het niet tegen de Italiaan, die in de eerste set nog een break voorsprong kreeg, maar uiteindelijk zette de voormalig nummer één van de wereld toch een 6-4 en 6-3 stand op het scorebord.

Ook Novak Djokovic liet zich niet verrassen in zijn eerste wedstrijd . De huidige nummer twee van de wereldranglijst ging in de tweede set nog wel door zijn enkel, maar liet na een korte blessurebehandeling geen spaan heel van Marcel Granollers; 6-2 en 6-0.

Vasek Pospisil, die gisteren nog Richard Gasquet uit het toernooi sloeg, dolf vandaag het onderspit tegen diens landgenoot Gael Monfils. De Canadees verloor in de tweede set zijn tiende tiebreak op rij, nadat hij de eerste set met 5-7 had verloren. Twee andere Fransmannen, Benoit Paire en Jeremy Chardy, verloren wel. Voor hen waren respectievelijk Florian Mayer en Nicolas Almagro in twee sets te sterk.

Tommy Haas won een Duits onderonsje met Daniel Brands met tweemaal 6-4, en Stanislas Wawrinka gaf zijn gooi naar de World Tour Finals hoop met een moeizame overwinning op Kevin Anderson; 6-4, 3-6 en 7-6(5). Tomas Berdych had het een set lang lastig tegen Feliciano Lopez, maar rekende in de tweede set af met zijn Spaanse tegenstander. Het werd 7-6(5) en 6-2.

De enige verrassing vandaag kwam bij de als veertiende geplaatste John Isner. Het Amerikaanse servicekanon verloor in twee sets van de Argentijn Carlos Berlocq, met 4-6 en (4)6-7.

Op het moment van schrijven zijn er nog drie enkelpartijen bezig op het Chinese hardcourt, met in alledrie een Spanjaard. Rafael Nadal speelt tegen Aleksandr Dolgopolov uit Oekraïene en David Ferrer neemt het op tegen Lukas Rosol. Fernando Verdasco en Milos Raonic bepalen als laatste wie een plek bij de laatste zestien bemachtigt.

Titelverdediger Pang direct onderuit bij Dutch Open

Badmintonner Eric Pang kan titelprolongatie bij de Yonex Dutch Open vergeten. De 31-jarige Groninger ging woensdag verrassend al in de eerste ronde onderuit. Pang verloor met 1-2 van de Zweed Gabriel Uhldall: 21-14, 14-21 en 10-21.

Het wegvallen van Pang doet de Dutch Open qua exposure geen goed. Vorige maand slikte de toernooiorganisatie al een bittere pil toen vijfvoudig wereldkampioen Lin Dan zijn deelname introk.

Snookerspeler Lee in beroep tegen lange schorsing

Snookerspeler Stephen Lee vecht zijn schorsing van twaalf jaar wegens matchfixing aan. De internationale snooker- en biljartbond WPBSA meldt woensdag door Lees advocaten geïnformeerd te zijn dat de Engelsman in beroep gaat tegen de 'vaststelling van het tribunaal, de sanctie en de boete'. Lee stelt onschuldig te zijn.

De 38-jarige Lee werd twee weken geleden geschorst omdat hij in 2008 en 2009 bewust wedstrijden had verloren met vooraf bepaalde scores. Ook liet hij in een aantal wedstrijden het openingsframe opzettelijk verloren gaan.

De schorsing van Lee ging met terugwerkende kracht in vanaf oktober 2012. Lee kan daardoor in 2024 op zijn vijftigste verjaardag zijn rentree maken. De Brit werd bovendien veroordeeld tot een boete van veertigduizend pond, ruim 47 duizend euro.

Volleyballers naar TsjechiŽ voor WK-startbewijs

De Nederlandse volleyballers stuiten in de derde en laatste kwalificatieronde voor het WK op Tsjechië, Bulgarije en Cyprus. Dat werd woensdag bekendgemaakt. De wedstrijd worden van 3 tot en 5 januari afgewerkt in het Tsjechische Opava.

Er zijn in totaal vijf poules van vier landen en naast de groepswinnaars plaatst ook de beste nummer twee zich voor het WK in Polen in september. Afgelopen weekeinde doorstond de ploeg van bondscoach Edwin Benne in Almere succesvol de tweede kwalificatiereeks door vier van de vijf groepsduels te winnen.

De volleybalsters, die nu pas instromen, moeten het opnemen tegen Frankrijk, Hongarije en Kroatië, dat in Rovinj gastheer is. Bij de vrouwen liggen naast de groepswinnaars ook voor de twee beste nummers twee startbewijzen klaar.

NEC'er Koolwijk waarschijnlijk weer onder het mes

NEC'er Ryan Koolwijk staat mogelijk weer lange tijd aan de kant. De 28-jarige middenvelder is net hersteld van een zware knieblessure, maar zit inmiddels alweer in de lappenmand. Maandag werd bij Koolwijk een scheurtje in de binnenband van de rechterknie geconstateerd. Waarschijnlijk moet hij net als in juli weer aan zijn meniscus worden geopereerd.

"De kans is groot dat ik opnieuw onder het mes ga. De dokter gaf mij twee keuzes", zegt Koolwijk woensdag tegen Voetbal International. "Niks doen en hopen dat de pijn vanzelf minder wordt, of dezelfde operatie nog een keer ondergaan." Mocht Koolwijk worden geopereerd, dan wacht hem een revalidatie van zo'n zes weken.

Het opnieuw wegvallen van Koolwijk zou een nieuwe tegenvaller zijn in toch al zware tijden voor NEC. De Nijmegenaren staan momenteel laatste in de Eredivisie en wachten al sinds februari op een overwinning. Trainer Alex Pastoor werd eind augustus vervangen door Anton Janssen.

Russen: drugs op Arctic Sunrise

Bij een doorzoeking van het Greenpeace-schip de Arctic Sunrise zijn vermoedelijk drugs gevonden. Dat heeft een vertegenwoordiger van het Russische Onderzoekscomité woensdag gezegd tegen het Russische persbureau Interfax. Het zou volgens hem gaan om morfine en delen van de papaverplant waarvan drugs kunnen worden gemaakt.

"We gaan na waar deze stoffen vandaan komen en waar ze toe dienden", aldus Vladimir Markin. Of de stoffen in de ziekenboeg zijn gevonden is onduidelijk. Morfine wordt wel gebruikt als pijnstiller.

De Arctic Sunrise, die onder Nederlandse vlag vaart, werd vorige maand geënterd door de Russische kustwacht en naar Moermansk gesleept. De dertig opvarenden worden verdacht van piraterij.

Russen richten pijlen op Nederlandse zuivel

Rusland vindt dat Nederland zijn kaas en melk onduidelijk inspecteert. Dat hebben Russische media woensdag gemeld. De veterinaire dienst in Nederland tekent volgens zijn Russische tegenhanger voor te exporteren zuivel zonder de producten te bekijken. Ook zou de lijst met bedrijven die mogen exporteren naar Rusland niet up-to-date zijn.

De Russen lijken het verder opmerkelijk te vinden dat de controle van melk onder het ministerie van Economische Zaken valt. Zij concluderen hieruit dat veeartsen minder betrokken zijn bij de inspectie. "Dat begrijpen wij niet", zegt hoofd van inspectiedienst Rosselchoznadzor Sergej Dankvert.

De zuivelinspectie en de afgifte van exportcertificaten in Nederland viel tot 2010 onder het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit. Dat is nu ondergebracht bij Economische Zaken.

Volgens persbureau Ria Novosti gaan de Russen de Nederlandse zuivel nu strenger controleren. Volgens concurrent Interfax is alleen aangedrongen om spoedige actualisatie van de lijst met leveranciers.

Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) is woensdag en donderdag in Rusland om over de onderlinge agrarische handelsbelangen te praten. Ze praat onder meer met de Russische minister van landbouw over belemmeringen in de markttoegang. De Russen hebben afgelopen jaren al eens de import van vlees en bloemen voor een periode beperkt.

De relatie tussen Rusland en Nederland is de afgelopen dagen flink bekoeld. De Russen zijn woedend over de arrestatie van een hoge diplomaat in Den Haag. Ook begon Nederland vorige week een arbitrageprocedure tegen Rusland, om het Greenpeace-schip Arctic Sunrise terug te krijgen. Levert dat niet snel wat op, dan stapt Nederland naar het Zeerechttribunaal in Hamburg.

Dit jaar is het Nederland-Ruslandjaar, ter viering van de eeuwenlange relatie tussen de twee landen. Koning Willem-Alexander bezoekt Rusland in november.

Nobelprijs chemie naar Karplus, Levitt en Warshel

De Nobelprijs voor scheikunde 2013 is woensdag toegekend aan Martin Karplus van de Harvard University, Michael Levitt van Stanford University en Arieh Warshel van de University of Southern California. Zij krijgen de prijs voor 'de ontwikkeling van modellen voor complexe chemische systemen'. Aan de prijs is een som van acht miljoen Zweedse kroon (917 duizend euro) verbonden.

Scheikundigen maakten vroeger modellen van moleculen met behulp van stokjes en plastic balletjes. Vandaag de dag worden de modellen met de computer gemaakt. In de jaren zeventig legden Karplus (83), Levitt (66) en Warshel (72) de basis voor de computerprogramma's die gebruikt worden om chemische processen beter te begrijpen en te voorspellen. Computermodellen zijn van cruciaal belang gebleken voor de vooruitgang die in de hedendaagse scheikunde is geboekt.

Scheikundige reacties hebben plaats met onvoorstelbaar hoge snelheid. De klassieke scheikunde had grote moeite om deze reacties te kunnen volgen: het bleek vrijwel onmogelijk om elke stap in een proces vast te leggen. Met de methodes van Karplus, Levitt en Warshel en met hulp van computers kunnen wetenschappers nu chemische processen blootleggen, zoals de fotosynthese in groene blaadjes.

Het werk van Karplus, Levitt en Warshel is volgens de Koninklijke Zweedse Academie van Wetenschappen, die de Nobelprijs uitreikt, baanbrekend, omdat ze in staat waren de klassieke natuurkunde van Isaac Newton te laten samenwerken met de fundamenteel afwijkende quantumfysica. Eerder moesten wetenschappers kiezen tussen die twee.

De kracht van de klassieke natuurkunde was dat berekeningen eenvoudig waren en dat zij kon worden gebruikt om een model te maken van grote moleculen. Een nadeel van de klassieke methode was dat die geen oplossing bood voor het simuleren van chemische reacties. Daartoe moesten scheikundigen terugvallen op de quantumfysica. Voor dergelijke simulaties was echter veel rekenkracht nodig, waardoor deze berekeningen alleen konden worden uitgevoerd voor kleine moleculen. Karplus, Levitt en Warshel combineerden het beste van twee werelden en bedachten een methode die de klassieke natuurkunde en quantumfysica verenigt.

Warshel verklaarde op een persconferentie na de bekendmaking 'enorm blij' te zijn met de prijs. Hij zei er naar uit te kijken om de prijs in december op te komen halen in Stockholm.

Maandag werd de Nobelprijs voor geneeskunde toegekend aan de Amerikanen James Rothman en Randy Schekman en de Duitser Thomas Südhof. Zij kregen de prijs voor hun ontdekkingen op het gebied van het transportsysteem van lichaamscellen. Dinsdag kregen de Belg François Englert en de Brit Peter Higgs de Nobelprijs voor natuurkunde voor hun 'theoretische ontdekking van een mechanisme dat bijdraagt aan ons begrip van de herkomst van de massa van subatomaire deeltjes'.

Donderdag wordt de winnaar van de Nobelprijs voor literatuur bekendgemaakt, vrijdag de vredesprijs en maandag de economieprijs. De prijzen worden op 10 december uitgereikt in Stockholm.

Dijsselbloem verbaasd over opstappen GroenLinks

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) is verbaasd dat GroenLinks niet meer meedoet aan de begrotingsonderhandelingen. "We waren nog volop in gesprek op alle punten", zei Dijsselbloem woensdag in de wandelgangen van de Tweede Kamer.

Volgens Dijsselbloem is niet aan GroenLinks en de overige oppositiepartijen gevraagd de zes miljard euro aan extra bezuinigingen te onderschrijven. "Dat is geen voorwaarde. Het kabinet is ervan overtuigd dat we het moeten doen, maar GroenLinks is nooit gevraagd dat te accepteren."

Dijsselbloem zegt verder dat de belangrijke punten van GroenLinks, vergroening en koopkrachtcorrectie, 'er echt goed in zaten'. "Maar natuurlijk krijgt niemand voor honderd procent zijn zin als je met zes partijen praat." Dat er volgens Van Ojik te weinig gebeurt aan 'eerlijk delen', noemt Dijsselbloem een 'heel verbazingwekkende uitspraak'.

Van Ojik maakte woensdag aan het begin van de middag bekend dat GroenLinks niet langer wil deelnemen aan de onderhandelingen met het kabinet en D66, ChristenUnie en SGP. Hij zei er geen vertrouwen meer in te hebben dat er een akkoord komt dat GroenLinks kan steunen.

Benno L. volgende week voor rechter

Ontuchtpleger Benno L. moet volgende week vrijdag voor de rechter verschijnen. Dat laat de rechtbank in Den Bosch weten. L. werd vorige week opgepakt omdat hij een aantal bijzondere voorwaarden van zijn voorwaardelijke vrijstelling had overtreden.

Wat het Openbaar Ministerie gaat vragen is nog niet bekend. Mogelijk wil justitie de voorwaardelijke vrijstelling herroepen en moet de Brabander de rest van zijn straf in de cel uitzitten.

Benno L. kreeg 2011 in hoger beroep zes jaar voor seksueel misbruik van talloze veelal gehandicapte kinderen tijdens hun zwemles. Hij werd in juni voorwaardelijk vrijgelaten, na het uitzetten van twee derde van zijn straf.

Identiteit lijk in ton Limburg nog onbekend

De stoffelijke resten die vrijdagmiddag werden gevonden in een ton langs de oevers van een visvijver in het Limburgse Stevensweert zijn van een nog onbekende man. Hij is om het leven gebracht, zo heeft sectie op het lichaam uitgewezen.

Dna-onderzoek moet uitsluitsel geven om wie het gaat. De politie heeft nog geen idee hoe de man aan zijn einde is gekomen en hoelang hij al dood is.

De ton werd vorige week gevonden door voorbijgangers. Zaterdagochtend is in de omgeving van de vindplaats naar sporen gezocht. De mobiele eenheid doorzocht de waterkant en het natuurgebied daarachter. Ook doorzocht een duikteam van de marine het water rond de vindplaats.

EU zegt 30 miljoen toe voor vluchtelingen ItaliŽ

De voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, heeft tijdens zijn bezoek aan het Italiaanse eiland Lampedusa dertig miljoen euro aan EU-gelden toegezegd om vluchtelingen te helpen. Bij de schipbreuk van een boot vol immigranten kwamen daar vorige week 275 mensen om het leven.

Barroso riep ook op om 'onvermoeibaar' door te werken aan een EU-breed asielbeleid en de grensbewaking op te voeren om gelijksoortige tragedies in de toekomst te voorkomen. De EU-chef was samen met de Italiaanse premier Enrico Letta op het eiland. Barroso zei ook dat de slachtoffers van het ongeluk een fatsoenlijke begrafenis krijgen.

Verschillende inwoners van het Italiaanse eiland schreeuwden 'schande!' toen Barroso aankwam op het vliegveld. Ze zijn boos omdat ze naar eigen zeggen amper hulp krijgen bij de opvang van duizenden migranten die via zee op Lampedusa aankomen.

Politie stuit op duizenden xtc-pillen in Den Haag

De politie heeft dinsdag bij een inval in een woning in Den Haag zo'n 36.000 xtc-pillen gevonden. De bewoners, een 53-jarige man en een 28-jarige vrouw, zijn aangehouden. Dat meldt de politie woensdag.

De zaak kwam aan het rollen na een tip via de Europese opsporingsdienst Europol. In het huis aan de Drebbelstraat zou volgens de tipgever een grote hoeveelheid drugs liggen.

Behalve de pillen nam de politie skimmingapparatuur in beslag. De verdachten zitten nog vast.

Republikeinen krijgen schuld van shutdown

De Republikeinse Partij wordt hoofdzakelijk verantwoordelijk gehouden voor de sluiting van de Amerikaanse overheid. Dat blijkt uit een peiling van Associated Press. Van de ondervraagden gaf 62 procent aan de schuld voor de shutdown bij de Republikeinen te leggen.

De overheid ging vorige week op slot, omdat beide kamers in het Congres het niet eens konden worden over een financieringswet. Het Huis van Afgevaardigden, waar de Republikeinen in de meerderheid zijn, eiste aanpassingen van de nieuwe zorgwet in ruil voor zijn steun, de door Democraten gedomineerde Senaat wees dit keer op keer af.

Daarmee is niet gezegd dat de Democraten of president Barack Obama er genadig vanaf komen. Meer dan de helft van de ondervraagden is ontevreden over zijn prestaties, slechts 37 procent prijst hem. Het Congres als geheel kan slechts de goedkeuring van vijf procent wegdragen.

Docu versus speelfilm op IDFA

De verschillen en overeenkomsten tussen speelfilms en documentaires over hetzelfde onderwerp staan volgende maand centraal tijdens het IDFA. De organisatie van het International Documentary Film Festival Amsterdam kondigde dinsdag het nieuwe themaprogramma Based on The Same Story aan.

Tijdens het jaarlijkse filmfestival worden in filminstituut EYE in Amsterdam zeven docu's en speelfilms vertoond, waarna makers en publiek met elkaar napraten.

Zo is regisseur Kevin MacDonald aanwezig om na de vertoning van zijn documentaire One Day in September en Steven Spielberg’s Munich, beide over het gijzelingsdrama tijdens de Olympische Spelen in München, vragen te beantwoorden.

[MLB] Red Sox bereiken AL Championship Series

De Boston Red Sox hebben zich vannacht weten te plaatsen voor de AL Championship Series. In St. Petersburg, Florida werden de Tampa Bay Rays verslagen met 3-1.

Het duurde lang voordat er gescoord werd in de wedstrijd. Pas in de zesde inning wisten de Rays een gat in de defensie van de Red Sox te slaan. Zo kwamen ze met 1-0 op voorsprong en leken ze de kans te krijgen om de stand in de serie gelijk te trekken naar 2-2. De Red Sox gooiden echter de spanning van zich af en sloegen meteen terug. 

In de zevende inning pakten ze twee runs waardoor de halve finale van de playoffs ineens in zicht was. In de negende inning beslisten ze de wedstrijd met een derde run. Het is de eerste keer sinds 2008 dat de Red Sox doordringen tot de Championship Series. 

Detroit Tigers – Oakland Athletics

De Detroit Tigers hebben de stand in hun serie weer gelijk getrokken. Door met 8-6 te winnen van de Oakland Athletics staat de stand in de serie op 2-2 en moet er een beslissende vijfde wedstrijd worden gespeeld. De Tigers kwamen pas laat in de wedstrijd op voorsprong toen de Athletics hun voorsprong weggaven.

De Athletics scoorden in de eerste en vijfde inning om op een 0-3 voorsprong te komen. De Tigers zetten dat echter recht in de vijfde inning door drie runs te scoren. In de zevende en achtste inning pakten de Tigers een onoverbrugbare voorsprong door respectievelijk twee en drie runs te scoren.

De beslissende wedstrijd zal gespeeld worden in de nacht van donderdag op vrijdag om 03.00 uur Nederlandse tijd.

[NHL] Sharks op dreef tegen Rangers

De San Jose Sharks hebben in hun derde wedstrijd van het seizoen flink uitgehaald tegen de New York Rangers. In San Jose werd het maar liefst 9-2 voor de Sharks. 

Bij zulke uitslagen wordt er vaak gekeken of de aanval van de Sharks zo goed was of de verdediging van de Rangers zo slecht. Vannacht bleek beiden het geval. De Sharks kwamen door middel van goed teamwork makkelijk door de verdediging van de Rangers heen. Goalie Henrik Lundqvist van de Rangers had daarbij zijn avond niet en liet veel schoten door die hij normaal gesproken had kunnen houden

De Rangers kwamen in de eerste periode nog wel op voorsprong door middel van een powerplay-goal. Brad Richards was de gevierde man voor de Rangers. Daarna namen de Sharks het initiatief. Een shorthanded-goal zette de stand weer gelijk en Dan Boyle maakte nog voor het einde van de eerste periode de tweede goal voor de Sharks. Na ruim acht minuten in de tweede periode scoorde Matthew Nieto de derde goal van de Sharks. Joe Pavelski was bij alle drie de goals betrokken. Thomas Hertle maakte de 4-1 voor de Sharks, waarna Logan Couture en opnieuw Hertl de 6-1 tussenstand op het bord zetten. 

Derek Dorsett probeerde in de derde periode nog wat terug te doen namens de Rangers maar met een stand van 6-2 op het scorebord was het tevergeefs. Hertl bleek niet te stoppen en ging daarna rustig verder met scoren, waardoor de schade alleen maar groter werd voor de Rangers. Hertl maakte achtereenvolgens zijn derde en vierde goal en Justin Braun zorgde ervoor dat na de buzzer de 9-2 eindstand op het bord stond.

Door deze ruime overwinning bezetten de Sharks nu de koppositie in de Western Conference.

Overige uitslagen:Thuis Uit Score
New York Islanders Phoenix Coyotes 6 - 1
Philadelphia Flyers Florida Panthers 2 - 1
Pittsburgh Penguins Carolina Hurricanes 5 - 2
Toronto Maple Leafs Colorado Avalanche 1 - 2
Buffalo Sabres Tampa Bay Lightning 2 - 3 (na overtime)
Nashville Predators Minnesota Wild 2 - 3
Vancouver Canucks New Jersey Devils 3 - 2 (na overtime)

Nederland wacht uitkomst onderzoek diplomaat af

Het ministerie van Buitenlandse Zaken wacht de uitkomst van het politieonderzoek af voordat het een volgende stap neemt in de kwestie rondom de opgepakte Russische diplomaat. Tot die tijd is er wat het ministerie betreft geen contact meer met de Russen over de zaak, zegt een woordvoerder woensdag.

Als blijkt dat de aanhouding van de diplomaat, Dmitri Borodin, in strijd was met het Verdrag van Wenen, dat de onschendbaarheid van diplomaten regelt, biedt Nederland zijn excuses aan. De Russische president Vladimir Poetin heeft daar al op aangedrongen.

Wat zich zaterdag heeft afgespeeld is nog altijd onduidelijk. De Telegraaf schreef woensdagochtend op basis van het proces-verbaal dat de 46-jarige Borodin amper op zijn benen kon staan van dronkenschap. Zijn kinderen werden verwaarloosd aangetroffen. Het huis was verder een grote puinhoop.

Buren hadden gezien hoe de man luid schreeuwend twee van zijn kinderen aan hun haren door het huis sleurde. De oudste zou bovendien herhaaldelijk zijn geslagen.

Het Meldpunt Kindermishandeling liet dinsdag al tegenover de NOS weten dat afgelopen weekeinde een melding is binnengekomen over het gezin van Borodin. Het meldpunt heeft aangegeven dat een onderzoek wordt ingesteld.

Hoofdrol voor Mark van Eeuwen in Heineken-thriller

Mark van Eeuwen gaat een hoofdrol spelen in de Amerikaanse film Kidnapping Freddy Heineken. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. Welke rol hij gaat spelen is nog onbekend, maar het lijkt waarschijnlijk dat hij een van de ontvoerders gaat spelen. Het is voor het eerst dat de 37-jarige acteur, vooral bekend van de soap GTST, een film in het buitenland opneemt.

Van Eeuwen mag zich hiermee bij een internationale cast voegen, met Anthony Hopkins in de hoofdrol van de biermagnaat, en daarnaast Sam Worthington en Jim Sturgess. Het scenario is William Brookfield, gebaseerd op het boek De Ontvoering van Alfred Heineken uit 2003, van Peter R. de Vries.

De regie is in handen van Daniel Alfredson, die de laatste twee delen van de Noorse Millennium-trilogie regisseerde. De opnames moeten eind deze maand van start gaan in België. Daarna worden ook Amsterdam en New Orleans aangedaan. De première staat gepland voor volgend jaar.

De film gaat over de ontvoering van Freddy Heineken in 1983. Drie weken lang werd de topman van brouwerij Heineken in een loods opgesloten door vijf criminelen. Een deel van het betaalde losgeld werd nooit teruggevonden.


Hoofdrol voor Mark van Eeuwen in Heineken-thriller (Foto: Novum)

'Laatste plasmatelevisie Panasonic in maart'

Panasonic stopt eind maart met de productie van plasmatelevisies, omdat ze te veel kosten. Dat schrijft Reuters op basis van anonieme bronnen.

De televisieafdeling van Panasonic leverde een grote bijdrage aan het verlies dat het bedrijf twee jaar op rij heeft geboekt. Vorig jaar noteerde het Japanse techbedrijf een verlies van 8,5 miljard yen, omgerekend bijna 67,2 miljoen euro.

De vorig jaar geïnstalleerde topman Kazihiro Tsuga gaf bij zijn aanstelling aan afdelingen te sluiten als ze minder dan vijf procent winst maken. Naast de televisieafdeling ligt ook de tak voor medische apparatuur onder vuur.

De televisiemarkt wordt beheerst door Koreaanse bedrijven. Samsung heeft een marktaandeel van 27,7 procent, terwijl het eveneens Koreaanse LG vijftien procent voor zijn rekening neemt. De Japanse bedrijven Sony, Panasonic en Sharp komen gezamenlijk niet boven de twintig procent.

Panasonic zou zich gaan richten op OLED-beeldschermen. Deze schermen zijn energiezuinig, dunner en beter zichtbaar vanuit verschillende hoeken. In januari toonden Panasonic en Sony hun eerste 140 centimeter OLED-televisie met 4K-beeldresolutie.

GroenLinks stapt uit begrotingsoverleg

GroenLinks stapt uit de begrotingsonderhandelingen. Dat heeft fractievoorzitter Bram van Ojik woensdag gezegd.

GroenLinks wilde in ruil voor vergroening het belastingplan van het kabinet steunen. Onder geen beding wilde de partij instemmen met de bezuiniging van 6 miljard euro.

Het kabinet sprak tot dusver met vier oppositiepartijen (GroenLinks, ChristenUnie, D66 en SGP) over de begroting van 2014. Dat is nodig omdat de coalitie van VVD en PvdA geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer.

GroenLinks stapt uit begrotingsoverleg
GroenLinks stapt uit begrotingsoverleg (Foto: ANP)

Murray definitief niet naar Tour Finals

Tennisser Andy Murray doet volgende maand definitief niet mee aan de ATP World Tour Finals. De 26-jarige Brit heeft zich woensdag teruggetrokken voor het eindejaarstoernooi in Londen. Murray herstelt nog van een rugoperatie die hij eind september onderging. Het lag in de lijn der verwachting dat de mondiale nummer drie de Tour Finals zou laten schieten.

"Ik ben echt teleurgesteld dat ik dit jaar niet kan spelen. Ik speel graag voor mijn thuispubliek", zegt Murray in een verklaring. Hij had al sinds mei last van zijn onderrug. Door de kwetsuur miste Murray Roland Garros, maar hij kwam er vervolgens weer bovenop en werd in juli de eerste Brit sinds 1936 die Wimbledon op zijn naam schreef.

Op de Tour Finals komen de beste acht tennissers van het afgelopen seizoen in actie. Novak Djokovic, Rafael Nadal en David Ferrer verzekerden zich al van deelname. Door het wegvallen van Murray komt er een plekje vrij voor de nummer negen van het seizoen.

Greenpeace-baas wil plaats activisten innemen

Het hoofd van Greenpeace, Kumi Naidoo, is bereid in te staan voor de vrijlating van de dertig opvarenden van de Arctic Sunrise die worden vastgehouden in Rusland. Hij biedt aan als 'menselijke borg' in de gevangenis te gaan zitten als de dertig Greenpeace-activisten worden vrijgelaten. Dat schrijft hij in een brief aan Vladimir Poetin waarin hij aandringt op een gesprek met de Russische president.

Naidoo heeft de brief woensdag afgeleverd bij de Russische ambassade in Den Haag. De Zuid-Afrikaan zegt in te staan voor hun goede gedrag en herhaalde nog eens dat de aantijgingen tegen hen nergens op slaan. Volgens hem moeten de Russen de aanklacht laten vallen.

Het Greenpeace-schip, dat onder Nederlandse vlag vaart, werd ruim twee weken geleden geënterd door de Russische kustwacht. De dertig opvarenden, onder wie twee Nederlanders, werden gearresteerd.

De actievoerders wilden protesteren tegen een boorplatform van Gazprom in het Noordpoolgebied. Na hun arrestatie werd besloten dat ze in ieder geval nog twee maanden vast mogen worden gehouden.

De activisten, die vastzitten in Moermansk, zijn allemaal aangeklaagd voor piraterij. Ze kunnen tot vijftien jaar cel krijgen.

Terreurverdachte Kenia geen Nederlander

De terreurverdachte die afgelopen weekeinde in Kenia werd opgepakt is geen Nederlander. De Keniaanse autoriteiten weerspreken berichten hierover, zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag.

Het ministerie had Kenia om opheldering gevraagd. "Voor zover wij nu kunnen beoordelen, is er geen Nederlander opgepakt", aldus de zegsman. Voor het ministerie is de zaak nu afgedaan.

Onder meer de Keniaanse krant The Star schreef dinsdag dat het om een Nederlandse Somaliër zou gaan. Of de arrestatie verband had met de gijzelingsactie in een winkelcentrum in Nairobi vorige maand was nog niet duidelijk.

Wachtgeld voor stelend raadslid

Ex-raadslid Bert van der Roest (PvdA) uit Utrecht heeft recht op een wachtgeld van ruim 7600 euro. Dat heeft de plaatselijke PvdA-fractie woensdag bevestigd.

Van der Roest legde zijn raadslidmaatschap dinsdag onmiddellijk neer, nadat bekend was geworden dat hij 40.000 euro heeft gestolen uit de kas van de plaatselijke daklozenkrant Straatnieuws. Van der Roest was penningmeester van de daklozenkrant.

Een woordvoerder van het ex-raadslid zei woensdag: "Bert overweegt zijn wachtgeld in te zetten om de daklozenkrant terug te betalen. Daar kijken we serieus naar." Straatnieuws doet geen aangifte tegen de man, als hij het gestolen geld binnen 1 jaar terugbetaalt.

Wachtgeld voor stelend PvdA-raadslid Utrecht
Wachtgeld voor stelend PvdA-raadslid Utrecht (Foto: ANP)

Ook geschoten in woning Heerlenaar

Ook in de woning van de man die dinsdagavond een schot loste op een politiebureau in Heerlen is geschoten. Daarbij zijn net als bij de schietpartij op het bureau aan de Stationsstraat geen gewonden gevallen, laat de politie woensdag weten.

Bij de schietpartij op het politiebureau sneuvelde een ruit. De schutter, een 46-jarige Heerlenaar, kon meteen worden overmeesterd. Na zijn aanhouding is hij per ambulance naar een ziekenhuis gebracht omdat hij klaagde over pijn in zijn arm. Waarom hij schoot is nog onduidelijk.

Op het moment van de schietpartij waren naast een baliemedewerkster een paar mensen op het politiebureau die aangifte wilden doen. Het bureau ging na de schietpartij dicht voor onderzoek. De aanwezigen is slachtofferhulp aangeboden. Het politiebureau is woensdag gewoon weer open.

Vietnam onderschept twee ton slagtanden

De autoriteiten in Vietnam hebben bijna twee ton olifantenslagtanden in beslag genomen die illegaal waren geïmporteerd vanuit Maleisië. Dat heeft de staatspers woensdag gemeld.

Douanebeambten in de noordelijke stad Ha Phong ontdekten de slagtanden vorige week in een container die uit Maleisië kwam en op weg was naar China. Volgens de vrachtbrief hadden er schelpen in de container moeten zitten.

[Video] Presentatrice te sexy voor tv

Een Turkse tv-presentatrice heeft per direct de zak gekregen. Gözde Kansu liet tijdens een uitzending namelijk te veel inkijk zien.

De sexy Turkse showde haar indrukwekkende decolleté goed tijdens het programma Veliaht. En dat trekken de tere moslimzieltjes niet. Kansu is dan ook op staande voet ontslagen.

"We zijn tegen niemand, maar dit gaat echt te ver", aldus kapitein Haatbaard van de moslimpartij AKP. "Dit zou in de hele wereld niet geaccepteerd worden." Hierop heeft tv-zender ATV besloten de mooie dame met onmiddellijke ingang te ontslaan.

Dit trekken de Turken niet...

Castlevania: Lords of Shadow Collection aangekondigd

Konami heeft aangekondigd dat op 8 november de Castlevania: Lords of Shadow Collection verschijnt. De verzameling bevat Castlevania: Lords of Shadow en bijbehorende DLC, de remake van de 3DS-titel Mirror of Fate, en de Lords of Shadow 2-demo.

Castlevania: Lords of Shadow Collection verschijnt voor Xbox 360 en PlayStation 3, en Castlevania: Lords of Shadow 2 is vanaf februari 2014 beschikbaar.

Castlevania: Lords of Shadow 2 (Foto: Konami)

Eyeworks verfilmt roman Incognito

Het boek Incognito van Henk Rijks wordt verfilmd. Producent Eyeworks heeft de filmrechten van de roman gekocht, liet uitgeverij Atlas Contact woensdag weten.

Incognito gaat over een voormalige tienerster die een maand lang in anonimiteit en onder de radar in Amsterdam komt wonen. Als de hoofdpersoon daarna teruggaat naar zijn vroegere leven, wordt alles anders.

Wie het scenario voor de film gaat schrijven, heeft de uitgeverij nog niet bekendgemaakt. Eyeworks is bekend van films als Komt een Vrouw bij de Dokter, Nova Zembla en De Marathon. Rijks schreef eerder het boek De Kostwinner, waarvan de filmrechten werden verkocht aan een andere producent.

Pleegmoeder opvanghuis vervolgd voor mishandeling

Een voormalige pleegmoeder van een opvanghuis in Nieuwleusen wordt vervolgd voor kindermishandeling. De 72-jarige vrouw wordt ervan verdacht jarenlang kinderen lichamelijk te hebben mishandeld, bevestigt het Openbaar Ministerie woensdag na berichtgeving van dagblad de Stentor.

Tussen 1984 en 2010 zouden in gezinshuis De Loot kinderen onder meer met stokken en mattenkloppers zijn geslagen, schreef de Stentor vorig jaar al. Ook moesten ze voor straf op de gang slapen, werden ze buiten in de kou gezet of onder een koude douche gezet. De kinderen werden soms ook vastgebonden aan stoelen en publiekelijk vernederd en getreiterd.

Justitie heeft ook een onderzoek ingesteld naar de gang van zaken in de zwaar christelijke gemeenschap De Terebint in de gemeente Staphorst, waar De Loot onder valt. De gemeenschap is volgens oud-bewoners en -medewerkers een sekte die bewoners volledig afhankelijk maakt. Ook daar zou sprake zijn geweest van mishandelingen.

Politie en justitie begonnen een onderzoek na een aangifte van een moeder van een van de kinderen. In de loop van het onderzoek kwamen meer meldingen binnen. Ook de William Schrikker Groep, een instelling voor jeugdbescherming, jeugdreclassering en pleegzorg, die kinderen in het huis plaatste, deed aangifte. Wanneer de zaak dient is nog niet bekend.

Macklemore noemt Amsterdam gevaarlijke stad

Macklemore vindt Amsterdam maar een linke stad. "Het is gevaarlijk om hier een vrije dag te hebben. De helft van de crew is naar een stripclub geweest", zei de rapper dinsdagavond tijdens zijn concert in de Amsterdamse Heineken Music Hall.

De 30-jarige Macklemore stond dinsdag samen met zijn producent Ryan Lewis voor de tweede keer in de Amsterdamse concerthal. "Het is heel goed om weer terug te zijn", zei de rapper. Macklemore en Lewis stonden 18 september ook op het podium.

Macklemore vertelde dinsdagavond de ene na de andere anekdote om zijn nummers te introduceren. Zo grapte hij dat hij naakt in de Amsterdamse gracht heeft gezwommen en dat zijn kleren werden gestolen. Vervolgens nam een oud vrouwtje hem mee naar een tweedehands winkel. Na het verhaal werd Macklemore's hit Thrift Shop ingezet.

De Amerikaanse rapper trapte de show af met het nummer Ten Thousand Hours, dat op zijn vorig jaar verschenen debuutalbum The Heist staat. Het jonge publiek sprong en gilde voor Macklemore, die werd geboren als Ben Haggerty. Toen de rapper, gekleed in een zwart glitterjasje, riep dat Amsterdam een van zijn favoriete Europese steden is, barstte de zaal los.

Macklemore was tijdens het concert openhartig over zijn drugsverslaving. De rapper is naar eigen zeggen sinds 2008 clean. Macklemore vertelde dat het liedje Otherside een van de eerste nummers was die hij schreef toen hij net was afgekickt. "Ik heb het in twintig minuten geschreven." De rapper bracht vervolgens een versie zonder muziek ten gehore die deed denken aan een monoloog.

De rapper verkondigde ook weer zijn steun voor het homohuwelijk. "Ik geloof vanuit alle vezels van mijn lichaam dat niemand je mag vertellen van wie je mag houden", zei hij voor hij zijn hit Same Love speelde. In dat liedje pleit Macklemore voor gelijke rechten voor homo's. Tijdens het nummer haalden diverse mensen in het publiek een regenboogvlag, de vlag van de homobeweging, tevoorschijn.

Het publiek, dat vooral bestond uit tienermeisjes, kinderen met hun ouders en jonge stellen, ging vooral los bij het nummer Can't Hold Us. De rapper speelde het liedje later ook in de toegift. Toen hij terugkeerde op het podium rapte Macklemore ook het nummer And We Danced. Gehuld in een glittercape en een blonde jarentachtigpruik liet hij zien zichzelf niet al te serieus te nemen.

Producent Ryan Lewis sprong tijdens de toegift in het publiek. Ook een van de danseressen maakte een stagedive. De rapper genoot overduidelijk van het Amsterdamse concert en beloofde tijdens zijn afscheid dan ook dat hij weer terug komt. Het optreden was zijn een na laatste concert van het Europese deel van zijn wereldtournee. De rapper staat woensdagavond in Milaan.

Azerbeidzjan kiest nieuwe president

De stembureaus in Azerbeidzjan, een voormalige Sovjet-republiek, zijn woensdag opengegaan voor de presidentsverkiezingen. Hoewel er in totaal negen andere kandidaten zijn, is het vrijwel zeker dat de huidige president Ilham Alijev een vervolg kan geven aan zijn presidentschap.

Azerbeidzjan is onder leiding van Alijev op economisch gebied enorm gegroeid. Het bruto binnenlands product is verdrievoudigd, vooral omdat het land rijk is aan olie. De welvaart is toegenomen en ook de armere lagen van de bevolking profiteren hiervan. Alijev heeft er zoveel vertrouwen in dat hij wordt herkozen, dat hij niet eens de moeite heeft genomen om serieus campagne te voeren. Oppositieleden kregen voor het eerst de mogelijkheid om campagnebijeenkomsten te houden, maar die werden meestal niet druk bezocht.

Alijev volgde zijn vader, Geidar Alijev, op als president. Alijev senior stond, eerst als leider van de Communistische Partij en na ineenstorting van de Sovjet-Unie als president, bijna dertig aan het roer. Mensenrechtenorganisaties beschuldigen Alijev ervan critici de mond te snoeren en lastig te vallen.

Krimp industriŽle productie houdt aan

De Nederlandse industrie heeft in augustus opnieuw minder geproduceerd dan in dezelfde maand een jaar eerder. De krimp was met 2,3 procent sterker dan in de vier voorgaande maanden. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag bekendgemaakt.

De industriële productie ligt sinds januari onder het niveau van een jaar eerder. Ten opzichte van een maand eerder daalde de productie in augustus met 1,6 procent.

In bijna alle industriële branches lag de productie in augustus lager op jaarbasis. De olie- en kunststofverwerkende industrie zag de productie met 3,6 procent dalen. De machine-industrie en de metaalindustrie hadden respectievelijk een productieverlies van 2,3 en 1,6 procent.

De enige Nederlandse industrie die meer van de productiebanden liet rollen was de voedings- en genotmiddelenindustrie. De productie steeg in augustus met 3,1 procent. In deze sector ligt de productie al sinds januari hoger dan een jaar eerder.

Ruimtegevechten in The Old Republic-uitbreiding

Uitgever Electronic Arts heeft een nieuwe uitbreiding voor de MMO Star Wars: the Old Republic aangekondigd. De belangrijkste toevoeging zijn ruimtegevechten die met maximaal 24 spelers tegelijk uitgevochten kunnen worden. Je zal ook nieuwe ruimteschepen kunnen vrijspelen en ze naar hartelust aanpassen. 

De uitbreiding zal vanaf 3 december beschikbaar zijn voor abbonees. Spelers met een preferred-status kunnen aan de slag vanaf 14 januari, en gratis spelers vanaf 4 februari. 

Yaiba: Ninja Gaiden Z ook naar pc

Naast de Xbox 360- en PlayStation 3-versies van Yaiba: Ninja Gaiden Z komt er ook een pc-versie, werd zopas bekendgemaakt. De game is een spin-off van de bekende Ninja Gaiden-reeks: zo bevat de titel cell-shaded graphics en is de hoofdrolspeler niet Ryu maar een cyborg die naar de naam Yaiba luistert.

Als alles goed gaat, ligt Yaiba: Ninja Gaiden Z begin volgend jaar in de winkel voor eerdergenoemde platforms.

Taart in Beyond: Two Souls

Het zal niemand verbazen maar binnenkort is de eerste downloadbare content voor Beyond: Two Souls beschikbaar. In dit pakket moet Jodie binnen een half uur een testkamer doorlopen die eruit ziet alsof hij zo uit Portal komt.

Gamers die het spel bij de Amerikaanse retailer hebben gekocht krijgen ‘Advanced Experiments’ er gratis bij. De verwachting is echter dat deze ook binnenkort voor iedereen die niet in Amerika woont te koop zal zijn. Of er ergens een taart op je wacht, is net zoals de prijs en releasedatum nog niet bekend.

Beyond: Two Souls is vanaf vandaag te koop en exclusief voor PlayStation 3.

Del Potro moeizaam door tegen Kohlschreiber

Juan Martin del Potro heeft met de nodige moeite de derde ronde van het masterstoernooi in Shanghai bereikt. De als zesde geplaatste Argentijn kreeg de Duitser Philipp Kohlschreiber pas in de tiebreak van de beslissende derde set op de knieën: 3-6, 6-3 en 7-6 (4). De wedstrijd nam ruim twee uur in beslag.

Del Potro bracht door zijn zege de stand in onderlinge ontmoetingen met Kohlschreiber op zes tegen nul.

Ook Jo-Wilfried Tsonga maakte geen fout, al ging het de Fransman (7) beduidend gemakkelijker af tegen Pablo Andujar uit Spanje. Het werd 6-3, 6-2 voor Tsonga. Tommy Robredo gaf tegen Fabio Fognini bij 6-7 (3), 1-2 op.

Gas Guzzlers beschikbaar op Steam

Uitgever Iceberg Interactive heeft aangekondigd dat Gas Guzzlers Extreme nu beschikbaar is op Steam. Indie-studio Gamepires heeft voor deze racegame Steam-features en multiplayermodi ingebouwd.

Gas Guzzlers Extreme heeft 350 mijl aan weg, verdeeld over veertig tracks en acht arena's. Met realistische physics ben je in gevecht met je rijdende tegenstanders, want het is niet alleen racen dat je in deze game doet: beuken, rammen en zorgen dat je zelf heel blijft hoort er ook bij.

Andrej Levenski, Technical Editor bij Gamepires zegt: "The Gamepires team is very proud of what we have achieved with Gas Guzzlers Extreme regarding technology and gameplay. We hope the standard that we have set with Gas Guzzlers Extreme in terms of graphics, physics and gameplay will become the new benchmark for any future car combat title."

Erik Schreuder, baas bij Iceberg, is er blij mee: "Gamers have been waiting for this one and we’re delighted to oblige. Now if you’ll excuse me, I have some vehicles to destroy."

Estelle wil niet denken aan straf Badr

Estelle Cruijff wil nog niet nadenken over een eventuele nieuwe celstraf voor haar geliefde Badr Hari. De kickbokser staat vanaf donderdag voor de rechter wegens een reeks geweldsdelicten, waaronder een poging tot doodslag. "Het idee dat ik hem weer moet missen, probeer ik zo veel mogelijk te verdringen", vertelt de 35-jarige Estelle aan Story.

Hari zat eerder ongeveer een halfjaar in voorarrest in verband met de zaak, tot groot verdriet van Estelle. "Soms mogen Badr en ik bellen en een keer per week mag ik hem bezoeken", vertelde Cruijff aan Story toen haar geliefde in voorlopige hechtenis zat. "De momenten waarop ik hem mag vasthouden, zijn momenten waarop ik bijna licht geef van geluk."

Ongeacht de uitkomst van de rechtszaak blijft Estelle achter haar zeven jaar jongere kickbokser staan. "Ik wacht op Badr, dat staat vast. Ik laat hem niet vallen. Ik hou van Badr. Ik ga voor hem door het vuur, wat de mensen ook denken en zeggen."

Estelle is volgens Story niet aanwezig bij de behandeling van Hari's zaak omdat ze haar handen vol heeft aan de scheiding van Ruud Gullit. De echtscheiding wordt een week na Badrs strafzaak behandeld. "De problemen die er op ons bordje liggen, maken Badr en mij alleen maar sterker", vertelt Estelle over beide zaken.

De blondine heeft het volste vertrouwen in een goede afloop. "Ik ben ervan overtuigd dat er een dag komt dat we alles achter ons kunnen laten en in alle rust aan onze gezamenlijke toekomst kunnen gaan werken. De afgelopen maanden hebben we elkaar steeds beter leren kennen. Een leven zonder Badr kan ik me nu al niet meer voorstellen."

Tatjana is verloofd

Tatjana Simic gaat trouwen met haar vriend Lex van Hessen. "Lex en ik zijn officieel verloofd. Een huwelijk gaat er echt van komen", zegt de zangeres in Story. De 50-jarige Simic en de vijftien jaar oudere miljonair, die zijn geld heeft verdiend met de productie van worstomhulsels, zouden al meer dan een jaar een relatie hebben.

"Lex en ik willen dolgraag trouwen. Als je echt zo veel van elkaar houdt, dan is dat niet meer dan normaal", legt ze uit. In het verleden hoefde Tatjana niet zo nodig te trouwen. "Maar met Lex is alles anders. Ik wil nu niets liever dan met hem trouwen en samen oud worden."

Simic is dolgelukkig met de verloving. "Ik zit echt in de mooiste periode van mijn leven." De zangeres vindt het feit dat Lex een geschat vermogen van 190 miljoen euro heeft, niet belangrijk. "Geld interesseert me niets", zegt ze. "Lex heeft gewoon iets heel bijzonders in mij losgemaakt." Van Hessen is niet de eerste miljonair met wie Tatjana een relatie heeft. Eerder had ze relaties met onder meer Marcel Boekhoorn en Ronny Rosenbaum.

De datum voor het huwelijk is nog niet geprikt. Wel is de zangeres druk bezig met de voorbereidingen en heeft ze visagist Mari van de Ven gevraagd voor de grote dag. "Mari zal me mooi maken voor mijn bruiloft. Ook zal hij nauw betrokken zijn bij het uitzoeken van mijn trouwjurk."

Belg Van de Walle beŽindigt wielercarriere

Jurgen Van De Walle stopt met wielrennen. Dat heeft zijn werkgever Lotto-Belisol woensdag bekendgemaakt. Van De Walle was sinds 1999 prof, maar veel overwinningen prijken niet op zijn palmares. Het meest tot de verbeelding spreken zeges in Halle - Ingooigem in 2009 en 2010. De 36-jarige Belg deed viermaal mee aan de Tour.

Van de Walle had vrijwel zijn hele loopbaan een dienende rol. Daar heeft hij geen moeite mee. "Als beginnend beroepsrenner had ik zeker getekend voor deze carrière. Ik ben een pure knecht, het ontbreekt mij aan explosiviteit om een afwerker te zijn. Ik heb al vroeg ingezien wat mijn kwaliteiten waren en heb daar mijn carrière kunnen rond bouwen."

Mogelijk heeft Van De Walle zondag in de Ronde van Lombardije zijn laatste wedstrijd gefietst. Hij wilde eigenlijk vrijdag in Zwevezele afscheid nemen, maar een blessure aan zijn linkerbeen gooit waarschijnlijk roet in het eten. Van de Walle fietste zijn hele carrière in Belgische dienst en reed de afgelopen drie seizoenen voor Lotto.

'Magnussen in beeld bij Force India'

Kevin Magnussen kan volgend seizoen voor het Formule 1-team Force India, zo bericht Auto Motor und Sport. De 21-jarige Deen is de zoon van voormalig F1-coureur Jan Magnussen en heeft de titel in de World Series by Renault voor het grijpen.

Magnussen staat onder contract bij McLaren dat hem graag in de Formule 1 wil hebben. Om hem te laten rijpen wil de renstal uit Woking hem graag bij een middenveldteam stallen. Force India zou hierbij een goede optie zijn, zeker omdat McLaren bereid zou zijn om een openstaande rekening van Force India weg te strepen. De Deense coureur zou Paul di Resta kunnen vervangen die niet brengt wat er van hem verwacht wordt.

Teambaas Vijay Mallya wil pas na de race in India een besluit nemen. Bob Fernley, die direct onder hem staat, wil tegenover Reuters nog niets loslaten. "Vijay heeft altijd de beste rijders die hij zich kon veroorloven gekozen. Ik denk niet dat hij die filosofie gaat veranderen. Bij het bepalen van de coureurs kunnen wij onze aanbevelingen doen. Als Kevin daarbij hoort dan is dat zo, maar McLaren zou eerst bij zichzelf te rade moeten gaan. Als Magnussen zo goed is, waarom nemen ze hem dan zelf niet?"

[WGP Darts] Oranje clash in tweede ronde

Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen hebben op zeer overtuigende wijze de tweede ronde van de World Grand Prix bereikt. Gisterenavond  zetten de Nederlanders in Dublin respectievelijk Stuart Kellett en John Part met 2-0 opzij.

KO Kellett zette nog aan door in de tweede set een aantal 180-ers te gooien, toch kon hij er niets tegen doen dat Van Barneveld een 94-finish kon noteren voor de zege. Van Barneveld trekt daarmee de goede lijn van het afgelopen Players Championship (winst) door.

De Canadees John Part bleek kannonenvoer te zijn voor een ontketende Mighty Mike, die in de eerste set een gemiddelde van 110 aantikte. In de tweede set begon The Dart Maple enigszins warm te draaien maar met een fenomenale laatste leg sloeg Van Gerwen weer toe.

In de tweede ronde komen Van Gerwen en Van Barneveld tegen elkaar uit, het treffen zal donderdagavond live te zien via RTL7.

Ongeluk bij kerncentrale Fukushima

Zes medewerkers van de kerncentrale Fukushima Dai-ichi in Japan zijn blootgesteld aan hoogradioactief water. Dat heeft Tepco, de beheerder van de centrale, woensdag gezegd. Het water stroomde uit een behandeltank toen de zes een verkeerde pijp verwijderden.

Volgens Tepco valt de blootstelling mee, omdat de mannen gezichtsmaskers en beschermende kleding droegen. Bovendien zijn bij de aardbeving en de tsunami van maart 2011 die de centrale verwoestte tonnen hoogradioactief water vrijgekomen. Er staat nog altijd een laag hoogradioactief water in de centrale.

Het ongeluk bij de centrale is de jongste in een lange reeks lekken en andere problemen, veelal veroorzaakt door menselijke fouten. Zo overstroomde vorige week nog een tank, omdat medewerkers bij het vullen van de opslagtank het peil niet in de gaten hielden. Het radioactieve water is mogelijk in zee gelekt. De Japanse bevolking heeft felle kritiek op de wijze waarop Tepco de problemen bij de Fukushima-centrale aanpakt.

Grooming steeds groter probleem

Grooming komst steeds vaker voor. Politie en justitie maken zich veel zorgen over het 'internetfenomeen' waarbij volwassenen seksueel contact zoeken met kinderen onder de 16. Woensdag werd bekend dat een man uit Cuijk ervan wordt verdacht bijna driehonderd meisjes via internet te hebben aangezet tot het verrichten van seksuele handelingen.

Grooming, ook wel online kinderlokken genoemd, is sinds 2010 strafbaar. Mensen die zich eraan schuldig maken doen zich vaak voor als iemand van dezelfde leeftijd als het slachtoffer.

De Brabander die vastzit in de zedenzaak benaderde de meisjes met name via chatboxen. Hij gebruikte verschillende nicknames en had meerdere e-mailadressen en haalde de meisjes over seksuele handelingen met zichzelf te verrichten voor de webcam.

Het Openbaar Ministerie noemt het woensdag in een verklaring 'de nieuwe realiteit' dat tieners seksuele ervaringen hebben via internet. "Het is daarom belangrijk dat tieners worden geïnformeerd over 'grooming' en andere risico's van internet."

Commissaris Walter van Kleef van de Nationale Politie zei deze zomer al tegen de NOS dat steeds meer zedenrechercheurs bezig zijn met grooming. Hij vindt dat er meer aandacht voor moet komen en noemde ouders naïef in hun omgang met de gevaren van internet. Exacte cijfers zijn er niet.

FOK!filmblik: 002 Agenti Segretissimi (1964)

Bij de naam Lucio Fulci zullen de meeste liefhebbers van de Italiaanse cinema meteen denken aan extreem gore zombiefilms en andere horror waarbij bloed en ingewanden je om de oren vliegen. Fulci maakte echter ook geheel andere films, zoals de titel die we vandaag in het FOK!filmblik aantreffen.

002 Agenti Segretissimi

002 Agenti Segretissimi oftewel Oh! Those Most Secret Agents was een heerlijke actiekomedie van Lucio Fulci uit 1964 met Franco Franchi en Ciccio Ingrassia in de hoofdrol. De twee spelen een stel inbrekers die zo dom zijn om in te breken bij een grote gangsterbaas. Uiteraard worden de mannen betrapt en krijgen een slaapmiddel toegediend. Terwijl de twee inbrekers in dromenland zijn, wordt bij de domste van het stel een microfilm in zijn kies verstopt. Het is het begin van een heleboel ellende waarbij de mannen door de Amerikaanse, Russische en Chinese geheime dienst aangezien worden voor spionnen.

002 Agenti Segretissimi 1

002 Agenti Segretissimi was duidelijk een parodie op de in de tijd al zeer populaire Bond-films. De vergelijking met Goldfinger, die nogal eens werd gemaakt, klopt echter niet aangezien die film pas een aantal maanden na 002 Agenti Segretissimi zou verschijnen. Franco en Ciccio zouden later ook te zien zijn in Due Mafiosi Contro Goldginger (1965), Le Spie Vengono Dal Semifreddo (1966) en Come Rubammo La Bomba Atomica (1967). In 1965 zou een vervolg krijgen getiteld Dos Cosmonautas a la Fuerza (002 - Operation Luna)

'Belkin-ploeg koopt Sanchez af'

De Spaanse wielrenner Luis León Sanchez maakt volgend seizoen geen deel meer uit van Belkin. De Nederlandse wielerploeg heeft het nog 2 jaar doorlopende contract met Sanchez afgekocht. Dat meldt De Telegraaf woensdag.

Sanchez kwam enkele keren in opspraak. Zo werd zijn naam genoemd in het Usada-rapport rond Lance Armstrong als klant van de omstreden arts Michele Ferrari. Na een publicatie in NRC over zijn betrokkenheid bij het dopingschandaal Operación Puerto stelde Belkin, dat toen nog Team Blanco heette, de renner tijdelijk op non-actief. Ook na zijn terugkeer was duidelijk dat er voor Sanchez eigenlijk geen plaats meer was. Woensdagochtend kon niemand van de ploeg het bericht bevestigen.

'Belkin-ploeg koopt Sanchez af'
'Belkin-ploeg koopt Sanchez af' (Foto: ANP)

GTA V breekt zeven Guinness-records

Het succesverhaal van Grand Theft Auto V gaat maar door. Craig Glenday, editor-in-chief van Guinness World Records, geeft aan dat de videogame zeven records gebroken heeft.

Het gaat om de volgende records:

  • Best-selling action-adventure videogame in 24 hours
  • Best-selling videogame in 24 hours
  • Fastest entertainment property to gross $1 billion
  • Fastest videogame to gross $1 billion
  • Highest grossing videogame in 24 hours
  • Highest revenue generated by an entertainment product in 24 hours
  • Most viewed trailer for an action-adventure videogame

Glenday zegt het volgende: "GTA verdient het volledig om te worden erkend als een icoon van de moderne Britse cultuur, en we zijn blij om het spel in de recordboeken te zetten. Gaming is niet langer een niche hobby, zoals met GTA 5 is gebleken, en hoe tof is het dat het tegen de macht van Hollywood opgenomen heeft en won! Ik ben ook dubbel zo trots als inwoner van Dundee om deze 'thuisgemaakte' serie te verwelkomen in het Guinness World Records boek."

Daarnaast heeft Grand Theft Auto V nog wat records gebroken, die niet in het boek worden opgenomen. Het spel heeft in drie weken al meer verkocht dan het vorige deel uit de serie in totaal. Het is ook het best verkochte spel op PlayStation Network. Het spel staat nu nummer 12 als best verkochte spel ooit. Ondertussen staat GTA V als vijfde beste geld-in-het-laatje-brengende game ooit, met alleen vier delen van Call of Duty voor zich.

Grand Theft Auto V (Foto: Rockstar)

Brabander vast in grote zedenzaak

Een 48-jarige man uit Cuijk wordt ervan verdacht bijna driehonderd minderjarige meisjes via internet te hebben verleid tot het verrichten van seksuele handelingen. De Brabander zou elf meisjes bij een ontmoeting hebben misbruikt, schrijft het Dagblad van het Noorden woensdag.

De slachtoffers zijn volgens de krant tussen de 10 en 17 jaar en komen uit Nederland en België. De Brabander, die acht jaar actief zou zijn geweest, zit vast. Of hij heeft bekend willen de politie en het Openbaar Ministerie niet zeggen.

Frank R. maakte volgens de krant ook opnames van het misbruik. Bij een huiszoeking zijn zo'n 26 duizend filmpjes en 144 duizend foto's gevonden die de man van zijn slachtoffers maakte. De politie heeft harde schijven, usb-sticks dvd's en telefoons in beslag genomen.

De zaak kwam aan het rollen va een verdwijning van een 12-jarig meisje uit een Gronings dorp in mei. Een dag later vond de politie haar samen met R. in Bedum, waarop de Brabander werd aangehouden.

Het lijkt er volgens justitie op dat de Brabander alleen handelde en de kinderporno niet verspreidde.

FOK! wat een weer... Het andere herfstweer!

En dan is het nu tijd voor het 'andere' herfstweer. Na het rustige en mistige weer van de laatste anderhalve week worden de bakens nu écht verzet. Gisteren was het al overwegend bewolkt, maar het bleef nog overwegend droog. Vandaag trekt er eerst een vrij zwakke storing over.

Deze storing zorgde ervoor dat er vannacht al wat regen viel en die valt nu op veel plaatsen nog steeds. De hoeveelheden zijn echter nog vrij gering. In de loop van de middag kan het zeker in Brabant en Limburg wat harder gaan regenen. In het noordwesten is het dan tijdelijk droog geworden met enkele opklaringen. Inmiddels nadert de depressie al en zodoende neemt de onstabiliteit van de atmosfeer in de avond sterk toe. De wind neemt langs de kust dan toe tot krachtig. Het kwik begint al te zakken,  want het wordt vanmiddag hooguit 15 graden.

Vanaf vanavond gaan er vanuit zee buien binnendrijven. Dat kunnen pittige buien zijn en zeker in de kustprovincies met onweer gepaard gaan. Morgen hebben we in het hele land fikse buien en staat er een flinke wind. Verder is het dan met 12 graden erg fris.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 Gru

Een prachtig plaatje vanuit Groningen. Nikky kijkt vanuit deze hoek in de richting van Friesland.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tom Hanks liep twintig jaar rond met diabetes

Tom Hanks heeft suikerziekte. Dat zei de Amerikaanse acteur afgelopen maandagavond in een interview met David Letterman. Hanks zei al twintig jaar symptomen te hebben, maar dat de diagnose diabetes type 2 pas onlangs werd gesteld.

"Mijn dokter zei: weet je nog, die hoge bloedsuikerspiegel waar je al sinds je 36e mee kampt? Nou, gefeliciteerd jongeman, je bent bevorderd tot diabeticus", vertelt de 57-jarige Hanks.

De ziekte, waarbij het lichaam de bloedsuikerspiegel niet zelf kan regelen, zou een gevolg kunnen zijn van het snel afvallen en aankomen voor sommige van Hanks' filmrollen. Zo moest hij voor zijn rol in Cast Away eerst aankomen en daarna dramatisch afvallen, voor een totaal verschil van naar verluidt 25 kilo.

Hanks lijkt er niet al te veel van onder de indruk. "De dokter zegt dat ik terug moet naar het gewicht dat ik op de middelbare school had", vertelt Hanks. "Als dat me lukt, heb ik nergens last meer van." Hij is nu al goed op weg. "Ik ben slanker dan ooit."

Hanks is vanaf 21 november te zien in Captain Phillips, dat gebaseerd is op een waar gebeurd verhaal. Hij speelt de hoofdrol van een kapitein die zijn bemanning beschermt tegen een bende Somalische piraten.


Tom Hanks liep twintig jaar rond met diabetes (Foto: Novum)

Regisseur Patrice Chťreau (68) overleden

De Franse regisseur Patrice Chéreau is overleden. Dat heeft Artmedia, het agentschap dat hem vertegenwoordigde, gisteren bekendgemaakt. De bekroonde film-, opera- en theatermaker is 68 jaar oud geworden.

Chéreau maakte onder meer naam met zijn interpretatie van Richard Wagner's Der Ring des Nibelungen op het Bayreuther Festspiele van 1976. Met zijn bloederige La Reine Margot won hij in 1994 de Gouden Palm in Cannes. In 2001 won hij met Intimacy een Gouden Beer tijdens het filmfestival van Berlijn.

De Franse president François Hollande reageerde direct op het overlijden van Chéreau. Hij noemde elke film van de regisseur een meesterwerk. "Een van de grootste kunstenaars van Frankrijk is net overleden", zei hij in een verklaring.


De trailer voor Chéreau's La Reine Margot (1994)

Schietpartij in politiebureau Heerlen

Op een politiebureau in het Limburgse Heerlen is dinsdagavond geschoten. Niemand is hierbij gewond geraakt. De verdachte is aangehouden, meldt de politie.

De schietpartij vond rond 20.45 uur plaats in de hal van een politiebureau aan de Stationsstraat. Een ruit is vernield. Het politiebureau is gesloten. Een politiewoordvoerder verwacht dat de sluiting in ieder geval tot woensdagochtend duurt.

Wat de verdachte op het politiebureau deed is nog onduidelijk. Ook is nog onbekend of het gaat om een man of een vrouw.

'Beatrix was woedend over censuur Rutte'

Premier Mark Rutte (VVD) heeft koningin Beatrix in 2010 tot drie keer toe gedwongen haar kersttoespraak aan te passen, vanwege passages die gericht waren tegen PVV-leider Geert Wilders. Beatrix was daar woedend over, zegt dichter en priester Huub Oosterhuis. Dat meldt dagblad Trouw woensdag.

"Ze heeft haar tekst drie keer naar Rutte moeten sturen en moeten bijstellen", zegt Oosterhuis volgens Trouw in een aan hem gewijde biografie die deze week verschijnt. "Het was eigenlijk een anti-Wilders-speech. De koningin was over deze betutteling zo kwaad geweest dat ze de opname onderbroken heeft en een uur in de tuin is gaan lopen met de hond."

Oosterhuis, een vertrouweling van de koninklijke familie, verklaarde al eerder dat Beatrix in 2010 'zwaar gecensureerd' was door Rutte, maar die uitspraak trok hij later in. Rutte wilde toen niet ingaan op wat zich tussen Beatrix en hemzelf had afgespeeld. Wilders, destijds gedoogpartner van het kabinet, ontkende elke betrokkenheid.

De biografie van Oosterhuis is geschreven door journalist Marc van Dijk en verschijnt deze week.

Boetes voor naakt protest op Prinsjesdag

De twee vrouwen die op Prinsjesdag bij de route van de Gouden Koets topless demonstreerden, moeten ieder een boete van 227 euro betalen. De boetes zijn opgelegd, omdat de twee activisten op een plek stonden waar ze volgens de gemeentelijke verordening niet mochten zijn. Dat heeft het Openbaar Ministerie de vrouwen in een zogenoemde strafbeschikking laten weten, meldt Femen Nederland dinsdag.

De twee Femen-activisten protesteerden tegen de gevolgen van bezuinigingen voor vrouwen, en dan vooral tegen de gevolgen daarvan voor minderheden als alleenstaande moeders, laat een woordvoerder weten. "Wij gebruiken daarvoor ons bovenlichaam in plaats van een spandoek."

De activisten gaan nog kijken of ze bezwaar aantekenen tegen de boetes.

'Shutdown schaadt geloofwaardigheid'

De shutdown van de Amerikaanse overheid schaadt de geloofwaardigheid van de VS in de wereld en maakt dat mensen denken dat de VS hun zaakjes gewoon niet op orde hebben. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama dinsdag op een persconferentie gezegd.

Ook zei hij dat hij het zogeheten budgetgevecht met de Republikeinen is aangegaan omdat 'we niet kunnen toestaan dat afpersen een routineonderdeel van onze democratie wordt'.

Eerder dinsdag belde Obama met de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden John Boehner om hem op te roepen een verhoging van het schuldenplafond in stemming te brengen, 'zonder daar ideologische voorwaarden aan te verbinden'.

Uiterlijk 17 oktober moeten de Verenigde Staten het schuldenplafond hebben verhoogd. Gebeurt dit niet, dan kan de Amerikaanse overheid niet meer aan haar betalingsverplichtingen voldoen. Dit zal volgens economen rampzalige gevolgen voor de wereldeconomie hebben. Hoofdeconoom van het IMF Olivier Blanchard waarschuwde dinsdag dat het niet-verhogen van het schuldenplafond waarschijnlijk leidt tot een recessie, of erger.

De Republikeinen eisen in ruil voor een verhoging van het schuldenplafond bezuinigingen en aanpassingen in de zorgwet van Obama, beter bekend als Obamacare. Obama zegt bereid te zijn te onderhandelen over Obamacare en over bezuinigingen, maar niet zolang daarbij de dreiging van het naderende schuldenplafond wordt gebruikt en zolang de shutdown voortduurt.

Herstel bovenleiding Eindhoven duurt langer

Het herstel van de bovenleiding op het station van Eindhoven duurt langer dan verwacht. Daardoor rijden er tot woensdag 09.00 uur geen sprinters maar bussen tussen Eindhoven en Weert en minder sprinters tussen Eindhoven en Boxtel. De overige treinen rijden wel, meldt de NS dinsdagavond op de website.

Reizigers moeten rekening houden met een extra reistijd van een kwartier tot een halfuur. Het herstelwerk is nodig, omdat op het station in Eindhoven maandagmiddag een deel van een bouwkraan op de bovenleiding viel. Die raakte hierdoor ernstig beschadigd.

Laatste reviews en specials
special
Fun met Funda #168 - Wanstaltigheid ten top
review
Rain of Reflections
review
The Alliance Alive HD Remastered
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
©FOK.nl e.a.