Macklemore noemt Amsterdam gevaarlijke stad

Redactie

Macklemore vindt Amsterdam maar een linke stad. "Het is gevaarlijk om hier een vrije dag te hebben. De helft van de crew is naar een stripclub geweest", zei de rapper dinsdagavond tijdens zijn concert in de Amsterdamse Heineken Music Hall.

De 30-jarige Macklemore stond dinsdag samen met zijn producent Ryan Lewis voor de tweede keer in de Amsterdamse concerthal. "Het is heel goed om weer terug te zijn", zei de rapper. Macklemore en Lewis stonden 18 september ook op het podium.

Macklemore vertelde dinsdagavond de ene na de andere anekdote om zijn nummers te introduceren. Zo grapte hij dat hij naakt in de Amsterdamse gracht heeft gezwommen en dat zijn kleren werden gestolen. Vervolgens nam een oud vrouwtje hem mee naar een tweedehands winkel. Na het verhaal werd Macklemore's hit Thrift Shop ingezet.

De Amerikaanse rapper trapte de show af met het nummer Ten Thousand Hours, dat op zijn vorig jaar verschenen debuutalbum The Heist staat. Het jonge publiek sprong en gilde voor Macklemore, die werd geboren als Ben Haggerty. Toen de rapper, gekleed in een zwart glitterjasje, riep dat Amsterdam een van zijn favoriete Europese steden is, barstte de zaal los.

Macklemore was tijdens het concert openhartig over zijn drugsverslaving. De rapper is naar eigen zeggen sinds 2008 clean. Macklemore vertelde dat het liedje Otherside een van de eerste nummers was die hij schreef toen hij net was afgekickt. "Ik heb het in twintig minuten geschreven." De rapper bracht vervolgens een versie zonder muziek ten gehore die deed denken aan een monoloog.

De rapper verkondigde ook weer zijn steun voor het homohuwelijk. "Ik geloof vanuit alle vezels van mijn lichaam dat niemand je mag vertellen van wie je mag houden", zei hij voor hij zijn hit Same Love speelde. In dat liedje pleit Macklemore voor gelijke rechten voor homo's. Tijdens het nummer haalden diverse mensen in het publiek een regenboogvlag, de vlag van de homobeweging, tevoorschijn.

Het publiek, dat vooral bestond uit tienermeisjes, kinderen met hun ouders en jonge stellen, ging vooral los bij het nummer Can't Hold Us. De rapper speelde het liedje later ook in de toegift. Toen hij terugkeerde op het podium rapte Macklemore ook het nummer And We Danced. Gehuld in een glittercape en een blonde jarentachtigpruik liet hij zien zichzelf niet al te serieus te nemen.

Producent Ryan Lewis sprong tijdens de toegift in het publiek. Ook een van de danseressen maakte een stagedive. De rapper genoot overduidelijk van het Amsterdamse concert en beloofde tijdens zijn afscheid dan ook dat hij weer terug komt. Het optreden was zijn een na laatste concert van het Europese deel van zijn wereldtournee. De rapper staat woensdagavond in Milaan.