FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 23 september 2013

Songfestival past regels aan na 'omkoperij'

De organisatie van het Eurovisie Songfestival heeft besloten om de regels iets aan te passen. Dit doen ze na beschuldigingen van omkoperij.

Vanaf komend jaar zullen de namen van de juryleden vooraf bekend worden gemaakt, om zo meer transparantie en verantwoordelijkheid te geven. En voor de eerste keer zullen de gegeven scores van de individuele juryleden direct na de finale worden gepubliceerd.

Deze aanpassingen in het regelement komen na beschuldigingen dat de jury van Azerbaijan zou zijn omgekocht. Voorheen werden er namelijk nog geen namen bekend gemaakt van de juryleden, waarvan de score voor vijftig procent meetelt. 

"Strengere regels en meer openheid zijn belangrijk voor het Eurovisie Songfestival om verder aan het succes te bouwen," zegt Jon Ola Sand, supervisor van het Songfestival. "We willen er zeker van zijn dat deelnemers, kijkers en fans weten wat we hebben gedaan, en altijd blijven doen, onze uiterste best doen om een eerlijk resultaat te garanderen. We geloven in de onafhankelijkheid van ieder jurylid en ik geloof dat nu hun scores worden gepubliceerd, dat hen helpt om onafhankelijk te stemmen."

Tot 3,5 jaar cel geëist voor xtc-lab

Een 25-jarige man heeft maandag een gevangenisstraf van 3,5 jaar tegen zich horen eisen voor betrokkenheid bij een xtc-lab in Hendrik Ido Ambacht. Justitie eiste in de rechtbank in Den Haag een celstraf van drie jaar voor een 32-jarige handlanger. Bij de 25-jarige verdachte werd ook een vuurwapen gevonden, waardoor zijn strafeis hoger is.

Volgens justitie werd in het lab ongeveer 250 kilo drugs geproduceerd. Daarbij zouden de verdachten met het laboratorium de volksgezondheid in gevaar hebben gebracht door de productie van de harddrugs en het dumpen van de afval.

De politie ontdekte het xtc-lab in een woonwijk door meldingen bij Meld Misdaad Anoniem. De politie viel de loods in maart binnen nadat amfetamine was geroken. Daar werden de twee verdachten aangehouden. De mannen ontkennen betrokkenheid bij de drugs en beweren dat ze schoonmakers zijn.

De uitspraak van de Haagse rechtbank wordt over twee weken verwacht.

Valve kondigt SteamOS aan

Valve heeft zojuist aangekondigd dat het met een eigen besturingssysteem komt: SteamOS. SteamOS is gebaseerd op Linux en is speciaal ontwikkeld voor machines die in de huiskamer staan, en maakt hiervan 'een ideale media center voor games, films en muziek.'

Het besturingssysteem moet volgens Valve al snel uitkomen, maar het is niet precies bekend wanneer. Ook wordt er beloofd dat er in 2014 vele triple-A titels uit komen komen voor het platform. Daarnaast is het mogelijk om Windows- en Mac-games vanaf andere pc's naar de SteamOS-pc te streamen, waardoor je gewoon toegang hebt tot heel je Steam-library. Bovendien is het middels de eerder aangekondigde family sharing mogelijk om de games van je huisgenoten te spelen.

SteamOS is volgens Valve pas de eerste van drie aankondigingen. Over 48 uur (woensdag 19.00) is weer een aankondiging, en vermoedelijk dan op vrijdag weer. Wij hebben een sterk vermoeden dat nummertje twee de Steam Box gaat worden. Aankondiging drie zal waarschijnlijk gaan over de derde onderkin van Gabe Newell. Wij houden je in ieder geval op de hoogte!

Alles over SteamOS kun je hier lezen en de countdown voor de volgende aankondiging is hier te vinden.

Twee kandidaten voor CDA-lijsttrekkerschap EU

Het CDA heeft twee kandidaten voorgedragen voor het lijsttrekkerschap bij de Europese verkiezingen in mei volgend jaar. Het gaat om Wim van de Camp en Esther de Lange, zo meldt het partijbestuur maandagavond.

Van de Camp is de huidige CDA-delegatieleider in het Europees Parlement. De Lange is vice-voorzitter van de CDA'ers in Brussel. De kandidaten gaan de komende week op campagne en gaan op verschillende CDA-bijeenkomsten met elkaar in debat. Leden kunnen vanaf half oktober hun stem uitbrengen. De uitslag wordt tijdens het partijcongres op 2 november bekendgemaakt.

In totaal hadden zich zeven kandidaten aangemeld. Een van hen was Europarlementariër Lambert van Nistelrooij. Hij trok zich echter terug na een gesprek met de selectiecommissie. Hij is wel beschikbaar voor de Europese kandidatenlijst, zo laat hij weten.

Tientallen dolfijnen aangespoeld in Brazilië

Zo'n dertig zwarte zwaardwalvissen, een dolfijnensoort, zijn zondag aangespoeld in het noordoosten van Brazilië. Zeker zeven van de zoogdieren zijn inmiddels overleden, meldde de Braziliaanse krant O Globo maandag.

Waarom de dieren zijn aangespoeld is nog onduidelijk, maar biologen hebben geopperd dat de leider van de groep mogelijk ziek was en de rest hem was gevolgd naar het strand. Er zijn in tientallen jaren niet zoveel dolfijnen tegelijk aangespoeld in Brazilië.

Alonso verlegt ambitie voor wielerteam naar 2015

Fernando Alonso is vastberaden om een eigen wielerploeg van de grond te krijgen. Omdat onderhandelingen met Euskaltel op niets zijn uitgelopen, wil de Spaanse Formule 1-coureur nu in 2015 met een wielerteam op de proppen te komen. Dat laat Alonso maandag weten in een korte verklaring.

"We hebben het tot het einde geprobeerd, maar het is niet mogelijk gebleken om in 2014 met een wielerteam te komen", zegt Alonso. "Maar mijn passie voor deze sport blijft intact. Daarom gaan we vanaf morgen opnieuw bouwen, desnoods helemaal vanaf het begin. Laten we vooruitkijken naar 2015."

Alonso wilde de licentie van Euskaltel overnemen. Begin deze maand werd nog een principeovereenkomst gemeld tussen ploeg en coureur. Waarom nu toch een kink in de kabel is gekomen, werd niet bekendgemaakt. "We willen heel graag openheid van zaken geven, maar dat kan helaas niet. We moeten de vertrouwelijkheid van de onderhandelingen respecteren", stelde Euskaltel eerder maandag op de website.

Volgens de Spaanse sportkrant AS had Alonso geen zin om lopende verbintenissen met de fietsenfabrikant en kledingleverancier te respecteren. Ook zou de Ferrari-coureur er geen brood in zien om naast de renners ook de rest van het personeel over te nemen.

'Zenit rammelt geldbuidel voor Finnbogason'

Alfred Finnbogason wordt vanaf januari mogelijk ploeggenoot van Hulk en Axel Witsel. De IJslands goalgetter staat naar verluidt in de belangstelling van Zenit Sint-Petersburg.

De vermogende Russen zouden er geen problemen mee hebben om diep in de buidel te tasten voor Finnbogason. Volgens Izvestia heeft de clubleiding van Zenit een transferbedrag van tien miljoen euro gereserveerd voor de spits van sc Heerenveen.

Mocht de transfer doorgang vinden, dan hebben de Friezen opnieuw goede zaken gedaan wat betreft de handel in spitsen. Ruim een jaar geleden betaalde Heerenveen nog slechts een half miljoen euro aan Lokeren voor de clubtopscorer.

Ook dit seizoen heeft Finnbogason zijn vizier op scherp staan. Na zes speelronden staat de teller reeds op negen treffers. In totaal kwam hij tot dusver in 37 competitiewedstrijden in actie. Daarin was hij goed voor 33 doelpunten.

Clintons geschokt door dood Nederlandse in Kenia

Bill en Hilary Clinton hebben maandag hun medeleven betuigd aan de nabestaanden van de Nederlandse vrouw die afgelopen weekeinde omkwam bij de aanval op een winkelcentrum in Kenia. In een persverklaring laten ze weten 'geschokt' en 'bedroefd' te zijn. De vrouw, de 33-jarige Elif Yavuz, was werkzaam voor de Clinton Foundation.

Yavuz wijdde een groot deel van haar leven aan het helpen van anderen en met name mensen in ontwikkelingslanden die lijden aan hiv en aids, zo staat in de verklaring. Yavuz was behalve voor de Clinton Foundation ook actief voor de Bill & Melinda Gates Foundation.

"Elif was briljant, toegewijd en bijzonder geliefd bij haar collega's, die haar enorm gaan missen. Namens de hele Clinton Foundation brengen wij onze oprechte deelneming over aan Elifs familie en vrienden over de hele wereld."

Strijders van de Somalische terreurbeweging Al-Shabab vielen zaterdag een chique winkelcentrum in de Keniaanse hoofdstad Nairobi aan. Zeker 62 mensen vonden de dood. Behalve Yavuz kwam ook haar Australische partner om het leven bij de aanslag. Yavuz was tevens hoogzwanger.

8 doden bij aanval moslimrebellen Filipijnen

Bij gevechten tussen moslimrebellen en regeringssoldaten in het zuiden van de Filipijnen zijn maandag vier rebellen en vier soldaten om het leven gekomen. Dat heeft een legerwoordvoerder meegedeeld.

De gevechten braken uit toen rebellen van de Bangsamoro Islamitische Vrijheidsstrijders (BIFF) een buitenpost van een ongewapende burgerwacht overvielen in de provincie North Cotabato. Zij maakten vijftien gijzelaars, die tijdens de gevechten allen wisten te ontsnappen of konden worden bevrijd. Ondertussen wordt wel een tiental leerkrachten vermist.

De BIFF is onderdeel van het Moro Islamitisch Bevrijdingsfront (MILF), dat momenteel met de regering onderhandelt over vrede in ruil voor autonomie. De BIFF verzet zich tegen die onderhandelingen, net zoals het Moro Nationaal Bevrijdingsfront (MNLF), waarvan strijders eerder deze maand vijf kustplaatsen bij de stad Zamboanga innamen. Het leger heeft de meeste plaatsen inmiddels ontzet, maar in twee plaatsen houden MNLF-strijders nog een twintigtal mensen gegijzeld.

Dode bij religieus geweld Pakistan

Bij gevechten tussen christelijke betogers en moslims in de Pakistaanse havenstad Karachi is maandagavond een dode gevallen. Dat heeft de lokale politie bekendgemaakt. Agenten zetten traangas in en schoten in de lucht om de twee groepen uiteen te drijven.

De christenen protesteerden vanwege een dubbele zelfmoordaanslag op een kerk in Peshawar, die zondag aan 85 mensen het leven kostte. De aanslag is opgeëist door een tak van de Pakistaanse Taliban.

Christelijke scholen in Pakistan gaan naar aanleiding van de aanslag drie dagen dicht. Kerken en andere voor christenen belangrijke gebouwen in Peshawar hebben extra politiebewaking gekregen, maar dit is volgens de boze christenen bij lange na niet genoeg. Een politieman die zondag de kerk in Peshawar moest bewaken kwam eveneens om het leven.

Christenen vormen een kleine minderheid in Pakistan, waar 96 procent van de bevolking van 180 miljoen moslim is. Soennitische extremisten vallen dikwijls christenen aan, maar ook sjiieten.

Omvang zaak-Bax verrast schrijver wetenschapsfraude

Journalist en schrijver Frank van Kolfschooten is verbaasd over de omvang en details van de fraude van oud-hoogleraar politieke antropologie van de Vrije Universiteit Mart Bax. Dat zegt hij maandag in reactie op het onderzoeksrapport dat de VU openbaar maakte. Van Kolfschooten publiceerde vorig jaar in zijn boek Ontspoorde Wetenschap een hoofdstuk over Bax.

Dat Bax van de 161 publicaties op zijn naam er hoogstwaarschijnlijk minstens 64 verzon, verrast Van Kolfschooten. "Dat hij de inhoud van zijn Brabantse onderzoek en het onderzoek naar de Bosnische streek Medjugorje had verzonnen was mij bekend, maar dat het om zo veel andere zaken ging wist ik niet."

Van Kolfschooten, die zijn boek baseerde op de fraude van hoogleraar sociale psychologie Diederik Stapel, denkt dat de antropologie als wetenschap zeker beschadigd is door het wangedrag van Bax. "De antropologie is nog kwetsbaarder voor dit soort zaken, omdat veelal gebruikt wordt gemaakt van bronbescherming en pseudoniemen", aldus Van Kolfschooten. Bax verdedigde zich onder meer door aan te halen dat hij veelal op moeilijk controleerbare informanten af moest gaan voor zijn onderzoek.

Rodgers looft ijverige Suárez

Nu zijn schorsing erop zit, staat Luis Suárez te trappelen om weer in actie te komen voor Liverpool. Trainer Brendan Rodgers geniet van zijn pupil. De passie waarmee Suárez toeleeft naar zijn comeback wekt een gevoel van waardering op bij Rodgers.

"Het is enorm moeilijk voor hem geweest om niet te kunnen spelen", aldus de Noord-Ierse oefenmeester ten overstaan van diverse Engelse media. "De wijze waarop hij zich de voorbije weken heeft voorbereid is fantastisch", vervolgde hij. "Hij werkt zich echt een slag in de rondte om het team te helpen. Iedereen kent de kracht van zijn kwaliteiten en zijn instelling. Zodra hij weer op het veld staat, zal hij verder gaan waar hij vorig seizoen gebleven was."

Woensdag neemt Liverpool het op tegen aartsrivaal Manchester United. Suárez mag hopen op speeltijd. "Hij keert zeker terug in het team. Hij zal met ons meereizen, en in de aankomende 24 uur zullen we bepalen of hij zal starten of niet."

Till Bal is Schaamnaam van het jaar

Till Bal is in de radioshow van Coen Swijnenberg en Sander Lantinga op 3FM uitgeroepen tot Schaamnaam van het jaar. Ze versloeg onder anderen Dick Tevreden, Ab Louws, Wil de Pijper en Bennie Thuis. Eerdere winnaars zijn Hendy Keppy en Louwe Pruim.

"Dankjewel", reageerde de 70-jarige Till in de uitzending. "Ik vind het prachtig. Ik ben altijd blij als ik iets krijg." Lantinga stelde vervolgens dat het nog maar de vraag was of er een prijs aan de titel verbonden is. "Ik dacht dat ik een stofzuiger zou krijgen", aldus Till.

De winnares, die Till Bal ging heten toen ze trouwde met haar man, heeft nooit overwogen een andere naam aan te nemen. "Daar heb ik nooit aan gedacht." Ook heeft ze geen spijt van haar naam. "Nee hoor, echt niet."

Van der Wiel verwacht niks van Van Gaal

Gregory van der Wiel houdt geen rekening met een telefoontje van bondscoach Louis van Gaal. Dit ondanks het feit dat het erop lijkt dat de verdediger inmiddels een basisplaats heeft bij PSG.

"Ik verwacht niks", aldus Van der Wiel voor de camera van Sport 1 "Ik ben blij dat ik elke week speel en dat het lekker met me gaat. Wat komt, dat komt vanzelf. En zo niet, dan niet. Dat is zijn keuze."

"Ik speel elke week twee wedstrijden en het gaat steeds beter. Ik voel me goed en het gaat zoals het moet."

Politiemedewerker neergestoken in Twente

Een politiemedewerker is zondagavond neergestoken in een restaurant in Wierden, vlakbij Almelo. De man kreeg vermoedelijk ruzie met een andere gast van het etablissement. De man stak een stuk glas in de nek van de politiemedewerker, waarna de dader er vandoor ging. Een politiewoordvoerder laat weten dat het slachtoffer geen agent is.

De politie is op zoek naar de verdachte, een man van vermoedelijk Turkse komaf tussen de 50 en 60 jaar oud. De toedracht van het incident wordt nog onderzocht.

De steekpartij werd om 21.45 uur gemeld. De politiemedewerker bezocht de eetgelegenheid in zijn eigen tijd. Het slachtoffer werd behandeld in het ziekenhuis en kon kort daarna weer naar huis.

Yolanthe uitgeroepen tot 'stijlgodin'

Yolanthe Sneijder-Cabau is maandagavond gekroond tot 'stijlgodin' van de rode loper. Ze viel in de prijzen bij de Red Carpet Awards in Amsterdam, die voor het eerst werden uitgereikt door tijdschrift Grazia.

"Yolanthe weet 'Ibiza-sexy' perfect te combineren met 'city-chic'", zo was Grazia van mening. In totaal werden er awards uitgedeeld in zes categorieën. Georgina Verbaan nam de Fashion Forward Award mee naar huis en de Hairdo Award ging naar Victoria Koblenko. Jim Bakkum was de enige man in het gezelschap prijswinnaars. "Een typisch gevalletje van 'erg lekker opgedroogd'", vond Grazia van Jim, die de Stylish Man Award won. "Het vaderschap heeft ook zijn looks naar een hoger niveau getild."

Hoofdredacteur Hilmar Mulder was blij met de eerste editie van de rodeloperprijzen. "We vieren de moeite die bekende Nederlandse vrouwen doen om te shinen op de rode loper en dat ze dat doen, hebben ze vandaag weer laten zien."

Obama spreekt schande van terreur Nairobi

De Amerikaanse president Barack Obama heeft maandag gezegd dat de Verenigde Staten Kenia op alle mogelijke manieren willen helpen om de aanval op het winkelcentrum in Nairobi het hoofd te bieden. Obama noemde de aanval, die aan 62 mensen het leven kostte, 'schandelijk'. Hij zei dat de aanval aantoont dat de internationale gemeenschap gezamenlijk moet optreden tegen het 'zinloze geweld' van groepen als Al-Shabab.

De VS assisteren de Keniaanse politie- en veiligheidsdiensten, die nog steeds in een strijd zijn verwikkeld met strijders van de Somalische terreurbeweging Al-Shabab. Obama heeft afgelopen weekeinde president Uhuru Kenyatta gebeld om hem te condoleren en zijn steun aan te bieden.

Strijders van Al-Shabab vielen zaterdag het chique winkelcentrum Westgate in de hoofdstad Nairobi aan. Ze schoten in het rond en gebruikten ook handgranaten. Meer dan 48 uur na het begin van de aanval houden de terroristen nog steeds een onbekend aantal mensen in gijzeling.

Tien mille voor gouden tip schietpartij Waalre

Het Openbaar Ministerie in Brabant heeft een beloning van tienduizend euro uitgeloofd voor de gouden tip die leidt naar de dader van de aanslag op een advocaat in Waalre. Dat werd maandagavond duidelijk in het lokale opsporingsprogramma Bureau Brabant.

Het slachtoffer, Marcel Senders, werd vorig jaar februari onder vuur genomen door een fietser maar kwam met de schrik vrij. Enkele dagen na de schietpartij werd brand gesticht in zijn kantoor. Sindsdien wordt hij persoonlijk beveiligd.

Pleidooi NOC*NSF voor FBK Games

De overkoepelende sportbond NOC*NSF er is veel aan gelegen dat de FBK Games blijven voortbestaan. Voorzitter André Bolhuis heeft de raadsleden van de gemeente Hengelo een brief gestuurd, waarin hij het belang van het atletiekgala onderstreept. 

"We doen met klem een beroep op u om dit unieke topsportevenement voor uw sportstad Hengelo en Nederland te behouden", schrijft Bolhuis. "Het is het enige internationale topatletiekevenement in Nederland en maakt deel uit van de twintig beste atletiekwedstrijden ter wereld."

Het college van B en W bracht eerder deze maand het voortbestaan van de FBK Games in gevaar met het voorstel om het Fanny Blankers-Koen Stadion te verkopen aan FC Twente. Alleen dan kan Hengelo een voorgenomen bezuiniging van maar liefst 281.000 euro bereiken. In de plannen van de Enschedese club zal het atletiekstadion worden omgebouwd tot een voetbalstadion, waarin geen plaats meer zal zijn voor het atletiekevenement. 

In een poging om de raadsleden te overtuigen wijst NOC*NSF op de economische voordelen van het jaarlijkse sportevenement. "Onderzoek heeft uitgewezen dat de FBK Games jaarlijks een economische spin-off voor de regio van twee miljoen euro genereren." 

Ook de Atletiekunie heeft al van zich laten horen en heeft een vurig pleidooi gehouden voor het behoud van de FBK Games. De gemeenteraad neemt op 8 oktober een definitief besluit. 

[F1 Historie] Senna's eerste overwinning

Dit jaar verschijnt tijdens elk grandprixweekend een Formule 1-special op FOK!sport. Zo lees je niet alleen het laatste F1-nieuws, maar nemen we je ook mee terug in de rijke geschiedenis van de hoogste raceklasse. Afgelopen weekend behaalde Lotus met Kimi Räikkonen wederom een podiumplaats. Vandaag gaan we terug naar een race waar Lotus ook op het podium stond, op de hoogste trede, met een bijzondere coureur.

We gaan terug naar 1985, naar de Grand Prix van Portugal om precies te zijn. De wedstrijd op het circuit van Estoril was dat jaar de tweede race van het seizoen. De race op 21 april zou de geschiedenis in gaan als de eerste grandprixoverwinning van Ayrton Senna.

Hamilton hekelt boegeroep naar Vettel

Lewis Hamilton heeft zijn afschuw uitgesproken over het boegeroep van de autosportfans bij de Grand Prix van Singapore. Zij hoonden bij de huldigingsceremonie de Duitse winnaar Sebastian Vettel weg. "Uitjouwen is zo negatief, vooral als iemand zo hard heeft gewerkt voor zijn succes", zei de Britse formule 1-coureur van Mercedes maandag tegen de BBC. "Vettel is op weg naar zijn vierde wereldtitel, hij verdient juist alle lof. Dit boe roepen hoort niet."

Vettels teambaas bij Red Bull, Christian Horner, veroordeelde eveneens het gedrag van de fans. "Het is niet sportief. Die jongen had een ongelooflijke race gereden. Natuurlijk zei hij dat het hem niet raakte, maar Sebastian is ook maar een mens."

Vettel zelf wuifde het gejoel op het podium al weg. Het waren voornamelijk fans van Ferrari, die wederom moesten toezien dat hun idool Fernando Alonso de Duitser niet kon bijhouden. "Ze zijn zeker op rondreis", grapte Vettel, die bij zijn vorige overwinning in Monza ook al werd uitgejouwd door de fans van Ferrari.

Hamilton hekelt boegeroep naar Vettel
Hamilton hekelt boegeroep naar Vettel (Foto: ANP)

Koeman: "Moeten door dat proces heen"

Na twee seizoenen waarin Feyenoord boven verwachting presteerde, loopt het dit jaar minder op rolletjes bij de Rotterdammers. Ronald Koeman denkt de oorzaak te weten. Tijdens een bijeenkomst voor de Feyenoord Business Club kwam Koeman te spreken over de teleurstellende seizoenstart. Ten overstaan van ruim tweehonderd bezoekers legde de ervaren oefenmeester de vinger op de zere plek.

Gevraagd naar de oorzaak voor de wisselvallige optredens wees Koeman naar het verwachtingspatroon, dat deze voetbaljaargang hoger ligt dan de voorgaande twee. "De ene speler gaat daar makkelijker mee om dan de ander", legde hij uit. "De wil binnen deze groep is enorm, maar een aantal jongens moet door dat proces heen."

[Video] Stel neukt achter stuur op snelweg

De politie van Chicago is naarstig op zoek naar een bijzonder hitsig stel. Ze neukten er vrolijk op los achter het stuur op de snelweg ten westen van de stad.

Op de beelden is duidelijk te zien dat het stel geen zin had om te wachten tot ze thuis waren. Terwijl de beste man zijn best doet de auto op de Eisenhower snelweg te houden, zit zijn vrouw bij hem op zijn schoot.

Wulps wipt het vrouwtje op en neer. Er is weinig fantasie voor nodig om te zien dat zij zich op zijn kloppende roede klaarrijdt.

Dat dit kan in de VS!

Aantal euthanasiegevallen blijft stijgen

Het aantal gevallen van euthanasie en hulp bij zelfdoding is vorig jaar opnieuw gestegen. In totaal kwamen 4188 meldingen binnen bij de vijf regionale toetsingscommissies. Dat is dertien procent meer dan in 2011, blijkt uit het jaarverslag. In de afgelopen jaren steeg het aantal euthanasiegevallen steeds.

Van alle mensen die vrijwillig een einde aan hun leven maakten was er in 3965 gevallen sprake van euthanasie, in 185 gevallen hulp bij zelfdoding en 38 keer een combinatie van beide. Verreweg de meeste mensen (3335) stierven thuis. In andere gevallen gebeurde dat in een ziekenhuis, verpleeghuis of verzorgingshuis.

De patiënten leden in de meeste gevallen (3251) aan kanker. Verder werden aandoeningen aan het zenuwstelsel en hart- en vaataandoeningen veel gemeld.

Weer minder bruinvissen geteld in Oosterschelde

De jaarlijkse bruinvissentelling in de Oosterschelde heeft dit jaar slechts achttien dieren opgeleverd. Dat zijn er een stuk minder dan vorig jaar toen er nog 42 dieren werden geteld. In 2011 werden nog 61 bruinvissen waargenomen. Dat melden het Wereld Natuur Fonds en de stichting Rugvin maandag.

Het lage aantal bruinvissen is deels te verklaren door de tegenvallende weersomstandigheden, denken de onderzoekers. Toch is het sterftecijfer veel hoger dan andere jaren. In totaal zijn er al 38 dode bruinvissen geteld. De dieren sterven vooral door verhongering en vermagering.

Bloedbad op feestje in grensstad Mexico

Gewapende mannen zijn zondagavond een huis bij de Mexicaanse grensstad Ciudad Juarez binnengevallen en hebben tien mensen doodgeschoten. Dat heeft een woordvoerder van de aanklager in de staat Chihuahua maandag gezegd. De mensen in het huis waren de overwinning van het plaatselijke honkbalteam aan het vieren.

De aanval vond plaats in Loma Blanca, een stadje ten oosten van Ciudad Juarez. Onder de doden zijn een meisje van 7 en drie tieners. De lichamen werden niet alleen in, maar ook rondom het huis gevonden, wat er op wijst dat sommige slachtoffers nog hebben geprobeerd te vluchten.

Over het motief tasten de autoriteiten nog in het duister. Mogelijk houdt het bloedbad verband met het Mexicaanse drugsgeweld. In de eerste helft van 2013 werden in Chihuahua 767 moorden gepleegd.

Cynthia Abma verlaat Goede Tijden, Slechte Tijden

Cynthia Abma gaat weg bij Goede Tijden, Slechte Tijden. Dat bevestigde een woordvoerder van RTL maandagavond. De rol van de actrice in de soap blijft wel bestaan.

Volgens Albert Verlinde stapt de 44-jarige Abma over naar SBS, waar ze Show Vandaag zou gaan presenteren. Volgens een woordvoerder van SBS is dat 'een voorbarige conclusie'. "Er zijn zeker gesprekken, maar er is nog geen contract getekend."

De actrice was sinds 2010 te zien in GTST, waar ze in de huid kroop van Bianca Bouwhuis. Wie die rol gaat overnemen, is nog niet bekend.

Dochter Van Royen doet ander Rigby bandlid

In navolging van haar moeder Heleen heeft ook Olivia van Royen een bandlid van rockband Rigby aan de haak geslagen. Sinds kort is Olivia gelukkig met gitarist Rory de Kievit, zo meldde Albert Verlinde in RTL Boulevard. Heleen heeft sinds het voorjaar een relatie met drummer Bart Meeldijk.

Ook uit de Facebookpagina's van de 20-jarige Olivia en Rory blijkt dat de twee een setje zijn. De 48-jarige Heleen maakte begin dit jaar bekend te gaan scheiden van Ton van Royen, met wie ze twee kinderen heeft.

Blackberry wordt verkocht

Telefoonbedrijf Blackberry wordt voor omgerekend 3,47 miljard euro verkocht aan zijn grootste aandeelhouder, investeringsmaatschappij Fairfax. Dat heeft Blackberry maandag bekendgemaakt.

Het hoofd van Fairfax, Prem Watsa, was tot vorige maand bestuurslid bij Blackberry. Hij trad af nadat het bedrijf had aangegeven een verkoop te overwegen.

De handel in Blackberry-aandelen werd maandag stilgelegd in de aanloop naar de aankondiging. De koers kelderde afgelopen vrijdag nog nadat het bedrijf had bekendgemaakt zo'n 740 miljoen euro verlies te hebben geleden en 4500 werknemers te ontslaan.

Hamburger SV maakt komst Van Marwijk openbaar

Bert van Marwijk wordt definitief de nieuwe trainer van Hamburger SV. De Duitse club maakte maandagavond de aanstelling openbaar. Van Marwijk heeft bij de nummer zestien van de Bundesliga een contract tot de zomer van 2015 getekend. Hij is de opvolger van Thorsten Fink, die het veld moest ruimen na een teleurstellende seizoensstart.

Van Marwijk staat woensdag voor het eerst op het trainingsveld en zal later die dag worden gepresenteerd. Sportief directeur Oliver Kreuzer laat weten in zijn nopjes te zijn. "We zijn blij dat we in staat waren een coach als Bert van Marwijk naar HSV te halen. Hij heeft veel ervaring en zijn deskundigheid al talrijke keren bewezen." Van Marwijk neemt de 43-jarige Roel Coumans mee als assistent naar Hamburg.

Over de overstap van Van Marwijk was de afgelopen dagen nogal wat te doen. De voormalig bondscoach van het Nederlands elftal maakte zaterdagavond bekend de nieuwe trainer van HSV te worden. Een dag later ontkende de nummer zestien van de Bundesliga echter al een akkoord te hebben. Inmiddels zijn alle plooien gladgestreken.

Van Marwijk vertrok vorig jaar bij Oranje na het desastreus verlopen EK in Polen en Oekraïne. Sindsdien werd zijn naam regelmatig genoemd als een club op zoek was naar een nieuwe trainer, maar concreet werd het nooit. Wel tekende hij een contract bij de NOS als een van de vaste analytici bij wedstrijden in de Champions League.

De 61-jarige Van Marwijk deed in Duitsland al ervaring op als trainer van Borussia Dortmund, waar hij werkte tussen 2004 en 2006. In Nederland had de 61-jarige Deventenaar op clubniveau Feyenoord en Fortuna Sittard onder zijn hoede.

Poolse wielergrootheid Szozda (62) overleden

De Poolse oud-wielrenner Stanislaw Szozda is op 62-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de Poolse wielerbond maandag gemeld. Szozda werd in de jaren zeventig tweemaal wereldkampioen ploegentijdrit en pakte in die discipline ook twee zilveren olympische medailles. Hij veroverde in 1973 ook een individuele zilveren plak bij de wegwedstrijd van het WK.

Volgens de Poolse wielerbond overleed Szozda na enkele maanden tegen een ernstige ziekte te hebben gevochten. De coureur wordt omschreven als een van de beste Poolse wielrenners uit de geschiedenis.

Szozda beëindigde in 1978 zijn carrière en ging vervolgens als coach aan de slag in de Verenigde Staten. Later stortte hij zich in zijn geboorteland in het bedrijfsleven.

Italiaanse bond wil Balotelli drie duels schorsen

Mario Balotelli is maandag door de Italiaanse voetbalbond voor drie wedstrijden geschorst. De spits van AC Milan werd zondag na afloop van de topper tegen Napoli van het veld gestuurd wegens aanmerkingen op de scheidsrechter.

Balotelli miste tegen Napoli voor het eerst in zijn leven een strafschop, maar bracht in blessuretijd wel de eretreffer op het scorebord. Milan verloor het duel in San Siro met 1-2.

Milan, dat door een ware blessuregolf dun in zijn spelers zit, kan beroep aantekenen tegen de straf. Mocht Balotelli geschorst blijven, dan mist hij de duels tegen Bologna, Sampdoria en Juventus.

90s week: Baby Born

Het is weer 90s week! We beginnen de week met dit nostalgische stuk speelgoed. Baby Born kan drinken, eten, pissen, en kan zelfs in bad omdat hij zonder batterijen werkt. Verder had je nog baby pipi, die je in je gezicht pist, baby amore en een fietsende baby?? Het is al met al nogal een smerige bedoeling als je zo kijkt naar het blubberige goedje wat Baby Born zowel eet als pist. Wat zijn jouw Baby Born herinneringen?

File bij ruimtestation ISS

Het is druk bij het internationale ruimtestation ISS. Daardoor kan een onbemand commercieel vrachtschip, de capsule Cygnus, voorlopig niet aankoppelen. De aankomst is in elk geval tot zaterdag uitgesteld. Dat meldden het bedrijf achter de capsule, Orbital, en de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA maandag.

De Cygnus-capsule zou dinsdag aankomen. Maar een dag later gaan drie nieuwe bemanningsleden naar het ISS. Die missie gaat voor, aldus de NASA.

Het is de tweede keer dat de aankomst van de Cygnus wordt uitgesteld. Zondag, enkele uren voor de geplande aankoppeling, was een softwareprobleem aan het licht gekomen. Daarom werd toen besloten de aankoppeling uit te stellen tot dinsdag. Volgens de NASA is het probleem opgelost.

Geeraert: "Schaatsen moet veranderen, kalender is wirwar nu"

"De schaatskalender moet veranderen. Op dit moment is er sprake van een wirwar van wedstrijden en is er voor het publiek geen touw meer aan vast te knopen", aldus Kris Geeraert, algemeen directeur van Danone Nederland. Dit zei hij maandag bij de teampresentatie van Team Activia in de Hermitage in Amsterdam.

"Er zijn World Cups, NK's, een EK, WK's. Je hebt allround, sprint en afstanden; mannen en vrouwen. Als Belg is dat niet even gemakkelijk om te begrijpen", stelde Geeraert. "Maar ik denk dat dat ook geldt voor de gemiddelde Nederlandse fan." De algemeen directeur wil een eenvoudige en overzichtelijke kalender. Geeraert is ook voor de invoering van een wereldranglijst. "Want op die manier bouw je een spanningsboog op en die is er nu niet."

De topman vindt ook dat de schaatssponsoren te weinig terugzien voor het geld dat ze in de sport stoppen. Zo schaatst de ploeg nauwelijks wedstrijden in pakken van de hoofdsponsor. "We hebben afgelopen seizoen twaalf van de vijftien wedstrijden in de bondspakken gereden en dat is een model dat niet duurzaam is", concludeert hij.

"Kan je je inbeelden in het wielrennen of voetbal dat het grootste deel van de wedstrijden gereden of gespeeld wordt in bondspakken? Ik denk het persoonlijk niet. Je investeert in middelen om een sportteam te laten trainen en presteren", besluit Geeraert. "Als tegenprestatie krijg je zichtbaarheid en wordt je merk gelinkt aan die sport. Dat is een achilleshiel in het schaatsen in Nederland."

'PVV moet zich distantiëren van extreemrechts'

De PVV moet publiekelijk afstand nemen van neonazistische elementen. Dat stelt het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) maandag in reactie op de aanwezigheid van diverse extreemrechtse groepen en neonazi's bij de PVV-demonstratie zaterdag in Den Haag.

"In een democratie moet ruimte zijn voor allerlei meningen, maar met de aanwezigheid van dit soort clubs kan volgens CIDI geen enkele partij gelukkig zijn", stelt CIDI-directeur Esther Voet in een verklaring. "Wij roepen de PVV op om duidelijk afstand te nemen van deze groepen die een abject gedachtegoed vertegenwoordigen."

De antifascistische onderzoeksgroep Kafka herkende bij de betoging in Den Haag leden van onder meer de Nederlandse Volksunie, de Nationalistische Volks Beweging, Voorpost, Blood and Honour Nederland en Identitair Verzet. Tijdens de demonstratie werd onder meer met prinsenvlaggen gezwaaid, die in het verleden door de NSB werden gebruikt.

PVV-leider Geert Wilders, die doorgaans pro-Israël-standpunten inneemt, heeft tegenover het CIDI verklaart alles te verwerpen 'wat riekt naar nationaalsocialisme en extremisme'.

Smeets noemt Pauw 'amateur' op versiergebied

Mart Smeets vindt Jeroen Pauw een 'amateur' als het aankomt op het aantal vrouwen met wie hij het bed deelde. "Jeroen, tweehonderd, ga je schamen, dat was voor de paasvakantie", zegt Smeets lachend in De Week van Filemon. Pauw liet zich twee jaar geleden in een interview ontvallen dat hij seks had gehad met meer dan tweehonderd vrouwen.

Hoeveel veroveringen de 66-jarige Smeets op zijn naam heeft staan zegt hij niet in het programma, dat dinsdagavond wordt uitgezonden bij BNN. Wel zegt hij zijn 'share' te hebben gehad. In De Week van Filemon vertelt Smeets verder dat hij regelmatig doodsbedreigingen heeft ontvangen, ook voor zijn kinderen. Zo werd eens een kleine gifslang opgestuurd.

Nieuwe single Ilse DeLange is titelsong Het Diner

'Blue Bittersweet', de nieuwe single van Ilse DeLange, is de titelsong van de boekverfilming Het Diner. De zangeres vindt het een 'enorme eer' dat haar nummer is gekozen voor de nieuwe Nederlandse film. Dat laat DeLange vandaag weten in een verklaring van haar platenlabel.

"Ik heb de film al gezien en was meteen erg enthousiast om hiermee aan de slag te gaan", vertelt DeLange, die eind vorige maand al aankondigde dat 'Blue Bittersweet' haar nieuwe single is. "Het is erg bijzonder dat mijn nummer de visuele ondersteuning van deze film krijgt. De emotie wordt dan versterkt door de prachtige beelden."

Volgens DeLange past haar nummer perfect bij Het Diner, de verfilming van het gelijknamige boek van Herman Koch. "De titel Blue Bittersweet geeft al meteen een dubbel gevoel aan; het is zowel donker als zoet. Een beetje mysterieus, en dat paste een op een bij deze film."

'Blue Bittersweet' staat op DeLanges verzamelalbum After the Hurricane - Greatest Hits & More dat op vrijdag 25 oktober verschijnt. Op de plaat staan naast de vijftien grootste hits van de zangeres vier nieuwe nummers, waarvan 'Blue Bittersweet' er een is.

Het Diner is vanaf donderdag 7 november in de bioscopen te zien. De hoofdrollen in de film over twee echtparen die dineren om de problemen van hun kinderen te bespreken zijn voor Jacob Derwig, Thekla Reuten, Daan Schuurmans en Kim van Kooten. Vorige week werd bekend dat Cate Blanchett de Amerikaanse verfilming van Het Diner gaat regisseren. De actrice maakt hiermee haar regiedebuut.


Nieuwe single Ilse DeLange is titelsong Het Diner (Foto: Novum)

Australische prijs voor Lilet Never Happened

De Nederlandse film Lilet Never Happened is weer in de prijzen gevallen. De jeugdfilm van Jacco Groen heeft in Australië tijdens het Auburn Film Festival for Children and Young Adults de Audience Choice Award gewonnen. De prijs wordt uitgereikt aan de beste speelfilm voor of over kinderen.

Lilet Never Happened heeft al geruime tijd belangstelling in het buitenland. Zo werd de film al aangekocht door een Duitse distributeur voordat de film af was. Het drama werd onder meer geselecteerd voor het internationale filmfestival van Manhattan en won al prijzen op het Noorse filmfestival in Kristiansand en het Buster filmfestival in Denemarken.

De film gaat over een onaangepast Filipijns-Amerikaans straatmeisje dat de bekendste kinderprostituee van Manilla wordt. Johanna ter Steege speelt een maatschappelijk werkster die haar uit de seksindustrie wil halen.


Australische prijs voor Lilet Never Happened (Foto: Novum)

Catherine Deneuve krijgt Europese oeuvreprijs

Catherine Deneuve krijgt een Lifetime Achievement Award van de European Film Academy. De Franse actrice is eregast tijdens de 26e uitreiking van de EFA, waar ze wordt gehuldigd voor haar buitengewone oeuvre. De uitreiking vindt op 7 december plaats in Berlijn.

De 69-jarige Deneuve werkte tijdens haar omvangrijke carrière van ruim honderd films samen met onder anderen Luis Buñuel, Jean-Paul Rappeneau, Jean-Pierre Melville en André Téchiné. Ze belandde in 1957 eigenlijk per ongeluk in het acteursvak, via haar zus Françoise. In 1964 speelde ze al de hoofdrol in Les Parapluies de Cherbourg van Jacques Demy en het jaar erop in Repulsion van Roman Polanski.

In haar carrière is Deneuve geëerd op de filmfestivals van Berlijn, Cannes en Venetië. Ze ontving haar eerste César en een Italiaanse David di Donatello voor haar rol als Marion Steiner in The Last Metro van François Truffaut. Haar rol als Eliane in Iindochine van Régis Wargnier leverde haar wederom een César op en een Oscarnominatie voor beste actrice in een hoofdrol.

De ceremonie is live te volgen via de website van de EFA en op tv te zien bij HBO.


Catherine Deneuve krijgt Europese oeuvreprijs (Foto: Novum)

Leona Lewis maakt filmdebuut

Leona Lewis heeft haar eerste filmrol te pakken. De singer-songwriter die in 2006 de Britse editie van X Factor won, gaat haar acteerdebuut maken in de musicalfilm Holiday!, van de makers van de StreetDance-films. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. Lewis scoorde in 2007 een nummer één hit met haar nummer 'Bleeding Love'.

De film, die eerst Walking on Sunshine zou gaan heten, gaat over een hete zomerliefdesdriehoek, een trouwerij en een oude vlam die ineens weer de kop opsteekt. Naast Lewis zijn ook de Britse comédienne Katy Brand en Hannah Arterton, het zusje van actrice Gemma Arterton, in de film te zien.

De soundtrack bevat nummers van Madonna, Cyndi Lauper en Wham!. De opnames zijn aan de gang in Groot-Brittannië en Italië. Holiday! verschijnt volgend jaar in de Britse bioscopen. Over een Nederlandse bioscoopgang is nog niets bekend.


Leona Lewis maakt filmdebuut (Foto: Novum)

Gerritsen heeft "nergens meer last van"

Na haar zilveren medaille bij de Winterspelen van Vancouver in 2010, ging het bergafwaarts met Annette Gerritsen. De schaatsster vertrok bij het team van Jac Orie, beleefde vervolgens weinig succes bij Team Liga, ging terug naar Orie en miste het grootste gedeelte van het vorige seizoen door de ziekte van Pfeiffer. 

Gerritsen lijkt alle tegenspoed precies op tijd achter zich te hebben gelaten. Bij de start van het nieuwe olympische seizoen, zit de 27-jarige Ilpendamse weer goed in haar vel.  "Ik heb nergens meer last van", zo zei ze vandaag in de Hermitage in Amsterdam, waar de presentatie van Team Activia plaatsvond. 

Afstandskampioenschappen
Bij een testwedstrijd kreeg Gerritsen gisteren het gevoel dat het wel weer goed komt met haar. "Ik heb alles heel langzaam weer opgebouwd. Het is wel fijn als je merkt dat je de stijgende lijn weer te pakken hebt. Al mis ik nog wel wedstrijdritme en hardheid. Maar ik hoef er over een maand ook pas te staan." Daarmee doelde Gerritsen op de NK Afstanden in oktober, waar de schaatsers hun startplekken voor de eerste serie wereldbekerwedstrijden van het seizoen kunnen verdienen.

Een jaar geleden liep de NK Afstanden uit op een desillusie voor Noord-Hollandse, die toen net weer was teruggekeerd bij coach Orie. Ook bij de Nederlandse kampioenschappen sprint, in januari in Groningen, lukte niks bij Gerritsen. 

Pfeiffer
Enkele maandan na het NK sprint bleek dat de ziekte van Pfeiffer de oorzaak was. Gerritsen reageerde opgelucht. "Toen ik nog niet wist wat het was, kon ik het allemaal heel moeilijk accepteren", blikte Gerritsen terug op die periode. De schaatsster van Team Activia moest noodgedwongen rustnemen en ziet dit als een herstart.

Nu haar lichaam weer uitgerust is en ze zich bij Jac Orie op haar plek voelt, moet de beloning dit seizoen komen. In eerste instantie met plaatsing voor Spelen in Sochi 2014. "Ik ben heel benieuwd wat ik kan", aldus Gerritsen, die geen spijt heeft van haar vertrek destijds naar Team Liga. "Ik heb er veel van geleerd. Pas toen ik weg was, merkte ik wat ik echt miste. De aanpak van Jac en de sfeer die hij in een team creëert, zijn voor mij heel belangrijk."

Microsoft zet opnieuw in op Surface-tablets

Microsoft wil met de Surface Pro 2 een slag slaan op de tabletmarkt. Het tablet zou twintig procent sneller moeten zijn dan zijn geflopte voorganger, terwijl de batterij 75 procent langer mee moet gaan. Dat maakte het Amerikaanse bedrijf maandagmiddag bekend tijdens een presentatie in New York.

Tablets zijn op dit moment geen lucratieve business voor Microsoft. Het Amerikaanse bedrijf had tot en met juni 853 miljoen dollar omgezet met de verkoop van zijn Surface-tablets. Er was echter ruim het dubbele geïnvesteerd in de productie en de marketing van de apparaten en het besturingssysteem Windows 8. Hoeveel Surface-tablets verkocht zijn, is nooit bekendgemaakt.

De Surface Pro 2 wordt in meerdere versies uitgebracht, waaronder een met vier en een met acht gigabyte werkgeheugen. Daarnaast varieert het opslaggeheugen van 64 tot 512 gigabyte. Hierdoor loopt de prijs uiteen van 889 tot 1790 euro. Alle versies van het tablet zijn voorzien van een Haswel-processor van Intel, naar verluidt een van de krachtigste processoren voor draagbare apparaten van dit moment.

Het nieuwe tablet wordt voorzien van Windows 8.1 en moet vanaf 22 oktober, enkele dagen na de lancering van de update voor de nieuwste versie van Windows, in de winkel liggen in onder meer de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Nederland.

Daarnaast wordt de Surface 2, een verbeterde versie van de Surface RT, op de markt gebracht voor minimaal 439 euro. Onder meer de camera's en de beeldschermresolutie zijn verbeterd. De bestaande Surface RT gaat verder onder de naam Surface en moet 336 euro kosten.

HBO-series winnen zeven Emmy's

De Amerikaanse betaalzender HBO domineerde zondagavond (plaatselijke tijd) bij de uitreikingen van de Emmy Awards. Behind the Candelabra, de serie over pianist Liberace, won drie Emmy's, voor regisseur Steven Soderbergh, acteur Michael Douglas en de beste miniserie.

Ook regisseur David Fincher won de begeerde televisieprijs voor de serie House of Cards, evenals acteur Jeff Daniels voor zijn rol als nieuwslezer in The Newsroom. Haar rol als CIA-analiste in Homeland leverde Claire Danes een Emmy op.

Ook voor de comedyserie Veep scoorde de betaalzender, met een Emmy voor de rol van vicepresident Selina Meyer voor actrice Julia Louis-Dreyfus. Zij is in Nederland vooral bekend door haar rol in Seinfeld, waarvoor ze eerder al een Emmy Award won.

HBO-series winnen zeven Emmy's
HBO-series winnen zeven Emmy's (Foto: ANP)

FOK!filmtip v/d dag: Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Vandaag lijkt de TV een ongekend dieptepunt te hebben bereikt, aangezien er maar drie films te zien zijn. Een ervan is Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest en dit is dan ook meteen de tip voor vandaag. De tweede in de Pirates-reeks doet niet onder voor de andere drie en is misschien zelfs een van de betere. 

Will Turner (Orlando Bloom) staat op het punt om Elizabeth Swann (Keira Knightley) te trouwen als ze worden gearresteerd om hulp te bieden bij de ontsnapping van Jack Sparrow (Johnny Depp). Will dient zichzelf en Elizabeth te redden van de strop door Jacks kompas te overhandigen aan de aan de nieuwe Heer van Port Royal. Jack heeft het zelf ook niet makkelijk, hij heeft een schuld uit staan bij Davy Jones (Bill Nighy) en als zijn ziel door Jones wordt opgeëist kan hij deze alleen redden door het hart van Jones terug te vinden die in een dodemanskist is opgeborgen. Jammer genoeg voor Jack, is hij niet de enige die op zoek is naar de kist.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

iOS 7 sneller omarmd dan voorloper

iPad- en iPhone-bezitters stappen sneller over op het nieuwe besturingssysteem dan voorheen. iOS 7 is binnen drie dagen op meer dan tweehonderd miljoen apparaten geïnstalleerd. De voorganger bleef in zijn eerste weekend steken op honderd miljoen installaties.

De lancering van iOS 7 ging niet zonder slag of stoot. Het besturingssysteem werd wereldwijd in 24 uur gefaseerd uitgerold, maar desondanks konden servers van Apple de vraag niet altijd aan. Hierdoor moesten sommige consumenten langer wachten op de update.

Het nieuwe besturingssysteem is de eerste grote cosmetische update van het bekende iPhone-menu sinds de eerste versie van de telefoon in 2007 op de markt kwam. Via een uitschuifbaar menu kunnen gebruikers de bluetooth- of wifiverbindingen en de vliegtuigfunctie aan- en uitzetten.

Inhoudelijk lijkt iOS 7 voor minder problemen te zorgen dan zijn voorganger. De vorig jaar uitgebrachte update iOS 6 zorgde voor problemen. Apple en Google vernieuwden hun samenwerkingsverband niet, waardoor Youtube en Google Maps niet standaard als app binnen het besturingssysteem werden geleverd. Vooral Apples eigen navigatie-app kreeg veel kritiek te verwerken vanwege de gebrekkige kwaliteit.

Het besturingssysteem iOS 7 werkt op de iPad 2 en nieuwere versies van het tablet of de iPhone 4 en nieuwere versies.

Hockeyster Aymar: "WK wordt mijn laatste toernooi"

Luciana Aymar neemt vermoedelijk afscheid van het internationale hockey na het WK in Den Haag. Dit maakte de Argentijnse op de Pan Am Cup in haar vaderland bekend. "Ik zou het geweldig vinden om het WK in Nederland te spelen, maar dat zal mijn laatste toernooi worden", laat de zevenvoudig Wereldspeelster van het Jaar weten op de site van de FIH.

De 36-jarige Aymar speelt sinds 1998 in het Argentijnse nationale team. De Maradona van het vrouwenhockey werd tweemaal wereldkampioen en won vijf Champions Trophies. Vier keer hield zij een medaille over aan de Olympische Spelen.

FOK!toen: Stephen King

Het afgelopen weekend was het feest in huize King. De succesvolle Amerikaanse auteur Stephen King werd zaterdag 66 jaar. Een mooie reden om eens een blik te werpen op het leven van de literaire grootmeester wiens boeken al vele malen succesvol werden verfilmd.

Stephen King

De vroege jaren

Stephen Edwin King wordt op 21 september 1947 geboren in Portland in de staat Maine. Als de ouders van de jonge Stephen besluiten om te gaan scheiden gaan hij en zijn oudere broer David bij hun moeder wonen. Een gedeelte van zijn jeugd woont Stephen in Fort Wayne in Indiana, waar ook de familie van vaders kant woont, en in Stratford in Connecticut. Als Stephen elf jaar oud is keert hij voor eens en altijd, samen met zijn moeder en broer, terug naar zijn geliefde staat Maine, een staat waar ook veel van Kings latere verhalen zich af zullen spelen. Vanaf het midden van de zestiger jaren is de jonge King student op de Universiteit van Maine in Orono, waar hij zijn loopbaan als columnist begint bij de lokale schoolkrant The Maine Campus. In het blaadje schrijft King een column onder de titel Steve King's Garbage Truck. Daarnaast was hij ook actief in politieke studentenbewegingen en protesteerde, net als vele anderen, ook tegen de Amerikaanse inmenging in de oorlog in Vietnam.

King heeft in 1965 zijn debuut al gemaakt als schrijver met het vierdelige verhaal I Was a Teenage Grave Robber. De eerste drie delen van het verhaal verschenen dat jaar in het blad Comics Review. In 1966 herschrijft King een deel van het verhaal en publiceert het onder de nieuwe titel In a Half-World of Terror in het blad Stories of Suspense van Marv Wolfman. Het daaropvolgende jaar gaat hij schrijven voor het blad Startling Mystery Stories, waarvoor hij het korte verhaal The Glass Floor schrijft. Voor zijn literaire bijdrage krijgt de jonge schrijver maar liefst 35 dollar! Nadat King in 1970 is afgestudeerd als leraar Engels, verdient hij de kost met het schrijven van korte verhalen voor bladen zoals Cavalier. Het jaar daarop trouwt Stephen met zijn jeugdliefde Tabitha Spruce en vindt werk als leraar op Hampden Academy in Hampden, Maine. Dat weerhoudt de auteur echter niet om in de avonduren en weekends te werken aan zijn korte verhalen en eerste boeken.

Stephen King boeken

De boeken van Stephen King

In een interview met Twilight Zone magazine in 1981 wist King zich nog goed te herinneren hoe zijn succesvolle loopbaan aanving. "Op zekere dag kwam er een vrouw op mij aflopen. Ze zei: 'Je schrijft allemaal verhalen over van die macho onderwerpen, maar je kunt geen verhaal schrijven over een vrouw'. Ik gaf aan dat ik niet bang voor vrouwen was en dat ik best een verhaal over een vrouw zou kunnen schrijven als ik dat wou. Zo bedacht ik een verhaal, gebaseerd op een incident dat had plaatsgevonden in de meisjesdoucheruimte, waarbij een meisje met telekinetische krachten het slachtoffer was geworden. Op zekere dag werd het meisje door haar klasgenootjes met maandverbandjes bekogeld, omdat ze ongesteld was. Deze ongesteldheid zorgde er echter ook voor dat bepaalde hormonen in het meisje ontwaakten, waardoor ze haar gave beter kon gebruiken om op destructieve wijze wraak te nemen. Ik schreef de douchescène, maar was niet tevreden over het resultaat en mikte het korte verhaal in de prullenbak."

Kings vrouw Tabitha plukte later het schrijfsel uit de prullenbak en moedigde haar man aan om het verhaal alsnog af te gaan maken. Aangezien Stephen verder toch geen inspiratie had besloot hij de wijze raad van zijn vrouw op te volgen en voltooide het korte verhaal, dat oorspronkelijk bedoeld was voor publicatie in Cavalier magazine. Het verhaal groeide uit tot een epistel van zo'n 25000 woorden en was dus te lang om nog als kort verhaal te worden uitgebracht. Om het verhaal compleet te maken voegde King er nog wat krantenknipsels en artikelen uit andere publicaties aantoe en stuurde het geheel naar een vriend die uitgever was. De familie King had maar weinig geld en zodoende was er besloten om de telefoon maar af te laten sluiten. De uitgever moest vervolgens een telegram naar Orono sturen om Stephen King te laten weten dat er een voorschot van 2500 dollar naar hem was verstuurd. Carrie zou eind 1973 verschijnen en leverde King later nog zo'n 200.000 dollar op.

Aangemoedigd door het succes van Carrie ging King aan de slag met zijn volgende boek. Het nieuwe boek heette in eerste instantie Second Coming, daarna werd de titel veranderd in Jerusalem's Lot en de uiteindelijke titel van het nieuwe verhaal werd Salem's Lot. Voor het verhaal van het boek, dat in Nederland werd uitgebracht onder de titel Bezeten stad, liet King zich inspireren door het epische verhaal van Dracula. Het boek zou in augustus 1975 verschijnen en was ook een groot succes in de diverse boekenwinkels. De familie King was eind 1974 verkast naar Boulder, Colorado. Tijdens de reis had de familie een nacht doorgebracht in het beroemde Stanley Hotel in Estes Park, Colorado, met uitzicht op de machtige Rocky Mountains. Het was in dat hotel dat King inspiratie op zou doen voor zijn volgende boek, waarin een schrijver met een writersblock een baantje neemt als bewaker van een hotel dat de hele winter leegstaat. De man wordt echter langzaam gek van de kwade machten die in het hotel leven en hem langzaam overnemen. Het schrijfsel kreeg oorspronkelijk de titel The Shine, maar toen King ontdekte dat dit een beledigende benaming voor een kleurling was, vernaderde hij de titel in The Shining. Ditwerd een weergaloze hit en King was vanaf dat moment erkend als de ongekroonde koning van de horrorliteratuur.

The Shining

Eind 1975 had King ook het epische verhaal The Stand afgerond. Drie jaar later verschijnt de verzamelbundel Night Shift, waarin we 20 korte verhalen aantreffen, waarvan het merendeel ook in bladen als Cavalier, Penthouse, Cosmopolitan, Gallery, Ubris en Maine Magazine verschenen. In september 1978 verscheen het boek, dat in 2006 bij een Stephen King Tournament op het forum tot allerbeste King-boek werd verkozen. The Stand was met 823 paginas het dikste boek dat de auteur in lange tijd zou schrijven en was ook de start van een succesvolle reeks aan boeken, een succes dat nog eens werd versterkt door de fraaie verfilmingen van het werk van King. Aan het einde van de zeventiger jaren was King begonnen aan een lange reeks boeken onder de titel The Dark Tower. In de aaneengesloten reeks boeken lezen we het verhaal van de desperado Roland, die achter een geheimzinnige in het zwart geklede man aanzit. Het verhaal laat zich nog het beste omschrijven als een kruising van Tolkiens Lord of the Rings in combinatie met een oude western van John Ford of Sergio Leone. The Dark Tower zou uiteindelijk uitgroeien tot een uiterst succesvolle reeks van acht boeken, waaraan King meer dan veertig jaar schreef.

Gedurende de tachtiger jaren verschenen er elk jaar minstens twee boeken van de schrijver, waarvan de meeste titels ook verfilmd zouden gaan worden. Met It verschijnt in 1986 Kings meestverkochte boek. Het verscheen in een oplage van 1 miljoen exemplaren die na korte tijd al volledig uitverkocht was. King dacht in eerste instantie dat er maar weinig animo zou zijn voor zijn The Dark Tower reeks, maar nadat bleek dat de meeste fans zich rot zochten naar exemplaren uit de cultreeks, besloot de schrijver om het boek eind jaren tachtig opnieuw uit te gaan brengen bij een grotere uitgeverij.

Cujo

Richard Bachman

Aan het einde van de zeventiger jaren wilde King wel eens wat anders gaan schrijven dan alleen maar horrorverhalen maar zijn uitgever had er geen oren naar. King besloot om de boeken dan maar in eigen beheer uit te brengen en om te kijken of de boeken ook aan zouden slaan zonder zijn naamsbekendheid werden Rage (1977), The Long Walk (1979), Roadwork (1981) en The Running Man (1982) uitgebracht onder het pseudoniem Richard Bachman. Omdat de boeken maar weinig promotie kregen vielen de verkopen in eerste instantie behoorlijk tegen. Toch waren er fans die de uitgever vroegen of Bachman niet een schuilnaam was voor King. Toen er steeds meer geruchten kwamen dat King Bachman zou zijn liet King de schrijver eind 1982 doodgaan aan een hersentumor.

Toen King in 1984 weer gedoe had met zijn uitgever over zijn boek Thinner besloot hij dat het tijd werd voor Bachman om te herrijzen uit zijn graf. Ditmaal was er echter een slimme boekenverkoper in Washington die op zoek ging naar de copyrightformulieren en ontdekte dat deze waren ondertekend door Stephen King. King kon niet anders dan bekennen dat hij Richard Bachman was en vanaf dat moment gingen ook die boeken als warme broodjes over de toonbank. In 1989 zou King zijn boek The Dark Half opdragen aan zijn wederom overleden pseudoniem. Vanaf de jaren tachtig had King genoeg naam opgebouwd om eisen te kunnen stellen bij zijn uitgeverij. King ging zich vanaf het begin van de negentiger jaren steeds meer op het fantasygenre richten, met indrukwekkende boeken zoals Dolores Claiborne, Rose Madder en The Green Mile.

Christine

De aanrijding

Op 19 juni 1999 loopt Stephen King over een heuvel bij Lovell in Maine als hij door een bestelwagen wordt aangereden. Door de klap vliegt de schrijver zo'n vier meter door de lucht en mist rakelings de auto en een partij rotsblokken. Hij is er slecht aan toe. King had een klaplong, zijn rechterbeen was op negen plaatsen gebroken, net als zijn rechterheup en een viertal ribben. Daarnaast had ook Kings ruggengraat op acht plaatsen een beschadiging opgelopen. Het rechterbeen was zo beschadigd dat de dokters er zelfs over zaten te denken om het te amputeren, maar daar werd gelukkig van afgezien. In tien dagen tijd werd de schrijver vijfmaal geopereerd en kon na de nodige therapie weer aan de slag met een nieuw boek. King kampte echter nog steeds met de gevolgen van zijn verbrijzelde heup en kon zo maar veertig minuten zitten alvorens de pijn te erg werd.

The Green Mile

King na 2000

In 2000 verscheen met Riding the Bullet het eerste e-boek van King. Na het verschijnen van het digitale boek gaf de schrijver een persverklaring waarin hij vooruitblikte op de toekomst en voorspelde dat in 2013 de helft van alle verkochte boeken niet meer op papier aangeleverd zouden worden. Twee jaar later maakte King bekend dat hij zou stoppen met schrijven, maar kwam daar al snel op terug. De schrijver liet wel via zijn website weten dat hij een wat rustiger werktempo had aangenomen, vanwege de naweeën van zijn ongeluk. King ging weer columns schrijven, ditmaal voor het blad Entertainment Weekly, onder de noemer The Pop of King. In november 2009 verschijnt Kings dikste boek sinds It uit 1986. Under the Dome was een pil van 1074 paginas, die op nummer 1 binnenkwam in de bestseller lijst van de New York Post. King was in de zeventiger jaren al begonnen aan het verhaal van Under the Dome en had er in de vroege jaren tachtig nog wat veranderingen in aangebracht.

Ook aan het begin van de jaren tien van de 21e eeuw zien we nog de nodige fijne boeken van King verschijnen. Zo verschijnt in 2010 een stripserie bij DC Comics, gebaseerd op het korte verhaal American Vampire, dat King samen met Scott Snyder schreef. Ook 11/22/63 (2011) en Joyland (2012) weten hun weg naar de vele fans te vinden. Diezelfde fans zitten nu al in spanning the wachten tot het 24 september is. Op die dag zal namelijk het 87e boek van de Amerikaanse topauteur Doctor Sleep verschijnen. Het boek is de opvolger van Kings succesvolle boek The Shining en vertelt het verhaal van Dan Torrance (het kleine jongetje uit het eerste boek), die inmiddels veertig jaar is en in New York woont. Torrance ontdekt dat er een genootschap bestaat dat The True Knot heet en die zich voedt met de zielen van jonge kinderen. Met de hulp van een kat die de toekomst kan zien gaat Torrance de strijd aan met het duivelse gezelschap. Het is het begin van een episch gevecht tussen goed en kwaad.

Carrie

Stephen King en Hollywood

Stephen King is een prima schrijver maar het echte grote succes begon pas toen de eerste boeken van de Amerikaanse schrijver verfilmd werden. Door de jaren is het werk van King ettelijke malen in films verwerkt en het is zodoende onmogelijk om alle films hieronder te benoemen. We beperken ons daarom tot een aantal van de meest bekende films.

Carrie (1976)

 

Het begon natuurlijk allemaal in 1976 toen Brian De Palma besloot om het verhaal van Carrie te verfilmen. De film met onder meer Sissy Spacek en John Travolta was een enorme hit en zorgde meteen voor veel naamsbekendheid voor Stephen King. Naast de film van De Palma uit 1976 werd er in 1988 een musical van het verhaal gemaakt en verscheen er in 2002 een tv-film van dit boek van King. Volgende maand verschijnt er nog een nieuwe remake van Carrie, ditmaal geregisseerd door Kimberly Peirce (Stop-Loss, Boys Don't Cry) met Chloë Moretz (Kick-Ass) en Julianne Moore in de hoofdrol. In 1999 kreeg de film een vervolg getiteld The Rage: Carrie 2.

Salem's Lot (1979)

 

Salem's Lot werd in 1979 door Tobe Hooper verfilmd tot een mini-serie. Er zou oorspronkelijk een film van worden gemaakt door George A. Romero, maar toen deze vernam dat het een tv-film zou gaan worden trok hij zich terug uit het project. Nadat producer Richard Kobritz The Texas Chainsaw Massacre had gezien wist hij dat Hooper de geschikte man was voor deze film. In 1987 kreeg de film een vervolg in de vorm van A Return to Salem's Lot. In 2004 zou er een remake worden gemaakt van de mini-serie van Salem's Lot, ditmaal met Rob Lowe, Donald Sutherland en Rutger Hauer in de belangrijkste rollen. King liet zich voor dit verhaal duidelijk inspireren door het klassieke verhaal van Dracula.

The Shining (1980)

 

Een andere film die King veel roem zou opleveren was Stanley Kubricks The Shining uit 1980, met een epische rol voor Jack Nicholson. Stephen King was echter niet te spreken over de film van Kubrick. Van The Shining verscheen in 1997 ook een driedelige mini-serie, waarin het claustrofobische verhaal van King wat meer uitgediept werd. Deze film kreeg, in tegenstelling tot de eerste poging van Kubrick, wel de goedkeuring van King. In 2004 werd er van The Shining ook een parodie gemaakt door 30 Second Bunnies, waarin alle rollen door de knaagdieren werden vertolkt.


The Dead Zone (1983)

 

Een Stephen King-verhaal geregisseerd door David Cronenberg is natuurlijk een soort van natte droom voor liefhebbers van de betere horror en thrillers. King schreef The Dead Zone in 1979 nadat hij het verhaal over de Nederlandse helderziende Pieter van der Hurk had gehoord. Christopher Walken speelt Johnny Smith, een man die de toekomst van anderen kan zien door ze aan te raken. Smith heeft deze gave sinds hij na een ongeluk vijf jaar in coma heeft gelegen. In eerste instantie lijkt het een zegen maar als snel merkt Smith dat voorkennis van de toekomst ook een vloek kan zijn. Vooral als je iemand ontmoet die het einde van de mensheid kan betekenen. In 2002 zou er ook een succesvolle serie van het verhaal worden gemaakt.

Cujo (1983)

 

In 1983 waagt ook regisseur Lewis Teague zich aan een verhaal van de Amerikaanse horrorgrootmeester. In Cujo draait het om de Sint Bernhardhond Cujo die op zekere dag door een hondsdolle vleermuis in zijn neus gebeten wordt. De knuffelhond transformeert hierdoor in een moordend monster dat alles en iedereen uit de weg wil ruimen. Dat regisseur Teague wel raad wist met films waarin dieren een grote rol spelen bleek al drie jaar eerder in de heerlijke b-film Alligator. Teague had na Cujo duidelijk de smaak te pakken van de verhalen van King en regisseerde in 1985 de film Cat's Eye, waarin we ook nog een subtiele cameo zien van de schuimbekkende Cujo.

Maximum Overdrive (1986)

Een ander boek van King dat meerdere maken verfilmd werd is Trucks. Maximum Overdrive uit 1986 was eveneens het regiedebuut van Stephen King. Toen de schrijver in latere jaren werd gevraagd waarom hij slechts eenmaal op de regiestoel plaatsnam, was steevast zijn antwoord: "Just watch Maximum Overdrive." King zou later bekennen dat hij tijdens de opnames van de film constant strak had gestaan van de grote hoeveelheden cocaïne die hij wegwerkte in zijn trailer. In 1997 zou het verhaal nogmaals worden verfilmd onder de titel Trucks.

Stand By Me (1986)

In hetzelfde jaar als Maximum Overdrive verscheen ook deze prachtige King-verfilming van Rob Reiner. De film was gebaseerd op het korte verhaal The Body, dat was gepubliceerd in de bundel Different Seasons (1982), waarin we ook de verhalen Rita Hayworth and Shawshank Redemption, Apt Pupil en The Breathing Method aantreffen. Stand By Me was één van een weinige niet-horrorverhalen van de schrijver. Het was ook de debuutfilm van de 11-jarige Jerry O'Connell, die acht jaar later wereldberoemd zou worden als Quinn Mallory in de serie Sliders.

Misery (1990)

Vier jaar na het indrukwekkende Stand By Me verschijnt er weer een prima film van Rob Reiner. Misery is een film die door de fans van King als één van de betere boekverfilmingen van de schrijver wordt beschouwd. James Caan speelt Paul Sheldon, een schrijver die na een ongeluk met zijn auto wordt gered door Annie Wilkes (Kathy Bates). Wilkes blijkt echter een nogal obsessieve fan van de auteur te zijn die niet van plan is om de schrijver weer te laten gaan.

The Dark Half (1993)

In 1993 verscheen dan de lang gewenste samenwerking tussen de horrormeesters Stephen King en George A. Romero. Net als in Misery speelt ook in The Dark Half een schrijver de hoofdrol. Thadeus 'Thad' Beaumont (Timothy Hutton) is een schrijver die jarenlang heeft geschreven onder het pseudoniem George Stark. Als Beaumont afstand wil nemen van het alter-ego komt deze in opstand. De bovennatuurlijke thriller was geïnspireerd op het leven van Stephen King zelf, die een aantal boeken uitbracht onder het pseudoniem Richard Bachman.

The Stand (1994)

The Stand is zonder enige twijfel één van de meest gewaardeerde verhalen van Stephen King en de verwachtingen waren dan ook hooggespannen toen regisseur Mick Garris er in 1994 een zes uur durende mini-serie van ging maken. Een klein gedeelte van het verhaal werd eveneens verwerkt in de korte film Night Surf (2002) van Peter Sullivan.

The Shawshank Redemption (1994)

Regisseur Frank Darabont maakte een adembenemende film van het korte verhaal Rita Hayworth and Shawshank Redemption, waarin we het verhaal kunnen zien van Andy Dufresne (Tim Robbins) en Red (Morgan Freeman), die beiden in de Shawshankgevangenis opgesloten zitten en daar jarenlang moeten zien te overleven. Door vele filmliefhebbers wordt deze film als een van de beste aller tijden beschouwd. Darabont zou later ook The Green Mile (1999) regisseren. De film werd zevenmaal genomineerd voor een Oscar maar won verrassend genoeg geen enkele prijs.

The Green Mile (1999)

Na het bekijken van The Shawshank Redemption en The Green Mile kunnen we stellen dat Frank Darabont de man was die een Stephen King-verhaal kon verwerken tot een zeer succesvolle film. Net als de vorige film is ook The Green Mile een zeer indrukwekkende gevangenisfilm, met ijzersterke rollen van Tom Hanks, Michael Clarke Duncan en David Morse. The Green Mile was de eerste film, gebaseerd op een boek van King, die de 100 miljoen dollar grens zou passeren. The Green Mile was ook een soort van reünie van acteurs die eerder in een King-verfilming hadden gespeeld. Zo zien we onder meer David Morse die eerder te zien was in The Langoliers en Hearts in Atlantis. James Cromwell had eerder een rol in Salem's Lot, Patricia Clarkson zat in Carrie en de acteurs Jeffrey DeMunn en William Sadler waren beiden te zien in zowel The Shawshank Redemption als The Mist. Harry Dean Stanton was eerder te aanschouwen in Christine en Gary Sinise had een rol in The Stand.

The Mist (2007)

Frank Darabont was ook de man die in 2007 het korte verhaal The Mist van Stephen King zou verfilmen. Het verhaal was gebaseerd op het boek Dark Forces uit 1980, waarin een groep mensen door een plosteling opstekende storm vast komen te zitten in een supermarkt. Wat ze niet weten is dat er demonische wezens in de mist huizen die alles en iedereen willen vernietigen. Darabont wilde de film oorspronkelijk in zwart-wit uitbrengen maar daar had de studio geen oren naar. Toen de film later als dubbel-dvd werd uitgebracht konden de liefhebbers eindelijk naar de film kijken zoals de regisseur hem in gedachten had. Darabont had al eens eerder een aanbod van 30 miljoen dollar gehad, mits hij zijn einde van de film wilde aanpassen. De regisseur had daar geen interesse in.

Haven (2010 - 2013)

Vanaf 2010 verschijnt de succesvolle tv-serie Haven op de televisie. De serie is gebaseerd op het korte verhaal The Colorado Kid uit 2005 waarin een stagiair met de hulp van twee stokoude redacteuren van een lokale krant een mysterieus geheim probeert op te lossen.

Under the Dome (2013)

Een heerlijke serie, waarin de bewoners van het plaatsje Chester's Mill in Maine van de rest van de wereld worden afgesloten door een onzichtbare koepel. Al snel blijkt dat er nogal wat inwoners in het plaatsje zijn die wat te verbergen hebben. Een typisch King-verhaal in een door Steven Spielberg geproduceerde tv-serie, waarvan het eerste seizoen net afgelopen is. We kijken nu al reikhalzend uit naar het tweede seizoen van deze heerlijke mysteryserie.

Bibliografie
1974    Carrie
1975    Salem's Lot
1977    The Shining
1977    Rage
1978    Night Shift
1978    The Stand
1979    The Long Walk
1979    The Dead Zone
1980    Firestarter
1981    Roadwork
1981    Danse Macabre
1981    Cujo
1982    The Running Man
1982    The Dark Tower: The Gunslinger
1982    Creepshow
1982    Different Seasons
1983    Christine
1983    Pet Sematary
1983    Cycle of the Werewolf
1984    The Talisman
1984    Thinner
1985    Skeleton Crew
1985    The Bachman Books
1986    It
1987    The Eyes of the Dragon
1987    The Dark Tower II: The Drawing of the Three
1987    Misery
1987    The Tommyknockers
1988    Nightmares in the Sky
1989    The Dark Half
1990    The Stand: The Complete & Uncut Edition
1990    Four Past Midnight
1991    The Dark Tower III: The Waste Lands
1991    Needful Things
1992    Gerald's Game
1992    Dolores Claiborne
1993    Nightmares & Dreamscapes
1994    Insomnia
1995    Rose Madder
1996    The Green Mile
1996    Desperation
1996    The Regulators
1997    Six Stories
1997    The Dark Tower IV: Wizard and Glass
1998    Bag of Bones
1999    Storm of the Century
1999    The Girl Who Loved Tom Gordon
1999    The New Lieutenant's Rap
1999    Hearts in Atlantis
1999    Blood and Smoke
2000    "Riding the Bullet"
2000    On Writing
2000    Secret Windows
2000    The Plant
2001    Dreamcatcher
2001    Black House
2002    Everything's Eventual
2002    From a Buick
2003    The Dark Tower: The Gunslinger: Revised and Expanded Edition
2003    The Dark Tower V: Wolves of the Calla
2004    The Dark Tower VI: Song of Susannah
2004    The Dark Tower VII: The Dark Tower
2004    Faithful
2005    The Colorado Kid
2005    Salem's Lot: Illustrated Edition
2006    Cell
2006    Lisey's Story
2007    Blaze
2008    Duma Key
2008    Just After Sunset
2009    Stephen King Goes to the Movies
2009    Ur
2009    "Throttle"
2009    Under the Dome
2010    American Vampire
2010    Blockade Billy
2010    Full Dark, No Stars
2011    Mile 81
2011    11/22/63
2011    It: The 25th Anniversary Special Edition
2012    The Dark Tower: The Wind Through the Keyhole
2012    A Face in the Crowd
2012    "In the Tall Grass"
2013    "Guns"
2013    Joyland
2013    Ghost Brothers of Darkland County
2013    Doctor Sleep

Filmografie
1976    Carrie    dvd/ VHS
1979    Salem's Lot    dvd / VHS
1980    The Shining    dvd / VHS / HD dvd / blu-ray
1981    Knightriders    VHS
1982    Creepshow    dvd / VHS
1983    Christine    dvd / VHS
1983    Cujo    dvd / VHS
1983    The Dead Zone    dvd / VHS
1984    Children Of The Corn    dvd/ VHS
1984    Firestarter    dvd / VHS
1984    The Wordprocessor Of The Gods    
1985    Cat's Eye    dvd/ VHS
1985    Silver Bullet    dvd / VHS
1986    Gramma    dvd
1986    Maximum Overdrive    dvd / VHS
1986    Stand By Me    dvd / VHS
1986    World Of Horror    
1987    Creepshow 2    dvd / VHS
1987    A Return To Salem's Lot    VHS
1987    The Running Man    dvd / VHS
1987    Sorry, Right Number    
1989    Pet Sematary    dvd / VHS
1989    This Is Horror    dvd
1990    Graveyard Shift    dvd / VHS
1990    It    dvd / VHS
1990    Misery    dvd / VHS / blu-ray
1990    The Moving Finger    
1990    Tales From The Darkside: The Movie    dvd / VHS
1991    Golden Years    dvd / VHS
1991    Sometimes They Come Back    VHS
1992    Children Of The Corn II:The Final Sacrifice    dvd/ VHS
1992    The Lawnmower Man    dvd / VHS
1992    Pet Sematary 2    dvd / VHS
1992    Sleepwalkers    dvd / VHS
1993    The Dark Half    VHS
1993    Needful Things    dvd / VHS
1993    The Tommyknockers    VHS
1994    Children Of The Corn III:Urban Harvest    dvd/ VHS
1994    The Shawshank Redemption    dvd / VHS / blu-ray
1994    The Stand    dvd / VHS
1995    Dolores Claiborne    dvd / VHS
1995    The Langoliers    dvd / VHS
1995    The Mangler    dvd / VHS
1996    Children Of The Corn IV:The Gathering    dvd/ VHS
1996    Ghosts    dvd (gedeeltelijk)
1996    The Lawnmower Man 2: Beyond Cyberspace    dvd / VHS
1996    Sometimes They Come Back... Again    dvd / VHS
1996    Thinner    dvd / VHS
1997    The Night Flier    dvd / VHS
1997    Quicksilver Highway    dvd / VHS
1997    The Revelations Of 'Becka Paulson    
1997    The Shining    dvd / VHS
1998    Apt Pupil    dvd / VHS
1998    Children Of The Corn V:Fields Of Terror    dvd/ VHS
1998    Chinga    dvd
1998    Sometimes They Come Back... For More    dvd / VHS
1999    Carrie 2: The Rage    dvd/ VHS
1999    Children Of The Corn 666:Isaac's Return    dvd/ VHS
1999    The Green Mile    dvd / VHS / blu-ray
1999    Storm Of The Century    dvd / VHS
2000    Fear, Fame And Fortune    dvd
2000    Insane Clown Poppy    dvd
2000    Mary Christmas    dvd
2000    Trucks    dvd / VHS
2001    Children Of The Corn: Revelation    
2001    Hearts In Atlantis    dvd / VHS
2002    Carrie    
2002    Celebrity Death Match    
2002    Firestarter 2: Rekindled    dvd / VHS
2002    The Mangler 2    dvd / VHS
2002    Rose Red    dvd / VHS
2002    Virtual Death    dvd / VHS
2002 - 2007    The Dead Zone    dvd
2003    The Diary Of Ellen Rimbauer    dvd
2003    Dreamcatcher    dvd
2004    Kingdom Hospital    dvd
2004    Riding The Bullet    dvd
2004    Salem's Lot    dvd
2004    Secret Window    dvd / blu-ray
2005    Fever Pitch    dvd
2005    The Mangler Reborn    dvd
2006    Creepshow III    
2006    Desperation    dvd
2006    Nightmares And Dreamscapes    dvd
2007    1408    dvd / HD dvd / blu-ray
2007    Diary Of The Dead    dvd
2007    The Mist    dvd / blu-ray
2008    N.    
2009    Children Of The Corn    
2009    Dolan's Cadillac    dvd / blu-ray
2010    Caregiver    dvd
2010    Haven    * dvd / blu-ray (seizoen 1)  * dvd (seizoen 2)
2011    Bag of Bones    
2011    Children Of The Corn: Genesis    
2013    Carrie    
2013    Under The Dome

GL: Milieubelasting van tien miljard

GroenLinks wil de belasting op milieuvervuilende activiteiten volgend jaar fors verhogen. De partij van Bram van Ojik wil daarmee zo'n tien miljard euro ophalen, blijkt uit de maandag gepresenteerde tegenbegroting voor 2014.

De grootste klappers vormen het verhogen van de accijns op benzine, diesel en lpg met vijftien cent per liter, wat 2,1 miljard euro moet opleveren. Verder moeten bedrijven die nu niet meedoen aan het Europese emissiehandelssysteem CO2-belasting gaan betalen. Dat komt neer op een lastenverzwaring van 2,4 miljard euro.

Verder wil GroenLinks een vliegbelasting invoeren, worden de tarieven voor gas en elektra verhoogd en komt er een belasting op het verbranden van afval. Ook wordt niet-biologisch geproduceerd vlees duurder; voor biologisch vlees gaan de prijzen echter omlaag. Ook wil de partij 'maximaal bezuinigen' op de aanleg van snelwegen. De onbelaste kilometervergoeding voor woon-werkverkeer met de auto verdwijnt eveneens.

Van Ojik schrapt verder de extra bezuinigingen van zes miljard die het kabinet wil doorvoeren. Het begrotingstekort loopt hierdoor verder op. Volgens Van Ojik is het echter onverstandig om bij iedere tegenvaller opnieuw pijnlijke bezuinigingen aan te kondigen. "Wat de economie nu nodig heeft zijn banen. Dat betekent niet zes miljard bezuinigen, maar investeren in werk, zorg, schone energie en lagere belastingen voor burgers en werkgevers."

Net als het CDA wil GroenLinks verder een lastenverlichting bewerkstelligen voor burgers en bedrijven, met in totaal 3,5 miljard euro. De voorstellen die CDA-leider Buma maandag presenteerde, noemt Van Ojik echter een 'rechts alternatief'. Behalve met het CDA praatte het kabinet de afgelopen tijd ook met GroenLinks over steun in de Eerste Kamer. "Het kabinet zal moeten kiezen: gaat het linksom of rechtsom", zegt Van Ojik maandag.

[Upd] Alonso neemt Euskaltelploeg niet over

Het is nog geen uitgemaakte zaak dat Fernando Alonso de licentie van de wielerploeg Euskaltel-Euskadi overneemt. De Spaanse krant AS meldt dat de onderhandelingen tussen de Formule 1-coureur en de Baskische wielerformatie zeer moeizaam verlopen.

Begin deze maand werd bekend dat Alonso de licentie over wilde nemen om de ploeg te redden, maar na het initiële akkoord bleken er nog haken en ogen aan de overeenkomst te zitten. Zo wil Euskaltel dat Alonso de begeleidingsstaf en de contracten met de fietsenleverancier en de kledingsponso overneemt, iets wat de Spanjaard niet wil. De doorlopende contracten van veertien renners wil de F1-coureur wel respecteren. De thuisbasis van de ploeg zou uit Baskenland verdwijnen en naar Asturië verplaatst moeten worden.

Update 17.34 uur

De licentie van Euskaltel wordt toch niet overgenomen door Fernando Alonso. De onderhandelingen met de Formule 1-coureur zijn spaak gelopen, meldt de Baskische wielerploeg maandag. Euskaltel liet eerder al weten aan het eind van het seizoen te stoppen als hoofdsponsor.

Begin deze maand werd een principeovereenkomst gemeld tussen ploeg en coureur. Waarom nu toch een kink in de kabel is gekomen, wordt niet bekendgemaakt. "We willen heel graag openheid van zaken geven, maar dat kan helaas niet. We moeten de vertrouwelijkheid van de onderhandelingen respecteren", staat in een verklaring op de site van de wielerploeg.

Het afketsen van de deal betekent waarschijnlijk het definitieve einde van Euskaltel. De ploeg van olympisch kampioen Samuel Sanchez maakt al sinds 1994 deel uit van het peloton. Mogelijk besluit Alonso nu om een eigen Pro Continental-ploeg op te richten.

John de Wolf in technische staf Sparta

John de Wolf is toegetreden tot de technische staf van het eerste elftal van Sparta. De oud-international gaat bij een paar trainingen per week hoofdcoach Adrie Bogers assisteren bij de eerstedivisionist. Het is de bedoeling dat hij zijn werkzaamheden combineert met zijn huidige taken bij Jong Sparta en vv Sliedrecht.

De 50-jarige Wolf, die zijn profcarrière begon bij Sparta, moet bij het eerste elftal een soortgelijke rol gaan vervullen als de afgelopen maanden bij de beloften van Sparta. "We hebben geconstateerd dat het voor de groep ideaal zou zijn om bij een aantal trainingen per week een extra assistent toe te voegen aan de technische staf", zegt algemeen directeur Wiljan Vloet. "Op die manier kunnen we, door de specifieke kwaliteiten van John, het maximale uit de groep proberen te halen."

[WK] Australiër Howson beste tijdrijder bij beloften

De Australische wielrenner Damien Howson heeft de wereldtitel tijdrijden voor beloften voor zich opgeëist. Howson, volgend jaar als prof actief bij Orica-GreenEdge, was de Fransman Yoann Paillot en de Deen Lasse Norman Hansen te snel af.

Vooraf waren er twee duidelijke favorieten, Howson en zijn landgenoot Campbell Flakemore. Flakemore, eerder deze maand nog winnaar van de Chrono Champenois, kon de favorietenrol echter niet aan en moest uiteindelijk zelfs genoegen nemen met een vierde plaats. Howson werd eerder dit seizoen al drie keer verslagen door zijn landgenoot, maar nu het er echt om ging bleek de man die vorig jaar nog derde werd dus toch de snelste. 

Het zilver was voor de Fransman Paillot, die lange tijd aan de leiding ging. Paillot was dit jaar winnaar van de tijdrit op de Middelandse Zeespelen in het Turkse Mersin. Brons was er voor de Deen Hansen, die al meer dan een minuut moest toegeven op Howson. Vorig jaar in Londen werd Hansen, die in 2014 voor Garmin-Sharp zal rijden, op de baan Olympisch kampioen op het omnium. Hij was maandag de snelste na het eerste meetpunt, maar uiteindelijk kon hij het toch niet volhouden en zat er niet meer in dan brons.

De Nederlandse delegatie viel tegen, vooral van Dylan van Baarle werd veel meer verwacht dan de 23e plaats, op ruim drie minuten van het goud. Sjors Roosen werd op iets minder dan vijf minuten 48e. De Belgen deden het beter door met drie man bij de beste vijftien te eindigen. Victor Campenaerts werd achtste, Frederik Frison elfde en Yves Lampaert kwam tot de veertiende plek.

Cursus pijpen vindt gretig aftrek

Speciale scholen waar vrouwen voor veel geld een cursus pijpen kunnen volgen, zijn een gat in de markt. Na twee seksacademies in Rusland te hebben geopend, slaat directrice Ekaterina Liubimova nu haar vleugels uit in Spanje. Daar zullen binnenkort ook twee filialen worden geopend.

De speciale school werd als eerste geopend in Moskou. En sinds kort zit er ook eentje in Sint Petersburg. Maandelijks behalen meer dan duizend geile Russinnetjes hier hun pijpcertificaat. Omdat sommige leerlingen zijn getrouwd met Spanjolen of Italianen, heeft de directrice besloten twee scholen te openen op Ibiza en Tenerife.

Uiteraard zal er op deze scholen veel aandacht zijn voor het edele fellatio, de kunst van het pijpen. Maar ook onderdelen als 'plezierige anale seks', 'het mannelijk orgasme' en 'de honderd beste sekstechnieken' komen ruimschoots aan bod. "De vrouwen, en natuurlijk de mannen die fellatio ontvangen, zijn erg blij met wat ze hebben geleerd", aldus Liubimova.

Een pijpcursus is helaas niet goedkoop. Maar vele mannen zullen graag hun portemonnee trekken om hun vrouw op cursus te sturen. Een opleiding van drieënhalf uur kost je honderd euro. Oh ja, mannen, camera's en mobiele telefoons mogen niet naar binnen.

Een kijkje achter de schermen op de Moskouse seksacademie

Sijsling wint en treft Haase in Bangkok

Igor Sijsling is doorgedrongen tot de tweede ronde van het ATP-toernooi van Bangkok. De Amsterdammer won met 6-3 en 7-6 (2) van de als zevende geplaatste Fin Jarkko Nieminen. Door dat resultaat staat er in ieder geval een Nederlander in de kwartfinale. Sijsling speelt in de tweede ronde namelijk tegen Robin Haase, die eerder op de dag Daniel Gimeno-Traver versloeg.

Sijsling trok de eerste set via een dubbele break naar zich toe, maar in de tweede set kwam hij in de problemen. Op 5-4 verzuimde Nieminen echter de stand in de wedstrijd in evenwicht te brengen. Sijsling sleepte vervolgens een tiebreak uit het vuur en was daarin oppermachtig.

Negen dagen cel voor bedreigen journalist

Een 39-jarige man uit Eindhoven is veroordeeld tot een celstraf van negen dagen voor het bedreigen van een journalist van het Eindhovens Dagblad. De rechtbank in Den Bosch vindt dat de Brabander 'grote inbreuk' heeft gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van de journalist.

De journalist publiceerde in april vorig jaar een artikel over de vermeende rol van de verdachte bij een coffeeshop in Eindhoven en zijn investeringen in vastgoed. Diezelfde avond kreeg hij meerdere sms'jes van de man waarin hij met de dood werd bedreigd.

De rechtbank vindt dat een journalist moet kunnen schrijven wat hij wil zonder te vrezen voor zijn leven. "De rechtbank tilt er extra zwaar aan dat de verdachte de journalist wilde belemmeren in zijn journalistieke werkzaamheden en erop gericht was de persvrijheid te beperken", aldus de rechtbank.

De rechtbank legde de Eindhovenaar ook een voorwaardelijke celstraf van 31 dagen op met een proeftijd van twee jaar. Het Openbaar Ministerie had een celstraf van negen dagen geëist, maar wilde een voorwaardelijk deel van 51 dagen.

Isa Hoes kan moeilijk tevreden zijn

Isa Hoes vindt het na de dood van haar man Antonie Kamerling moeilijk om tevreden te zijn. "Het is lang geleden dat ik echt tevreden was", zegt de actrice in 100% NL Magazine. Kamerling maakte in het najaar van 2010 een eind aan zijn leven.

"Voor mijn gevoel ben ik nog steeds aan het overleven", vertelt de 46-jarige Hoes. Hoewel de actrice wel kan genieten van bepaalde momenten, vindt ze het nog steeds erg moeilijk om content te zijn. "Natuurlijk heb ik geweldige momenten en dan met name met mijn kinderen, maar het heeft altijd een tegenkant."

Hoes vindt wel dat ze het goed doet. "Ik heb ontzettende lol en doe heel veel leuke dingen." Zo was de actrice afgelopen zomer in Portugal. "Toen heb ik voor het eerst naar een sterrenhemel gekeken zonder daarbij te denken: wat jammer dat hij er niet bij is."

Woningen en winkels Maastricht ontruimd na gaslek

Twee winkels en zes appartementen zijn maandag ontruimd in Maastricht vanwege een gaslek. Het lek ontstond rond 12.30 uur door werkzaamheden. Medewerkers en omwonenden konden een uur de panden niet in, liet de brandweer weten.

Bij werkzaamheden aan Peymeestersdreef trok een graafmachine een gasleiding los, waardoor het lek ontstond. Het gas werd afgesloten. Een nabijgelegen school dreigde ook ontruimd te worden, maar dat bleek niet nodig.

'Nog meer doden in nieuwe seizoen Game of Thrones'

Acteur Kit Harington zegt dat in het vierde seizoen van Game of Thrones meer personages overlijden dan in voorgaande seizoenen. "Je zou denken dat ze het wat rustiger aan doen met het aantal doden, maar dat doen ze niet", zegt de acteur in het Amerikaanse entertainmentprogramma Access Hollywood.

Harington, die in de serie te zien is als Jon Snow, wil niet verklappen wie er overlijden. Volgens de 26-jarige acteur laten de schrijvers zo veel personages doodgaan om tegendraads te zijn. "Het is een goed idee om het aantal doden te verminderen en daarom vermoorden ze meer mensen dan ze ooit hebben gedaan."

Ook licht de acteur een tipje van de sluier op over de relatie van zijn personage met Ygritte. "Ons verhaal komt het dichtst bij een liefdesverhaal", vergelijkt Harington de verhaallijnen in de show met elkaar.

De vierde reeks van de serie, waarin ook Carice van Houten weer te zien is, wordt vanaf volgend voorjaar in de Verenigde Staten uitgezonden. In Nederland is Game of Thrones te zien op televisiezender HBO.

Vrouw faket kanker voor seks met pubers

Jennifer Dempsey uit Arizona heeft vrijdag haar schuld aan seks met minderjarigen bekend. De 35-jarige vrouw deed zich voor als een zwanger meisje van 16 jaar en fakete kanker om seks te hebben met zeker twee jongens van veertien en zestien jaar.

De moeder uit Phoenix heeft tussen november en februari zeker twee jochies overgehaald om met haar te dammen. Zo kreeg ze niet alleen een veeg in haar eigen auto op een parkeerplaats, maar liet men haar ook thuis alle hoeken van de kamer zien.

Dempsey hield de knaapjes een zielig verhaal op. Ze vertelde 16 jaar en zwanger te zijn, zo laat Trent Crump van de politie in Phoenix weten. Ook vertelde ze haar familie al vijf jaar te lijden aan kanker.

Het kankerverhaal hield ze zelfs vol bij de politie, om hen er zo van te overtuigen haar niet in de boeien te slaan. "Ze vertelde dat dit de reden was dat ze geen seks met de jongens had. Ze vertelde dat ze hiervoor te ziek was." Jennifer blijkt echter kerngezond. Lichamelijk dan, in ieder geval.

Op Facebook gebruikte ze diverse schuilnamen om jonge knapen haar bed in te lokken. Ze zou 16 jaar en zwanger zijn. Het huis dat ze deelt met haar echtgenoot, deed tevens dienst als sekslocatie. Ze vertelde echter dat het het huis van haar tante was.

Ook ontmoette ze de ouders van een van haar slachtoffers. Met hen had zij het over haar nepzwangerschap. Omdat de ouders twijfelden aan haar leeftijd, schakelden zij de politie in.

Volgens haar buren speelde de vrouw haar rol als kankerpatiënte zeer overtuigend. Zo had ze haar hoofd kaalgeschoren, droeg ze pruiken en liep ze rond met een slangetje uit haar borst. "Ik was ervan overtuigd dat ze ernstig ziek was", aldus een buurvrouw.

De blondine heeft inmiddels schuld bekend. Haar rechtszaak zal op 22 oktober worden voortgezet. De politie sluit overigens niet uit dat ze nog meer slachtoffers heeft gemaakt.

DempseyDe dame in kwestie (foto: Phoenix Police Dpt.)

Wilders: motie van wantrouwen

Geert Wilders komt niet met een tegenbegroting voor de kabinetsplannen. In plaats daarvan dient de PVV-leider deze week tijdens de Algemene Beschouwingen een motie van wantrouwen in, laat hij maandag weten.

Wilders vindt dat het kabinet moet opstappen. Tijdens het televisiedebat op Prinsjesdag liet de PVV-leider al weten dat hij het kabinetsbeleid op geen enkele manier zal steunen. "Deze ploeg moet nu opstappen", zei hij toen.

Andere partijen presenteren wel een eigen begroting waarmee ze het kabinet op andere gedachten proberen te brengen. Vooral die van het CDA zal met argusogen worden bekeken vanuit kabinetskringen. De partij van Sybrand Buma kan de regering namelijk aan een meerderheid helpen in de Eerste Kamer.

Buma presenteerde zijn tegenbegroting maandag. Hij eist onder meer forse lastenverlichting. D66 komt dinsdag met alternatieve plannen.

Apple: al 9 miljoen nieuwe iPhones verkocht

Apple heeft sinds vrijdag in totaal 9 miljoen exemplaren van de nieuwe iPhone 5C en 5S verkocht. Dat meldde de Amerikaanse technologiereus maandag.Een uitsplitsing tussen de twee nieuwe modellen werd niet gegeven. Van de iPhone 5, die vorig jaar op de markt kwam, werd in het eerste verkoopweekeinde een recordaantal van 5 miljoen exemplaren verkocht.

Het bedrijf liet verder weten dat de omzet in het vierde kwartaal waarschijnlijk aan de bovenkant zal uitkomen van de eerder afgegeven bandbreedte van 34 tot 37 miljard dollar. Dat geldt ook voor de brutomarge, waarvoor de prognose tussen de 36 en 37 procent lag.

Apple: al 9 miljoen nieuwe iPhones verkocht
Apple: al 9 miljoen nieuwe iPhones verkocht 

Stroomstoring in centrum Amsterdam na kortsluiting

Delen van het centrum van Amsterdam hebben maandagmiddag last van een stroomstoring. Het gaat om zo'n zeshonderd aansluitingen in de postcodegebieden 1016 en 1017. De storing is naar verwachting rond 16.30 uur verholpen, meldt netbeheerder Liander.

De storing ontstond tussen 13.30 uur en 14.00 uur door kortsluiting in een transformatorhuisje bij het Koningsplein. Bij de daaropvolgende brand kwam volgens een woordvoerder veel rook vrij. Onder de getroffen aansluitingen bevinden zich particulieren en kantoren. Ook een deel van de bloemenmarkt aan het Singel zit zonder elektriciteit.

Hond rijdt Dekker in de wielen

Een loslopende hond heeft staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) diverse botbreuken bezorgd. Het dier kwam onder zijn fiets terecht tijdens het wielrennen, meldt hij maandag.

"Gisteren klassiek wielrenongeluk: loslopende hond onder voorwiel", twittert Dekker. "Vier vervelende botbreuken en beide armen in mitella. Letterlijk onthand."

Dekker is niet de eerste 'gevallen' staatssecretaris. Vorig jaar kwam staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) ten val nadat ze met haar fiets in de tramrails terecht was gekomen. En ook staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) liep de laatste tijd met een mitella op het Binnenhof rond: hij kwam tijdens zijn vakantie ongelukkig ten val.

Miley Cyrus heeft verlovingsring nog

Miley Cyrus heeft de verlovingsring nog die ze vorig jaar van haar ex Liam Hemsworth kreeg. "De ring is nog niet teruggebracht naar de juwelier, Neil Lane", vertelt een ingewijde aan entertainmentzender E! Vorige week werd bekend dat Miley en Liam uit elkaar zijn.

Of de 20-jarige Miley van plan is om de ring te houden, is niet bekend. "Het is normaal als de bruid de ring bewaart", aldus de bron. "Het is aan haar of ze 'm wil teruggeven of dat ze 'm houdt als aandenken."

Toch schat de ingewijde dat er een kleine kans is dat de zangeres het sieraad, waarvan de waarde op meer dan honderdduizend dollar wordt geschat, naar de juwelier brengt. "Het is ook een erg herkenbare ring. Wie wil nou een ring waar zo'n negatief verhaal achter zit?"

Moslimbroederschap verboden

De Moslimbroederschap wordt verboden en de bezittingen van de organisatie worden geconfisqueerd. Dat heeft een Egyptische rechtbank maandag gelast, meldt de Egyptische staatstelevisie.

De Moslimbroederschap staat vierkant achter Mohammed Morsi, die op 3 juli door het leger als president werd afgezet. Sindsdien ligt de beweging onder vuur. Het verbod, waartegen beroep mogelijk is, biedt de autoriteiten de mogelijkheid om de Moslimbroederschap die veel aanhang weet te vergaren met sociaal-maatschappelijk werk, alle bewegingsruimte te ontnemen.

Sinds Morsi's val waren de leiders van de Moslimbroederschap al opgejaagd wild. Honderden prominente leden zijn opgepakt en zitten vast, veelal op verdenking van het aanzetten tot geweld. Morsi zelf wordt sinds de machtsgreep van het leger vastgehouden op een geheime plaats.

De Moslimbroederschap bestaat al sinds 1928, maar was decennialang verboden en bleef noodgedwongen ondergronds. De beweging werd soms wat vrijheid gegund, maar de leiders moesten vaak vrezen voor arrestatie en jarenlange hechtenis. Na de val van de autocratische president Hosni Mubarak in 2011 kwam de beweging aan de macht en werd Moslimbroeder Morsi president; tot het leger ingreep.

Ook voor Morsi's val moest zijn islamistische organisatie zich nog voortdurend voor de rechter verweren. De Moslimbroeders hoopten zich in maart dit jaar voortaan te vrijwaren van aanvallen door hun beweging in te schrijven als non-gouvernementele organisatie. Maar de onduidelijke verhouding tussen hun nieuwbakken ngo en hun politieke partij bood tegenstanders nog genoeg munitie voor tal van rechtszaken.

Extra geld tegen agressie in de zorg

Het kabinet stelt 3,4 miljoen euro extra beschikbaar voor de aanpak van agressie in de zorg. Het komt bovenop de eerder toegezegde zeven miljoen euro, maakte minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) maandag bekend tijdens de aftrap van een bewustwordingscampagne over agressie in de zorg.

Met het geld wil de bewindsvrouw extra vaart zetten achter het actieplan voor veilig werken in de zorg, dat vorig jaar is gestart. Dat plan voorziet onder meer in het ondersteunen van tweehonderd instellingen bij de invoering van een anti-agressiebeleid en het vergroten van de aangiftebereidheid. Ook moet er een landelijke norm komen dat zorginstellingen agressie en geweld niet accepteren.

Schippers noemt agressie tegen zorgverleners onacceptabel. "Ook als agressie onderdeel is van het ziektebeeld dan is het niet de bedoeling dat we dat normaal vinden", stelt ze. "Iedereen heeft recht op een veilige werkplek."

Schaars niet geschorst voor tik aan Serero

Stijn Schaars wordt niet geschorst voor de klap die hij zondag in Eindhoven uitdeelde aan Ajacied Thulani Serero. Scheidsrechter Bas Nijhuis zegt de actie van de PSV'er tijdens de wedstrijd te hebben gezien en beoordeeld. Voor de aanklager betaald voetbal van de KNVB is het daarom volgens de FIFA-reglementen onmogelijk om een vooronderzoek in te stellen.

Schaars ving Serero vroeg in de wedstrijd in het voorbijgaan op met zijn arm. De middenvelder sprak na afloop van een domme actie, maar ontkende dat opzet in het spel was. Scheidsrechter Nijhuis liet het voorval onbestraft. PSV walste na rust met 4-0 over Ajax heen.

[NFL] Uitslagen derde speelronde

Zondagavond was het tijd voor de derde speelronde in de NFL. De San Fransisco 49ers begonnen het seizoen nog niet overtuigend en ook gisteren was quarterback Colin Kaepernick alles behalve overtuigend. Dit resulteerde in een 27-7 verlies tegen de Indianapolis Colts voor de runner up van de Superbowl van afgelopen seizoen.

Kaepernick zette vorige week zijn slechtste prestatie neer als startende quarterback met slechts 127 yards tegen de Seattle Seahawks. In die verloren wedstrijd kreeg hij ook nog drie interceptions te verwerken. Het werd er afgelopen weekend niet beter op, toen hij maar 150 yards wist te gooien en opnieuw een interception tegenkreeg. Hierdoor hebben de 49ers al twee verloren wedstrijden dit seizoen. Kaepernick: "We moeten beter zijn, ík moet beter zijn. Ik moet in staat zijn om die passes te geven."

Daar waar Kaepernick problemen heeft met zijn vorm, had Colts-quarterback Andrew Luck een goede avond door te winnen van zijn oude coach Jim Harbaugh. Luck speelde onder Harbaugh toen hij nog voor Stanford University speelde. Gisteravond was de top pick in de draft goed voor 164 yards en liep hij zelf een touchdown binnen. Trent Richardson, de nummer drie draft pick in 2012 achter Luck, luisterde zijn Colts-debuut op met een 1 yard run touchdown in het eerste kwart.

Ahmad Bradshaw scoorde ook nog een touchdown voor de Colts en Adam Vinatieri scoorde twee field goals. Kendall Hunter's 13 yard touchdown in het eerste kwart was het enige wapenfeit wat de 49ers konden maken.

Overige uitslagen:

Thuis Uit Score
Philadelphia Eagles Kansas City Chiefs 16 - 26
New Orleans Saints Arizona Cardinals 31 - 7
Baltimore Ravens Houston Texans 30 - 9
Cincinnati Bengals Green Bay Packers 34 - 30
Dallas Cowboys St. Louis Rams 31 - 7
Minnesota Vikings Cleveland Browns 27 - 31
New England Patriots Tampa Bay Buccaneers 23 - 3
Carolina Panthers New York Giants 38 - 0
Tennessee Titans San Diego Chargers 20 - 17
Washington Redskins Detroit Lions 20 - 27
Miami Dolphins Atlanta Falcons 27 - 23
New York Jets Buffalo Bils 27 - 20
San Fransisco 49ers Indianapolis Colts 7 - 27
Seattle Seahawks Jacksonville Jaguars 45 - 17
Pittsburgh Steelers Chicaco Bears 23 - 40
Denver Broncos Oakland Raiders wordt vannacht gespeeld

Mogelijk meer misdrijven moordenaar Patrick S.

Het onderzoek naar de tot levenslang veroordeelde moordenaar Patrick S. krijgt een doorstart. De politie bekijkt of hij mogelijk betrokken is bij andere misdrijven of vermissingen, zo meldt de politie maandag. De man werd onder meer veroordeeld wegens de moord op Farida Zargar en de dood van de 43-jarige Nanda Kerklaan.

Na zijn aanhouding in oktober 2011 werden in zijn woningen spullen van de vrouw gevonden. Daarnaast nam de politie 447 objecten in beslag die volgens politie en justitie niet van S. zijn. Het gaat onder meer om mobiele telefoons, sieraden en haarlokken.

Foto's van een aantal in beslag genomen goederen zijn maandag gepubliceerd. De politie roept de hulp van het publiek in om te achterhalen van wie de goederen waren of zijn en hoe S. eraan kwam.

Een team rechercheurs heeft de afgelopen maanden tevergeefs onderzoek gedaan naar de herkomst van de spullen. Zo zijn alle politiesystemen bekeken en wordt alles op dna onderzocht. Ook zijn spullen getoond aan familieleden van vermiste personen en worden opkopers van tweedehands goederen benaderd.

S. is in beroep gegaan tegen zijn levenslange veroordeling.

Plet naar Hapoel Be'er Sheva

Glynor Plet gaat voetballen in Israël. De transfervrije aanvaller heeft getekend bij Hapoel Be'er Sheva. Er zijn geen mededelingen gedaan over de lengte van het contract.

De 26-jarige Plet speelde hiervoor bij FC Twente. Bij de Tukkers had Plet geen uitzicht meer op speeltijd. Zijn contract werd uiteindelijk ontbonden. De speler die zijn tweede voetballeven begon bij Telstar kwam ook nog uit voor Heracles en KRC Genk.

'EA hergebruikt FIFA 13'

De 3DS, PSVita, Wii en PlayStation 2 versie van FIFA 14 zal geen nieuwe speelmodus of gameplay verbeteringen bevatten ten opzichte van FIFA 13. De vier versies dragen dan ook de titel FIFA 14: Legacy Edition. Toch vraagt EA wel de volle pond voor elke versie.

Maar dit zorgt er niet voor dat het spel goedkoper wordt. De winkelprijzen voor FIFA 14 wordt rond de 25,- euro voor de PlayStation 2-versie en rond de 40,- euro voor de andere versies. Deze informatie werd vandaag naar buiten gebracht via en Nintendo eShop press release. "FIFA 14 Legacy Edition delivers unmatched authenticity that reflects the current football season with updated kits and rosters but no updates to gameplay or game modes", aldus EA.

Het hergebruiken van spellen doet EA wel vaker. De PSVita-versie van FIFA 13 was grotendeels gebaseerd op de FIFA 11. De Wii-versie van FIFA 13 was een bijna identiek aan FIFA 12.

Messi en zijn centjes

Grand Theft Auto mogelijk met 32 spelers online

Het aantal spelers waarmee Grand Theft Auto V online gespeeld kan worden, wordt wellicht door Rockstar Games verdubbeld naar 32 spelers. Het zou dan vooral kunnen gaan om de geruchtmakende pc-versie van het spel. Dat suggereert gameweblog Gaming Blend op basis van computerbestanden van het actiespel.

Uitgever Rockstar Games heeft tot op heden gecommuniceerd dat Grand Theft Auto Online op de Xbox 360 en PlayStation 3 met maximaal zestien spelers te spelen zal zijn. Computerbestanden van de twee versies maken echter duidelijk dat het spel technisch ook 32 spelers ondersteunt.

Grand Theft Auto V is nog niet aangekondigd voor de pc. Geruchten rond een pc-versie doen echter al langer de ronde. Elk deel in de GTA-reeks is uitgegeven voor de pc en eerdere spellen van Rockstar Games verschenen op een later moment ook voor de pc.

Volgende week dinsdag komt het gamebedrijf met een update voor Grand Theft Auto V. Deze update maakt het mogelijk Grand Theft Auto Online te spelen met en tegen andere gamers. In GTA Online kunnen gamers gezamenlijk overvallen plegen, tegen elkaar racen of bijvoorbeeld het als politie en crimineel tegen elkaar opnemen.


Grand Theft Auto mogelijk met 32 spelers online

'Nederlandse gijzelaars én terrorist in Kenia'

In Kenia zou een 38-jarige Nederlander zijn aangehouden voor betrokkenheid bij de aanval op het winkelcentrum in Nairobi. Dat meldt de Somalische terreurbeweging Al-Shabab, die de aanval heeft opgeëist, op Twitter. Ze melden tevens drie Nederlanders gegijzeld te houden.

De Nederlandse verdachte zou zijn gearresteerd op het vliegveld van de Keniaanse hoofdstad. Volgens RTL Nieuws wilde hij naar Turkije. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kon de aanhouding maandag niet direct bevestigen. Er wordt nog onderzocht of het daadwerkelijk om een Nederlander gaat.

De terreuractie begon zaterdag en heeft aan zeker 68 mensen het leven gekost, onder wie een Nederlandse. De 33-jarige vrouw zou hoogzwanger zijn geweest.

In het winkelcentrum worden nog altijd gijzelaars vastgehouden. De terreurgroep meldt dat er naast de drie Nederlanders nog 29 andere gegijzelden zijn. Het gaat om zes Amerikanen, vier Fransen, twee Israëliërs, twaalf Kenianen en vijf Spanjaarden, aldus het zoveelste Twitteraccount van Al-Shabab.

Het account waarop de arrestatie van de Nederlander werd gemeld is door Twitter gesloten; het onderstaande inmiddels ook.

Tweet Al-Shabab over gijzelactie Nairobi

Ivens twee duels geschorst na rode kaart

RKC Waalwijk kan twee wedstrijden geen beroep doen op Jonas Ivens. De verdediger accepteerde maandag een schikkingsvoorstel van drie duels, waarvan één voorwaardelijk, naar aanleiding van zijn rode kaart zaterdag tegen FC Groningen.

Ivens werd vlak voor rust uit het veld gestuurd na een harde overtreding op het middenveld op Género Zeefuik. De actie was des te opmerkelijker omdat de Belgische verdediger onder contract staat bij Groningen en dit seizoen wordt verhuurd aan RKC Waalwijk.

Martijn van der Laan hangt eveneens een schorsing boven het hoofd. De verdediger van SC Cambuur kreeg net als Ivens een schikkingsvoorstel van drie duels, waarvan één voorwaardelijk. Van der Laan incasseerde vrijdag rood in de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles. Hij moet uiterlijk maandagmiddag laten weten of hij het voorstel accepteert.

Haase naar tweede ronde Bangkok

Robin Haase heeft de tweede ronde van het ATP-toernooi van Bangkok bereikt. De nummer zestig van de wereld was in twee sets te sterk voor Daniel Gimeno-Traver, die vijf plaatsen lager staat: 6-2 en 6-4. Haase leverde geen enkele keer zijn service in en wist zelf drie keer de opslag van de Spanjaard te breken.

In de tweede ronde wacht Haase mogelijk een confrontatie met Igor Sijsling. De Amsterdammer moet dan maandag wel eerst zien af te rekenen met de als zevende geplaatste Fin Jarkko Nieminen.

Jean-Julien Rojer deed in Kuala Lumpur een vergeefse poging om het hoofdtoernooi te halen in het enkelspel. De op Curaçao geboren dubbelspecialist, die in het enkelspel niet eens een ranking heeft, werd in de laatste kwalificatieronde gestuit door de Indiër Somdev Devvarman: 5-7 en 5-7.

Documentaire Doe Maar in bioscopen

De documentaire Doe Maar: Dit Is Alles over de bekende Nederlandse popgroep Doe Maar is vanaf 10 oktober te zien in de bioscopen. De première is 28 september tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht. Dat heeft de distributeur Public Film maandag bekendgemaakt.

Doe Maar was vooral in de jaren 80 razend populair was. De BNN-documentaire van Patrick Lodiers en Martijn Nijboer omvat naast veel muziek ook archiefbeelden en interviews met de leden Henny Vrienten, Ernst Jansz en Jan Hendriks. De makers gaan in op de beginjaren, de onderlinge verhoudingen en de hysterie rond de band, die nu zijn allerlaatste tournee maakt door Nederland.

Documentaire Doe Maar in bioscopen
Documentaire Doe Maar in bioscopen (Foto: ANP)

Vijftig tinten blond (5)

"Wil je mij ook wat opspuiten?", vraagt Sabine, terwijl ze haar blouse wat verder opentrekt. Ik zie nu duidelijk haar borsten. Cup C met een kleine bruine tepel. Lilly sprayt de bloemengeur op de huid van Sabine. De hele auto ruikt ernaar. 'Bzzzzt', trilt mijn iPhone weer: "Voor Sabine is het ook de eerste keer." "Oeh, spannend", tik ik terug. "Ik zie je wel kijken naar de borsten van Sabine... Wat zijn ze mooi, hè?"

HSV zeker van komst Van Marwijk

Bert van Marwijk hoeft niet bang te zijn dat zijn komst naar Hamburger SV alsnog afketst. De raad van toezicht van de Duitse club schaart zich zo goed als zeker achter de aanstelling van de Nederlandse coach, liet voorzitter Manfred Ertel zondagavond weten in het Duitse tv-programma Sportclub. Maandagavond vergaderen de toezichthouders over de aanstelling.

Van Marwijk maakte zaterdagavond al bekend de nieuwe trainer van HSV te worden, maar de raad van toezicht heeft het laatste woord. "Wij kijken alleen naar het financiële plaatje en niet naar de sportieve beslissing", maakte Ertel duidelijk. "Een trainer krijgt bij ons een goed salaris en heeft niets te klagen."

Woensdag wordt Van Marwijk in Hamburg verwacht. Zaterdagavond in de uitwedstrijd tegen Eintracht Frankfurt zit hij dan voor het eerst op de bank.

Hogere zuipleeftijd: disco's op de fles

Discotheken gaan zware tijden tegemoet als gevolg van de crisis en het verhogen van de alcoholleeftijd. Door de leeftijdsverhoging kiezen steeds meer jongeren ervoor om thuis in te drinken, waardoor de omzet van disco's in de toekomst daalt. Dat voorziet horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners maandag in een jaarlijks onderzoek naar de branche.

Ook de afnemende koopkracht heeft gevolgen op de bestedingen van bezoekers. Discotheekgangers gaven vorig jaar gemiddeld 13,70 euro uit tijdens een avondje uit. Dat is zeven procent minder dan het jaar ervoor. In het eerste half jaar van 2013 nam dit bedrag zelfs af tot 12,80 per bezoeker.

Wanneer de alcoholleeftijd volgend jaar van zestien naar achttien jaar wordt verhoogd, kalven deze uitgaven nog verder af, verwacht het adviesbureau. "Het is zelfs denkbaar dat het indrinken overgaat in simpelweg drinken", schrijven de onderzoekers. "Men gaat niet meer uit, maar blijft thuis of in de keet drinken."

Bovendien wordt het handhaven van die leeftijdsgrens erg moeilijk, zo stelt het adviesbureau. Jongeren van zestien mogen vanaf 2014 nog wel de discotheek in, maar het drinken van alcohol wordt verboden. "Dit zal absoluut problemen gaan opleveren tussen ondernemers en handhavers", aldus de onderzoekers.

'Gijzelaars Nairobi toch niet bevrijd'

De mensen die in een winkelcentrum in het Keniaanse Nairobi door strijders van Al-Shabab in gijzeling zijn genomen, zijn niet bevrijd. Dat heeft een welingelichte bron tegen het persbureau AP gezegd. Een woordvoerder van het Keniaanse leger zei zondagavond dat de 'meeste' gijzelaars gered waren. De bron sprak dat tegen.

De gijzelaars zitten nog vast en Al-Shabab heeft gedreigd hen te liquideren als de autoriteiten besluiten hen met geweld te bevrijden. Om hoeveel gijzelaars het gaat is niet duidelijk; eenduidigheid in de berichtengeving hierover is momenteel ver te zoeken. Het Rode Kruis heeft melding gemaakt van 49 vermisten.

De terreuractie begon zaterdag en heeft aan zeker 68 mensen het leven gekost. Meer dan 175 mensen, onder wie veel kinderen, raakten gewond. Bij de actie zijn vermoedelijk tussen de tien en vijftien strijders van Al-Shabab betrokken.

Monster Hunter 4 in Japan zo populair als GTA V

Het actierollenspel Monster Hunter 4 voor de Nintendo 3DS kan met gemak de Japanse tegenhanger van GTA V worden genoemd. Er zijn inhoudelijk niet veel raakvlakken tussen de spellen maar in termen van populariteit en spanning rond de lancering van het spel zijn er duidelijke overeenkomsten.

Het spel ging in Japan in zijn eerste week 1,7 miljoen keer over de toonbank, blijkt maandag uit cijfers van het Japanse marktonderzoeksbureau Media Create. Hiermee was het met afstand het populairste spel. De nummer twee op de lijst, AKB1/149 Love Election voor de PlayStation 3, kwam niet verder dan 27 duizend verkochte exemplaren.

Met 1,7 miljoen verkochte exemplaren kent Monster Hunter 4 het op een na beste debuut op de Japanse markt binnen de serie. Alleen Monster Hunter Freedom 3 voor de PSP deed het in december 2010 beter met ruim 1,9 miljoen verkochte spellen in zijn eerste week.

Met de verkoop in Japan heeft uitgever Capcom meer dan 10,2 miljard yen (76,8 miljoen euro) opgehaald. Hoewel de verkoop voor tevredenheid bij de uitgever zorgt, valt dit bedrag in het niet bij de wereldwijde omzet die behaald wordt met Grand Theft Auto V.

Grand Theft Auto V staat op dit moment op een in onder meer de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Duitsland en Nederland. Binnen drie dagen zorgde de nieuwe GTA voor een miljard dollar in de kas van Take-Two Interactive.


Monster Hunter 4 in Japan zo populair als GTA 5 

CDA wil forse lastenverlichting

Het CDA wil volgend jaar een lastenverlichting doorvoeren van in totaal 2,9 miljard euro. Dit moet vooral ten goede komen aan gezinnen en bedrijven. Dat heeft CDA-leider Sybrand Buma maandag gezegd tijdens de presentatie van de alternatieve begroting voor 2014.

Zo wordt de btw-verhoging teruggedraaid, net als de nivellering via de algemene heffingskorting. Ook wordt de verhoging van de accijnzen op alcohol en diesel ongedaan gemaakt. Daarvoor in de plaats komt een plan dat is gebaseerd op vijf uitgangspunten: werken moet lonen, lagere belastingen door de overheidsuitgaven te beperken, minder schulden, gericht investeren en kwetsbare groepen ontzien.

Buma ging bij de presentatie hard tekeer tegen de nivellering die het kabinet doorvoert. Als Mark Rutte (VVD) zo doorgaat eindigt hij als de premier die de 'grootste nivelleringsoperatie sinds Den Uyl' heeft doorgevoerd. Het nivelleren moet stoppen. "Nivelleren kost banen en nivelleren is de bijl aan de wortel van de solidariteit richting middengroepen", zei Buma.

"De ruggengraat van Nederland wordt er zwakker van in plaats van dat hij wordt versterkt." Buma's tegenbegroting moet ertoe leiden dat de ruggengraat van Nederland - de middeninkomens - wordt versterkt. "Dat leidt tot een betere economie op de lange termijn en daarmee ook tot een beter land op de lange termijn."

Buma betaalt de lastenverlichting door fors te bezuinigen op de overheidsuitgaven. Zo wil hij een nullijn in de zorg en worden de uitkeringen gekoppeld aan de ambtenarensalarissen, hetgeen betekent dat die ook niet stijgen. Daarnaast bezuinigt het CDA op ontwikkelingssamenwerking, worden diverse subsidies geschrapt en verdwijnen de extra middelen voor scholing en sollicitatietrainingen.

Ook wil het CDA een eigen bijdrage voor het bezoek aan de huisarts en een eerste bezoek aan de polikliniek en spoedeisende hulp invoeren. Ook wordt het toeslagensysteem versoberd: de hypotheekrenteaftrek en het eigenwoningforfait tellen niet meer mee bij het bepalen van de hoogte van de zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget. Dat moet 430 miljoen euro opleveren.

Hoewel de doorrekening van de alternatieve plannen door het Centraal Planbureau nog niet beschikbaar is, is Buma ervan overtuigd dat zijn voorstellen veel meer banen oplevert dan het kabinetsbeleid. Het CDA heeft zelf berekend dat het plan zorgt voor structureel 180 duizend banen.

Buma herhaalde nog eens dat hij is bereid te praten met de coalitie in ruil voor steun aan de kabinetsplannen, mits het roer wordt omgegooid. "Dit is een inhoudelijk andere richting dan het kabinet uitgaat. Dus de richting moet anders. Dus de eerste vraag voor mij aan het kabinet is: zijn jullie bereid de richting structureel anders te doen?", zei hij. "Als ze dat doen, kunnen we gaan praten."

VVD en PvdA moeten daarbij wel met forse toezeggingen komen. "We gaan niet pleisters plakken op een coalitie die de verkeerde kant uitgaat."

Man plast in nek bioscoopganger

In een bioscoop in het Amerikaanse Portland heeft een bioscoopganger een puber flink in de zeik gezet. De beste man opende zijn gulp en trakteerde de knaap voor hem op een golden shower.

Vrijdagavond ontstond er een opstootje tijdens de film 'Prisoners'. Een wat oudere bezoeker moest hoognodig de aardappels afgieten. Blijkbaar was de wc te ver lopen, dus besloot hij het anders op te lossen.

De beste man stond op, haalde zijn eenogige slang uit zijn broek en plaste de 14-jarige jongen in de stoel voor hem in zijn nek. Hierna ontstond er paniek, want een vrouw die niet helemaal goed was, zag de slobberstok blijkbaar aan voor een pistool. "Gun, gun!", riep ze door de bioscoopzaal.

De woorden werden door menig bioscoopganger herhaald, waarna iedereen naar buiten vluchtte. De politie rukte massaal uit, maar vond vanzelfsprekend niets. De oudere man, die waarschijnlijk te diep in het glaasje had gekeken, is niet gearresteerd. Wel mag hij nooit meer in de bioscoop komen.

Een derde minder kinderarbeid

Het aantal kinderarbeiders is sinds de millenniumwisseling met een derde afgenomen. Dat blijkt uit maandag gepubliceerd onderzoek van de internationale vakbondsorganisatie ILO. De afname is echter niet genoeg om aan internationale beloftes te voldoen.

Volgens het ILO waren er vorig jaar 168 miljoen kinderarbeiders. In 2000 waren dat er nog 246 miljoen. "We gaan de goede kant op, maar de vooruitgang is nog wel te langzaam", zegt algemeen directeur van de ILO Guy Ryder. "Als we het onze belofte serieus willen nemen om kinderarbeid in de nabije toekomst uit te bannen, dan moeten we meer doen. Er zijn 168 miljoen goede redenen voor."

De internationale gemeenschap heeft beloofd om de meest ernstige vormen van kinderarbeid in 2016 uit te bannen. Meer dan de helft van de kinderarbeiders, 85 miljoen, werkt in gevaarlijke omstandigheden. Dat is sinds 2000 wel met ongeveer vijftig procent afgenomen.

In Brazilië vindt volgende maand een conferentie plaats over kinderarbeid.

Veertig vrachtwagenwielen gestolen in Venlo

Onbekenden hebben dit weekeinde in Venlo veertig wielen van vrachtauto's afgehaald en meegenomen. De voertuigen stonden op een bedrijventerrein aan de Floralaan in de Limburgse plaats, laat de politie maandag weten.

De omvangrijke bandenroof vond waarschijnlijk plaats in de nacht van zaterdag op zondag. Om de wielen te stelen waren de trucks met een krik omhoog gehaald. De daders zijn het terrein opgekomen door een hek te forceren.

Dode vrouw gevonden in auto Tilburg

In een auto in Tilburg is zondagnacht een dode vrouw gevonden. De politie onderzoekt hoe de vrouw om het leven is gekomen en laat weten een misdrijf niet uit te sluiten.

Het voertuig stond bij een bushalte aan de Stokhasseltlaan. Ooggetuigen vertelden tegen Omroep Brabant dat het slachtoffer op de passagiersstoel zat en haar gordel nog om had. Een taxichauffeur die de auto zag staan waarschuwde volgens de omroep de politie.

Prinses Beatrix weer uit ziekenhuis

Prinses Beatrix is maandag ontslagen uit het ziekenhuis. Dat laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten. Ze werd zondag geopereerd aan een breuk in haar jukbeen die ze bij een val had opgelopen. De prinses zal verder herstellen in Paleis Huis ten Bosch in Den Haag

De 75-jarige Beatrix maakte de onfortuinlijke val in 'huiselijke kring', maakte de RVD zondag bekend. De gevolgen van de valpartij voor de officiële verplichtingen en andere afspraken van de prinses worden 'per geval bekeken'.

New Jersey terug op Formule 1-kalender

New Jersey is terug op de voorlopige Formule 1-kalender voor 2014, zo weet El Mundo Deportivo te melden. De Spaanse krant heeft een nieuwe voorlopige kalender samengesteld op basis van de geruchten die in Singapore de ronde deden.

De race die op een circuit met New York op de achtergrond verreden moet worden stond meermalen op het programma, maar verdween even zo vaak weer. Op de eerste versie van de 2014-kalender stond de wedstrijd niet, maar nu zou deze er toch weer op staan. Ten opzichte van de eerste versie is op 1 juni New Jersey erbij gekomen. Hierdoor kunnen de wedstrijden in Monaco, New Jersey en Canada in opeenvolgende weekenden verreden worden. Ook zijn de races van China en Zuid-Korea omgedraaid.

De kalender zal waarschijnlijk 22 races gaan tellen, maar Formule 1-baas Bernie Ecclestone gelooft niet dat ze allemaal door zullen gaan. De Brit houdt het op 20 tot 21 wedstrijden die verreden zullen worden. Onder meer het doorgaan van de race in Zuid-Korea is zeer onzeker.

'Colin Farrell in beeld voor Warcraft-film'

Colin Farrell is gevraagd voor een hoofdrol in de gameverfilming World of Warcraft. Regisseur Duncan Jones heeft de Ierse acteur op het oog voor een nog onbekende rol. Ook zou hij Paula Patton, vooral bekend van Mission: Impossible - Ghost Protocol, hebben benaderd. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Jones is ook nog met andere acteurs in onderhandeling. Waar de film over moet gaan, is nog onbekend, dus over een rolverdeling is nog weinig te zeggen. De opnames gaan in januari van start.

Uiteraard speelt de film zich af in de uitgestrekte Warcraft-wereld die ook in het online rollenspel te zien is. In de fantasy-wereld neemt een alliantie van mensen, dwergen en elven het op tegen een samenwerkingsverband van orcs, trollen en zombies. Ook komen tijdreizen en buitenaardse werelden in de film voor.

World of Warcraft verscheen in 2004 en is sindsdien met afstand het grootste online rollenspel ooit. Warcraft, zoals de film vooralsnog heet, is op zijn beurt een van de grootste producties ooit van Legendary Pictures, dat al megafilms als Clash of the Titans, Inception en Man of Steel financierde. De film staat gepland voor 2015.

Hogenkamp kansloos onderuit in China

Richel Hogenkamp is op het WTA-toernooi in het Chinese Ningbo in de eerste ronde gesneuveld. De Nederlandse, die via de kwalificaties tot het hoofdtoernooi was doorgedrongen, kwam er tegen de als vierde geplaatste Oostenrijkse Yvonne Meusburger totaal niet aan te pas: 0-6 en 1-6.

Het is de tweede week op rij dat Hogenkamp een succesvol optreden in de kwalificaties geen goed vervolg kan geven. Vorige week verloor ze in de eerste ronde in Guangzhou van de Britse Johanna Konta. Het eenzijdige duel tegen Meusburger duurde maandag slechts 46 minuten.

GTA V laat Xbox 360 crashen

Op het forum van Kotaku zijn een heleboel klaagposts te vinden over GTA V. Niet dat er geklaagd wordt dat het spel zo slecht verkoopt, maar omdat het oude Xbox 360-consoles laat crashen tijdens het spelen. Het betreft voornamelijk de consoles die tussen 2006 en 2008 zijn gemaakt.

Er wordt druk gezocht naar de reden waarom het juist de oudere consoles betreft. Rockstar heeft nog geen commentaar gegeven op dit probleem, maar forumposts wijzen erop dat ze het probleem aan het onderzoeken zijn.

Op het Xbox-forum wordt er druk gespeculeerd hoe je dit probleem kunt oplossen. Een mogelijke oplossing zou zijn om alles van je harde schijf af te gooien en beide dvd’s te installeren.

CRASH NIET!!!!

Plus: 'prijzenslag verhalen op leveranciers'

Supermarktketen Plus wil inkomstenverlies als gevolg van de prijsverlagingen die in gang zijn gezet door concurrent Albert Heijn, verhalen op zijn leveranciers. Dat liet een woordvoerster van Plus maandag weten na berichtgeving van de NOS.

Plus heeft de afgelopen twee weken zeker 1300 producten in prijs omlaag geschroefd. "Als wij de prijzen niet ook verlagen, dan gaan klanten naar een supermarkt die dat wel heeft gedaan. Maar wij hebben hierdoor te maken met een verlies op de marges."

De zegsvrouw bevestigt dat Plus het verlies bij zijn leveranciers in rekening wil brengen. Plus heeft de leveranciers ook gevraagd om "met creatieve oplossingen te komen". Aan wat voor soort oplossingen dan moet worden gedacht, wil de de woordvoerster uit concurrentieoverwegingen niet zeggen.

Plus wil prijzenslag verhalen op leveranciers
Plus wil prijzenslag verhalen op leveranciers (Foto: ANP)

107-jarige Britse mag auto rijden

Een 107-jarige Britse vrouw mag nog altijd auto rijden. Dat blijkt uit cijfers die de Britse evenknie van de ANWB, de RAC Foundation, maandag publiceerde. De vrouw is niet de enige boven de 100 die nog fit genoeg is om achter het stuur te kruipen: er zijn 191 van dergelijke krasse knarren in Groot-Brittannië, onder wie een 106-jarige man.

In het land moeten mensen elke 3 jaar een verklaring afleggen dat ze nog in staat zijn om te rijden, maar het is niet nodig om opnieuw rijexamen te doen of een medische verklaring te overleggen. "Alle automobilisten moeten zich geregeld afvragen of ze nog fit genoeg zijn", stelt de RAC. In totaal telde de organisatie ruim 4 miljoen mensen die ouder zijn dan 70 die nog mogen rijden.

In Nederland moeten automobilisten boven de 70 (en vanaf volgend jaar boven de 75) zich elke 5 jaar medisch laten testen om het rijbewijs te kunnen verlengen.

107-jarige Britse mag nog auto rijden
107-jarige Britse mag nog auto rijden (Foto: ANP)

Vingerafdrukbeveiliging iPhone 5S omzeild

De vingerafdruksensor op de iPhone 5S is niet zo veilig als Apple beweert. De beveiliging is te omzeilen met huis- tuin- en keukenproducten. Dat heeft een Duitse groep hackers zondag bekendgemaakt. De Chaos Computer Club wilde aantonen dat het beveiligen van apparaten met biometrische gegevens lang niet zo veilig is als wordt voorondersteld.

Om de nieuwe beveiliging te omzeilen, maakte de groep een foto van een vingerafdruk op een glazen plaat. Deze werd na enkele bewerkingen met een laserprinter op een transparante sheet afgedrukt en ingesmeerd met latexmelk. De geprinte vingerafdruk kan vervolgens gebruikt worden wanneer iemand er overheen blaast.

"Dit laat wederom zien dat vingerafdrukken niet geschikt zijn als apparatuur te beveiligen", schrijven de hackers van de Chaos Computer Club. Apple presenteerde de iPhone 5S als veiligste telefoon ooit. Hoewel andere telefoonbeveiligingen ook zeker niet waterdicht zijn, wijst de Duitse hackgroep erop dat Apple bestaande vingerafdruktechnieken heeft gebruikt voor zijn telefoon, waardoor de beveiliging op reeds bestaande manieren kan worden omzeild.

Europese privacywaakhonden komen 2 en 3 oktober bij elkaar om te praten over verschillende onderwerpen. Vorige week gaf het College Bescherming Persoonsgegevens aan dat de vingerafdruksensor van de nieuwe iPhone een van de mogelijke discussiepunten is. Duitse, Zwitserse en Nederlandse privacyactivisten lieten vorige week al weten het gebruik van vingerafdrukken onverstandig te vinden.

Miljoenen autobezitters oververzekerd

Miljoenen autobezitters in Nederland zijn oververzekerd. Dat meldt marktonderzoeker GfK maandag op basis van eigen onderzoek. De eigenaren zijn all risk verzekerd, terwijl de dure dekking allang niet meer in verhouding staat tot de waarde van hun auto. Automobilisten laten daardoor jaarlijks een half miljard euro liggen.

Van de drie miljoen auto's ouder dan tien jaar, heeft een kwart nog steeds de hoge all-riskdekking. Ook meer dan twee derde van de auto's die zes tot tien jaar oud zijn heeft de hoogste dekking. Het verschil tussen een all-riskdekking en de goedkoopste variant, WA, kan tientallen euro's per maand schelen.

De consumentenbond spoort volgens het Algemeen Dagblad verzekerden daarom ook aan om hun all-riskverzekering na vier jaar om te zetten in een beperkte cascoverzekering, een soort uitgebreide WA-verzekering. Na verloop van tijd zouden autobezitters een WA-verzekering moeten nemen, aldus de consumentenbond. Deze vorm van dekking is wettelijk verplicht.

Met een WA-verzekering wordt schade aan de auto van een ander na een ongeluk vergoed. Bij all risk wordt ook de beschadiging aan het eigen voertuig uitbetaald.

Oracle grijpt strohalm in America's Cup

Oracle Team USA heeft zich in de strijd om de America's Cup nog niet gewonnen gegeven. De titelverdediger won zondag in San Francisco beide races en brengt de achterstand op Team New Zealand daarmee terug tot 8-5. De Amerikanen moesten wegens vals spel in de voorbereiding met twee strafpunten aan de confrontatie beginnen.

New Zealand staat al een tijdje op wedstrijdpunt, maar slaagt er maar niet in het beslissende negende punt in de wacht te slepen. De Kiwi's wonnen de prestigieuze zeilwedstrijd in 2000 voor het laatst. Er zijn nog vier races te gaan op maandag en dinsdag.

CDA: koerswijziging kabinet in ruil voor steun

Het CDA wil het kabinet best steunen voor de zes miljard euro aan extra bezuinigingen, maar eist daarvoor wel een 'radicale koerswijziging'. Dat zegt CDA-leider Sybrand Buma maandag in een interview in De Telegraaf. De partij presenteert maandag een alternatief voor de Miljoennennota.

"Laat ik heel duidelijk zijn, om ook geen valse verwachtingen aan de andere kant te wekken. Wij willen geen lastenverzwaringen en ook geen nivellering", aldus Buma. Hij wil de begroting alleen goedkeuren als hij twee miljard euro zelf mag invullen. Het CDA stelt onder meer voor de hervormingen uit het sociaal akkoord naar voren te halen. Buma wil zo veel mogelijk banen scheppen nu het aantal werklozen maar blijft toenemen.

De coalitie hoopt zaken te doen met de oppositiepartij omdat de christendemocraten voorstellen van het kabinet aan een meerderheid kunnen helpen in de Eerste Kamer. De voorstellen van het CDA vallen volgens de krant echter niet goed bij de PvdA. Veel 'paradepaardjes' van die partij verdwijnen in het alternatief van het CDA.

Zo wil het CDA de uitkeringen loskoppelen van de marktsector en koppelen aan de ambtenarensalarissen. Dat zou betekenen dat mensen in de bijstand er volgend jaar niets bij krijgen. De partij stelt verder voor extra's voor minima te schrappen, toeslagen te korten en een nullijn in de zorg in te stellen.

Buma spreekt in de krant van een 'stevig alternatief'. "Daarnaast zou je kunnen zeggen dat ik veel dingen waar het kabinet mee komt overeind houd. Ik bied een alternatief gericht op meer banen. Als ze die richting niet willen, zoeken ze gewoon verder."

Wielrenner Bos maakt rentree in België

Wielrenner Theo Bos maakt woensdag zijn rentree in het profpeloton in de Grote Prijs van Houtland in België. De sprinter van Belkin zat vanwege te lage cortisolwaarden noodgedwongen een maand thuis. Uit onderzoek is gebleken dat toegestane astmamedicatie voor de abnormale waarden bij Bos heeft gezorgd, zo meldt Belkin maandag.

Belkin besloot Bos eind augustus niet te laten starten in de Vuelta, temeer omdat de ploeg lid is van de MPCC die een schone wielersport bevordert. Het protocol van die beweging schrijft voor dat coureurs pas weer mogen starten als de (bloed)waarden op peil zijn.

'Verdachten in zaak-Wiels lid van straatbende'

De Curaçaose politicus Helmin Wiels is volgens het Openbaar Ministerie vermoord door huurmoordenaars van een beruchte straatbende in Willemstad. Dat meldt De Telegraaf maandag. De drie mannen die vorige week werden aangehouden voor betrokkenheid bij de moord op Wiels, zouden nauwe banden hebben met de bende No Limit Soldiers (NLS).

De bende houdt zich vooral bezig met liquidaties en drugssmokkel en werkt vanuit de wijk Koraal Specht in Willemstad. In diezelfde wijk viel de politie vorige week onder meer woningen binnen en verrichte er aanhoudingen.

De vorige week aangehouden verdachten van 24 en 28 jaar, bijnamen 'Pankcheck' en 'Ir', komen uit Koraal Specht, net als de 42-jarige verdachte 'Nini', die als moordmakelaar zou gelden. Hij zou de aanslag hebben voorbereid samen met 'Pretu', die eerder deze maand zelfmoord pleegde in zijn cel.

Een andere verdachte in de zaak, de 43-jarige Monika B., werd vrijdag voorlopig vrijgelaten. Zij werd begin augustus op Curaçao gearresteerd. Monika B. geldt nog wel als verdachte in de zaak.

Park: "PSV mentaal sterker dan Ajax"

Park Ji-sung hoopt dat de mindere periode van PSV voorbij is nu het met 4-0 heeft gewonnen van Ajax. De Koreaan was zondag van belangrijke waarde voor de Eindhovense ploeg en scoorde de laatste treffer in de Eredivisie-topper.

"Hier stonden twee ploegen met veel kwaliteiten op het veld, dan gaat het er om welk team mentaal het sterkste is. Dat waren wij", vond Park tegen het ANP. De PSV'er denkt dat de zege op Ajax wel eens een kantelpunt kan zijn: "De laatste weken ging het niet zo goed bij ons. Dat past wel bij een jong team, daarbij is het soms heel goed en soms heel slecht."

"Het gaat er om hoe je je dan terugknokt. Wij hebben vandaag laten zien dat wij dat kunnen. Als we later in het seizoen nog eens in zo'n situatie komen, moeten we hier lering uit trekken", aldus Park.

'Zweedse politie heeft roma-register'

De Zweedse politie heeft een illegaal register aangelegd met daarin de namen van duizenden roma, van wie de meesten geen enkel crimineel verleden hebben.

Dat meldde de doorgaans goed ingevoerde Zweedse nationale krant Dagens Nyheter maandag. Volgens de journalisten van de krant staan er ruim 4000 mensen in de database, onder wie kunstenaars, sporters en lokale politici.

Er zouden ook meer dan 1000 kinderen in de digitale kaartenbak staan, onder wie tientallen peuters en kleuters van 2 jaar tot 4 jaar. De enige reden voor opname in de database is dat ze zijn geboren in een romafamilie, aldus politiebronnen die de verslaggevers inzicht gaven in het systeem.

Schoten en explosies in Nairobi

In winkelcentrum Westgate in de Keniaanse hoofdstad Nairobi zijn maandag geweerschoten en een explosie gehoord. Dat hebben verschillende getuigen gemeld, aldus persbureau Reuters.

Tussen de 10 en 15 militanten van de Somalische terreurbeweging al-Shabaab houden daar nog steeds gijzelaars vast. ,,Er wordt alles aan gedaan om deze zaak snel tot een einde te brengen", liet het Keniaanse leger via Twitter weten. ,,De meeste gijzelaars zijn gered en de veiligheidstroepen hebben de grootste delen van het winkelcentrum onder controle."

De terreuractie in het luxueuze winkelcentrum Westgate heeft al aan 68 mensen het leven gekost, onder wie een Nederlandse vrouw van 33 jaar.


Westgate Mall maandagochtend (reportage: Jewish News One)

Golfer Stenson wint Tour Championship en FedExcup

Golfer Henrik Stenson heeft zondag de Tour Championship in Atlanta op zijn naam geschreven. De 37-jarige Zweed ging op de laatste dag in 68 slagen rond, twee onder par. Hij kwam daardoor uit op een totaal van 267 slagen.

Stenson won door de zege ook de FedExcup, waardoor er op het prijzengeld van de Tour Championship (ruim een miljoen euro) nog eens een bonus van 7,3 miljoen euro kwam. De Amerikanen Jordan Spieth en Steve Stricker werden met 270 slagen gedeelde tweede in Atlanta.

Tiger Woods ging bij de start van de Tour Championship aan de leiding in het klassement van de FedExcup, een prijs voor de beste golfer in een serie van vier toernooien. De nummer een van de wereld had in Atlanta echter 280 slagen nodig, waardoor hij op een teleurstellende 22e plek eindigde en Stenson hem voorbijstreefde.

Merkel wint verkiezingen, maar raakt partner kwijt

Bondskanselier Angela Merkel heeft zondag met haar CDU/CSU een grote overwinning geboekt in de verkiezingen voor de nieuwe Bondsdag, maar is haar coalitiepartner van de afgelopen vier jaar waarschijnlijk kwijtgeraakt. Haar blok hikte zondagnacht tegen een absolute meerderheid aan, maar is hoe dan ook afhankelijk van de SPD en Groenen om wetten door het hogerhuis te krijgen.

De CDU/CSU behaalde volgens de prognoses met 42 procent het beste resultaat sinds 1990. De uniepartijen zagen hun stemmenaandeel ook voor het eerst onder Merkel toenemen. De conservatieven kwamen echter waarschijnlijk net te kort voor een meerderheid; die is met 42 procent van de stemmen mogelijk omdat partijen minstens vijf procent moeten behalen om in de Bondsdag te komen.

De FDP bleef net onder die vijf procent. Dit betekent dat de liberalen voor het eerst sinds veertig jaar uit de Bondsdag verdwijnen. Ook de eurosceptische partij Alternative für Deutschland bleef bij haar debuut onder de kiesdrempel.

Oppositiepartij SPD kreeg 26,5 procent, de Groenen 8 procent en Die Linke 8,5 procent. De twee eerstgenoemde partijen willen niet met de laatste partij samenwerken, maar komen samen zelf ook niet aan een meerderheid.

Hoe dan ook is de overwinning van de CDU/CSU een persoonlijke overwinning voor Merkel, die daarmee haar positie als sterkste politieke leider in Europa bevestigt. Zij sprak zelf van 'een superresultaat' en beloofde de kiezers 'verantwoordelijk en zorgzaam' met het geschonken vertrouwen om te zullen gaan. "Wij zullen in de komende vier jaar samen alles doen om ze succesvolle jaren voor Duitsland te maken."

De 59-jarige Merkel wilde nog niet speculeren over de samenstelling van haar nieuwe regering, maar ze maakte duidelijk de volle termijn te willen uitzitten. "Ik zie de volgende vier jaren voor mij en ik kan beloven dat wij voor vele taken zullen staan, thuis in Europa en in de wereld."

Als de huidige coalitie geen meerderheid behaalt en de conservatieven niet alleen kunnen regeren, lijkt een grote coalitie met de SPD de meest waarschijnlijke optie. De twee partijen zijn traditionele rivalen, maar waren al eerder tot elkaar veroordeeld, tijdens Merkels eerste termijn na de verkiezingen van 2005.

"De bal ligt nu bij Frau Merkel. Zij moet zichzelf een meerderheid bezorgen", zei SPD-kanselierskandidaat Peer Steinbrück. Steinbrück en Groenen-voorman Jürgen Trittin zeiden hun partijen te adviseren geen coalitie aan te gaan als Merkel hen niet nodig heeft. Merkel kan echter moeilijk om hen heen als zij wetten door de Bondsraad wil krijgen. Hierin zijn de zestien Duitse deelstaten vertegenwoordigd en hebben haar rivalen de meerderheid.

Een 'grote coalitie' kan betekenen dat het accent van bezuinigen wordt verlegd naar versterking van de economische groei. CDU/CSU, SPD en Groenen zijn het in grote lijnen eens over het Europese beleid, maar er zijn nuanceverschillen, stelt Oscar Gabriel, hoogleraar politicologie aan de Universiteit van Stuttgart.

Over het verlies van de FDP zei Gabriel dat conservatieve kiezers die in 2009 op de liberalen stemden, nu 'in drommen' naar Merkel zijn teruggekeerd. De FDP 'wordt door de kiezers niet meer competent geacht', zei hij.

Merkel heeft haar tweede regering 'de succesvolste sinds de hereniging' van Oost- en West-Duitsland 23 jaar geleden genoemd. De economie is robuust en de werkloosheid van 6,8 procent is voor Duitse begrippen laag en veel lager dan in andere Europese landen.

Ongeveer 61,8 miljoen burgers waren voor de verkiezingen opgeroepen. Vierendertig partijen met 4451 kandidaten dongen naar de 598 reguliere zetels in de Bondsdag. Door reststemmen kan dit aantal nog stijgen; zo telde de vorige Bondsdag 622 afgevaardigden.

De opkomst is na het dieptepunt van 70,8 procent van vier jaar geleden weer gestegen tot 72 tot 73 procent.

'Oud-prof VU verzon 61 publicaties'

Oud-hoogleraar van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam Mart Bax heeft zich schuldig gemaakt aan wetenschappelijk wangedrag, valsheid in geschrifte en zelfplagiaat. Dat staat in een onderzoeksrapport naar Bax dat de VU maandag openbaar maakt, melden de Volkskrant en NRC Next maandag. Bax, politiek antropoloog, zou minstens 61 publicaties hebben verzonnen.

Ook recyclede hij in vijftien jaar tijd zijn eigen artikelen onder andere titels en loog hij over allerlei nevenfuncties en onderscheidingen. Bax claimde betrokken te zijn bij Srebrenica-onderzoek van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD). Het NIOD ontkent dit echter. Veel van zijn veldwerk in het Bosnische Medjugorje zou hij eveneens hebben verzonnen.

De hoogleraar houdt zelf vol dat hij door informanten is misleid. De Amsterdamse universiteit overweegt geen juridische stappen, 'omdat de betrokkene al geruime tijd uit dienst van de VU is'. Bax ging in 2002 met pensioen.

Alweer Emmy voor Sheldon (Big Bang Theory)

Jim Parsons heeft zondag een Primetime Emmy Award gewonnen voor zijn vertolking van nerd Sheldon Cooper in The Big Bang Theory. Hij ging met de winst aan de haal in de categorie beste mannelijke hoofdrol in een comedyserie. De acteur won de tv-prijs voor zijn rol ook al in 2010 en 2011. Vorig jaar legde hij het echter af tegen Jon Cryer van Two and a Half Men.

Julia Louis-Dreyfus speelde de beste vrouwelijke hoofdrol in een comedyserie. De voormalige Seinfeld-ster won voor haar rol in de show Veep. De 52-jarige actrice vertolkt daarin een fictieve vicepresident.

Jeff Daniels en Claire Danes kwamen als winnaars uit de bus bij de dramaseries. De acteur kreeg een Emmy Award voor zijn hoofdrol in de serie The Newsroom, Danes voor Homeland. De actrice won een jaar geleden ook in deze categorie.


Ja, alweer...

'Ook masterstudent hoeft in 2015 pas te lenen'

Behalve bachelorstudenten hoeven ook masterstudenten in 2014 het geld voor hun studie nog niet te lenen. Dat meldt de Volkskrant maandag. GroenLinks, nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer, wil het leenstelsel voor studenten pas in 2015 invoeren.

Voor de zomer stelde minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) de lening voor bachelorstudenten al uit tot 2015. Bussemaker wil studenten meer tijd geven aan het idee te wennen.

De minister heeft GroenLinks samen met D66 op het oog voor steun in de senaat voor het leenstelsel. Beide partijen zijn voor het stelsel, maar verbinden een aantal voorwaarden aan hun steun.

"In de Miljoenennota wordt geen geld uitgetrokken voor een lager collegegeld of kleinere collegegroepen, terwijl wij daar keer op keer om hebben gevraagd", aldus GroenLinks-leider Bram van Ojik in de krant. "Dan komt het moment dat we zeggen: we moeten studenten niet langer in onzekerheid laten."

Studenten krijgen nu nog een beurs. Studenten op kamers krijgen 272 euro per maand, wie bij zijn ouders woont 98 euro. Dat geld moeten studenten gaan lenen, vindt het kabinet.

Obama bepleit weer strengere wapenwet

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zondag weer een pleidooi gehouden tegen wapengeweld en voor een strengere wapenwet. Dat deed hij tijdens een herdenking voor de twaalf slachtoffers die vorige week omkwamen bij het bloedbad op de marinebasis Washington Navy Yard. De dader was een 34-jarige oud-reservist van de marine met psychische problemen.

"Soms vrees ik voor berusting en dat dit soort tragedies normaal worden gevonden", zei Obama. "We moeten vandaag nogmaals duidelijk maken dat het niet normaal is als onschuldige mannen en vrouwen worden neergeschoten als ze aan het werk zijn."

Voor de dienst hadden de president en zijn vrouw Michelle Obama een ontmoeting met de families van de slachtoffers.

Obama stelde begin dit jaar een strengere wapenwet voor nadat iemand in december vorig jaar 20 kinderen en 6 volwassenen doodschoot op een school in Newtown. Maar het Congres verwierp zijn voorstellen om de verkoop van bepaalde soorten geweren te beperken en een antecedentenonderzoek te eisen bij de aanschaf van een wapen.


Obama pleit weer voor strengere wapenwet (beeld: BBC News / White House)

FOK!kers reviewen: Diablo III

Het is al even geleden, maar Blizzard heeft na Diablo op de PlayStation, weer een console-game voor ons. Anderhalf jaar na het uitkomen van Diablo III op de PC is het spel beschikbaar voor de PlayStation 3 en Xbox 360. Is het een slechte port of zijn de veranderingen die ze doorgevoerd hebben nou echt een verbetering? De TV en console staan aan, met de controller in de hand op de bank en ervaar Hell in je woonkamer!

Nederlander gekozen in Duits parlement

De CDU'er Kees de Vries komt als eerste Nederlander in de Bondsdag. Hij voerde campagne met de leus 'Kees de Vries spreekt onze taal'. Dat meldt de NOS zondag.

De Vries was voor de tweede keer kandidaat en haalde ruim veertig procent van de stemmen in zijn kiesdistrict. Zijn tegenkandidaat van Die Linke kreeg 29 procent van de stemmen. Vier jaar geleden kwam de Nederlander net te kort om te worden gekozen. Hij woont in een boerderij in Anhalt, een landelijk gebied in de buurt van Maagdenburg.

De definitieve uitslag is nog niet beschikbaar. De CDU/CSU-fractie van bondskanselier Angela Merkel krijgt mogelijk een absolute meerderheid in de Bondsdag. Premier Mark Rutte (VVD) vindt het nog te vroeg voor een felicitatie aan zijn ambtgenoot, laat zijn woordvoerder weten. De minister-president wacht daarmee tot de definitieve cijfers duidelijk zijn.

Verder werd duidelijk dat Bernhard Ensink uit Coevorden niet de nieuwe burgemeester van het Duitse Schüttorf wordt, meldt RTV Drenthe. De politicus legde in mei zijn functie als fractievoorzitter van PAC in de gemeenteraad van Coevorden neer om mee te doen aan de verkiezingen. Ensink vindt het erg jammer dat hij niet over de grens aan de slag kan, zegt hij tegen de regionale omroep. Hij was door de grote partijen in Schüttorf gevraagd zich te kandideren.

The Voice wint Primetime Emmy Award

The Voice heeft zondagavond een Primetime Emmy Award in de wacht gesleept. De Amerikaanse versie van The Voice of Holland won de prestigieuze tv-prijs in de categorie beste reality- en competitieprogramma. John de Mol, bedenker van de talentenjacht, was aanwezig bij de uitreiking in het Nokia Theatre in Los Angeles.

Producent Mark Burnett sprak namens het team van The Voice, dat inclusief De Mol op het podium verscheen. Hij dankte de Nederlander voor 'het geweldige format'. De Mol dankte achter de schermen op zijn beurt de mensen die dag en nacht met hem aan het programma hebben gewerkt. "En ik ga mijn vader in Holland bellen", vervolgde hij. "Ook al is het daar nu midden in de nacht."

Een woordvoerder van zijn productiehuis Talpa laat weten dat De Mol 'totaal overdonderd' is door de winst. "Hij had het dan ook niet verwacht."

The Voice viel een week geleden ook in de prijzen bij de uitreiking van de Creative Arts Emmy Awards, een ceremonie waarin de kleinere categorieën aan bod komen. De talentenjacht won toen in de categorie lichtontwerp en -regie.


John de Mol, je wordt bedankt.

FOK! wat een weer... Rustig herfstweer

Dag mensen! Relatief gezien was er het afgelopen weekend toch wel vrij veel bewolking aanwezig en bovendien viel er zelfs wat motregen. De temperatuur wist desondanks toch nog tot 20 graden op te lopen. Eigenlijk prima herfstweer en dat houden we een groot deel van de week vast.

De kracht van de zon neemt nu toch vrij snel af, dus de bewolking zal dan ook moeilijker gaan oplossen. Dit is ook vandaag het geval, maar toch zullen er net als gisteren ook nog wel plaatsen zijn waar de zon wél af en toe doorbreekt. Verder ontstaat er in de nacht ook hier en daar nevel en mist en ook die kunnen lang blijven hangen. Kortom: rustig, maar op veel plaatsen wel vrij somber weer. Toch kan het kwik nog oplopen naar een graad of 19 en alleen langs de kust is het iets frisser. De wind is zwak tot matig en komt uit een westelijke richting

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 Snelweg

Blind_Guardian was de afgelopen week op weg naar zijn werk en maakte nabij Amersfoort deze foto. Vlak daarna begon het te regenen. Fraaie foto van de zon die opkwam, net voordat de bewolking binnenschoof.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anglish

Frankrike is a land in western Europe, its headtown is Paris. The land is hemmed by Belgland, Teutonland, Switzerland and Italy in the east, and by Spain in the south west. On the north, south and west it is hemmed by seas. About 60 thousand thousand folk live in Frankrike, most of whom speak French. The bulk of the folk who dwell in Frankrike are living in towns, not out in the land. It belongs to the European Band as well.

Regisseur gevonden voor remake Trollhunter

De Britse filmmaker Neil Marshall gaat een Engelstalige remake maken van de Noorse horrorfilm Trolljegeren van André Øvredal. Marshall maakte eerder naam met succesvolle horrorfilms als Dog Soldiers en The Descent.

Het scenario voor de remake is geschreven door Marc Haimes. Via de website van Deadline vernemen we dat Chris Columbus de film zal produceren. Men hoopt begin 2014 aan het filmproject te kunnen beginnen. In hetzelfde artikel op Deadline lezen we ook dat de producers op zoek zijn naar een hoofdrolspeler, die normaliter niet geassocieerd wordt met films in het horror genre.

In André Øvredal's originele film zien we hoe een groep studenten een documentaire maken over een man, waarvan ze denken dat hij een illegale berenjager is. Dan ontdekken ze dat de man voor de overheid werkt en op trollen jaagt.

Het is alweer drie jaar geleden dat Centurion, de laatste film van Marshall tot op heden, in de bioscopen te zien was. Sedert die tijd regisseerde hij een aflevering van Game of Thrones en de pilotaflevering voor de nog te verschijnen piratenserie Black Sails. Ook zal Marshall de finale van het vierde seizoen van Game of Thrones gaan regisseren.

Om vast in de stemming te komen hebben we hieronder de trailer van de originele film voor jullie neergezet.


Do you think Michael Moore gave up after the first try?

Ellie Kemper in Sex Tape

Ellie Kemper is een actrice die we het beste kennen van haar rol als Erin Hannon in de serie The Office. Kemper, die eerder al op het witte doek te bewonderen was, in onder meer Get Him to the Greek, Bridesmaids en 21 Jump Street, heeft onlangs een rol gescoord in de film Sex Tape van regisseur Jake Kasdan.

Jason Segel en Cameron Diaz spelen de hoofdrol in deze film over een getrouwd stel die nieuw leven in hun relatie proberen te blazen door een ondeugende opname in de slaapkamer te maken. Tot hun grote schrik merken ze dat een kopie van de opname naar allerlei andere computers is verstuurd, waaronder die van Diaz' moeder en zelfs aan de postbode van het echtpaar.

Wat volgt is een waanzinnige race om de opnames weer terug te krijgen en om ervoor te zorgen dat mafketels, zoals de grote baas van een speelgoed bedrijf (Rob Lowe) en een porno baron (Jack Black), de opnames niet in handen krijgen. Het is niet bekend welke rol Kemper in de film zal spelen. Het scenario voor Sex Tape is geschreven door Kate Angelo. Segel, Diaz en Kasdan werkten eerder samen aan de film Bad Teacher. Sex Tape zal vanaf begin juli 2014 in de Amerikaanse bioscopen te zien zijn.

Gridstraf Webber door vriendendienst Alonso

Mark Webber viel gisteren tijdens de Grand Prix van Singapore in de laatste ronde uit met een motorisch probleem aan zijn Red Bull. De Australiër werd na afloop van de wedstrijd door Ferrari-coureur Fernando Alonso teruggereden naar de pits. Het kostte Webber een gridstraf voor de race in Zuid-Korea.

Webber betrad na afloop van de race zonder toestemming van de marshalls de baan. Het kwam hem op een waarschuwing te staan, de derde van het seizoen. De Australiër kreeg de eerste waarschuwing in 2013 in Bahrein voor de botsing met Nico Rosberg en de tweede in Canada omdat hij de gele vlaggen niet voldoende opgevolgd had. Sinds vorig jaar staat op het krijgen van drie dergelijke waarschuwingen een gridstraf van tien plaatsen voor de volgende race.

Ook Alonso kreeg een reprimande van de stewards. Doordat de Ferrari-coureur op de baan stopte om Webber op te pikken moesten enkele coureurs achter hem onnodig uitwijken, wat potentieel gevaar opgeleverd zou hebben. Voor de Ferrari-coureur was het pas de eerste waarschuwing van het jaar.

Handbalsters Dalfsen winnen Supercup

In de strijd om de Supercup hebben de handbalsters van Sercodak Dalfsen de eerste prijs van het seizoen gepakt. In de eigen Trefkoele wonnen de dames onder leiding van Peter Pongen met 41-20 van Hellas uit Den Haag.

Na vijf minuten was het gat al vijf punten in het voordeel van de thuisploeg. Dit werd fors uitgebouwd, want in de rust stond het 24-10. Hellas kon in de tweede helft weinig weerstand meer bieden waardoor Dalfsen nog meer uitliep. Door de overwinning is het nare gevoel van de verliespartijen in de Champions League weggespoeld. De ploeg verloor beide wedstrijden in Roemenië waardoor ze nu moeten uitkomen in de Cup Winners' Cup.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
©FOK.nl e.a.