'Geen deadline bij gesprekken'

Redactie

Aan de onderhandelingen van drie oppositiepartijen en het kabinet is geen deadline verbonden. Dat heeft D66-leider Alexander Pechtold woensdagavond gezegd, kort voor hervatting van de gesprekken.

"We stellen ons geen deadline", zei Pechtold bij aankomst op het ministerie van Financiën. Hij zei ook dat er nog lang geen sprake is van een 'totaaloverzicht'. Het vertrek van GroenLinks uit de onderhandelingen noemde Pechtold jammer, omdat D66 en GroenLinks over een aantal onderwerpen hetzelfde denken.

Pechtold zei dat hij zelf de afgelopen dagen ook een paar keer dichtbij afhaken is geweest. "Onze voornaamste doelen dreigden uit het zicht te raken. Maar gelukkig zijn ze nog allemaal in zicht." D66 wil meer hervormingen en lagere belastingen. Dat moet leiden tot meer werkgelegenheid.

ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob zei niet te verwachten dat woensdagavond 'eindconclusies' worden bereikt. "Maar misschien wel op onderdelen." Slob zei dat er eigenlijk pas twee dagen echt is onderhandeld.

SGP-leider Kees van der Staaij verwacht woensdagavond voortgang te boeken. Hij kon niet zeggen hoe lang de gesprekken nog zullen duren. "Ik vind het heel lastig om daarover harde verwachtingen uit te spreken, maar het zou me verbazen als we vanavond zouden zeggen: we zijn er wel ongeveer uit."

GroenLinks haakte eerder op de dag af. Fractievoorzitter Bram van Ojik zei er geen vertrouwen meer in te hebben dat er een akkoord komt waar GroenLinks zich in kan vinden. Daarbij ging het onder meer om de vraag of er zes miljard euro extra moet worden bezuinigd. Het kabinet en D66 vinden van wel, maar GroenLinks verzet zich daartegen.

Het kabinet praat nu nog met D66, ChristenUnie en SGP. Samen met de coalitiepartijen VVD en PvdA hebben deze partijen samen de kleinst mogelijke meerderheid in de Eerste Kamer, van 38 zetels.