Grooming steeds groter probleem

static

Grooming komst steeds vaker voor. Politie en justitie maken zich veel zorgen over het 'internetfenomeen' waarbij volwassenen seksueel contact zoeken met kinderen onder de 16. Woensdag werd bekend dat een man uit Cuijk ervan wordt verdacht bijna driehonderd meisjes via internet te hebben aangezet tot het verrichten van seksuele handelingen.

Grooming, ook wel online kinderlokken genoemd, is sinds 2010 strafbaar. Mensen die zich eraan schuldig maken doen zich vaak voor als iemand van dezelfde leeftijd als het slachtoffer.

De Brabander die vastzit in de zedenzaak benaderde de meisjes met name via chatboxen. Hij gebruikte verschillende nicknames en had meerdere e-mailadressen en haalde de meisjes over seksuele handelingen met zichzelf te verrichten voor de webcam.

Het Openbaar Ministerie noemt het woensdag in een verklaring 'de nieuwe realiteit' dat tieners seksuele ervaringen hebben via internet. "Het is daarom belangrijk dat tieners worden geïnformeerd over 'grooming' en andere risico's van internet."

Commissaris Walter van Kleef van de Nationale Politie zei deze zomer al tegen de NOS dat steeds meer zedenrechercheurs bezig zijn met grooming. Hij vindt dat er meer aandacht voor moet komen en noemde ouders naïef in hun omgang met de gevaren van internet. Exacte cijfers zijn er niet.