Azerbeidzjan kiest nieuwe president

Redactie

De stembureaus in Azerbeidzjan, een voormalige Sovjet-republiek, zijn woensdag opengegaan voor de presidentsverkiezingen. Hoewel er in totaal negen andere kandidaten zijn, is het vrijwel zeker dat de huidige president Ilham Alijev een vervolg kan geven aan zijn presidentschap.

Azerbeidzjan is onder leiding van Alijev op economisch gebied enorm gegroeid. Het bruto binnenlands product is verdrievoudigd, vooral omdat het land rijk is aan olie. De welvaart is toegenomen en ook de armere lagen van de bevolking profiteren hiervan. Alijev heeft er zoveel vertrouwen in dat hij wordt herkozen, dat hij niet eens de moeite heeft genomen om serieus campagne te voeren. Oppositieleden kregen voor het eerst de mogelijkheid om campagnebijeenkomsten te houden, maar die werden meestal niet druk bezocht.

Alijev volgde zijn vader, Geidar Alijev, op als president. Alijev senior stond, eerst als leider van de Communistische Partij en na ineenstorting van de Sovjet-Unie als president, bijna dertig aan het roer. Mensenrechtenorganisaties beschuldigen Alijev ervan critici de mond te snoeren en lastig te vallen.