Gemummificeerde kop toch niet van Hendrik IV

Redactie

Drie jaar geleden maakten Franse wetenschappers wereldkundig het gemummificeerde hoofd van de Franse koning Hendrik IV te hebben gevonden. Een nieuwe studie toont nu dat dat toch niet het geval is.

De conclusie in de oude studie leunde hoofdzakelijk op technieken om het gezicht te reconstrueren. De schedel vertoonde bovendien verwondingen die ook de monarch zouden zijn toegebracht. In de nieuwe studie werd naar het DNA gekeken.

Dit onderzoek toonde dat er geen verwantschap is tussen het hoofd en drie nog levende mannelijke nakomelingen van de laatzestiende-eeuwse vorst. Hieruit trokken de onderzoekers de conclusie dat het hoofd nooit gehecht is geweest aan het lichaam van een lid van de koninklijke stamboom.

Hendrik IV was een van Frankrijks geliefdste koningen. Na jaren van religieuze twisten zorgde hij met het Edict van Nantes (1598) voor vrede in Frankrijk. Hij was de eerste koning uit het Huis van Bourbon en liet tijdens zijn heerschappij (1589-1610) architectonische hoogstandjes bouwen als de Pont Neuf in Parijs. Hendrik was de grootvader van zonnekoning Lodewijk XIV.