FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 10 oktober 2013

PKK overweegt bestand met Turkije op te zeggen

De Koerdische rebellen in Turkije overwegen het staakt-het-vuren met de regering op te zeggen. Dat heeft het pro-Koerdische persbureau Firat donderdag gemeld. Aanleiding is een hervormingspakket van de regering dat Koerdische Turken meer rechten moet geven, maar volgens de rebellen niet ver genoeg gaat.

Het bestand werd zes maanden geleden overeengekomen. Sindsdien heeft de Turkse regering geen aanvallen meer uitgevoerd op stellingen van de PKK. Het Turkse parlement verlengde donderdag echter een mandaat dat het leger toestemming geeft Koerdische bases in het noorden van Irak aan te vallen.

Ex-burgemeester Detroit krijgt 28 jaar cel

Voormalig burgemeester van de Amerikaanse stad Detroit Kwame Kilpatrick is donderdag wegens corruptie veroordeeld tot een gevangenisstraf van 28 jaar. Kilpatrick, burgemeester van 2002 tot 2008, spekte zijn bankrekening met tienduizenden dollars aan steekpenningen.

In maart werd Kilpatrick (43) schuldig bevonden aan samenzwering, fraude, afpersing en belastingontduiking. Zijn val werd ingeluid door zijn eigen sms-berichten, waaruit duidelijk bleek dat hij zaakjes probeerde te regelen voor een vriend, Bobby Ferguson, die voor miljoenen aan opdrachten wist binnen te slepen bij het stedelijke waterbedrijf. Aannemers zeiden zich gedwongen te hebben gevoeld om met Ferguson samen te werken, omdat ze anders lucratieve deals zouden zijn misgelopen.

Gezochte Nederlander na negentien jaar gepakt

Een 47-jarige Nederlander die in Duitsland werd gezocht omdat hij nog een negentien jaar oude straf moest uitzitten, is woensdag op de luchthaven van München opgepakt. De man is naar een gevangenis gebracht, meldt de Duitse politie.

De Nederlander wilde in München op een vliegtuig naar het Indiase Delhi stappen. De man werd in 1994 door de rechtbank in Münster veroordeeld voor onder meer de invoer van verdovende middelen. Daarvoor moest hij nog een celstraf van 685 dagen uitzitten.

Schip uit zestiende eeuw gevonden bij Hasselt

In een rivier bij het Overijsselse Hasselt is een wrak gevonden van een dertig meter lang schip uit het begin van de zestiende eeuw. Het schip was waarschijnlijk zeevarend. De gemeente Zwartewaterland spreekt donderdag van een bijzondere vondst.

De vondst kan volgens de gemeente worden vergeleken met die van een schip uit de periode rond 1530 dat in de jaren tachtig in het IJsselmeer werd gevonden, en de Kamper kogge uit 1440 die vorig jaar werd ontdekt. Onderzocht wordt nog hoeveel het wrak waard is.

Rijkswaterstaat stuitte tijdens een zoektocht naar een gezonken plezierjacht op de bodem van de rivier het Zwarte Water op een verhoging en houtwerk. Duikers namen houtmonsters, waardoor de leeftijd van het hout duidelijk werd.

Ook heeft Rijkswaterstaat een zogenoemde dieptesonar laten maken, waaruit blijkt dat het schip op zijn kant ligt. Het wrak ligt in de vaargeul op een diepte van vijf meter en vormt geen obstakel voor het scheepvaartverkeer.

Pas als duidelijk is wat de waarde is van het wrak, wordt gekeken hoe de vondst veilig kan worden gesteld.

Coalitieoverleg CDU/CSU en Groenen

Het CDU/CSU-blok van bondskanselier Angela Merkel heeft donderdag in Berlijn verkennende gesprekken gevoerd met de Groenen. De sfeer van het overleg was goed, zei CDU-partijsecretaris Hermann Gröhe volgens het Duitse persbureau dpa. Voor dinsdag staat een tweede gesprek tussen de partijen op de agenda.

Onderwerpen van gesprek waren de Europese Unie, de euro en kwesties als energie, integratie en sociaal beleid. Daarnaast werden ook thema's als begrotingsbeleid en infrastructuur aangesneden. Het overleg duurde in totaal een uur of drie.

De twee voorzitters van de Groenen, Cem Özdemir en Claudia Roth, toonden zich eveneens tevreden over het gesprek. Hoewel er verschillen van inzicht waren, was er op sommige punten ook sprake van eensgezindheid, zei Özdemir. Roth benadrukte dat sommige voor haar partij belangrijke onderwerpen nog niet aan bod zijn gekomen, zoals de export van wapens en de uitbreiding van ontwikkelingssamenwerking.

Partijsecretaris van de CSU Alexander Dobrindt liet weten dat zijn partij en de CDU in de komende week de knoop zullen doorhakken en een coalitiegenoot zullen kiezen. "Na een tweede gesprek zal het tot coalitieonderhandelingen komen", zei hij donderdag. Voordat dinsdag opnieuw met de Groenen gesproken wordt, staat maandag eerst een tweede overleg met de sociaaldemocratische SPD op de agenda.

Eindstreep nog steeds niet in zicht

ChristenUnie-leider Arie Slob zei donderdagavond voor aanvang van het zoveelste overleg op het ministerie van Financiën 'geen enkele garantie te hebben dat het lukt'. "De besprekingen zijn pittig en zwaar", zei hij. "Een eindstreep is nog niet in zicht."

Ook D66-leider Alexander Pechtold durfde nog geen uitspraak te doen over hoe lang het nog gaat duren voordat er een begrotingsakkoord is. "Het gaat nog even duren", wilde hij wel kwijt.

SGP-leider Kees van der Staaij kon de voor het ministerie in de regende wachtende journalisten weinig inhoudelijks melden. "Het vervelende is: alles wat u wilt horen kan ik niet zeggen, en alles wat ik kan zeggen wilt u niet horen."

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra liet nog minder kwijt. "We gaan het zien." Ook PvdA-leider Diederik Samsom was weinig spraakzaam. "Het wordt een lange avond", zei hij.

[Video] Wonderdoelpunt Castaignos bij Jong Oranje

Luc Castaignos heeft bij Jong Oranje een doelpunt gescoord wat waarschijnlijk de hele wereld overgaat. In het EK-kwalificatieduel tegen Georgië schoot hij de bal bijna vanaf de cornervlag met buitenkant rechts in de goal.

Of het een bewuste actie was valt te betwijfelen, aangezien de spits van FC Twente ook niet uitbundig juichte na het doelpunt. Waarschijnlijk wilde hij alleen een corner uitlokken. Nederland won de wedstrijd uiteindelijk met 0-6.

'Portofoons Limburgse politie haperen'

De politie in Limburg werkt al ruim een jaar met portofoons die niet of onvoldoende werken. Dat zorgt voor een onveilige werksituatie, stelt de politievakbond ACP donderdag. ACP zou de korpsleiding in augustus al over de kwestie een brief hebben gestuurd, met het dringende verzoek voor 21 oktober met een oplossing te komen.

De Limburgse politie is volgens de bond echter door de realiteit ingehaald, aldus de ACP. De bond doelt hiermee op de ongeregeldheden voor en na de wedstrijd van Fortuna Sittard tegen MVV afgelopen vrijdag.

Regionale media meldden eerder dat de politie bij een actie tegen ongeregeldheden na het duel excessief geweld gebruikte. Hierbij zouden onder meer twee 12-jarige meisjes gewond zijn geraakt. Bij de gemeente, Fortuna Sittard en de politie waren maandag ruim honderd klachten binnengekomen over het politieoptreden. Maandag werd bekend dat burgemeester van Sittard-Geleen Sjraar Cox de politie heeft opgedragen het politieoptreden rond het duel te onderzoeken.

De ACP vindt het niet terecht dat de Limburgse politie de zwartepiet krijgt toegespeeld. "Wanneer het optreden van de politie wordt belemmerd door niet functionerende apparatuur, kan dat wat de ACP betreft de politie niet zonder meer worden aangerekend." De bond heeft een brief over de kwestie gestuurd aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD), die volgens de ACP de verantwoordelijkheid draagt voor onder meer de portofoons. In de brief vraagt de bond de minister snel met een oplossing te komen.

Senaat VS: eerst overheid weer op gang

De Democraten zijn niet van plan met de Republikeinen te onderhandelen zolang de overheid nog op slot zit. Dat heeft de leider van de Democraten in de Amerikaanse Senaat, Harry Reid, donderdag na overleg op het Witte Huis gezegd.

De voorzitter van het door Republikeinen gedomineerde Huis van Afgevaardigden, John Boehner, deelde eerder op de dag mee dat zijn partij een voorstel wil indienen om het schuldenplafond, dat binnenkort dreigt te worden bereikt, voor de komende zes weken te verhogen. Daaraan verbond hij wel de eis dat president Barack Obama zich bereid toont te onderhandelen over de begroting.

Het Witte Huis deelde eerder al mee geen enkele concessie te doen om de overheid weer op gang te krijgen of het schuldenplafond te verhogen. De Senaat schaart zich wat dat betreft achter hem. Eerst de overheid weer aan de praat, daarna kan verder worden gesproken met de Republikeinen, aldus Reid.

Meeste leerlingen Ibn Ghaldoun blijven op oude stek

Het grootste deel van de leerlingen van Ibn Ghaldoun blijft op de locatie van de failliet verklaarde Rotterdamse scholengemeenschap les krijgen. De leerlingen zijn ingeschreven bij de christelijke scholengemeenschap Melanchthon, meldt een woordvoerder van de vereniging voor samenwerkende schoolbesturen voor primair en voortgezet onderwijs in Rotterdam Fokor donderdag.

Ibn Ghaldoun werd dinsdag failliet verklaard. De islamitische school voor voortgezet onderwijs kwam deze zomer in het nieuws omdat er 27 examens waren gestolen. Daarnaast bleek uit onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs dat de onderwijskwaliteit al jaren ondermaats is. Ook waren er bestuurlijke en financiële gebreken. Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) kondigde vorige maand aan de financiering per 1 november stop te zetten. Daarop vroeg de school faillissement aan.

Vorige week werd bekend dat de ruim zeshonderd leerlingen van de school voorlopig terecht kunnen bij Melanchthon. Ze krijgen onderwijs op de huidige locatie van de islamitische school, die gaat fungeren als tijdelijke nevenvestiging van Melanchthon. Wel komt er een heel nieuw docententeam.

Volgens de woordvoerder zijn in totaal bijna zeshonderd van de 630 leerlingen van Ibn Ghaldoun ingeschreven. Wat er met de leerlingen gebeurt die zich niet hebben ingeschreven, is niet duidelijk. Mogelijk dat ouders het niet eens zijn met de oplossing en daarom hebben gekozen voor een andere school, aldus de zegsvrouw.

De islamitische school blijft nog tot 1 november open, daarna gaat Melanchthon in het gebouw aan de slag.

Ruim zes miljoen aanvragen voor tickets WK

Voetballiefhebbers hebben de afgelopen weken in groten getale geprobeerd kaartjes voor het WK van volgend jaar in Brazilië te bemachtigen. De FIFA maakte donderdag direct na het sluiten van de eerste verkoopfase bekend in totaal ruim zes miljoen aanvragen te hebben ontvangen. Vooral de openingswedstrijd en de finale zijn erg in trek.

Verreweg de meeste belangstelling komt uit Brazilië. Het gastland is verantwoordelijk voor 4,3 miljoen van de aanvragen. De Verenigde Staten (374.065), Argentinië (266.937) en Duitsland (134.899) volgen op gepaste afstand.

Mensen die een aanvraag hebben ingediend weten uiterlijk op 4 november of ze daadwerkelijk een kaartje krijgen toegewezen. Bij wedstrijden waar de vraag het aanbod overtreft, worden de tickets via loting verdeeld. In de eerste fase zijn er ruim een miljoen kaarten beschikbaar.

Op 5 november gaat de aanvraag voor de overgebleven tickets van start. De laatste verkoopfase begint vervolgens op 8 december, nadat de WK-loting heeft plaatsgevonden. Fans weten dan ook precies voor welke wedstrijd ze een kaartje proberen te bemachtigen.

Redelijke eerste dag op Portugal Masters voor Luiten

Na de eerste dag van de Portugal Masters staat Joost Luiten op de gedeeld dertigste plaats. De golfer uit Bleiswijk maakte kort geleden nog grote indruk op de KLM Open.

Luiten noteerde in Portugal drie birdies en zelfs een eagle op zijn scorekaart, maar ook twee bogeys. Met zijn score van 68 (-3) staat Luiten drie slagen achter op de zeven koplopers.

Robert-Jan Derksen heeft ook een goede kans om de schifting te overleven. Op de eerste elf holes maakte hij par, daarna volgden drie birdies en een bogey. Hiermee kwam hij met een score van 69 op de 37ste plaats. Maarten Lafeber (73e) dient zich morgen behoorlijk te verbeteren om het weekend mee te mogen doen. 

Lezus op medaille paus

De eerste officiële medaille met de afbeelding van paus Franciscus wordt uit de handel genomen. Op de medaille, die in goud, zilver en brons sinds woensdag verkrijgbaar was, wordt de naam Jezus met een L aan het begin gespeld.

De Italiaanse Munt zei tegen het Italiaanse persbureau ANSA dat hij niet voor de fout verwantwoordelijk was. Het Vaticaan had de muntvorm zelf aangeleverd. "Als het een project van onszelf is, controleren wij normaliter alles. Deze muntvorm is ons aangeleverd", aldus een woordvoerder.

Lezus in plaats van Jezus op medaille paus
Lezus in plaats van Jezus op medaille paus (Foto: ANP)

Nederlandse zonneauto wereldkampioen

'We' zijn weer wereldkampioen.  Het Nuon Solar Team van de TU Delft heeft de prestigieuze World Solar Challenge gewonnen. Met hun autootje, de Nuna7, hebben de studenten in een week tijd een slordige 3020 kilometer afgelegd. Hiermee hebben zij hun directe belagers, de prutsers van Tokai University, afgetroefd. Dit team eindigde op een afstand van 22 kilometer achter de glorieuze winnaars.

Het doel van de race is om met een zelf in elkaar geknutselde auto zo efficiënt mogelijk te rijden, volledig op zonne-energie. Wat dat betreft is de plaats van de race goed gekozen: Australië. Deelnemende teams rijden vanaf Darwin in het noorden naar Adelaide in het zuiden. Zodra het (winnende) team de finishlijn passeert is de race afgelopen en worden de onderlinge afstanden van dat moment bekeken.

Bijzonder knap aan deze prestatie is dat, want sinds dit jaar is een voertuig op vier wielen verplicht. De voorgaande Nuna’s moesten het met drie wieltjes doen. Door deze fundamentele wijziging zagen de studenten zich genoodzaakt om de Nuna7 vanaf nul op te bouwen.

"We hebben die Japanners kapot gereden", liet coureur Leslie Nootenboom  vanochtend op Radio 1 weten. Ondanks dat men tijdens de op een na laatste etappe nog te kampen had met een lekke band, wist men toch de eerste plaats te behouden. De laatste dag probeerden de Japanners de moderne variant van de Jongens van De Wit nog bij te halen, maar tijdens die poging maakte men teveel snelheid en hebben ze hun batterijen helemaal leeg gereden. Die laatste dag scheen er niet veel zon.

Het team uit Delft heeft al zeven keer eerder meegedaan aan de World Solar Challenge. Daarvan won men er vier. Een snelle berekening leert dat dit de vijfde wereldtitel is.

Het tukkerse team van Solar Team Enschede heeft het ook meer dan geweldige gedaan. Hun Red Engine zorgt voor een behoorlijk Nederlands podium door op de derde plek te eindigen.

Marussia wil eigen motoren bouwen

Het Formule 1-team Marussia wil vanaf 2016 gaan racen met eigen motoren, zo heeft Marussia-eigenaar Nikolai Fomenko laten weten. Momenteel racet de renstal nog met Cosworths, welke vanaf volgend seizoen ingeruild worden voor Ferrari-krachtbronnen.

Fomenko, baas van het Russische automerk kocht begin vorig seizoen de renstal van Virgin en heeft grote plannen met zijn team. "Als we overleven tot het seizoen 2016 dan hoop ik dat Marussia met eigen motoren kan gaan racen. Daar willen we naar toe, dat is ons doel"

Paris Hilton is een 'raveteef'

Paris Hilton heeft haar hele leven een voorliefde gehad voor dancemuziek. "Toen ik 16 was, ging ik naar mijn eerste rave", vertelt de hotelerfgename in muziekblad Rolling Stone. "Ik kan me de glowsticks en de kleding van iedereen nog goed herinneren. Ik ben altijd een 'rave girl' geweest."

De 32-jarige Paris bracht afgelopen week de eerste single uit van haar nieuwe album, waarvoor ze samenwerkte met onder anderen Lil Wayne en Snoop Lion. De socialite is trots dat ze een platencontract bij hiphoplabel Cash Money wist binnen te slepen. "Het voelt als familie", omschrijft Paris de band die ze heeft met de mensen van Cash Money. "Ze beschermen me."

De blondine, die in 2006 met haar debuutalbum Paris kwam, heeft naar eigen zeggen een erg persoonlijke plaat gemaakt. "Ik put uit mijn eigen ervaringen. Ik heb de hele wereld gezien en wilde liedjes schrijven die leuk zijn. Liedjes waarin mensen zich kunnen herkennen."

Martin Gaus wilde dood na infarct

Martin Gaus zag het even niet meer zitten nadat hij een herseninfarct had gehad. De 68-jarige dierenvriend kon enige tijd niet meer praten en was aan een kant verlamd.

"Toen ik me realiseerde dat ik niet meer kon praten, gebaarde ik naar mijn vrouw: ik wil dood. Dit wil ik niet. Ik wil een euthanasieverklaring", zei Gaus in RTL Boulevard.

Gaus lag een paar dagen in het ziekenhuis en kreeg vervolgens bloedverdunners mee, waarvan hij heel erg aan de diarree raakte. "Na drie maanden op en af ging het de laatste maand heel slecht. Ik kon niet meer. Ik kwam bij de eerste hulp aan en mijn nieren deden het nog maar voor vijftien procent. Ik was aan het doodgaan." Inmiddels maakt Gaus het weer goed. "Ik leef nog en mijn stem doet het nog. Kom maar op!"

Paul McCartney verrast scholieren met optreden

Paul McCartney heeft woensdag een verrassingsoptreden gegeven in de Frank Sinatra School of the Arts in New York. De 71-jarige ex-Beatle beantwoordde ook vragen van een aantal van de ruim vierhonderd aanwezige scholieren, staat op de website van internetradioplatform en medeorganisator van het evenement iHeartRadio.

De leerlingen werden naar het auditorium gelokt voor een 'speciale bijeenkomst'. Tot hun verbazing verscheen McCartney op het podium. De zanger bracht in totaal dertien nummers ten gehore, waaronder de Beatles-hits Hey Jude, Blackbird en Eight Days a Week. Hij zong ook nummers van zijn volgende week te verschijnen album New, dat de aanleiding was voor het concert.

Tot toeschouwers behoorden ook zanger Tony Bennett, stichter van de school, en McCartneys vrouw Nancy Shevell. Het was woensdag precies twee jaar geleden dat de ex-Beatle met haar trouwde. "Gefeliciteerd, schatje", zei de zanger voordat hij zijn huidige single New inzette. Zijn vrouw diende als inspiratie voor het nummer. Shevell en McCartney trouwden op de verjaardag van John Lennon. Hij zou woensdag 73 jaar zijn geworden.

Barcelona nog langer zonder Alba

Barcelona moet het nog zeker zes weken stellen zonder Jordi Alba. De linksback liep donderdag op de training een hamstringblessure op. Alba was juist op de weg terug nadat hij een maand geleden werd geveld door een spierscheuring in zijn rechterbeen. Hij miste daardoor onder meer de ontmoeting met Ajax in de Champions League.

Alba kan door de donderdag opgelopen blessure een streep zetten door de topper tegen Real Madrid en de dubbele ontmoeting in de Champions League tegen AC Milan. In de uitwedstrijd tegen Ajax op 26 november is de Spaans international normaal gesproken weer inzetbaar.

GoalControl bewaakt ook doellijn op WK

Bij het WK voetbal van volgend jaar in Brazilië draagt het Duitse bedrijf GoalControl officieel zorg voor de doellijntechnologie. Dat is besloten naar aanleiding van een succesvolle test tijdens de Confederations Cup in juni. Het systeem controleert door het gebruiken van in totaal veertien camera's of een bal al dan niet de doellijn heeft gepasseerd.

Tijdens de Confederations Cup werden 68 doelpunten gemaakt en allen bleken terecht. Ook de arbitrage bleek tevreden over de nieuwe technologie. Voordat Goalcontrol-4D op het WK z'n intrede doet, wordt het systeem ook tijdens het wereldkampioenschap voor clubs gebruikt. Dat toernooi vindt dit jaar nog plaats in Marokko.

GoalControl kreeg in juni de voorkeur boven GoalRef, Cairos en Hawkeye. Laatstgenoemde systeem verzorgt wel de doellijntechnologie in de Premier League. Vorige maand deed Hawkeye bij FC Utrecht - Roda JC ook zijn intrede in de Eredivisie.

Rechter: pier Scheveningen mag sluiten

De gemeente Den Haag mag de pier van Scheveningen laten sluiten. Volgens de rechtbank in Den Haag is het besluit geoorloofd, omdat de pier niet aan de wettelijke eisen van brandveiligheid voldoet. Curator Marc Udink probeerde de sluiting van de pier tegen te houden door naar de rechter te stappen.

De Scheveningse pier sluit vrijdag. Udink had tot 1 oktober gekregen om de pier brandveilig te krijgen. Hij heeft bij de gemeente aangegeven daar niet aan te kunnen voldoen, omdat daar geen geld voor beschikbaar is. Toen de brandveiligheid nog steeds niet op orde bleek na controle, besloot de gemeente de pier te sluiten.

De pier was in handen van de familie Van der Valk, maar werd in januari failliet verklaard. Het faillissement was aangevraagd omdat de horecaketen geen heil meer zag in de exploitatie. De pier staat sindsdien te koop. De curator organiseerde een openbare veiling, maar die werd vorige maand afgeblazen wegens gebrek aan belangstelling.

De curator verwacht de Scheveningse pier binnen twee jaar te kunnen verkopen. Er zou een aantal serieuze kandidaten zijn, maar het is niet reëel dat de pier op korte termijn wordt verkocht.

OM wil snel spreken met slachtoffers zedenzaak

De rechercheurs die zich buigen over de grote zedenzaak in Cuijk willen de 65 geïdentificeerde, vermoedelijke slachtoffers van Frank R. voor het einde van de maand hebben gesproken. Dat laat het Openbaar Ministerie (OM) donderdag weten.

De recherche voert sinds vorige week door het hele land gesprekken met vermoedelijke slachtoffers van de Brabander. Het OM verwacht naar aanleiding van de gesprekken nieuwe aangiftes en hoopt meer slachtoffers te kunnen identificeren.

In totaal zijn 295 meisjes te zien op het beeldmateriaal dat bij de Brabander werd aangetroffen. Daarvan heeft R. naar verwachting elf meisjes misbruikt. Bij huiszoeking werden zo'n 26.000 filmpjes en 144.000 foto's gevonden die de man maakte van zijn slachtoffers.

In de week van 20 november dient de pro-formazitting. Wanneer de rechtszaak van start gaat, ligt aan de uitkomst van het onderzoek van de politie.

Doden bij gevangenisoproer

Een gevangenisoproer in het noordoosten van Brazilië heeft aan zeker negen gedetineerden het leven gekost. Meer dan twintig raakten gewond. Dat heeft de Braziliaanse regering donderdag meegedeeld.

Zo'n zestig gevangenen hadden een tunnel gegraven om uit de gevangenis Pedrinhas in de stad Sao Luis te ontsnappen. Toen cipiers de tunnel woensdag ontdekten sloeg de vlam in de pan. Gedetineerden staken matrassen in brand en andere bendes grepen de verwarring aan om oude rekeningen te vereffenen door elkaar met zelfgemaakte messen en ijzeren staven te lijf te gaan.

De autoriteiten slaagden er donderdag pas in de orde te herstellen.

Klokkenluidersprijs voor Snowden

Klokkenluider Edward Snowden heeft uit handen van vier voormalige Amerikaanse overheidsfunctionarissen een prijs gekregen voor zijn onthullingen over spionage door de Amerikaanse overheid. De vier bezochten Snowden woensdagavond in Moskou om hem de Sam Adams Award te overhandigen.

De prijs is vernoemd naar Sam Adams, een analist van de CIA die tijdens de Vietnam-oorlog onthulde dat de Amerikaanse regering stelselmatig de macht van de Vietcong en het Noord-Vietnamese leger te laag inschatte. De vier die Snowden de prijs gaven werkten in het verleden voor de CIA, de FBI, de NSA en het ministerie van justitie. Ze hebben allemaal hun eigen regering bekritiseerd en in sommige gevallen zelfs misstanden bij de veiligheidsdiensten aan de kaak gesteld.

Snowdens vader Lon kwam donderdag aan in Moskou om zijn zoon te bezoeken. Lon Snowden wilde niet zeggen waar en wanneer hij zijn zoon zal ontmoeten. Wel bedankte hij Rusland en president Vladimir Poetin voor het opvangen van zijn zoon.

Cassatie in tongzoenzaak

Een 37-jarige Harlinger die is veroordeeld voor een ongewenste tongzoen aan een schoonmaakster stelt cassatie in tegen een uitspraak van het gerechtshof in Leeuwarden. Dat maakt het advocatenkantoor Anker en Anker donderdag bekend. De Harlinger blijft erbij dat hij onschuldig is.

De man, die in 2008 in toiletten van het Medisch Centrum Leeuwarden een schoonmaakster een tongzoen gaf, stelde al eens eerder met succes cassatie in in de zaak. In 2009 werd hij door de rechtbank in Leeuwarden en later door het gerechtshof veroordeeld voor verkrachting, zoals het binnendringen van het lichaam van iemand in juridische termen wordt genoemd. De Leeuwarder ging vervolgens in cassatie tegen die uitspraak van het hof.

In maart bepaalde de Hoge Raad dat een gedwongen tongzoen niet langer geldt als verkrachting. Het hoogste rechtscollege verwees de zaak terug naar het gerechtshof, dat in september oordeelde dat de man schuldig is aan aanranding. De man kreeg hiervoor een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden opgelegd.

De verdediging wil van de Hoge Raad horen of de veroordeling is gebaseerd op voldoende bewijs. Volgens de Harlinger is het enige bewijs de verklaring van de vrouw dat zij gedwongen zou zijn tot de tongzoen en dat zou onvoldoende zijn. De man stelt zelf dat de vrouw vrijwillig met hem tongde.

Stroper met 300 kilo paling betrapt

Een stroper is woensdagmiddag in Friesland betrapt terwijl hij driehonderd kilo illegaal gevangen paling bij zich had. De palingstroper en twee andere verdachten zijn aangehouden voor verhoor en vastgezet, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) donderdag.

Inspecteurs zagen de stroper, een beroepsvisser, een zogenoemde bewaarzak met paling in het water leggen. In een bewaarzak kan paling een tijd lang worden gehouden. De paling is na de arrestatie meteen levend in het water teruggezet.

Tussen 1 september en 30 november is het verboden op paling te vissen, om de palingstand te beschermen. Op het illegaal bezitten van paling staat een maximale celstraf van zes jaar.

[Upd] 'Peter-Jan Rens is pedofiel'

Peter-Jan Rens is een pedofiel. Dit beweert niemand minder dan Patricia Paay.

Hoewel de 64-jarige gilf zelf regelmatig wordt uitgewoond door een potente knul van 29, heeft ze geen goed woord over voor de relatie van 'Meneer Kaktus'. De 63-jarige Rens heeft namelijk een groen blaadje van twintig lentes aan zijn paarsgepunte lans geregen.

"Dat vind ik een beetje pedofilie", laat Patricia Paay weten. "Ik kan me niet voorstellen dat je daar toch een leuke tijd mee kan hebben en mee kan praten. Tenzij hij een beetje kinderlijk is en zij een beetje ouderlijk."

Zelf heeft de ouwe muts een goede relatie met haar toyboy. "We gaan heel leuk met elkaar om." Toch heeft ze nog geen trouwplannen. "Ik kan ook nog wel leuk uitgaan en iemand versieren als ik dat wil. Ik ga me toch niet binden. Ik ben blij dat ik even kan doen waar ik zin in heb."

Update 19.00 uur:
Inmiddels heeft Peter-Jan Rens een reactie gegeven op de opmerking van La Paay. En hij schuimbekt van woede, zo weet Mediacourant.nl.

"Ik vind dit echt een smakeloze opmerking", reageert hij in RTL Boulevard. "Helemaal nu er in het nieuws heel ernstige zaken met betrekking tot pedofilie spelen. Virginia is gewoon twintig en dus volwassen."

Overigens doet de kinky Kaktus inderdaad niet aan pedofilie. Zodra er haar op zit, heet het efebofilie, maar zelfs daar doet Rens niet aan: hij is gewoon een ouwe bok met een groen blaadje.

IMF: 'mogelijk eenmalig 10% taks op spaargeld'

Nee, hier vind je geen leuk (of leuk bedoeld) intro, want bij dit nieuws krijgt zelfs uw altijd jolige doch nederige verslaggever dat niet voor elkaar. Daarom maar gewoon met de deur in huis vallen: het Internationaal Monetair Fonds (IMF) overweegt serieus om tien procent van jouw spaargeld af te pakken om de spilzucht van de overheid te financieren.

De belasting zou eenmalig zijn, wat volgens het IMF het koopgedrag van de meeste mensen niet ernstig zal beïnvloeden. Uit het belangrijkste voordeel dat het IMF geeft om de belasting toe te passen blijkt al het enorme cynisme van de hedendaagse economen: het geld kan geïnd worden worden voordat de burger de kans krijgt om te reageren.

Het IMF zegt dat 'iconoclastische' maatregelen nodig zijn om de Eurocrisis tegen te gaan. Met het geld dat door de belasting geïnd wordt, moet de staatsschuld van de Eurolanden teruggebracht worden tot het niveau van 2007, toen de schuld gemiddeld gelijk stond aan 100% van het bruto nationaal product (BNP).

Volgens het IMF gaat het vooralsnog om theoretische oplossingen, maar financieel experts denken dat het IMF het als een reële optie ziet. Stijging van de conventionele belastingen zou de euro-economieën immers nog zwakker maken en mogelijk zelfs doen instorten. Het andere alternatief, inflatie, heeft veelal hetzelfde effect op spaarboekjes.

Het idee is overigens niet nieuw. Wat wel uniek is, zijn de omstandigheden. De vorige keren dat zo'n belasting werd voorgesteld, was dat bijvoorbeeld door Engeland tijdens de Napoleontische oorlogen, door Frankrijk na de rampzalig verlopen Frans-Duitse oorlog van 1870-71 en door verschillende Europese landen tijdens en na de Eerste Wereldoorlog.

Nadal knokt zich langs Berlocq in Shanghai

Rafael Nadal heeft zich met de nodige moeite geplaatst voor de kwartfinale van het masterstoernooi in Shanghai. Na een eenvoudige eerste set moest de nummer één van de wereld in het tweede bedrijf alle zeilen bijzetten om de Argentijn Carlos Berlocq te kloppen: 6-1 en 7-6 (5).

Nadal neemt het bij de laatste acht op tegen Stanislas Wawrinka. De als achtste geplaatste Zwitser versloeg in zijn derderondepartij Milos Raonic (10) uit Canada met 7-6 (2) en 6-4.

Ook Novak Djokovic won in Shanghai. De Serviër was met tweemaal 6-3 Fabio Fognini uit Italië de baas. Nicolas Almagro (15) stuurde Tomas Berdych naar huis. De Tsjech, de nummer vier van de plaatsingslijst, kon het net niet bolwerken tegen zijn Spaanse opponent: 7-6 (6), 3-6 en 6-7 (4).

Turnbond ItaliŽ distantieert zich van racisme

De Italiaanse turnbond heeft zich donderdag uitgesproken tegen racistische commentaren die een van zijn atleten heeft gedaan. Carlotta Ferlito had zondag na haar balkoefening op het WK gezegd dat ze volgende keer haar huid zwart zou maken zodat ze ook kon winnen. Op Twitter bood ze dinsdag al haar verontschuldigingen aan.

Omdat uitspraken van een woordvoerder van de Italiaanse bond ook als racistisch werden gezien, vroeg de Amerikaans turnbond de Italianen om opheldering. Voorzitter Riccardo Agabio liet donderdag weten 'iedere vorm van racisme en discriminatie' af te keuren.

Ferlito werd afgelopen weekeinde vijfde op de evenwichtsbalk. De Amerikaanse Simone Biles, die een donkere huidskleur heeft, pakte het brons. Ferlito vertelde later lachend dat ze tegen haar landgenote Vanessa Ferrari, de nummer vier op de balk, de gewraakte uitspraak had gedaan.

Biles won eerder afgelopen week de meerkamptitel in Antwerpen. Zij was de eerste zwarte wereldkampioene op de meerkamp. vorig jaar werd haar landgenote Gabby Douglas al de eerste zwarte olympisch kampioene op de meerkamp.

Duitser Degenkolb wint Parijs-Bourges

John Degenkolb heeft de eendaagse wielerkoers Parijs-Bourges gewonnen. De Duitser van het Nederlandse Argos-Shimano was na 190 kilometer de Franse renners Arnaud Démare en Samuel Dumoulin de baas in de sprint. Degenkolb is na Jens Voigt (2003) en André Greipel (2009) de derde Duitser op de erelijst.

In Italië was er succes voor Diego Ulissi. De renner van Lampre-Merida won voor eigen publiek de Coppa Sabatini. Andrea Pasqualon (Bardiani) en Davide Villella (Cannondale) zorgden voor een compleet Italiaans podium.

Baas gechipt i.p.v. kat

Kat Willem uit Breda is niet bepaald voor de poes. Tijdens verschillende inentingen en het inbrengen van een chip had Willem zoiets van 'ik wil ‘m niet!' en verzette zich hevig.  Het gevolg was een gevecht tussen Willem en de dierenarts, die actief werd bijgestaan door bazinnetje Sjoukje. Willem won. Glansrijk. Niet de kat, maar mensendier Sjoukje werd gechipt. Zo'n beetje de natte droom van Fred Teeven.

Sjoukje lag, in tegenstelling tot de verbouwereerde dierenarts, blauw van het lachen. Maar wie denkt dat we Sjoukje voortaan overal  kunnen volgen, komt bedrogen uit. De chip is inmiddels alweer operatief verwijderd.

Net zoals al zijn soortgenoten is Willem trouwens een enorme aansteller aldus Sjoukje, "het deed helemaal geen pijn".

 Een tweede poging om de kat digitaal te merken is wel geslaagd.

KNVB volgt ontwikkelingen Qatar

De KNVB houdt de berichten over werkomstandigheden in Qatar goed in de gaten. Dat laat een woordvoerder van de voetbalbond donderdagmiddag weten. Eerder op de dag lieten vakbonden CNV en FNV weten dat de werk- en woonomstandigheden van bouwvakkers in het Golfstaatje beneden alle peil zijn. De veelal uit Zuid-Azië afkomstige werknemers werken onder meer aan infrastructuur voor het WK in 2022.

De berichten uit het Midden-Oosten verontrusten de KNVB. "De FIFA heeft ook al aangegeven zeer bezorgd te zijn over de berichten", laat de woordvoerder weten. De wereldvoetbalbond, die samen met Qatar het WK in 2022 organiseert, heeft de regering van Qatar om opheldering gevraagd.

Druk uitoefenen op de FIFA is op dit moment dan ook niet nodig, meent de KNVB. "Zij houden ons op de hoogte van de reactie van Qatar."

Levende man blijft dood

Een springlevende man uit Ohio die jaren geleden per ongeluk doodverklaard is, kreeg nul op het rekest toen hij de rechter vroeg dat terug te draaien. Dat schrijft de lokale krant The Courier donderdag.

De nu 61-jarige man verliet zijn woning, familie en vrienden in 1994 om te ontsnappen aan zijn financiële problemen. Na 8 jaar complete radiostilte verklaarde een rechter hem officieel dood. Zelf had Donald Miller daar geen enkele weet van, totdat hij in 2005 weer opdook in Ohio.

Aangezien Miller als 'wettelijke dode' bijvoorbeeld geen baan of uitkering kan krijgen, vroeg hij dezelfde rechter de doodverklaring in te trekken. Zijn ex-vrouw was daar overigens fel op tegen, omdat ze dan duizenden dollars aan weduwenuitkeringen zou moeten terugbetalen.

De ex had geluk: zo'n verklaring kan alleen binnen 3 jaar na uitgifte geannuleerd worden. Hoewel de rechter het ook een "rare, rare situatie" vindt, blijft Miller de rest van zijn leven wettelijk gezien dood.

Levende man blijft wettelijk dood
Levende man blijft wettelijk dood (Foto: ANP)

Wurgseks mogelijk oorzaak dood Ariel Castro

De Amerikaanse ontvoerder en verkrachter Ariel Castro is mogelijk bezweken aan wurgseks. Hij werd vorige maand dood gevonden in zijn cel en toen spraken de autoriteiten in Ohio het vermoeden uit dat hij zelfmoord had gepleegd door zich op te hangen. Donderdag echter zeiden ze dat hij zeer waarschijnlijk aan wurgseks heeft gedaan en dat dat hem fataal is geworden. Inmiddels is duidelijk geworden dat twee gevangenisbewakers in het logboek ten onrechte hebben gemeld dat zij Castro in de uren voor zijn overlijden nog hebben geobserveerd.

Donderdag werd bekendgemaakt dat Castro, die op de avond van 3 september dood in zijn cel werd aangetroffen, was gevonden met zijn broek en onderbroek op zijn enkels. Voorts is van depressiviteit en suïcidale gedachten bij hem niets gebleken.

De 53-jarige Castro, ook bekend als 'het monster van Cleveland', zat in de staatsgevangenis van Ohio geïsoleerd van andere gedetineerden opgesloten omdat hij tussen andere gevangenen gevaar zou kunnen lopen. Ieder half uur moest hij worden gecheckt. De bewakers die dat op die bewuste 3e september hadden moeten doen, blijken dat, hoewel ze in het logboek aantrkenden Castro te hebben geobserveerd, niet te hebben gedaan. Videobeelden hebben dat aangetoond, zeiden de autoriteiten donderdag.

Castro werd op 1 augustus veroordeeld tot levenslang plus duizend jaar voor moord en de ontvoering en verkrachting van drie vrouwen die hij in de loop der jaren in zijn huis opsloot en misbruikte. De zaak kwam aan het licht toen een van de vrouwen wist te ontsnappen. Bij een van zijn slachtoffers verwekte Castro een kind, een meisje dat nu 6 jaar oud is. Hij ontliep de doodstraf door schuld te bekennen.

Explosie in stadion Spanje

Het doorgaan van de WK-kwalificatiewedstrijd Spanje - Wit-Rusland vrijdag is onzeker. In het stadion Son-Moix in Palma de Mallorca waar de wedstrijd gespeeld wordt ontplofte donderdag een generator. Daarbij raakten drie werklieden gewond. Twee van hen zijn er slecht aan toe, meldt het Duitse persbureau DPA. Door de ontploffing is er geen stroom in het stadion.

Spanje had aan een zege tegen Wit-Rusland vrijwel zeker genoeg voor plaatsing voor het WK. Het land zou dan een voorsprong van drie punten hebben op nummer twee Frankrijk in Poule I. Spanje heeft bovendien al een beter doelsaldo dan les Bleus.

Dinsdag spelen beide landen hun laatste oefenduel en dan valt de definitieve beslissing. Spanje ontvangt dan Georgië, Frankrijk krijgt Finland op bezoek.

Celstraffen voor smartphonediefstal op festival

Acht Roemeense verdachten van de diefstal van 122 mobiele telefoons tijdens het Indian Summer Festival in Broek op Langedijk zijn donderdag veroordeeld tot celstraffen. De bende kwam volgens het Openbaar Ministerie in Alkmaar speciaal naar Nederland voor de roof.

Tijdens het tweedaagse festival in juni dit jaar, meldden meerdere mensen dat hun telefoon was gestolen. De bende werd nog dezelfde avond aangehouden. De acht zaten tot 27 september vast.

Tegen de Roemenen was een gevangenisstraf van tweehonderd dagen, waarvan zestig dagen voorwaardelijk geëist. Zes van hen zijn voor het stelen van de telefoons veroordeeld tot celstraffen van drie tot vijf maanden, waarvan een deel voorwaardelijk. Twee anderen kregen twee maanden cel, waarvan een maand voorwaardelijk opgelegd voor heling van de mobieltjes.

XCOM iOS krijgt multiplayer

2K Games heeft vandaag aangekondigd dat de nieuwste update voor XCOM: Enemy Unknown voor iOS nu beschikbaar is. De update voegt functies toe zoals iOS7-optimalisatie, asynchrone multiplayer, en de nieuw geïmplementeerde leaderboards naar iPhone, iPad en iPod touch.

Spelers kunnen hun eigen aangepaste multiplayerteam van aliens en XCOM-troepen maken en asynchroon tegen vrienden en onbekende vijanden over de hele wereld via Game Center strijden. Mocht je het spel nog niet hebben: vanaf nu tot 13 oktober is XCOM: Enemy Unknown voor iOS met korting te krijgen in de App Store.

Pornobedrijf wil Miley Cyrus als regisseur

Een Amerikaans pornobedrijf heeft Miley Cyrus gevraagd een van zijn films te regisseren. De maker van pikante films heeft er een miljoen dollar voor over als de zangeres de klus aanneemt. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ, die de brief (PDF!) van het bedrijf aan Miley in handen heeft. De 20-jarige Cyrus heeft nog niet op het voorstel gereageerd.

Het bedrijf, Game Link, vindt Cyrus de perfecte keuze voor de regie. "Je bent een sterke vrouw geworden die zich niets aantrekt van wat anderen over jouw levensstijl zeggen. Vooral als het gaat om je seksualiteit", is te lezen in de brief. "Wij bieden jou een kans om te laten zien dat je geen klein meisje meer bent." Miley zou daarbij carte blanche krijgen om te maken wat ze wil.


Pornobedrijf wil Miley Cyrus als regisseur (Foto: Novum)

Pedojager kreeg inspiratie van Stegeman

Een 30-jarige man uit Groningen blijkt zichzelf als lokpuber voor pedofielen te hebben ingezet nadat hij inspiratie had gekregen van de misdaadprogramma's van Alberto Stegeman en Peter R. de Vries. Tegen hem werd donderdag voor de rechtbank in Groningen wegens chantage een celstraf geëist van acht maanden, waarvan drie maanden voorwaardelijk.

Hendrik V . zocht via contactadvertenties naar volwassen mannen die wel in waren voor een seksuele relatie. Hij deed zich daarbij voor als meisje van zestien. Eén man reageerde. Na over en weer erotisch geladen mailtjes te hebben verzonden, maakte V. zich bekend als lid van het 'Speurend Anti Pedofielen Front' en eiste hij 2500 euro om de zaak onder de pet te houden. De verdachte beweert dat hij pas op het moment dat hij contact had gelegd, op het idee kwam om geld te vragen voor geheimhouding.

Het Openbaar Ministerie (OM) zet vraagtekens bij het 'nobele' motief van de man, dit mede omdat hij geld vroeg om de misstand stil te houden. Zijn advocaat meent dat het OM iedereen gelijk moet behandelen en dus ook journalisten als Alberto Stegeman en Peter R. de Vries zou moeten vervolgen.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak in de zaak.

Pedojager kreeg inspiratie van Stegeman
Pedojager kreeg inspiratie van Stegeman (Foto: ANP)

Releasedatum eerste deel ARMA III-campagne bekend

Uitgever Bohemia Interactive heeft bevestigd dat het eerste deel van de ARMA III-campagne eind deze maand moet verschijnen. Het eerste hoofdstuk heet Survive en draait om soldaat Ben Kerry, die op vredesmissie is in de republiek van Altis & Stratis.

Naast de campagne worden ook nieuwe wapens, animaties en 3D-objecten aan de game toegevoegd. De DLC zal gratis te downloaden zijn, evenals de twee volgende delen, Adapt en Win.

arma iii

FOK!filmtip v/d dag: Facing Genocide: Khieu Samphan and Pol Pot

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

 Facing Genocide

Voor de FOK!filmtip van de dag gaan we vandaag voor een zeer indrukwekkende Zweedse documentaire van David Aronowitsch en Staffan Lindberg. Op Nederland 2 is om 00.00 uur de documentaire Facing Genocide: Khieu Samphan and Pol Pot te zien, waarin we zien hoe Khieu Samphan, één van de voormalige leiders van de Rode Khmer, wordt vervolgd voor zijn misdaden tegen de mensheid. Wat gaat er eigenlijk om in het hoofd van een man die verantwoordelijk was voor zulke enorme misdaden?

 Facing Genocide 1

Meer dan een jaar volgden David Aronowitsch en Staffan Lindberg de voormalige Rode Khmer-baas, die ons kennis laat maken met zijn manier van denken, zijn manier van leven en zijn hechte relatie met Pol Pot. We ontmoeten ook Socheat, Khieu Samphan’s vrouw met wie hij al 40 jaar samen is. De stem van de slachtoffers wordt vertegenwoordigt door Theary Seng, advocaat en slachtoffer van de Khmer Rouge. De advocaat van Khieu Samphan is Jacques Vergès, die ook wel de advocaat van de duivel wordt genoemd. Wil je dus wel eens weten waarop de film The Killing Fields destijds werd gebaseerd, dan mag je dit imponerende portret zeker niet missen.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Enslaved: Odyssey to the West naar pc

Onder het motto 'beter laat dan nooit' heeft Namco Bandai bekendgemaakt dat Enslaved: Odyssey to the West in de vorm van een Premium Edition naar pc komt. De game verscheen drie jaar geleden voor Xbox 360 en PlayStation 3, en werd ontwikkeld door Ninja Theory.

Volgens een woordvoerder van de uitgever zou deze editie eveneens voor PlayStation 3 verschijnen. Hoogstwaarschijnlijk bevat de Premium Edition de DLC Pigsy's Perfect 10. Een prijs of releasedatum is nog niet bekendgemaakt.

Enslaved

'Boehner wil korte verhoging schuldenplafond'

De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden John Boehner gaat zijn partijgenoten donderdag vragen akkoord te gaan met een kortstondige verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond. Dat hebben bronnen bij de Republikeinse partij donderdag gezegd.

Als het schuldenplafond niet voor 17 oktober wordt verhoogd kan de Amerikaanse overheid niet meer aan haar betalingsverplichtingen voldoen. De meeste economen vrezen dat dit rampzalige gevolgen zal hebben voor de wereldeconomie. Ondanks de naderende deadline eisen de Republikeinen concessies van de Democraten in ruil voor het verhogen van het schuldenplafond.

Zo willen de Republikeinen dat de zorgwet van president Barack Obama wordt aangepast of uitgesteld, en willen ze verdere bezuinigingen afdwingen. De Democraten willen echter niet onderhandelen zolang het niet-verhogen van het schuldenplafond als dreigement wordt gebruikt. De bronnen zeiden niet of er extra eisen aan het voorstel hangen dat Boehner donderdag op tafel wil leggen. Ook zeiden ze niet voor hoe lang Boehner het schuldenplafond wil verhogen.

Tienduizenden euro's opgegraven in Groningen

Bij graafwerkzaamheden op een industrieterrein in Groningen is donderdagochtend tienduizenden euro's aan contant geld gevonden. Het geld was goed verpakt en werd in goede staat aangetroffen, meldt de politie, die op zoek is naar de eigenaar van het geld.

De vondst werd gedaan op het industrieterrein de Hoogte. Omdat de politie wil voorkomen dat iedereen het geld kan opeisen, weigert de politie te vertellen hoeveel geld precies is gevonden en om wat voor bankbiljetten het gaat.

Schietpartij door agent bij rechtbank VS

Een gepensioneerde Amerikaanse agent bewapend met een automatisch wapen en een pistool heeft donderdag zeker twintig schoten afgevuurd bij een rechtbank in West Virginia. De politie heeft de man uiteindelijk doodgeschoten. Enkele agenten raakten lichtgewond door rondvliegend puin.

Het is onduidelijk wat het motief was van de 55-jarige Thomas J. Piccard. Ook is niet bekend of hij iemand in het bijzonder in het vizier had. "Daar proberen we nog achter te komen", zei politiewoordvoerder Bob Johnson.

'Herzie aanklacht activisten'

De Russische mensenrechtenraad gaat de aanklagers vragen de aanklacht voor piraterij tegen de bemanning van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise te heroverwegen. De aanklacht voor piraterij is volgens hoofd van de raad Michaïl Fedotov ongegrond, meldt het Russische persbureau Interfax donderdag.

Fedotov zei vorige week al dat er is geen enkele aanleiding is om de dertig activisten te vervolgen voor piraterij, waar in Rusland maximaal vijftien jaar cel voor staat. Onder de opvarenden zijn ook twee Nederlanders.

De opvarenden protesteerden tegen een boorplatform van Gazprom in het Noordpoolgebied. De ijsbreker, die onder Nederlandse vlag vaart, werd geënterd door de kustwacht en vervolgens op sleeptrouw naar Moermansk genomen.

Een van het Russische Onderzoekscomité zei woensdag nog dat op het schip vermoedelijk drugs zijn gevonden. Het zou gaan om morfine en delen van de papaverplant waarvan drugs kunnen worden gemaakt. Greenpeace liet in een reactie weten dat er geen drugs aan boord van het schip waren anders dan voor medicinale doeleinden.

Vliegtuig stort neer op huis in MaleisiŽ

Een klein passagiersvliegtuig is donderdag inhet Maleisische deel van Borneo neergestort toen het de landingsbaan miste. Het kwam daarbij op een huis terecht. Aan boord waren zestien mensen, van wie één om het leven kwam en vijf gewond raakten. Dat heeft Malaysia Airlines gezegd.

Het vliegtuig was eigendom van een dochter van Malaysia Airlines, MASwings, dat op Borneo, Indonesië en Brunei vliegt.

Veroorzaker ongeluk A59 was onder invloed

De vrachtwagenchauffeur die woensdag op de A59 bij knooppunt Hooipolder een ongeluk veroorzaakte, was onder invloed van alcohol. Bij het ongeluk raakten vijf mensen gewond, onder wie de trucker. Twee zijn er ernstig aan toe.

De chauffeur, een 55-jarige Roemeen, reed kort na 20.00 uur in op een aantal auto's die stonden te wachten bij een stoplicht. De betrokken voertuigen raakten zwaar beschadigd en ook de stoplichten werden geraakt en moesten worden hersteld. De weg werd donderdagochtend pas weer vrijgegeven.

Uit een blaasproef bleek dat de trucker had gedronken, laat de politie donderdag weten. Hoeveel alcohol hij achter de kiezen had is onduidelijk, omdat hij weigert mee te werken aan een bloedonderzoek. Daardoor riskeert hij de maximale straf voor het veroorzaken van een ernstig ongeval.

'Nieuwe Europese clubcompetitie in de maak'

De grote Europese clubs praten over het opzetten van een nieuwe clubcompetitie om de Champions League te vervangen. Dat heeft Galatasaray-voorzitter Ünal Aysal donderdag gezegd. De Turk hoopt dat een Europese supercompetitie van twintig teams na 2018 van start kan gaan. Dan loopt de overeenkomst die de UEFA heeft met de European Club Association (ECA) af.

Volgens Aysal, die sprak tijdens een conferentie in Londen, zouden jaarlijks drie tot vijf ploegen degraderen uit de competitie. "Het is een concept waar al een aantal jaar over wordt gesproken." Hij liet echter in het midden welke clubs betrokken waren bij de gesprekken. Aysal zelf zou al potentiële sponsors gesproken hebben, waaronder twee 'grote merken'.

De ECA ontkent de plannen. Volgens de organisatie van 214 Europese clubs is een nieuwe competitie 'nooit besproken'.

Saxo Bank enige sponsor ploeg Riis

Wielerploeg Saxo-Tinkoff gaat volgend jaar voorlopig door het leven als Saxo Bank. De Deense bank, die al hoofdsponsor was, steekt meer geld in de formatie. Dat maakte ploegeigenaar Bjarne Riis donderdag bekend op een persconferentie in Madrid. De ploeg kan daardoor het vertrek van cosponsor Tinkoff Bank opvangen.

Volgens Riis is de Deense wielerploeg net zo sterk als die van dit jaar. "De kwaliteit zal hetzelfde zijn, hopelijk zelfs beter. Ons doel is om bij de beste teams in de World Tour te horen."

Door de nieuwe overeenkomst met Saxo Bank heeft Riis extra tijd om een cosponsor te vinden. Saxo Bank heeft daar nadrukkelijk geen problemen mee, liet directeur Lars Seier weten. "Een extra sponsor betekent dat het team alleen maar sterker wordt. Ik weet zeker dat Bjarne erin slaagt om een andere sponsor te vinden."

Het Russische Tinkoff Bank vertrok met onenigheid als cosponsor. Oleg Tinkov, de eigenaar van de Russische bank, uitte op Twitter regelmatig zijn onvrede over het presteren van de ploeg en dan met name van Alberto Contador.

Fikse avondspits dreigt voor Rotterdam door storing

Den Haag en Rotterdam krijgen donderdag mogelijk te maken met een flinke avondspits. Spitsstroken in die regio kunnen niet open, omdat door een storing onder meer geen rode kruizen op matrixborden kunnen worden getoond, meldt een woordvoerder van de ANWB donderdag.

Aangezien de problemen zich voordoen tijdens het begin van de avondspits, wordt een drukker dan gebruikelijke avondspits verwacht, zeker als de problemen nog lang voortduren, aldus de ANWB.

Jong Oranje simpel voorbij GeorgiŽ

Jong Oranje heeft zijn derde EK-kwalificatieduel in een afgetekende zege omgezet. In Tbilisi werd met 6-0 gewonnen van de Georgische leeftijdsgenoten. Luc Castaignos scoorde twee keer, Quincy Promes eenmaal. Feyenoorder Jean-Paul Boëtius luisterde zijn rentree in Jong Oranje op met de openingstreffer.

De wedstrijd in Georgië werd al om 15.00 uur (13.00 uur in Nederland) gespeeld omdat de verlichting in het Mikheil Meskhi Stadion niet goed functioneerde. Jong Oranje liet zien daar geen problemen mee te hebben toen Boëtius op aangeven van Castaignos al na een kwartier de score opende.

Vlak voor rust zorgde Castaignos zelf voor de 2-0 en in de 48e minuut maakte de spits van FC Twente er 3-0 van. Na een rode kaart voor Nika Kvekveskiri drukten de bezoekers door. Twee doelpunten van Promes binnen vijf minuten zorgden voor een 5-0 stand. Castaignos tekende vervolgens voor de 6-0 en kreeg daarna een publiekswissel van bondscoach Albert Stuivenberg. Ajacied Davy Klaassen debuteerde daardoor bij Jong Oranje.

Na drie duels heeft Jong Oranje nog de volledige winst in poule 3. Slowakije, dat later vanavond nog uit speelt tegen Schotland, had na twee duels ook nog een perfecte score.

Geen proefverlof Volkert van der G.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) weigert Volkert van der G. proefverlof. Deze beslissing maakt Teeven binnenkort bekend, meldt RTL Nieuws donderdag op basis van anonieme bronnen.

Teeven vindt volgens RTL dat Van der G. binnen de muren van de gevangenis moet worden voorbereid op zijn vrijlating. Vorige week bepaalde de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) dat Teeven een nieuw besluit moest nemen over het proefverlof van de moordenaar van Pim Fortuyn, die in mei 2014 vrijkomt.

Het ministerie laat desgevraagd weten dat er 'nog geen enkel' besluit is genomen over de verlofaanvraag van Van der G.

Krajicek kwartfinalist in Jouť-lŤs-Tours

Michaëlla Krajicek heeft zich geplaatst voor de kwartfinale van het ITF-toernooi in Joué-lès-Tours. De Nederlandse tennisster had drie sets nodig om Pauline Parmentier uit Frankrijk te verslaan, maar slaagde daar uiteindelijk met 6-4, 4-6 en 6-3 in. Bij de laatste acht is de Britse Tara Moore Krajiceks opponente.

Later donderdag komt ook Lesley Kerkhove nog in actie op het Franse hardcourt. Net als Krajicek is de Zeeuwse als qualifier doorgedrongen tot het hoofdtoernooi. Kerkhove neemt het op tegen de als derde geplaatste Kroatische Mirjana Lucic-Baroni.

'Pornolichaam is tragisch onhip'

De meeste mensen zitten vast aan het lichaam waarin ze geboren worden. Werd daar vroeger nog steen en been over geklaagd, tegenwoordig gaat men er beter mee om. Steeds minder meisjes en vrouwen willen nog een traditioneel 'pornolichaam', en ook het ultradunne modellenlichaam is veel minder populair.

Nog slechts 0,5 procent van de vrouwen zegt een pornolichaam te willen: nogal dun met overdreven rondingen - waaronder natuurlijk de obligate enorme tetten. Ook gratenpakhuizen zul je minder tegenkomen. Eén op de veertien vrouwen vindt zo'n lichaam nog aantrekkelijk, tegenover twee op vijf vrouwen ongeveer tien jaar terug.

In plaats daarvan zijn twee andere lichaamstypes populair geworden. Het 'fitte maar niet dunne' type, dat geen vel over been is maar wel enigszins afgetraind, trekt zo'n tweederde van de vrouwen aan. Verre tweede is de 'zachte' lichaamsvorm, met andere woorden, de enigzins gevulde vrouwen. Diens aanhang beslaat van 16 procent van de ondervraagde vrouwen.

Dat laatste type is ook het meest sexy lichaamstype, met eenderde van de stemmen. Vier van de vijf vrouwen stelt ook dat hun partner dat type het liefst ziet, tegenover slechts 3 procent voor het pornolichaam. Opvallend: evenveel vrouwen denken dat hun man het liefst een dikkerd ziet.

Niet toevallig zijn veel vrouwen groot fan van het zachte lichaamstype. De helft denkt dat het de eerste trendy lichaamsvorm is die daadwerkelijk haalbaar is voor vrouwen. Eén op de zes vrouwen denkt dat ze voor zo'n lichaamsvorm het dieet en het sporten achterwege kan laten.

Er is ook goed nieuws voor mannen die een zacht lichaam inderdaad geil vinden: 92 procent van de vrouwen voelt druk om ook een trendy lichaamsvorm te hebben. Tweederde is daartoe ooit naar de sportschool gegaan, en 6 procent huurde zelfs een personal trainer in. Ongeveer de helft ging al eens op dieet, eenvijfde daarvan zelfs op een crashdieet.

Normaal zou hier een plaatje staan van een pornolichaam, maar uw nederige verslaggever heeft zo het idee dat de FOK!kers wel weten hoe dat eruit ziet.

Kamer stemt in met hogere tabaksleeftijd

De minimumleeftijd voor de verkoop van tabak gaat definitief omhoog van 16 naar 18 jaar. De Tweede Kamer heeft donderdag ingestemd met het wetsvoorstel van staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) waarin dit wordt geregeld.

Bij het debat over de wet vorige week bleek al dat een meerderheid de verhoging van de minimumleeftijd steunt. Die wordt hiermee gelijkgetrokken met de nieuwe leeftijdsgrens voor de verkoop van alcohol. Volgens Van Rijn zijn hiermee ook ouders geholpen, omdat zij voortaan een 'eenduidige' lijn kunnen trekken in de opvoeding van hun kinderen.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 41

Veel films voor de kleintjes deze week; DreamWorks, Disney, Sinterklaas en de wat minder grote namen strijden om de aandacht van de jonge bioscoopbezoekers. Voor de overigen is er romantische time-travel-comedy, thrillerdrama over online gokken, een 3D-film over Metallica en een ontroerend filmhuisverhaal over liefde.

About Time

De jonge advocaat Tim Lake (Domhnall Gleeson) krijgt van zijn vader (Bill Nighy) te horen dat de mannen in zijn familie over een zeer bijzondere gave beschikken: ze kunnen tijdreizen.

Runner, Runner

Runner Runner vertelt het verhaal over de onbeperkte rijkdom en grenzeloze ambities in de miljardenindustrie van het online gokken.

Turbo

Door een bizar ongeluk wordt de slak Turbo bliksemsnel. Met zijn nieuwe turbospeed beleeft hij een ongelofelijk avontuur en neemt hij het op tegen de beste coureurs van de wereldberoemde Indy 500.

La Vie d'Adèle

Een ontroerend film over het geluk en verdriet van een eerste grote liefde, en alles wat daar bij hoort.

Planes

In deze avontuurlijke en komische animatiefilm moet Dusty, een sproeivliegtuigje met een groot hart, zijn moed bijeenrapen om zijn droom als hoogvliegende luchtracer te verwezenlijken.

Metallica: Through the Never

Metallica: Through the Never is een nog nooit eerder vertoond 3D-spektakel met de muziek van één van de grootse bands aller tijden.

Zarafa

Dit is het verhaal van Maki, een tienjarig jongetje dat ontsnapt aan een slavenhandelaar en van Zarafa: ’s werelds eerste giraffe in Frankrijk.

Dummy Jim

Dummy Jim vertelt het waargebeurde verhaal van de dove Schot James Duthie die in 1951 op de fiets naar Marokko wilde trekken, maar na een reis van zesduizend kilometer op de poolcirkel in Noorwegen belandde.

De Club van Sinterklaas & De Pietenschoool

Welk kind wil nou niet ontdekken hoe je een zwarte piet wordt? Maar ja, daarvoor moet je wel binnengelaten worden op het kasteel van Sinterklaas!

De Sneeuwkoningin

De Sneeuwkoningin streeft naar ijskoude perfectie en houdt niet van emoties. Ze heeft de wereld bedekt onder een koude deken van sneeuw. Wanneer Gerda's broertje Kai wordt ontvoerd, is het haar taak de wereld weer op te warmen.

BraziliŽ langer op F1-kalender

De Grand Prix van Brazilië zal nog tot zeker 2020 verreden gaan worden. Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft gisteren hierover een akkoord bereikt met de burgemeester van São Paulo, Fernando Haddad.

De race zal verreden blijven worden op Autódromo José Carlos Pace, ook wel onder de naam Interlagos. Het faciliteiten op het circuit zullen in de komende jaren op de schop gaan. Zo komt er een nieuw pitscomplex dat tussen de derde en vierde bocht moet gaan verrijzen. Ook het start/finish-gedeelte zal naar het rechte stuk worden verplaatst. De werkzaamheden zullen volgend jaar beginnen, waarna ze voor de race van 2015 voltooid moeten zijn.

About Time

We kennen allemaal de standaard romantische komedie: persoon A wil de onbereikbare liefde, moet daarvoor iets ondergaan en aan het eind krijgt diegene toch de onbereikbare liefde. Eind goed, al goed, maar origineel is het niet. De lat ligt iets hoger als er een romkom verschijnt van de bedenker van moderne klassiekers in het genre: Notting Hill en Love Actually. Zijn nieuwe liefdesfilm, About Time, bevat een vrij originele twist.

Gewonden bij steekpartij op Finse school

Een jonge man heeft op een school voor beroepsonderwijs in het noorden van Finland vier studenten neergestoken. Volgens de Finse politie zijn de slachtoffers naar het ziekenhuis gebracht, maar verkeert geen van hen in levensgevaar.

De dader was volgens politiewoordvoerder Tommi Tikka 'waarschijnlijk' een student van de school in Oulu, zo'n zeshonderd kilometer ten noorden van Helsinki. Over het motief is nog niets bekend.

Bosma (PVV) lief voor Arib (PvdA)

PVV-Kamerlid Martin Bosma heeft donderdag Khadija Arib (PvdA) een 'goed mens' genoemd. Dat gebeurde tijdens het debat over de bezuinigingen op de publieke omroep, waarbij Arib optrad als voorzitter. De opmerking is opmerkelijk, omdat PVV-leider Geert Wilders vorige week nog hard uithaalde toen Arib de voorzittershamer hanteerde.

Arib stond Bosma donderdag een aanvullende interruptie toe toen Kees Verhoeven (D66) aan het woord was. "U bent een goed mens", reageerde Bosma, die zelf af en toe ook Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD) vervangt.

Arib reageerde aangenaam verrast, en zei dat zijn opmerking in de handelingen wordt opgenomen. "Dat zou terecht zijn", reageerde ook Verhoeven. Even later feliciteerde Bosma Arib ook nog met haar verjaardag. "Wat bent u aardig vandaag", zei Arib.

Wilders was vorige week een stuk minder vriendelijk over Arib. "Het zal nooit wennen. Een Marokkaanse vanmiddag als Kamervoorzitter met de koran voor haar neus in de Nederlandse Tweede Kamer", twitterde hij.

Dit kwam Wilders op kritiek te staan van onder anderen partijleider Diederik Samsom (PvdA) en premier Mark Rutte (VVD). Rutte noemde de tweet beneden peil.

Komedie over filmcriticus Roger Ebert in de maak

Krap een halfjaar na zijn overlijden wordt er gewerkt aan een komedie over de Amerikaanse filmcriticus Roger Ebert. De film, met als titel Russ & Roger Go Beyond, richt zich op zijn samenwerking met de omstreden regisseur Russ Meyer bij Beyond the Valley of the Dolls, de enige film waar Ebert ooit het scenario voor schreef. Dat laten de producenten weten.

Russ & Roger Go Beyond toont hoe Meyer en Ebert de film ontwikkelen en uiteindelijk gaan opnemen. Beyond the Valley of the Dolls uit 1970 werd goed ontvangen en was een commercieel succes.

Meyer is vooral bekend van cultfilms als Faster Pussycat, Kill, Kill, Vixen en Motor Psycho. Beyond the Valley of the Dolls van Twentieth Century Fox was zijn eerste film voor een grote filmstudio. De film, over drie meiden die actrice willen worden maar in Hollywood slechts afglijden in drugs en criminaliteit, zou een eindeloos getouwtrek blijken tussen de onafhankelijke filmmaker en de gevestigde studio. Een van de hete hangijzers was de leeftijdskeuring van de film.

Ebert overleed in april op 70-jarige leeftijd aan kanker. Meyer maakte zijn laatste film in 2001 en overleed drie jaar later, op 82-jarige leeftijd, aan longontsteking.


Komedie over filmcriticus Roger Ebert in de maak (Foto: Novum)

La Vie d'Adele

Het was groot nieuws in Nederland: Alex van Warmerdams Borgman was de eerste Nederlandse film in 38 jaar die in de grote competitie van het filmfestival van Cannes ging draaien. De jury, onder leiding van Steven Spielberg, koos niet voor de zwarte komedie, maar voor een Franse film die op het juiste moment op het festival draaide. Waar in het overgrote deel van Frankrijk de mensen tegen het homohuwelijk is en toevallig tijdens het festival protesteerde, won het drama La Vie d'Adèle - over een meisje dat haar lesbische gevoelens ontdekt - de Gouden Palm.

Rus verrast hooggeplaatste Pereira

Arantxa Rus blijft maar winnen. De Monsterse tennisster, die vorige week het ITF-toernooi van Vallduxo op haar naam schreef, bereikte donderdag de kwartfinale van het ITF-toernooi in het Spaanse Sant Cugat. Dat deed de nummer vijf van de plaatsingslijst door de als eerste geplaatste Braziliaanse Teliana Pereira te kloppen. Het werd 6-2, 2-6 en 7-5 voor de Nederlandse.

In de kwartfinale neemt Rus het op tegen Sofiya Kovalets uit Oekraïne. Zij was 6-3, 7-6 (2) de Tsjechische Katerina Siniakova de baas.

Bij het challengertoernooi in Rennes viel voor Thomas Schoorel het doek. De Amsterdammer bleek in de tweede ronde niet opgewssen tegen Michael Berrer. De Duitser won het treffen met 6-3 en 6-4.

Japan en IAEA controleren samen radioactiviteit

Japan moet meer doen aan de zorgen van de internationale gemeenschap over het lekken van radioactief water uit de Fukushima-centrale. Dat heeft het hoofd van het Internationale Agentschap voor Atoomenergie Yukiya Amano donderdag gezegd. Hij zei ook dat het IAEA samen met Japan het radioactiviteitsniveau in zee in de gaten gaat houden.

Amano zei dat het cruciaal is dat Japan gegevens deelt met de internationale gemeenschap om zo iets te doen aan haar zorgen over de veiligheid van het Japanse water en de vis. Zuid-Korea verbood onlangs vis uit het gebied.

Japan erkende in juli dat er sinds de meltdown in maart 2011, veroorzaakt door een tsunami, radioactief water uit de centrale in zee lekte. Sindsdien waren er geregeld berichten dat uit opslagtanks giftig water lekte.

Lothar Matthšus is levende dode

Lothar Matthäus blijkt een ouderwetse Duitser: niet kapot te krijgen. Hoewel de Duitse autoriteiten de oud-voetballer hebben doodverklaard, beweert Lothar nog altijd tot het rijk der levenden te behoren.

De Duitser is al jarenlang actief als trainer in landen als Servië, Israël en Bulgarije en woont tegenwoordig in Hongarije. Omdat onze oosterburen hem niet konden vinden in verband met een alimentatiezaak, besloten ze Matthäus maar dood te verklaren.

"Dit is belachelijk", reageert de sympathieke Duitser. "Iedereen kan zien dat ik nog leef. Zowel op tv als op het veld."

Dekker tegen reclame-onderbrekingen bij publieken

Staatssecretaris van Media Sander Dekker (VVD) vindt het geen goed idee om programma's van de publieke omroep te onderbreken met reclame. Dat bleek donderdag tijdens het debat over de bezuinigingen op de publieke omroep in de Tweede Kamer. "Daar ben ik helemaal niet enthousiast over", zei Dekker.

De bewindsman heeft er geen probleem mee wanneer per uur een paar minuten meer reclame wordt uitgezonden. Dat tast het publieke karakter van de omroep niet aan, zei hij. Dekker denkt dat de publieke omroep door extra reclame-inkomsten tientallen miljoenen extra kan ophalen. Daarmee kan de bezuiniging van honderd miljoen euro worden verzacht.

Whatsapp-bericht Limburger werd niet afgetapt

Een Whatsapp-bericht over een mogelijke bom is niet door de politie onderschept. Dat stelt de politie in Limburg donderdag naar aanleiding van berichten dat een man agenten op de stoep kreeg nadat hij het woord 'bom' in een bericht aan zijn vader had gestuurd. De politie stelt dat ze een anonieme tip kreeg over de mogelijke bom.

De man verklaarde afgelopen week in De Limburger dat hij het met zijn vader op Whatsapp had over de voetbalwedstrijd Fortuna Sittard-MVV. Hij maakte een grapje over een bom naar aanleiding van een incident vorig jaar bij dezelfde wedstrijd. Toen werd tijdens het duel met een zware vuurwerkbom gegooid.

De man zou alleen via de berichtenapplicatie hebben gegrapt over de bom, waarna vraagtekens ontstonden over hoe de politie aan die informatie kwam. D66 stelde zelfs Kamervragen over de kwestie. Kamerlid Gerard Schouw wil weten of het vaker voorkomt dat Whatsapp-berichten worden afgetapt.

Van het onderscheppen van Whatsapp-berichten is echter geen sprake geweest, aldus de politie. "Dit is nadrukkelijk niet het geval. De politie had deze informatie namelijk via een anonieme bron gekregen", zo staat in een verklaring.

Het bericht over de bom heeft overigens geen consequenties gehad voor de grappenmaker. Toen duidelijk werd dat het om een geintje ging, is de politie weer vertrokken.

Badr Hari: '...'

Badr Hari wil niets zeggen over de verdenkingen tegen hem en beroept zich op zijn zwijgrecht. "Er is geen plooi op mijn lichaam die nog van mij is, ik wil daar geen voeding meer aan geven", zei de kickbokser donderdagmiddag in de Amsterdamse rechtbank.

"Ik heb de afgelopen jaren zo veel dingen gehoord en gezien en wat over mij is geschreven is soms wel eens verzonnen", vervolgde de 28-jarige Hari. "Ik kan het niet meer en heb ook geen behoefte meer mijzelf uit te zien glijden. Ik ga niets meer zeggen." Zijn advocaten hebben hem dat aangeraden.

De voorziter van de rechtbank vindt de aankondiging van Hari 'spijtig'. " De rechtbank zou het gesprek graag voeren, maar respecteert de beslissing. "U bent een bekende Nederlander geworden. Hoge bomen vangen veel wind." Zonder pers en publiek had hij de rechter zeker te woord gestaan, zei Hari. Maar dat kan niet, zei de rechter, die eraan toevoegde dat het erop lijkt dat de helft van Nederland voor, en de andere helft tegen Hari is.

Het OM verdenkt de vechtsporter van acht geweldsdelicten. De zwaarste aanklacht, de poging tot doodslag van zakenman Koen Everink in de Amsterdam Arena vorig jaar juli, wordt later behandeld omdat nog zes politiemensen worden gehoord. Twee van hen worden donderdagmiddag ondervraagd over het onderzoek in de Arena, de anderen volgen later. De rechtbank is donderdagmiddag begonnen met de behandeling van de zeven andere geweldsdelicten die Hari ten laste zijn gelegd.

Van Persie terug op training Oranje

Robin van Persie heeft donderdag meegetraind bij het Nederlands elftal. In de Arena was de aanvaller van Manchester United gewoon bij de partij. Dinsdag trainde hij tijdens een oefensessie in Katwijk nog apart wegens een blessure aan zijn kleine teen. Bondscoach Louis van Gaal sprak woensdag zijn twijfel uit over het meespelen van Van Persie vrijdagavond tegen Hongarije.

Ook als Van Persie niet meespeelt tegen Hongarije blijft hij bij Oranje. Dinsdag speelt het keurkorps van Van Gaal een tweede WK-kwalificatieduel in en tegen Turkije.

Van Persie komt nog twee doelpunten tekort om Patrick Kluivert te evenaren als topscorer aller tijden van Oranje. De Rotterdammer staat op 38 treffers, Kluivert scoorde er in zijn loopbaan veertig.

Balkenende wil nieuw normendebat

De politiek moet een nieuwe impuls geven aan het debat over normen en waarden. Dat schrijft oud-premier Jan Peter Balkenende (CDA) in het tijdschrijft Christen Democratische Verkenningen, dat vrijdag verschijnt.

Balkenende plaatste het thema 'normen en waarden' ruim tien jaar geleden op de agenda. Iets dergelijks moet nu opnieuw gebeuren, betoogt Balkenende. "De morele kant van maatschappelijke vraagstukken moet weer volop op de politieke agenda komen te staan."

Destijds ging het vooral om de manier waarop mensen met elkaar omgaan. Nu draait het volgens Balkenende om de morele kant van maatschappelijke problemen. Hij noemt onder meer de economische crisis, klimaatverandering en populisme.

Balkenende was premier van 2002 tot 2010. Tegenwoordig is hij parttime hoogleraar in Rotterdam en partner bij accountantsbureau Ernst & Young.


"... Toch?"

Striptekenaar Willy Lohmann (77) overleden

Striptekenaar Willy Lohmann is zaterdag overleden in Turkije. Dat heeft uitgeverij Stripstift donderdag namens zijn familie bekendgemaakt. De maker van onder meer de dagbladstrip Kraaienhove in Het Parool is 77 jaar oud geworden.

Lohmann groeide op in Utrecht en werkte een tijdje in de reclamewereld. Hij maakte tussen 1962 en 1972 strips voor Het Parool, en ging later als striptekenaar aan de slag voor Nieuwe Revu.

Voor Marten Toonder droeg Lohmann bij aan een aantal verhalen over Olivier B. Bommel en Tom Poes. Het Stripschap kende hem in 2006 de Bulletje en Boonestaak Schaal toe voor zijn bijdrage het Nederlandse beeldverhaal.

Timmermans 'sneert' naar Russen

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) heeft donderdag voor discussie op sociale media gezorgd door op zijn Facebookpagina een link te posten naar het beroemde nummer Non, Je Ne Regrette Rien van de Franse zangeres Edith Piaf.

Timmermans plaatste de link naar het lied waarin Piaf zingt dat ze nergens spijt van heeft omdat de zangeres precies vijftig jaar geleden overleed. Alom werd er echter een verwijzing in gezien naar de diplomatieke rel met Rusland. Timmermans zelf ontkende dat. Hij vindt het 'echt complete onzin hier een politieke bedoeling achter te zoeken'. "La Môme is vandaag vijftig jaar geleden overleden en daar sta ik even bij stil met een uitvoering van haar bekendste nummer. Niks meer en niks minder."

Timmermans maakte woensdag excuses voor de arrestatie van een hoge Russische diplomaat afgelopen weekeinde. Hij voegde eraan toe 'persoonlijk begrip' te hebben voor het optreden van de agenten. Volgens critici, onder wie zijn voorganger Ben Bot (CDA), kwamen de excuses onnodig laat.

Meisje (13) steekt liefdesrivaal in gezicht

Een meisje van 14 uit Breda is woensdag door een meisje van 13 met een schaar in haar gezicht en arm gestoken. De meisjes hadden al een tijdje ruzie over een jongen, laat de politie donderdag weten. Het slachtoffer raakte gewond, maar over de ernst is niets bekendgemaakt.

Toen het jongste meisje verhaal ging halen bij het slachtoffer thuis kreeg het gesprek een verhitte wending. De verdachte haalde een schaar uit haar tas en viel het 14-jarige meisje aan. Vervolgens ging ze ervandoor.

De moeder van het slachtoffer wist de belager van haar dochter te traceren, waarop de politie het meisje aanhield.

Pornobedrijf wil Miley Cyrus als regisseur

Een Amerikaans pornobedrijf heeft Miley Cyrus gevraagd een van zijn films te regisseren. De maker van pikante films heeft er een miljoen dollar voor over als de zangeres de klus aanneemt. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ, die de brief van het bedrijf aan Miley in handen heeft. De 20-jarige Cyrus heeft nog niet op het voorstel gereageerd.

Het bedrijf, Game Link, vindt Cyrus de perfecte keuze voor de regie. "Je bent een sterke vrouw geworden die zich niets aantrekt van wat anderen over jouw levensstijl zeggen. Vooral als het gaat om je seksualiteit", is te lezen in de brief. "Wij bieden jou een kans om te laten zien dat je geen klein meisje meer bent." Miley zou daarbij carte blanche krijgen om te maken wat ze wil.

Federer blaast opnieuw vroege aftocht

Roger Federer heeft dit jaar voor de zoveelste keer vroeg een toernooi verlaten. De Zwitser was door de vele fouten in zijn spel niet opgewassen tegen de Fransman Gaël Monfils. Federer had in zeven voorgaande ontmoetingen met Monfils slechts één keer verloren.

Monfils brak Federer meteen in diens eerste servicegame en hield die break voorsprong tot het einde van de set vol; 6-4. In de beruchte zevende game van de tweede set werd Federer ook als eerste gebroken, maar ditmaal repareerde de zeventienvoudig Grand Slam-winnaar zijn achterstand meteen.

In de tiebreak kwam Monfils door een domme fout van Federer nog op een 5-3 voorsprong, maar de Fransman gaf de volgende drie punten zelf weer weg, waardoor Federer de set met 7-6 binnensleepte.

De derde set moest dan ook de beslissing brengen, en na een lange vierde game gaf Federer uiteindelijk als eerste prijs. Ondanks een aantal breekpunten voor zowel Federer als Monfils, behielden beide mannen daarna hun service, waardoor Monfils na de 6-3 setstand lachend aan het net kon verschijnen.

Voor Federer is dit verlies een zoveelste relatief vroege aftocht. De voormalig nummer één van de wereld stond dit jaar slechts in twee finales en won maar één titel. Bovendien verliest de Zwitser, die wel wordt gezien als de grootste tennisser aller tijden, steeds vaker van veel lager geplaatste spelers.

Cricketlegende Tendulkar kondigt afscheid aan

Cricketlegende Sachin Tendulkar heeft zijn afscheid aangekondigd. De veertig jarige Indiase oud-aanvoerder zal nog twee testwedstrijden spelen tegen West-Indies en dan houdt hij het voor gezien. Hij heeft dan precies tweehonderd testwedstrijden gespeeld. 

"Mijn hele leven heb ik een droom gehad om voor India cricket te mogen spelen. Ik leef mijn droom voor de laatste 24 jaar. Het is moeilijk voor te stellen hoe het is om geen cricket te spelen, want dit doe ik al sinds ik elf jaar oud ben. Het is mij een groot genoegen om mijn land over de hele wereld te mogen representeren. Ik kijk uit naar mijn tweehonderste testwedstrijd op eigen bodem", aldus Tendulkar. 

Tendulkar was in december vorig jaar al gestopt het het spelen van ééndaagsewedstrijden en in mei speelde hij zijn laatste wedstrijden in de Indian Premier League. Hij werd met India in 2011 wereldkampioen. Hij heeft de meeste runs achter zijn naam staan in test- en ééndaagsewedstrijden. In 198 testwedstrijden kwam hij tot 15.837 runs en in 463 ééndaagsewedstrijden scoorde hij 18.426 runs. 

Als eerste speler liet Little Master in 2012 zijn honderdste century (honderd runs) in een internationale wedstrijd noteren. Tevens is Tendulkar de eerste speler die erin slaagde een dubbele century (200 niet uit) te maken, dat is de hoogste score in een internationale ééndaagsewedstrijd.

Rush

De Formule 1 kan vaak een saaie sport zijn. Zo is in het huidige seizoen de strijd om de 2e plaats altijd spannender dan de koppositie, want er rijdt toch altijd een Duitser ver voor op de rest. Gelukkig zijn er nog steeds seizoenen waar de spanning vanaf druipt. Zo had je de spectaculaire laatste race van het seizoen 2012, maar er is één seizoen wat nooit vergeten zal worden: het seizoen 1976. Over dat jaar met hoogte- en dieptepunten vertelt de film Rush, en dan met name over de strijd tussen James Hunt en Niki Lauda. Is deze film spannender dan de werkelijkheid?

Proces extreemrechtse revolutionairen hervat

In het Vlaamse Dendermonde is vandaag het proces tegen zeventien extreemrechtse revolutionairen hervat. De mannen, leden van de groep Bloed, Bodem, Eer en Trouw (BBET), werden al in 2006 opgepakt en worden verdacht van verschillende vergrijpen, waaronder terrorisme en bendevorming.

Concreet zouden de BBET'ers een plan beraamd hebben om twee prominente Belgen te vermoorden. Door Abou Jahjah, toenmalig leider van de Arabisch-Europese Liga, en Filip Dewinter, toenmalig leider van het extreemrechtse Vlaams Belang, te vermoorden, hoopten ze een rassenoorlog en een daarop volgende 'blanke revolutie' te ontketenen.

De Belgische politie stak daar in 2006 echter een stokje voor. Bij een twintigtal doorzoekingen, onder meer op twee legerbases, werd een grote hoeveelheid wapens ontdekt. De mannen werden gearresteerd en in 2011 aangeklaagd. Door een conflict over jurisdictie en een zieke rechter kan het proces nu pas voortgezet worden.

De leider van BBET kijkt tegen acht jaar celstraf aan, de overige leden kunnen tot drie jaar celstraf krijgen. Daarnaast heet Abou Jahjah zich burgerlijke partij gesteld, wat betekent dat hij meent schade te hebben ondervonden door de misdaad en daarvoor een schadevergoeding wil.

Ontvoerde premier van LibiŽ vrijgelaten

De donderdagochtend vroeg door gewapende mannen uit zijn hotel in Tripoli ontvoerde Libische premier Ali Zidan is vrijgelaten en op weg naar zijn kantoor. Dat meldt het Libische staatspersbureau LANA.

Zidan was donderdagochtend door gewapende mannen meegenomen uit het hotel in Tripoli waar hij woont. Zijn ontvoering leek een vergeldingsactie voor de arrestatie afgelopen zaterdag van een Libische terreurverdachte door Amerikaanse speciale eenheden in de Libische hoofdstad. Militante groepen stellen dat de regering van de commandoactie wist of er zelfs aan heeft meegewerkt.

Rechtszaak Badr Hari mogelijk uitgesteld na lek

Het proces tegen Badr Hari wordt mogelijk uitgesteld omdat het strafdossier bij de media terecht is gekomen. Onlangs bleek dat een kopie in handen is gekomen van het tv-programma Brandpunt Reporter. Als maandag nog niet duidelijk is wie hierachter zit, wordt de zaak voor onbepaalde tijd uitgesteld. Dat heeft de officier van justitie maandag gezegd bij het begin van de strafzaak.

Hari's verdediging deed 25 september aangifte van schending van het ambtsgeheim. Sindsdien doet de Rijksrecherche met de 'grootst mogelijke spoed' onderzoek naar het lek. Inmiddels zijn diverse betrokkenen gehoord, maar het lek is nog niet boven. Het Openbaar Ministerie betreurt de gang van zaken.

Onduidelijk is overigens of iemand van politie of justitie het ambtsgeheim heeft geschonden. Het onderzoek wordt met 'volle kracht' voortgezet. Pas als de uitkomst bekend is formuleert het OM een strafeis tegen de kickbokser. De officier zei dat het onderzoek mogelijk op tijd klaar is. Anders wordt de zaak voor onbepaalde tijd aangehouden.

Uit het televisieprogramma bleek dat de politie steken heeft laten vallen bij het onderzoek naar de molestatie van zakenman Koen Everink in de Amsterdam Arena, vorig jaar juli. Badr Hari en een medeverdachte is poging tot doodslag ten laste gelegd voor deze mishandeling.

De advocaat van medeverdachte Ferhat Y., Marijn Zuketto had ook vragen over de uitzending, met name over een foto die daarin werd getoond. Het gaat volgens hem om een foto van een toiletbril in de skybox in de Arena, met roodbruine spatten. Hij wil onder meer weten wie de foto heeft gemaakt en waarom hij die niet heeft.

Hari's advocaat Benedicte Ficq vroeg zich af waarom meer dan 170 verbalisanten toegang hebben gehad tot (delen van) het onderzoek, dat 2800 pagina's telt. Zij gaf aan dat het dan wel heel lastig wordt om de bron van de 'extreme lekkage' te vinden. Zij vindt het 'heel ernstig' dat het dossier naar buiten is gekomen, mede omdat er veel privacygevoelige informatie in staat.

Ook Ficq ging in op de foto van het toilet. Zij vermoedt dat die door de politie met opzet is onthouden aan de verdediging, maar mogelijk ook aan het OM en de rechtbank. Zij wil dat de Rijksrecherche ook onderzoek doet naar de gang van zaken rond de foto. Zij kondigde aan de rechtbank te gaan vragen het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk te verklaren. Als dat wordt gehonoreerd, gaat Hari vrijuit.

Het OM stelt dat de mogelijkheid dat de foto niet door de politie maar door derden is gemaakt 'zeer reeel' is. Uit het dossier zou blijken dat meer aanwezigen op de bewust avond foto's maakten. De foto met de bloedspatten is onbekend bij het OM, evenals de herkomst en maker.

Provincies wijzen plannen Plasterk af

De provincies zien niets in de plannen van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) voor het samenvoegen van provincies. Ze willen best meer samenwerken, maar dan alleen op vrijwillige basis. Dat staat in een brief van het Interprovinciaal Overleg (IPO) aan de minister.

Het kabinet wil Flevoland, Noord-Holland en Utrecht laten fuseren. De drie provincies lieten eerder al weten dat niet te zien zitten. Plasterk wil later kijken of ook andere provincies samen kunnen gaan.

Het IPO vindt dat de minister niet genoeg duidelijk maakt waarom het vormen van 'landsdelen' zo belangrijk is. Het wordt de provincies onder meer niet duidelijk 'welke inhoudelijke verschillen er zijn in maatschappelijke opgaven tussen landsdelen en provincies'. "Evenmin maakt u duidelijk voor welke maatschappelijke problemen de vorming van landsdelen de oplossing is", schrijft voorzitter Johan Remkes in de brief.

De provincies vinden dat de 'huidige kerntaken' toekomstbestendig zijn. "De provincies sluiten met hun aanpak aan bij wat regionaal noodzakelijk is om de economie op gang te brengen." Het IPO wijst er ook op dat de provincies al veel samenwerken. Ze willen best kijken naar verregaande samenwerking, maar dan wel 'op vrijwillige basis, van onderop en niet volgens een blauwdruk'.

Plasterk heeft de instemming van de provincies overigens niet nodig om zijn plannen door te zetten. Hij kan zelf bepalen of hij in de kritiek aanleiding ziet het voorstel aan te passen. Uiteindelijk is het aan de Tweede en Eerste Kamer om het voorstel goed te keuren of af te wijzen.

Nintendo brengt drie Wii-bundels in november uit

Nintendo kondigt drie nieuwe Wii U-hardware bundels aan die in november worden gelanceerd. Met namen als Mario & Luigi Premium Pack, Wii Party U Basic Pack en de Just Dance 2014 Basic Pack weet je al wat je kunt verwachten.

Maar voor de mensen die het plaatje graag compleet willen hebben zetten we de bundels op een rijtje. Op 8 november verschijnt het Mario & Luigi Premium Pack met daarin een ‘2 in 1’-disk met een combinatie van New Super Mario Bros. U en New Super Luigi U, een zwart premium Wii U-systeem met 32GB geheugen en een zwarte Wii U GamePad-controller.

Op 15 november verschijnt de party-bundel voor het hele gezin in de vorm van het Wii Party U Basic Pack, met daarin een wit Wii U-systeem met 8GB geheugen, witte Wii U GamePad en Wii-afstandsbediening Plus, sensorbalk en diskversies van de party-spellen Wii Party U en het al eerder uitgebrachte Nintendo Land.

Tenslotte verschijnt op 22 november de Just Dance 2014 Basic Pack-bundel. Deze bundel bevat een wit Wii U-systeem met 8GB geheugen, witte Wii U GamePad en Wii-afstandsbediening Plus, sensorbalk en diskversies van zowel Just Dance 2014 als Nintendo Land.

'Bezuinigingen niet fataal voor publieken'

De bezuinigingen hoeven de publieke omroep niet de das om te doen. De omroep kan er juist sterker van worden, met een scherper profiel dan nu. Dat heeft staatssecretaris van mediazaken Sander Dekker (VVD) donderdag gezegd tijdens het debat over de bezuinigingen op de omroep. "De publieke omroep moet programma's maken die iets toevoegen."

"Ook ik ben een voorstander van een sterke publieke omroep", zei Dekker. Maar om zo'n sterke omroep te houden, moet de organisatie veranderen. Door te veranderen wordt de omroep in de toekomst alleen maar sterker, zei hij. Tegenstanders van de bezuinigingen vrezen juist dat een 'brede' publieke omroep verdwijnt en dat in de toekomst alleen nog programma's kunnen worden gemaakt voor een kleine elite.

"Ik ben gewoon een voorstander van een brede publieke omroep", zei Dekker, die zich weinig kan voorstellen bij een 'smalle omroep' die alleen nieuws en culturele programma's uitzendt. "Maar ik denk wel dat het een publieke omroep kan zijn met een veel scherper profiel dan nu."

Dat betekent dat een discussie moet worden gevoerd over wat 'belangrijke onderscheidende programma's' zijn die een plek moeten krijgen bij de publieke omroep. Dan gaat het om programma's die kwaliteit hebben, mensen tot nadenken aanzetten, informatief en educatief zijn.

"Ik denk dat we met zijn allen ook wel eens programma's zien waarvan we kunnen afvragen: hebben we die niet al eens eerder gezien bij de commerciëlen?", zei Dekker. "Je kunt je afvragen welk publiek belang die programma's dienen."

Dekker wil in totaal honderd miljoen euro extra bezuinigen op de publieke omroep. Hij benadrukte dat die bezuiniging ook is ingegeven door de economische crisis en de noodzaak om de overheidsfinanciën op orde te brengen. Daar moet ook de publieke omroep een steentje aan bijdragen. Behalve door te snijden in de programma's kan de omroep ook besparen door meer efficiency. Door als omroep meer eigen inkomsten te genereren, kunnen de bezuinigingen bovendien worden verzacht, aldus de staatssecretaris.

[Video] Strippende stewardessen onder vuur

British Airways heeft naar verluidt de jacht geopend op twee geile stewardessen. De dames in kwestie hebben een uiterst pikant filmpje van zichzelf op internet gezet. Het ene mokkel kleedt daar het andere uit onder een warme douche.

Het pikante videootje is al in juli op YouTube gezet en vindt gretig aftrek. Inmiddels is de film, die acht minuten duurt, al ruim een half miljoen keer bekeken. De dames masseren elkaar. Ze soppen, en de kleren van de ene stewardess gaan uit. Alleen het ondergoed blijft aan.

Het filmpje zou echter zijn geschoten tussen twee vluchten, in een hotelkamer. Een piloot van de Britse vliegmaatschappij heeft de beelden onder zijn collega's verspreid met de woorden: "Zo zie je ze zelden meer."

British Airways meldt het pikante filmpje al enige tijd te kennen. Ze kunnen echter nog niet met zekerheid zeggen of het hier inderdaad twee van hun stewardessen betreft. "We zijn een onderzoek gestart naar de identiteit van de twee dames", zo laat de luchtvaartmaatschappij weten.

En dan zit je zelf op een saai kantoor...

Grote bloembollengift voor Rusland

Rusland heeft van de Nederlandse bloembollensector ruim een half miljoen bloembollen gekregen. Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) overhandigde de bollen voor tulpen, hyacinten, narcissen, lelies en krokussen donderdag aan de directie van het Peterhofpaleis, een groot paleizen- en tuinencomplex bij Sint-Petersburg.

Het gaat volgens het ministerie van Economische Zaken om de grootste gift in de geschiedenis van de tuinbouw. Volgens de staatssecretaris is de Nederlandse sierteelt in Rusland 'populairder dan ooit', met een groei van dertig procent vorig jaar.

Dijksma is met vertegenwoordigers uit de agrarische sector in Rusland om de agrarische handel met het land te bevorderen. "De bloemengift staat symbool voor de belangrijke handelsrelatie die Nederland als agrarisch wereldspeler heeft met Rusland", aldus Dijksma.

Rusland toonde zich woensdag nog bezorgd over bloemen die uit Nederland het land binnenkomen. De bloemen en planten zijn volgens de inspectiedienst Rosselchoznadzor besmet met de Californische trips, een klein insect dat gaatjes in bladeren prikt. Van een importverbod is nog geen sprake.

De Russen klaagden ook al over de manier waarop Nederland melk en kaas inspecteert. Of Rusland echt problemen met Nederlandse planten en zuivel heeft is maar de vraag. Mogelijk gebruikt het land de beschuldigingen als diplomatiek wapen omdat de relatie met Nederland momenteel onder druk staat.

Moordverdachte Steenwijk op vrije voeten

De 37-jarige Steenwijker die in augustus werd aangehouden voor de moord op een 34-jarige plaatsgenoot in 2010 is op vrije voeten gesteld. Er is niet genoeg bewijs om de man nog vast te houden, laat het Openbaar Ministerie donderdag weten. Hij blijft wel verdachte.

De van origine Turkse Halil Erol verdween op 6 februari 2010. Hij zou die avond rond middernacht het huis van zijn ex-vrouw in Steenwijk hebben verlaten. Ruim een maand later werd zijn brandende auto aangetroffen op een parkeerplaats in het Groningse Haren.

In juni van dat jaar werden in het Drentse Eesveen lichaamsdelen gevonden van de man. Op 25 januari van dit jaar troffen wandelaars aan de Zandweg in Wanneperveen opnieuw resten van de man aan. Het slachtoffer hield zich vermoedelijk bezig met de handel in hennep.

Voor de moord werden eerder al de ex van het slachtoffer en een man uit Meppel aangehouden. Justitie besloot ze uiteindelijk niet te vervolgen omdat er niet genoeg bewijs voor hun betrokkenheid bij de moord was. Vorige maand werd nog een 31-jarige man uit Zwartsluis aangehouden voor de moord. Hij heeft drie dagen vastgezeten, maar bleek niets met de zaak te maken te hebben.

Owen Schumacher in Wie Is de Mol?

De eerste kandidaat van een nieuw seizoen Wie Is de Mol? is bekend. Koefnoen-acteur Owen Schumacher neemt deel aan de veertiende reeks van het AVRO-spelprogramma, is donderdagochtend bekendgemaakt in de radioshow van Giel Beelen.

Het nieuwe seizoen Wie Is de Mol? wordt uitgezonden vanaf 2 januari. Het programma maakt kans op de Gouden Televizier-Ring, die volgende week wordt uitgereikt. Het is de zesde keer dat Wie Is de Mol? is genomineerd, maar het programma won nog nooit.

Inflatie naar laagste punt in jaar tijd

De inflatie is in september flink gedaald naar het laagste niveau in twaalf maanden. De geldontwaarding kwam op jaarbasis uit op 2,4 procent. In augustus kwam de inflatie nog uit op 2,8 procent. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag bekend. Voornaamste oorzaak voor de stijging zijn de lagere prijzen voor kleding.

Ook de benzineprijzen liepen verder terug ten opzichte in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Een liter benzine koste vorige maand gemiddeld 1,76 euro aan de pomp. In september 2012 was dat nog 1,82 euro. Ten slotte hielpen ook de dalende prijzen van voedingsmiddelen mee aan het afnemen van de inflatie.

De Nederlandse inflatie volgens de Europese meetmethode HICP daalde eveneens van 2,8 procent in augustus naar 2,4 procent in september. Volgens Eurostat daalde de inflatie in de eurozone vorige maand van 1,3 procent naar 1,1 procent. De Nederlandse inflatie daalde weliswaar harder, maar ligt nog altijd ruim boven de inflatie in de eurozone.

Tsonga schakelt Nishikori uit

Jo-Wilfried Tsonga heeft donderdag de kwartfinale van het masterstoernooi in Shanghai bereikt. De als zevende geplaatste Franse tennisser deed dat door Kei Nishikori (12) uit Japan een halt toe te roepen. Alleen in de eerste set kreeg Tsonga tegenstand: 7-6 (5) en 6-0.

Tsonga stuit nu op David Ferrer of Florian Mayer. De Spanjaard is de nummer drie van de plaatsingslijst, de Duitser Mayer is ongeplaatst.

Juan Martin del Potro (6) schaarde zich ook bij de laatste acht. De Argentijn hoefde niet te spelen omdat zijn Duitse tegenstander Tommy Haas (11) vlak voor de wedstrijd afzegde. De 35-jarige Haas heeft rugproblemen. Del Potro's volgende opponent is Nicolas Almagro (15) of Tomas Berdych (4).

Jean Julien Rojer bereikte in het dubbelspel de kwartfinale. Samen met zijn Pakistaanse dubbelpartner Aisam-Ul-Haq Qureshi schakelde hij de Polen Mariusz Fyrstenberg en Marcin Makowski uit: 6-4, 3-6 en 10-7. Rojer en Qureshi zijn als vierde geplaatst in Shanghai.

[MotoGP] Marquez bestraft voor val Pedrosa

De MotoGP heeft Honda-coureur Marc Marquez een strafpunt gegeven. De Spanjaard wordt daarmee bestraft voor zijn rol in de val van teamgenoot Dani Pedrosa tijdens de MotoGP van Aragon. Het is het derde strafpunt van Marquez dit seizoen. Een vierde betekent dat hij een volgende MotoGP achteraan moet starten. De strafpunten hebben geen invloed op de WK-stand waarin Marquez koploper is.

Het incident tussen de twee gebeurde in de zesde ronde in Aragon. In de strijd om de tweede plaats verremde Marquez zich. daarbij raakte zijn arm de kabel van de snelheidssensor op Pedrosa's achterwiel. Die raakte los en de traction control van Pedrosa's motor werkte daardoor niet meer, waardoor hij de controle verloor en viel.

De racestewards namen Repsol Honda wel de punten af die Marquez verdiende voor het constructeurskampioenschap. Omdat Pedrosa door zijn valpartij niet finishte blijft de ploeg na de MotoGP van Aragon daardoor zonder punten.

Toch aangifte tegen stelend PvdA-raadslid

Tegen het voormalige Utrechtse PvdA-raadslid Bert van der Roest, die geld van de daklozenkrant in eigen zak stak, wordt donderdag alsnog aangifte gedaan. De jongerenafdelingen van de PvdA en de VVD in Utrecht stappen naar de politie. Ze vinden het 'niet rechtvaardig' als er geen vervolging plaatsvindt, zo stellen ze in een gezamenlijke verklaring.

Van der Roest gaf dinsdag zijn raadszetel op toen duidelijk werd dat hij als penningmeester bij het Utrechtse Straatnieuws geld uit de kas van de krant had opgenomen voor eigen gebruik. Het gaat om een bedrag van zo'n veertigduizend euro.

De voorzitter van de daklozenkrant wil geen aangifte doen als Van der Roest het geld terugbetaalt. Dat stuitte tegen de borst van de Utrechtse jongerenafdelingen. Zij vinden dat vervolging op zijn plaats is.

Justitie liet dinsdag naar aanleiding van de kwestie weten dat er nog geen strafrechtelijk onderzoek werd ingesteld omdat er nog geen aangifte was gedaan. Of het Openbaar Ministerie nu tot vervolging overgaat, is nog niet bekend.

"Vroege kopers PS4 willen geen camera"

De PlayStation 4 is niet standaard gebundeld met de camera, omdat de vroege kopers geen interesse in het apparaat hebben, volgens Sony Computer Entertainment CEO Andrew House. Later wordt de camera wellicht wel gebundeld met de console,

“Certainly for the earlier part of the lifecycle, the vast majority of the audience that we speak to tells us that their primary wish is for the full controller interface and there’s not necessarily a huge emphasis being placed on camera interaction,” aldus House.

Het weglaten van de camera helpt natuurlijk ok met het laag houden van de prijs van de console. De Xbox One is wel gebundeld met Kinect en is 100 euro duurder dan de PlayStation 4.

De CEO zei dat Sony later de PlayStation Eye-camera alsnog bundelt met de console als blijkt dat de meeste spelers graag camera controls hebben.

De PlayStation 4 komt 29 november uit in Nederland voor een prijs van 399 euro.

Playstation 4

'Documenten Snowden over Nederland snel openbaar'

De Amerikaanse journalist Glenn Greenwald, die de gestolen documenten van klokkenluider Edward Snowden publiceert, komt binnenkort met onthullingen over spionageactiviteiten in Nederland. Dat zegt hij donderdag in een interview met de Volkskrant.

"De onthullingen over Nederland komen binnenkort. Jullie hebben nog geen idee van de omvang van de Amerikaanse spionage in Nederland", aldus Greenwald. Hij stelt veel materiaal over Nederland te hebben. "Maar daar kan inhoudelijk nog niet op ingaan. Dat kan pas als ik door het hele journalistieke proces ben gegaan. De toon van het debat zal waarschijnlijk wel veranderen zodra de onthullingen er zijn", zegt hij. Tot nu toe reageerde het kabinet terughoudend op de onthullingen van Snowden.

De Amerikaan publiceert sinds juni aan de lopende band geheime informatie over de spionageactiviteiten van Amerikaanse veiligheidsdiensten. Ze kregen het materiaal van Snowden, die tienduizenden geheime documenten van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA stal.

'Crow zag dopinggebruik Armstrong'

Lance Armstrong heeft zijn dopinggebruik minder verborgen dan tot nu toe gedacht, zo melden Amerikaanse media. Zijn vriendin Sheryl Crow zou in 2004 in een privéjet getuige zijn geweest hoe de wielrenner een bloedtransfusie onderging. Het duo had tussen 2003 en 2006 een relatie.

Armstrong won in totaal zevenmaal de Tour de France, maar raakte deze overwinningen kwijt nadat hij dit jaar, na jarenlang ontkend te hebben, het gebruik van verboden middelen toe heeft gegeven. Crow zou in 2011 al aan de Amerikaanse federale recherche het dopinggebruik van haar toenmalige vriend hebben gemeld.

In het volgende week te verschijnen boek Wheelmen staat het verhaal dat Crow destijds verteld zou hebben. "Armstrong was er heel erg open over, hij probeerde niets te verbergen. Hij vertrouwde er blind op dat Crow niets aan de pers zou vertellen en liet haar weten dat 'doping gewoon onderdeel van het spel was en dat iedereen het deed'."

Mexicaanse club kwaad op bond Nieuw-Zeeland

De Mexicaanse voetbalclub Queretaro is kwaad op de Nieuw-Zeelandse voetbalbond. De Kiwi's zouden zaterdag tegen de Mexicanen oefenen, maar zegden af om tegen de Amerikaanse ploeg Chivas USA te spelen. Queretaro heeft de FIFA nu gevraagd om Nieuw-Zeeland te straffen.

Directeur Mark Aspden van de Nieuw-Zeelandse bond reageerde laconiek op de roep om een straf. Volgens hem is er geen geschreven contract en heeft de tussenpersoon die de vriendschappelijke wedstrijd regelde mogelijk een verkeerd idee gegeven over hoe waarschijnlijk het doorgaan van de wedstrijd was. "We hebben gisteren met Queretaro gesproken en ze begrijpen dat het de tussenpersoon is en niet wij. Ik zou zeer verbaasd zijn als er sancties volgen."

Sony komt met verkleinde Xperia Z1

Sony komt met een kleinere versie van zijn Xperia Z1-telefoon. De Xperia Z1-f beschikt over dezelfde krachtige processor en dezelfde camera als zijn grote broer, maar is veel kleiner. De telefoon moet in december in Japan op de markt komen, zo heeft Sony donderdagochtend bekendgemaakt.

De Xperia Z1 beschikt over een scherm met een diagonaal van dertien centimeter. De Z1-f is met zijn 10,9 centimeter beduidend kleiner en niet veel groter dan een iPhone 5. Net als Apple's iPhone 5C komt ook de Z1-f in verschillende kleuren: zwart, wit, roze en groengeel.

De batterij heeft een capaciteit van 2300 mAh. Dit is veel voor het formaat van de telefoon. Zo heeft de iPhone 5 een capaciteit van 1440 mAh en doet de Z1-f maar iets onder voor zijn grote broer. Sony zegt niet hoelang de batterij van de nieuwe telefoon meegaat, maar die van de Z1 houdt het krap een dag vol.

De grote Xperia Z1 wordt 15 november in Nederland verwacht, maar is bijvoorbeeld in Groot-Brittannië al twee weken verkrijgbaar. De Z1 kost grofweg 640 euro. Hoeveel er betaald moet worden voor de Xperia Z1-f en wanneer en of deze in Nederland verkrijgbaar is, is nog niet bekend.

Creative Assembly wil SteamOS ondersteunen

Creative Assembly, ontwikkelaar van Total War: Rome II, wil SteamOS graag ondersteunen. De ontwikkelaar stelt dat de Steamcontroller en Rome II een goede match zou zijn. Een port naar SteamOS ligt dan ook voor de hand.

“There’s absolutely no reason why not. It’s not something that’s ever particularly worried us,” zo zegt Total War-director Rob Bartholomew over de mogelijke port. “We port to Mac already, so we’re kind of used to porting Total War to other OSes – or at least our partners at Feral who do that Mac work for us, that’s certainly something we’re very familiar with."

“We’ve certainly got no worries about Linux as a platform, and as you know, we’ve appeared on the SteamOS page, and our intention is absolutely to support the OS.”

Bartholomew liet verder weten dat de studio een goede samenwerking heeft met Valve.

“If we ever did have any problems with that we’d certainly solve it with them,” aldus Bartholomew. “We’d obviously want to make sure that if we released a version of Rome II for SteamOS specifically, that it worked really nicely with the infrastructure that they’ve got planned for that.”

De vraag blijft natuurlijk wel hoeveel tijd de studio bijvoorbeeld over heeft om de oudere Total War-games te porten naar SteamOS. Bartholomew stelt dat Creative Assembly eerst het succes van Total War: Rome II op SteamOS af zal wachten voordat andere games naar SteamOS geport worden. Toch zijn die games nog steeds erg populair: in 2012 werden nog twee miljoen 'oude' Total War-games verkocht.

“I think the great thing about Steam for us as a distribution platform and certainly for the older games in our back catalogue [is that] they’re not in the budget racks in Games anymore,” zo zei Bartholomew. “Well, they probably are in the UK but certainly in a number of other territories I’m sure they aren’t."

“We’ve always strived to be at the front of technological advancement and Medieval II is still a damn fine game by modern standards, and it’s still one of my favourites and I play a great deal even today - so it has that level of popularity.”

Hoewel de details dus nog niet duidelijk zijn, is Creative Assembly wel enthousiast over de mogelijkheden van SteamOS.

“Sure, Total War’s going to be a bit more desktop based than your Call of Duty or any other first person shooter out there [that] is going to appeal more to the kind of person who wants to sit down, but it’s great to have that extra avenue. I went from a sceptic at the start of our visit to Steam to thinking they’d definitely got something, and something like Rome II is not out of its depth at all in that kind of environment.” zo besloot de director van de Total War-serie.

Total War: Rome II

[MLB] Cardinals bereiken de AL Championship Series

De St. Louis Cardinals hebben zich afgelopen nacht verzekerd van een plek in de AL Championship Series. Door de Pittsburgh Pirates met 6-1 te verslaan wisten ze de Division Series in hun voordeel te beslechten. 

De Cardinals maakten hun favorietenrol waar. Al in de tweede inning kwamen ze op voorsprong door een 2-run homerun van David Freese. Dat was meteen een flinke tegenslag voor de Pirates. De Cardinals pakten in de zesde inning nog een punt om hun voorsprong te vergroten. 

Pas in de zevende inning scoorden de Pirates hun run, waardoor de hoop weer wat terug kwam. De Cardinals maakten echter snel een einde aan die hoop door in de achtste inning de voorsprong naar 6-1 te tillen. De Pirates konden daar in de negende inning geen vuist meer tegen maken.

Zo winnen de Cardinals de Division Series met 3-2 van de Pirates en komen ze nu in de Championship Series uit tegen de Dodgers. De eerste wedstrijd van die serie gaat vrijdag om 20.00 uur Nederlandse tijd van start.

[NHL] Blues houden druk op de Sharks

De St. Louis Blues versloegen de Chicago Blackhawks met 3-2 om zo de druk op de koploper in de Western Conference, de San Jose Sharks, te verhogen. De Blues staan nu gedeeld eerste, maar de Sharks hebben drie goals meer gescoord.

De Blues hadden wel moeite met de Blackhawks. In elke periode scoorden de Blues, maar de Blackhawks kwamen telkens in diezelfde periode terug. De beslissing viel pas laat in de derde periode. Met nog minder dan een halve minuut op de klok scoorde Alexander Steen met een vlammend schot door de benen van Blackhawks' goalie Corey Crawford.

De Blues behouden met deze overwinning hun ongeslagen status, evenals de Sharks, de Avalanche, de Penguins en de Bruins.

Overige uitslagen:
 

Thuis Uit Score
Calgary Flames Montreal Canadiens 3 - 2
Los Angeles Kings Ottawa Senators 4 - 3 (na overtime)

'Herstel woningmarkt zet door'

Het herstel van de Nederlandse woningmarkt heeft zich in het derde kwartaal van dit jaar doorgezet. Dat schrijft makelaarsvereniging NVM donderdag. Makelaars verkochten tussen juli en september 30.700 woningen, een stijging van tien procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Ook vorig kwartaal steeg het aantal verkopen al flink.

Het is daarmee de eerste keer sinds 2005 dat het aantal verkopen in twee opeenvolgende kwartalen is toegenomen. Daarnaast lijkt er volgens de NVM een einde te komen aan de daling van de huizenprijzen. Huizen werden vorig kwartaal nog maar 0,6 procent goedkoper in vergelijking met het kwartaal ervoor.

In het tweede kwartaal daalden de prijzen ook al nauwelijks. De bodem van de huizenmarkt lijkt daarmee bereikt, stelt NVM-voorzitter Ger Hukker in een persverklaring. Op jaarbasis is echter nog wel sprake van een daling, van 3,6 procent. Een huis in Nederland kost nu gemiddeld 205.000 euro.

Weinig geneukt in huwelijksnacht

De huwelijksnacht zou dé nacht van je leven moeten zijn. De hele nacht laat je je kersverse vrouw alle hoeken van de kamer zien. Uit onderzoek is gebleken dat er van seks echter maar weinig terechtkomt in de eerste nacht als echtpaar.

Meer dan de helft van de stellen heeft geen seks tijdens de huwelijksnacht. Maar liefst 52 procent van de pasgetrouwde stellen heeft aangegeven dat ze eenmaal op bed vrijwel direct in slaap vielen. Bij 17 procent van hen duurde het zelfs meer dan drie dagen voor er werd gedamd als man en vrouw.

De belangrijkste reden voor deze saaie huwelijksnacht is drank. Bij bijna een kwart van de stellen is de man te dronken en presteert deze niks meer, terwijl bij 13 procent van de echtparen juist de bruid te diep in het glaasje had gekeken. Bij een op de vijf speelt vermoeidheid een rol: 16 procent van de bruidjes is te moe en valt direct in slaap, tegen 4 procent van de mannen.

A20 nu grootse fileknelpunt

De A50 tussen de Waalbrug en Ewijk is niet langer het grootste fileknelpunt op de Nederlandse wegen. Op de eerste plaats in de filetoptien staat nu de A20 tussen Crooswijk en knooppunt Terbregseplein. Dat blijkt uit een rapport dat minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) donderdag naar de Kamer heeft gestuurd.

Hoewel de filezwaarte, de lengte keer de duur van een file, op de A20 in het afgelopen jaar wel daalde, blijft het daar nog wel het vaakst vastlopen. Op de A50 profiteren weggebruikers van de nieuwe brug met drie rijstroken in beide richtingen, waardoor de filezwaarte daar nog verder daalde. Ook op andere trajecten in de top tien daalde het aantal files.

In totaal nam de filezwaarte sinds mei af met 3,6 procent, zonder dat er minder werd gereden. De ANWB meldde eerder deze maand al dat dat percentage op de Nederlandse wegen nog nooit zo laag is geweest.

Op jaarbasis wordt op de Nederlandse wegen zo'n 64,4 miljard kilometer gereden. Gezamenlijk verliezen weggebruikers per jaar zo'n 41,9 miljoen uur in de file.

Gokkende hoge militair VS ontslagen

De plaatsvervangend commandant van de Amerikaanse nucleaire strijdkrachten, viceadmiraal Tim Giardina, is van zijn taak ontheven hangende een onderzoek naar beschuldigingen dat hij in een casino heeft gegokt met vervalste fiches. Dat heeft de US Navy woensdag meegedeeld.

Giardina bekleedde de functie sinds december 2011. De gokaffaire kwam aan het rollen door een onderzoek van de politie in Iowa in juni. Door zijn verwijdering uit het Strategisch Commando degradeert Giardina van een driesterren- naar een tweesterrenadmiraal. Hij is al sinds 3 september geschorst.

Het is volgens een voormalige commandant van het Strategisch Commando, voormalig luchtmachtgeneraal Eugene Habiger, voor het eerst dat een plaatsvervangend commandant uit zijn functie is gezet. Het Strategisch Commando werd in 1992 aan het einde van de Koude Oorlog opgericht; de bedoeling was het commando over de kernwapens die voorheen afzonderlijk onder de luchtmacht en de zeemacht vielen onder één dak te brengen.

Giardina voerde eerder het bevel over een eskader van tien onderzeeërs met kernwapens aan boord. Hij werd volgens de autoriteiten in Iowa in een casino in Council Bluffs, aan de overkant van de rivier de Missouri tegenover het hoofdkwartier van het Strategisch Commando in Omaha, betrapt met vijftienhonderd dollar aan vervalste speelfiches in zijn bezit.

PostNL voorziet kosten op postdienst

PostNL verwacht volgend jaar tussen de tachtig en 120 miljoen euro te verliezen op de zogeheten universele postdienst. Dat meldt de Autoriteit Consument en Markt (ACM) donderdag. Wanneer inderdaad blijkt dat de postdienst meer kost dan dat hij oplevert, kan het postbedrijf de waakhond om een vergoeding vragen.

Het voormalige staatspostbedrijf is door de overheid belast met het bezorgen van de dagelijkse post, zodat elke burger in Nederland is verzekerd van standaard postvoorzieningen. PostNL moet daarom onder meer zes dagen per week post bezorgen en een bepaald aantal brievenbussen en dienstverleningspunten aanhouden. Het kabinet wil dit terugbrengen naar vijf keer per week.

PostNL heeft nu bij de ACM gemeld dat het verwacht kosten te maken op de universele postdienst. Wanneer het bedrijf volgend jaar ook daadwerkelijk verliest op deze postvoorziening, moet het begin 2015 een aanvraag bij de ACM indienen. De toezichthouder kijkt dan of dat verzoek terecht is.

Wanneer de ACM een vergoeding toekent, moeten andere postbedrijven mogelijk meebetalen aan de kosten voor de universele postdienst. Het ministerie van Economische Zaken besluit of en hoe dat moet gebeuren.

Clairy Polak verlaat de AVRO

Clairy Polak gaat weg bij de AVRO. De presentatrice en de omroep konden geen overeenstemming bereiken over de duur van haar contract, laat de AVRO donderdagochtend weten.

Polak presenteert dagelijks het Radio 4-programma De Klassieken. De presentatrice verlaat de omroep per 1 januari. De AVRO vindt het jammer dat Polak weggaat en had haar graag willen behouden. "We nemen afscheid van een bevlogen radiomaker met een grote staat van dienst en een enorme liefde voor klassieke muziek."

Het is nog niet duidelijk wie de presentatrice gaat opvolgen bij De Klassieken. De 57-jarige Polak presenteerde eerder programma's als NOVA en Buitenhof.

Drukke ochtendspits door regen

De ochtendspits van donderdag is door buien drukker dan normaal. Rond 08.15 uur stond er zo'n driehonderd kilometer file, ongeveer twee keer zo veel als normaal. Vooral op wegen in de Randstad staat het vast, laat de ANWB weten.

Op verschillende plekken zijn ongelukken gebeurd. Zo ontstond op de A12 vanuit Den Haag naar Utrecht een file door een ongeluk met een motorrijder. Ook op de A27 van Breda naar Utrecht en op de A10 bij knooppunt Watergraafsmeer gebeurden ongelukken, met flinke files als gevolg.

HŁlkenberg wil snel duidelijkheid van Lotus

Nico Hülkenberg wil voor het eind van deze maand zijn toekomst duidelijk hebben. De Duitser is in gesprek met onder meer Lotus en maakte afgelopen weekend in Zuid-Korea goede reclame voor zichzelf door met de Sauber vierde te worden, voor onder meer Lewis Hamilton en Fernando Alonso.

Hülkenberg sprak met Autosport over zijn toekomst. "Ik wil voor het eind van deze maand weten waar ik aan toe ben. Dat is voor mij echt een harde deadline. Ik ben eind 2010 namelijk buiten de boot gevallen door te lang te wachten, en dat zal me niet nog een keer gebeuren."

Lotus heeft de Duitser juist laten weten eerst de financiën op orde te willen hebben, iets waar de coureur niet op zit te wachten. Hülkenberg is ook in onderhandeling met Force India voor een terugkeer bij het team van Vijay Mallya. Ook Sauber zou hem ondanks alles nog willen behouden, maar een eerste aanbod van de Zwitsers heeft hij naar de prullenbak verwezen.

Vertraging Rode Duivels door dronken chauffeur

De selectie van de Belgische nationale ploeg heeft woensdagavond vertraging opgelopen. De buschauffeur die de voetballers naar het hotel in Zagreb moest brengen, bleek dronken te zijn en werd gearresteerd, meldt Sporza. België speelt vrijdagavond een kwalificatiewedstrijd tegen Kroatië en heeft aan een gelijkspel genoeg om zich te plaatsen voor het WK.

De chauffeur zou op weg naar de luchthaven een ongeluk hebben veroorzaakt en werd bij aankomst door de politie in de kraag gevat. De chauffeur van de persbus moest worden opgetrommeld om de spelers alsnog naar het hotel te brengen.

Meer dan tachtig misstanden binnen sektes

In 84 Nederlandse sektes hebben zich in de afgelopen twintig jaar misstanden voorgedaan. Bij meer dan de helft van de gevallen ging het om ernstige zaken zoals zedendelicten, mishandeling, bedreiging of zelfs moord of ontvoering. Dat staat in een onderzoek dat in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie is gedaan.

De misstanden werden bij het meldpunt Sektesignaal afgegeven. Sinds vorig jaar december hebben ruim honderd mensen gebeld. Op basis van die meldingen stellen de onderzoekers dat de omvang van de problemen waarschijnlijk beperkt is maar dat de ervaringen van veel melders schrijnend en indringend zijn.

Zo zijn er meldingen van financiële misstanden en sociale isolatie. Mensen moesten bijvoorbeeld verplicht enorme bedragen betalen om mee te doen of mochten geen eigen mening of privéleven meer hebben.

Hoeveel sektes er momenteel actief zijn, valt niet te zeggen. Volgens de onderzoekers kunnen dat er enkele honderden zijn. Van de sektes waar misstanden zijn gemeld heeft de helft een christelijke achtergrond. De overige zijn te typeren als Oosters, therapeutisch of educatief.

FOK!filmblik: 1984 (1984)

In het FOK!filmblik van vandaag treffen we een indrukwekkende verfilming van het boek 1984 van George Orwell. In de sterke verfilming door Michael Radford zagen we een indrukwekkende cast, met John Hurt, Richard Burton, Suzanna Hamilton en Cyril Cusack in de belangrijkste rollen. Richard Burton zou twee maanden voor het verschijnen van deze film overlijden en 1984 is dan ook opgedragen aan de legendarische acteur.

1984

1984 is een naargeestige satire op een politiek systeem dat een perfecte greep op het doen en laten van haar onderdanen heeft. In de wereld van 1984 bestaat het systeem uit diverse ministeries met nogal tegensprekende namen. Zo is er het Ministerie van Vrede die zich bezighoudt met oorlog voeren, het Ministerie van Welvaart zorgt ervoor dat de mensen niet al te goed kunnen leven, het Ministerie van Waarheid is druk doende met geschiedvervalsing en het Ministerie van Liefde houdt zich bezig met totalitaire controle, het afstraffen en martelen van haar onderdanen zodat deze nog trouwere volgers van Big Brother worden.

Richard Burton in 1984
Richard Burton in 1984

1984 is gebaseerd op het gelijknamige boek uit 1948 van George Orwell. Net als in Aldous Huxleys Brave New World, Fahrenheit 451 en Soylent Green, schetst ook Orwell in 1984 een niet al te fleurig toekomstbeeld. Big Brother is Watching You! is slechts één van de vele bekende slogans uit deze imponerende speelfilm, waarmee Orwell wilde waarschuwen voor de gevolgen van totalitaire regimes, zoals die van nazi-Duitsland of de Sovjet-Unie onder het bewind van Stalin.

John Hurt in 1984
John Hurt in 1984

Premier van LibiŽ ontvoerd

De Libische premier Ali Zeidan is donderdag door gewapende mannen ontvoerd uit een hotel in Tripoli waar hij woont. Dat meldt een medewerker.

In Libië heerst onder verschillende groepen islamitische militanten woede over de gevangenneming van de Libische terreurverdachte Abu Anas al-Libi, afgelopen zaterdag door Amerikaanse commando's. Verschillende groepen hebben de regering ervan beschuldigd aan die actie te hebben meegewerkt of er van tevoren van op de hoogte te zijn geweest.

Enkele uren voor hij werd ontvoerd had Zeidan een onderhoud met de familie van Al-Libi.

Een regeringsmedewerker zei dat gewapende mannen het luxehotel waar Zeidan woont waren binnengedrongen en de premier en twee beveiligers hadden meegenomen.

Vader Snowden in Moskou

De vader van de voortvluchtige Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden is donderdag in Moskou aangekomen. Hij hoopt zijn zoon te ontmoeten die in Rusland tijdelijk asiel heeft gekregen.

 Lon Snowden zei bij aankomst dat hij 'extreme dankbaarheid' voelt dat zijn zoon veilig en vrij is. Van de klokkenluider is niets meer vernomen sinds zijn vertrek op 1 augustus van het vliegveld Sjeremetjevo in Moskou, waar hij wekenlang wachtte op zijn asielaanvraag.

Pedoseksueel kan paspoort kwijtraken

Veroordeelde pedoseksuelen kunnen straks hun paspoort kwijtraken. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) wil zo voorkomen dat ze naar bijvoorbeeld de Filipijnen, Thailand of Brazilië reizen om opnieuw toe te slaan. Dat staat in een actieplan tegen kindersekstoerisme dat de minister donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het gaat om pedoseksuelen waarbij een groot risico is voor herhaling. Hun paspoort kan worden geweigerd of vervallen worden verklaard, aldus Opstelten. Reizen buiten Europa moet daardoor moeilijker worden.

De minister stelt wel dat de maatregel niet voor alle situaties uitkomst biedt. Een identiteitskaart kan vanwege de Wet op de identificatieplicht niet worden geweigerd, waardoor reizen binnen Europa nog gewoon door kunnen gaan. Opstelten bekijkt of er mogelijk ook een structurele meldplicht kan worden ingevoerd.

In de afgelopen jaren heeft de minister in overleg met de kamer de aanpak van kindersekstoerisme versterkt. Ook de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen (NRM) Corinne Dettmeijer en Terre des Hommes hebben de minister aanbevelingen gedaan. Dettmeijer pleitte er al eerder voor dat het paspoort van pedoseksuelen wordt ingenomen.

Dijsselbloem zegt reis naar Washington af

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) heeft een reis naar Washington afgezegd. De onderhandelingen met de oppositie krijgen voorrang. Dat heeft hij woensdagnacht gezegd, na afloop van overleg dat opnieuw uren duurde.

Dijsselbloem zou donderdag vertrekken, om ook als voorzitter van de Eurogroep de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds bij te wonen in Washington. "Het is echt vervelend dat ik de reis moet afzeggen, maar dit gaat voor."

Volgens Dijsselbloem is er in de gesprekken van woensdag opnieuw voortgang geboekt. "Na de tegenslag van het vertrek van GroenLinks hebben we de draad weer opgepakt." Donderdag gaan de gesprekken verder; eerst met de financieel specialisten en daarna met de fractievoorzitters.

D66-leider Alexander Pechtold zei er respect voor te hebben dat Dijsselbloem zijn 'belangrijke reis' afzegt. Dat toont volgens Pechtold de urgentie van de gesprekken. Pechtold zei dat er zaterdag of vlak na het weekeinde een akkoord zou kunnen zijn. Volgens Pechtold liggen er nog veel onderwerpen op tafel en worden er nog veel berekeningen gemaakt.

Het overleg gaat nog tussen het kabinet, D66, ChristenUnie en SGP. GroenLinks haakte woensdag af. Fractievoorzitter Bram van Ojik maakte bekend dat hij er geen vertrouwen meer in had dat de gesprekken zouden leiden tot een akkoord waar zijn partij zich in zou kunnen vinden.

Rechtbank buigt zich over geweld Badr Hari

Badr Hari moet zich vanaf donderdag in de Amsterdamse rechtbank verantwoorden voor een reeks geweldsincidenten. De zwaarste aanklacht is poging tot doodslag van zakenman Koen Everink. Het Openbaar Ministerie verdenkt de 28-jarige kickbokser van acht geweldsdelicten, voornamelijk in het Amsterdamse uitgaansleven.

De officier van justitie zei in november dat bij Hari sprake is van een 'bekend patroon' van grof geweld. Slachtoffers zouden uit angst geen verklaring durven af te leggen.

Hari heeft bekend Everink vorig jaar op 8 juli 2012 in een skybox te hebben geslagen tijdens dancefeest Sensation White in de Amsterdam Arena. Hij heeft hiervoor 'oprechte en welgemeende' excuses aangeboden. "Dat had nooit mogen gebeuren", zei hij in november tijdens een procedurele zitting.

Hari gaf Everink een 'corrigerende' tik omdat die zijn vriendin Estelle Cruijff had beledigd, betoogde zijn advocaat Bénédicte Ficq in november. De Amsterdammer van Marokkaanse afkomst had oorspronkelijk ontkend omdat hij Cruijff in bescherming wilde nemen, zei de raadsvrouw. Zij nam het in eerste instantie op voor haar vriend, maar zei later wegens haar psychische gesteldheid geen verklaring af te kunnen leggen. "Dit wil ze nooit meer meemaken", zei Ficq.

Naast de molestatie van Everink ziet justitie Hari als de dader van twee mishandelingen in uitgaansgelegenheid Club Air in 2011, de mishandeling van de broer van een ex in café Cooldown en een flying kick in de club Jimmy Woo, allemaal in Amsterdam. Ook wordt hem een mishandelingszaak uit 2010 ten laste gelegd, waarbij een portier bij het Leidseplein in Amsterdam klappen kreeg.

Verder zou Hari medio 2011 twee mensen hebben mishandeld, onder wie een ex. Ten slotte wordt hij verdacht van een verkeersdelict in maart 2010, waarbij Hari bij de Albert Cuypmarkt in aanrijding kwam met een voetganger, die daardoor letsel opliep.

Ficq zei begin november dat hij bereid is in therapie te gaan om zijn agressiviteit in toom te houden en zich voorlopig niet meer in het uitgaansleven te storten. Niet veel later werd de K1-vechter, die sinds vorig jaar eind juli vastzat, onder voorwaarden vrijgelaten.

Hari mocht zich van de rechter onder meer niet in horecagelegenheden begeven. Maar doordat hij met zijn vriendin een broodje ging eten belandde hij na een weekend weer achter de tralies. Op 22 januari werd het voorarrest van Hari opnieuw geschorst. Hari heeft in totaal ongeveer een halfjaar in voorarrest gezeten. Hij heeft zijn vechtcarrière sindsdien mondjesmaat hervat. Zo won hij in maart een duel in Zagreb.

Afgelopen week bleek dat de zakenman niet aanwezig is bij de rechtszaak. Hij heeft zich om gezondheidsredenen teruggetrokken. Everink zou voor aanvullende vragen als getuige worden gehoord, maar het Openbaar Ministerie heeft die oproep ingetrokken. De miljonair kondigde eerder aan een schadevergoeding te gaan eisen.

Ficq stelde in november al dat Everink en andere getuigen de gebeurtenissen in hun verklaringen hebben gereconstrueerd en zich hebben laten beïnvloeden door de media en de beeldvorming. Justitie herhaalde dat naast de verklaringen ook het technische bewijs in de richting van de kickbokser wijst. De verklaringen van Koen Everink zijn betrouwbaar, zei de officier.

Ficq zei toen ook dat Hari het slachtoffer is van een mediaproces. "Hij is neergezet als monster, psychopaat en butcher", voerde de raadsvrouw aan. "Badrtje moet hangen." Het Openbaar Ministerie verzekerde echter dat Hari een eerlijk proces krijgt. De vechtsporter zei toen in de rechtbank 'heel erg geschrokken' te zijn over de 'volkshetze' tegen hem. Hij werd overigens in 2006 al eens veroordeeld voor een mishandeling na een burenruzie.

In een recent verschenen ongeautoriseerde biografie over Hari door journalist en schrijver Jens Olde Kalter staat overigens beschreven dat de K1-kampioen zich vaker gewelddadig gedroeg buiten de ring. Hij zou ook banden hebben met prominente Hells Angels en hebben geprobeerd Wesley Sneijder af te persen. Door optreden van vrienden van de voetballer is de zaak in de kiem gesmoord. "Een man met twee gezichten", omschreef de Olde Kalter Hari op de radio. Volgens een arts die hij sprak is de kickbokser zelfs een psychopaat.

Inmiddels is ook het politiedossier uitgelekt. Forensisch deskundigen zeiden vorige week in het televisieprogramma Brandpunt Reporter dat de politie in het onderzoek rond de mishandeling van Everink cruciale fouten heeft gemaakt. Zo zou de politie toestemming hebben gegeven de skybox waar het incident zich voordeed schoon te maken voordat sporenonderzoek was verricht. Ook werd een bebloede theedoek die Hari in handen had niet volgens het politieprotocol in beslag genomen. Verder werd kleding van Everink in het ziekenhuis vernietigd.

Naast Hari staat ook medeverdachte Ferhat Y. uit Eindhoven terecht. Die claimt dat hij Everink niet heeft mishandeld, maar juist heeft geprobeerd hem te ontzetten. Voor het proces in de Amsterdamse rechtbank zijn drie dagen uitgetrokken. De strafeis wordt maandag verwacht. Mochten de advocaten van Hari hun pleidooi die dag niet afkrijgen, dan gaat de zaak ook dinsdag door.

Evacuaties bij grote brand in textielbedrijf

In een textielbedrijf in het Overijsselse Gramsbergen heeft donderdagochtend een grote brand gewoed. Enkele omwonenden moesten uit voorzorg hun huis uit, laten de politie en de gemeente Hardenberg weten. Er zijn geen gewonden gevallen.

Het vuur brak door nog onbekende oorzaak uit in het pand aan de Coevorderweg. Volgens de politie kan het bedrijf als verloren worden beschouwd. De brandweer moest alles uit de kast halen om naastgelegen panden te redden. Voor zover bekend zijn er geen hoge concentraties gevaarlijke stoffen vrijgekomen. Het nablussen gaat vermoedelijk nog uren duren.

FOK! wat een weer... Flinke buien

Gisteren hadden we een overgangsdag. Hier en daar viel er wat regen, maar uiteindelijk stelde het niet zoveel voor. In de avond begonnen er echter buien binnen te drijven vanuit het westen en dit weerbeeld houden we vandaag vast.

Met een frisse noordwestenwind stroomt er onstabiele lucht ons land binnen. Wel is het zo dat de meeste buien toch wel in het westen en zuidwesten zullen vallen. De middagtemperatuur is met 12 graden toch iets te laag om ook in het binnenland voor veel buien te gaan zorgen. Ik zeg er wel bij dat ze daar zeker zullen vallen, maar iets minder in aantal en ook wat minder zwaar. Eigenlijk ideaal fotografieweer morgen, want tussen de buien door zijn er ook mooie opklaringen. De noordwestenwind neemt toe naar vrij krachtig in het binnenland tot hard aan de kust.

De komende dagen zijn uiterst wisselvallig. Ook morgen en in het weekend kan er wel eens flink wat water naar beneden komen en met 12 graden is het niet bepaald aangenaam.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 Wk

Op deze foto van Dumpiej zie je dat er nog een inversie aanwezig is in de atmosfeer. In theorie had dit een bui kunnen worden, maar er zat dus een deksel in de onderste luchtlaag.

DLC van Assassin's Creed IV niet naar Wii U

Een reden wordt niet gegeven, maar Ubisoft heeft bevestigd dat er geen DLC voor Assassin's Creed IV: Black Flag verschijnt op Wii U. We weten dus niet of niemand aan de uitgever heeft verteld dat de Wii U ook op internet kan en daardoor ook DLC kan downloaden.

Het is niet de eerste keer dat de Wii U problemen heeft als het om DLC gaat. De DLC voor Injustice: Gods Among Us kwam ook veel later dan op andere systemen. Maar games zoals Call of Duty: Black Ops II en Need for Speed: Most Wanted kregen helemaal geen extra pakketten ter download en het is nog niet zeker of Deathstroke speelbaar wordt in het aankomende Batman Arkham: Origins.

Assassin's Creed IV komt uit op 22 november voor Wii U, PlayStation 4 en Xbox One. De PlayStation 3- en Xbox 360-versies komen begin november uit. Pc-eigenaren kunnen vanaf 19 november piraatje spelen.

Assassin's Creed IV: Black Flag

Nokia Lumia 1020

Elke twee jaar staat half Nederland weer voor een groot dilemma. Massaal lopen alle telefoonabonnementen dan weer af en dan mag iedereen weer een nieuwe mobiele telefoon uitkiezen. Maar wat voor toestel kies je dan? Iedere fabrikant probeert zich te onderscheiden op verschillende vlakken of probeert elkaar af te troeven met nog betere specificaties. Een daarvan is de camera die in de mobiele telefoon is ingebouwd. Maar red je het met de camera alleen om mensen van Android en iOS weg te trekken?

Thief-gameplay uit de schaduw

Square Enix en Eidos-Montréal hebben de eerste gameplaytrailer van Thief online gezet. In de trailer zien we de eerste in-game beelden van de schuilplaats van Garrett, de donkere steegjes van de City en je oude vriend en heler Basso. Het level dat gebruikt wordt is de verkorte versie van de speelbare demo van E3.

Terwijl Garrett het landhuis van Baron Northcrest binnensluipt om de Heart of the Lion te stelen zie je alle pijlers van de gameplay van Thief in actie: infiltratie, diefstal en ontnapping.

Thief is verkrijgbaar vanaf 28 februari 2014 voor Windows PC, PlayStation®3, PlayStation®4, Xbox 360 en Xbox One.

Van Eeuwen moest knokken voor rol in Heineken-film

Mark van Eeuwen heeft flink zijn best moeten doen om een rol te bemachtigen in de Amerikaanse film over de ontvoering van Freddy Heineken. Woensdag werd bekend dat hij een hoofdrol te pakken heeft in Kidnapping Freddy Heineken. De acteur gaat ontvoerder Frans Meijer spelen.

"Ik ben betrokken geweest bij de ontwikkeling van dit project. Dat heeft er niet voor gezorgd dat ik automatisch een rol kreeg. Ik heb daar best wel hard mijn best voor moeten doen", vertelde Van Eeuwen gisteravond in RTL Boulevard. "Twee weken geleden hoorde ik dat het definitief doorging en dat ik de rol had na een paar audities bij de regisseur."

"Ik vind het superleuk dat Mark zo'n goede en prominente rol in de film krijgt", zei Peter R. de Vries. De film is gebaseerd op zijn boek De Ontvoering van Alfred Heineken. Ook ontvoerder Willem Holleeder ziet het zitten in Van Eeuwen. "Ik kwam hem tegen op straat en hij zei dat ik geknipt ben voor de rol", aldus de acteur, die nu in New York acteerlessen volgt.

Film 't Schaep met de 5 Pooten in ijskast

De verfilming van 't Schaep met de 5 Pooten is op de lange baan geschoven. Er zijn niet genoeg geldschieters, heeft scenarist Frank Houtappel woensdag laten weten aan RTL Boulevard.

Voorlopig zijn alle ogen gericht op een nieuw seizoen van de muzikale tv-serie, terwijl er naar nieuwe investeerders wordt gezocht voor de film. De filmversie van 't Schaep met de 5 Pooten zou eind volgend jaar in de bioscopen verschijnen.

't Schaep met de 5 Pooten was voor het eerst in 1969 te zien op de Nederlandse tv. Zeven jaar geleden verscheen de gelijknamige remake, die drie vervolgen kreeg.

Sanne Vogel werkt het best met goede vriendinnen

Sanne Vogel vindt dat ze het best samenwerkt met haar vriendinnen. Dat blijkt volgens haar ook op de set van de nieuwe romkom Hartenstraat. "Het is heel fijn als je elkaar vertrouwt en gewoon kunt zeggen als iets niet goed is", zegt Vogel voor de camera van Novum Nieuws over haar regiedebuut. "Het is ook veel gemakkelijker om elkaar uit te leggen wat je wilt en waarom."

Gigi Ravelli en Terrence Schreurs, twee van die vriendinnen die in de film spelen, zijn het helemaal eens met Vogel. "We kunnen alles tegen elkaar zeggen", vertelt Schreurs. "We zijn niet meteen gepikeerd als we gecorrigeerd worden."

"Ik heb het zo geregeld dat Sanne helemaal niks tegen me durft te zeggen", zegt Ravelli spottend. "Maar serieus, we hebben allemaal dezelfde humor. Dat is in deze film ook heel belangrijk."

Er is één nadeel aan deze samenwerking. "Het is soms erg moeilijk voor mij als ik zie hoe leuk al mijn vrienden het met elkaar hebben op de set", zegt Vogel. "Daar kan ik dan niet bij gaan zitten, want ik moet als regisseuse gewoon steeds doorwerken."

Hartenstraat speelt zich af rond de Negen Straatjes bij de Amsterdamse grachten. Verschillende verhaallijnen lopen door elkaar. Zo worstelt een gepassioneerde traiteur, gespeeld door Marwan Kenzari, met de scheiding van zijn vrouw, een rol van Stacey Rookhuizen. De twee hebben een dochter, gespeeld door Nadia Koetje. Tegelijkertijd opent een modieuze dame, Bracha van Doesburgh, een modewinkel in de Hartenstraat. De dame botst geregeld met haar geliefde, een rol van Benja Bruining.

De film draait volgend jaar in de Nederlandse bioscopen.


Sanne Vogel werkt het best met goede vriendinnen (Foto: Novum)

Jennifer Saunders ziet Ab Fab-film niet gebeuren

Jennifer Saunders denkt niet dat er ooit een film wordt gemaakt gebaseerd op Absolutely Fabulous. De actrice was in het verleden altijd enthousiast over een bewerking van haar comedyserie voor het witte doek maar lijkt alle hoop te zijn verloren. "Die film komt er nooit", zegt Saunders tegen het modetijdschrift Glamour.

"We hebben het er al zo lang over, maar ik heb inmiddels het gevoel dat we van Ab Fab af moeten blijven", gaat Saunders verder. "Als we er nu een film over gaan maken, bestaat de kans dat we het verpesten."

Absolutely Fabulous verscheen voor het eerst in 1992 en was vrijwel meteen een hit. Saunders schreef de afleveringen zelf en speelde een hoofdrol als pr-goeroe Edina Monsoon die iets te vaak te diep in het glaasje keek en vooral niet ouder wilde worden. In totaal werden 39 afleveringen gemaakt en speciale afleveringen voor Kerst 2011, Nieuwjaarsdag vorig jaar en voor de Olympische Spelen in Londen van vorig jaar.


Jennifer Saunders ziet Ab Fab-film niet gebeuren (Foto: Novum)

'Hutspotwestern' Martin Koolhoven stap dichterbij

Martin Koolhoven is een belangrijke stap dichter bij het maken van zijn western Brimstone. De film, een Nederlandse kijk op het westerngenre, krijgt van het Nederlands Filmfonds een extra bijdrage van 750 duizend euro. "Ik ben heel blij met deze steun in de rug", zegt Koolhoven tegen Novum Nieuws. "Je kunt pas fatsoenlijk in het buitenland financieren als je in Nederland je zaken op orde hebt. Het lijkt er nu op dat alles loopt."

"De term 'hutspotwestern' is eigenlijk te vrolijk, want waar The Unforgiven van Clint Eastwood ophield, begin ik", zegt Koolhoven over de film waarmee Eastwood wilde afrekenen met zijn verleden als acteur in Amerikaanse westerns. "Geloof me, het wordt echt een thriller. En een Nederlandse western is echt iets nieuws."

Brimstone, een coproductie van vijf landen, is een westernthriller over een negentiende-eeuwse vrouw wier leven, en dat van de leden van haar gezin, op het spel komt te staan als een sinistere dominee ten tonele verschijnt. "Ons geloof, dat we ook naar Amerika hebben gebracht, staat centraal", zegt Koolhoven. Het publiek mag daarom een uitermate duistere western verwachten, zonder heldhaftige revolverhelden.

De regisseur, die ook het scenario schreef, wil volgend jaar beginnen met opnames en zowel Nederlandse als buitenlandse acteurs gebruiken. Naar locaties wordt nog gezocht.

Ook Beyond Sleep, de boekverfilming van Nooit Meer Slapen van W.F. Hermans, komt in aanmerking voor de subsidie. Boudewijn Koole schreef het scenario en is ook de beoogd regisseur. Het verhaal vertelt over een geoloog die op de Noord-Europese toendra op zoek is naar een uit de hemel gevallen steen. Alleen, zoekend en uiteindelijk gewond, heeft hij pas succes als de waanzin nabij is.


'Hutspotwestern' Martin Koolhoven stap dichterbij (Foto: Novum)

Game of Thrones-acteur Peter Dinklage speelt ranzige dwerg

Game of Thrones-acteur Peter Dinklage speelt de hoofdrol in een nog titelloze komedie. De acteur, vooral bekend als de kleine intrigant Tyrion Lannister uit de tv-serie, speelt een man die volhoudt dat hij werkelijk een leprechaun, een Ierse kabouter, is. Het project wordt omschreven als een vunzige komedie voor volwassenen, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Andrew Dodge neemt het scenario op zich. Hij schreef al Bad Words, het nog te verschijnen regiedebuut van Jason Bateman, over vuilbekkende kinderen tijdens een spellingswedstrijd. Het resultaat moet gaan lijken op de inmiddels legendarische komedie Bad Santa uit 2003, waarin Billy Bob Thornton een drankzuchtige kerstman speelt die samen met zijn lilliputtercompagnon warenhuizen leegrooft op kerstavond.

De 44-jarige Dinklage is net klaar met de opnames van de volgend jaar te verschijnen X-Men: Days of Future Past. Hierin speelt hij Bolivar Trask, een antropoloog die mutanten ziet als een bedreiging voor de rest van de mensheid en gigantische robots ontwikkelt om hen uit te roeien.


Peter Dinklage speelt ranzige dwerg (Foto: Novum)

EU stelt maximum aan vlieguren piloten

Het Europees Parlement heeft ingestemd met het instellen van een maximum aan het aantal vlieguren van piloten en cabinepersoneel. Piloten mogen niet langer dan zestien uur achter elkaar vliegen of standby staan. Voor nachtvluchten is het maximale aantal uren vastgesteld op elf.

Gezagvoerders en ander vliegend personeel waren fel gekant tegen de nieuwe wetgeving. Volgens hen gaat deze niet ver genoeg en zijn er nog altijd mazen in de wet die maken dat de regels nog altijd minder streng zijn dan in de meeste EU-lidstaten.

De regels moeten nog worden goedgekeurd door de regeringen van de afzonderlijke lidstaten.

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #55
special
Random Pics van de Dag #793
special
AI Picture Gallery #54
special
Random Pics van de Dag #792
special
Weekend gifdump #96
special
FOK! Zien en doen: Stoomgemaal De Cruquius
©FOK.nl e.a.