Russen richten pijlen op Nederlandse zuivel

static

Rusland vindt dat Nederland zijn kaas en melk onduidelijk inspecteert. Dat hebben Russische media woensdag gemeld. De veterinaire dienst in Nederland tekent volgens zijn Russische tegenhanger voor te exporteren zuivel zonder de producten te bekijken. Ook zou de lijst met bedrijven die mogen exporteren naar Rusland niet up-to-date zijn.

De Russen lijken het verder opmerkelijk te vinden dat de controle van melk onder het ministerie van Economische Zaken valt. Zij concluderen hieruit dat veeartsen minder betrokken zijn bij de inspectie. "Dat begrijpen wij niet", zegt hoofd van inspectiedienst Rosselchoznadzor Sergej Dankvert.

De zuivelinspectie en de afgifte van exportcertificaten in Nederland viel tot 2010 onder het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit. Dat is nu ondergebracht bij Economische Zaken.

Volgens persbureau Ria Novosti gaan de Russen de Nederlandse zuivel nu strenger controleren. Volgens concurrent Interfax is alleen aangedrongen om spoedige actualisatie van de lijst met leveranciers.

Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) is woensdag en donderdag in Rusland om over de onderlinge agrarische handelsbelangen te praten. Ze praat onder meer met de Russische minister van landbouw over belemmeringen in de markttoegang. De Russen hebben afgelopen jaren al eens de import van vlees en bloemen voor een periode beperkt.

De relatie tussen Rusland en Nederland is de afgelopen dagen flink bekoeld. De Russen zijn woedend over de arrestatie van een hoge diplomaat in Den Haag. Ook begon Nederland vorige week een arbitrageprocedure tegen Rusland, om het Greenpeace-schip Arctic Sunrise terug te krijgen. Levert dat niet snel wat op, dan stapt Nederland naar het Zeerechttribunaal in Hamburg.

Dit jaar is het Nederland-Ruslandjaar, ter viering van de eeuwenlange relatie tussen de twee landen. Koning Willem-Alexander bezoekt Rusland in november.