Overleg met overgebleven oppositiepartijen hervat

Redactie

Het begrotingsoverleg tussen het kabinet en de drie overgebleven oppositiepartijen is woensdagmiddag hervat. Om 14.00 uur arriveerden de financieel woordvoerders van coalitiepartijen VVD en PvdA en van oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP bij het ministerie van Financiën. Later op de dag, mogelijk opnieuw pas 's avonds, schuiven naar verwachting de fractievoorzitters aan.

Woensdagochtend stapte GroenLinks uit het overleg over de begroting van volgend jaar. Partijleider Bram van Ojik heeft onvoldoende vertrouwen dat de onderwerpen die voor de partij belangrijk zijn een plek in het akkoord zouden krijgen.

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer toonde zich verbaasd over het besluit. "Ik was verrast toen ik het hoorde. Maar het is de keuze van GroenLinks." Volgens Nijboer bevat het pakket waarover wordt gepraat ook vergroeningsmaatregelen. Of de vliegtaks met het vertrek van GroenLinks nu van tafel is wilde hij niet zeggen.

Wat VVD-Kamerlid Mark Harbers betreft was het opstappen van GroenLinks ook niet nodig. "We waren nog niet uitgepraat. Maar iedere partij maakt zijn eigen keuze. Die respecteer ik."

Eerder op de dag zeiden Dijsselbloem, alsmede de fractievoorzitters van D66, ChristenUnie en SGP, ook al verbaasd te zijn. Toch kan het weglopen van de onderhandelingstafel van GroenLinks niet als een donderslag bij heldere hemel komen. Van Ojik zei dinsdag dat hij niet bereid was te tekenen voor een pakket van zes miljard euro aan bezuinigingen en lastenverzwaringen.

De gespeelde verbazing lijkt dan ook vooral een manier om de schuld van het stuklopen van de besprekingen met de kleine oppositiepartij niet in de schoenen geschoven te krijgen.