Operatie tegen extremisten in noorden Nigeria

Het Nigeriaanse leger heeft woensdag bij invallen in twee schuilplaatsen van islamitische extremisten wapentuig en explosieven buitgemaakt. Eén verdachte werd gedood. Dat zei een woordvoerder van de krijgsmacht.

De schuilplaatsen lagen in een buitenwijk van de noordelijke stad Kano. Hoewel veel verdachten wisten te ontsnappen, legden de militairen wel de hand op een rugzak met op scherp staande explosieven, AK-47 machinegeweren en munitie, bogen, pijlen en materialen om explosieven te vervaardigen als ontstekers en afstandsbedieningen.

De radicaalislamitische beweging Boko Haram dreigde direct 'snel' meer aanslagen te zullen plegen, met wapens die op de krijgsmacht zijn buitgemaakt. Nigerianen moeten zich opmaken voor een 'grote oorlog' die een einde zal maken aan de democratie en de weg zal bereiden voor de installatie van een islamitisch bewind, zei Abubakar Shekau, leider van Boko Haram, in een videoboodschap.

Islamitische opstandelingen van de beweging Boko Haram worden verantwoordelijk gehouden voor een reeks aanslagen eind juli op een christelijke wijk in Kano. Daarbij vonden ten minste 27 mensen de dood.