Bespioneren links Bondsdaglid onwettig

Redactie

Met het jarenlang schaduwen van het linkse Bondsdaglid Bodo Ramelow heeft de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst (BfV) de grondwet overtreden. Dat oordeel velde het Constitutionele Hof in Karlsruhe woensdag.

Het is de BfV niet geheel verboden parlementariërs te bespioneren, meent het hof. Maar de voorwaarden voor de inzet van zo'n paardenmiddel zijn volgens de opperrechters erg streng en het moet bij een uitzondering blijven. Voor Ramelow was geen reden zo'n uitzondering te maken.

Ramelow stapte, toen hij er lucht van kreeg dat de BfV zijn gangen naging, zelf naar de rechter. Ook fractievoorzitter Gregor Gysi, partijvoorzitter Katja Kipping en prominente partijgenoten als Sahra Wagenknecht en Dietmar Bartsch werden geschaduwd.

Ramelow was ooit lid van de PDS, de politieke erfgenaam van de communistische partij van de DDR. Hij speelde een belangrijke rol in het samengaan van de PDS met enkele leden van de linkervleugel van de sociaaldemocratische SPD. De nieuwe fusiepartij, Die Linke, behaalde bij de Bondsdagverkiezingen van vorige maand een teleurstellende uitslag en lijkt veroordeeld tot de oppositie.