Ruimtesonde slingert zich via aarde naar Jupiter

De ruimtesonde Juno zal donderdagochtend het zwaartekrachtveld van de aarde gebruiken om zich met de juiste snelheid richting Jupiter te katapulteren. In 2016 moet Juno bij de grote gasplaneet aankomen.

Er is geen raket krachtig genoeg om een ruimtesonde direct richting de buitenste rand van het zonnestelsel te stuwen. Daarom wordt voor een andere mogelijkheid gekozen. Juno werd in 2011 al gelanceerd. De sonde hield aanvankelijk koers op Mars, passeerde de Rode Planeet en had, door middel van een grote omtrekkende cirkelbeweging, opnieuw de aarde in het vizier.

Met behulp van zijn motoren maakte Juno vaart om de aarde te passeren en wel zo dichtbij mogelijk (563 kilometer). Via het zwaartekrachtveld van de aarde moet Juno haar snelheid verhogen van 125,500 kilometer per uur tot 140 duizend kilometer per uur - snel genoeg om door de planetoïdengordel te breken die de sonde op zijn route tegenkomt.

Hoewel op hoge snelheid heeft Juno tijdens haar rendez-vous, even voor 09.30 uur, wel tijd om foto's te maken van de aarde en de maan. In India en Zuid-Afrika kan de sonde bij goed weer met verrekijkers worden waargenomen.

De gasreus Jupiter verwelkomt de sonde, die de naam draagt van de echtgenote van de Romeinse oppergod, in juli 2016. Sinds de jaren zeventig hebben diverse ruimtesondes Jupiter op hun reizen aangedaan. Juno zal de planeet van veel dichterbij bestuderen om meer te weten te komen over zijn ontstaan. Wetenschappers zijn vooral nieuwsgierig naar de magnetische en zwaartekrachtvelden van Jupiter en hebben Juno uitgerust met apparatuur om door het dichte wolkendek van de planeet te turen.