'Laatste plasmatelevisie Panasonic in maart'

Oscar.

Panasonic stopt eind maart met de productie van plasmatelevisies, omdat ze te veel kosten. Dat schrijft Reuters op basis van anonieme bronnen.

De televisieafdeling van Panasonic leverde een grote bijdrage aan het verlies dat het bedrijf twee jaar op rij heeft geboekt. Vorig jaar noteerde het Japanse techbedrijf een verlies van 8,5 miljard yen, omgerekend bijna 67,2 miljoen euro.

De vorig jaar geïnstalleerde topman Kazihiro Tsuga gaf bij zijn aanstelling aan afdelingen te sluiten als ze minder dan vijf procent winst maken. Naast de televisieafdeling ligt ook de tak voor medische apparatuur onder vuur.

De televisiemarkt wordt beheerst door Koreaanse bedrijven. Samsung heeft een marktaandeel van 27,7 procent, terwijl het eveneens Koreaanse LG vijftien procent voor zijn rekening neemt. De Japanse bedrijven Sony, Panasonic en Sharp komen gezamenlijk niet boven de twintig procent.

Panasonic zou zich gaan richten op OLED-beeldschermen. Deze schermen zijn energiezuinig, dunner en beter zichtbaar vanuit verschillende hoeken. In januari toonden Panasonic en Sony hun eerste 140 centimeter OLED-televisie met 4K-beeldresolutie.