Greenpeace-baas wil plaats activisten innemen

Het hoofd van Greenpeace, Kumi Naidoo, is bereid in te staan voor de vrijlating van de dertig opvarenden van de Arctic Sunrise die worden vastgehouden in Rusland. Hij biedt aan als 'menselijke borg' in de gevangenis te gaan zitten als de dertig Greenpeace-activisten worden vrijgelaten. Dat schrijft hij in een brief aan Vladimir Poetin waarin hij aandringt op een gesprek met de Russische president.

Naidoo heeft de brief woensdag afgeleverd bij de Russische ambassade in Den Haag. De Zuid-Afrikaan zegt in te staan voor hun goede gedrag en herhaalde nog eens dat de aantijgingen tegen hen nergens op slaan. Volgens hem moeten de Russen de aanklacht laten vallen.

Het Greenpeace-schip, dat onder Nederlandse vlag vaart, werd ruim twee weken geleden geënterd door de Russische kustwacht. De dertig opvarenden, onder wie twee Nederlanders, werden gearresteerd.

De actievoerders wilden protesteren tegen een boorplatform van Gazprom in het Noordpoolgebied. Na hun arrestatie werd besloten dat ze in ieder geval nog twee maanden vast mogen worden gehouden.

De activisten, die vastzitten in Moermansk, zijn allemaal aangeklaagd voor piraterij. Ze kunnen tot vijftien jaar cel krijgen.