FOK!filmblik: 002 Agenti Segretissimi (1964)

Bij de naam Lucio Fulci zullen de meeste liefhebbers van de Italiaanse cinema meteen denken aan extreem gore zombiefilms en andere horror waarbij bloed en ingewanden je om de oren vliegen. Fulci maakte echter ook geheel andere films, zoals de titel die we vandaag in het FOK!filmblik aantreffen.

002 Agenti Segretissimi

002 Agenti Segretissimi oftewel Oh! Those Most Secret Agents was een heerlijke actiekomedie van Lucio Fulci uit 1964 met Franco Franchi en Ciccio Ingrassia in de hoofdrol. De twee spelen een stel inbrekers die zo dom zijn om in te breken bij een grote gangsterbaas. Uiteraard worden de mannen betrapt en krijgen een slaapmiddel toegediend. Terwijl de twee inbrekers in dromenland zijn, wordt bij de domste van het stel een microfilm in zijn kies verstopt. Het is het begin van een heleboel ellende waarbij de mannen door de Amerikaanse, Russische en Chinese geheime dienst aangezien worden voor spionnen.

002 Agenti Segretissimi 1

002 Agenti Segretissimi was duidelijk een parodie op de in de tijd al zeer populaire Bond-films. De vergelijking met Goldfinger, die nogal eens werd gemaakt, klopt echter niet aangezien die film pas een aantal maanden na 002 Agenti Segretissimi zou verschijnen. Franco en Ciccio zouden later ook te zien zijn in Due Mafiosi Contro Goldginger (1965), Le Spie Vengono Dal Semifreddo (1966) en Come Rubammo La Bomba Atomica (1967). In 1965 zou een vervolg krijgen getiteld Dos Cosmonautas a la Fuerza (002 - Operation Luna)