Omvang zaak-Bax verrast schrijver wetenschapsfraude

Redactie

Journalist en schrijver Frank van Kolfschooten is verbaasd over de omvang en details van de fraude van oud-hoogleraar politieke antropologie van de Vrije Universiteit Mart Bax. Dat zegt hij maandag in reactie op het onderzoeksrapport dat de VU openbaar maakte. Van Kolfschooten publiceerde vorig jaar in zijn boek Ontspoorde Wetenschap een hoofdstuk over Bax.

Dat Bax van de 161 publicaties op zijn naam er hoogstwaarschijnlijk minstens 64 verzon, verrast Van Kolfschooten. "Dat hij de inhoud van zijn Brabantse onderzoek en het onderzoek naar de Bosnische streek Medjugorje had verzonnen was mij bekend, maar dat het om zo veel andere zaken ging wist ik niet."

Van Kolfschooten, die zijn boek baseerde op de fraude van hoogleraar sociale psychologie Diederik Stapel, denkt dat de antropologie als wetenschap zeker beschadigd is door het wangedrag van Bax. "De antropologie is nog kwetsbaarder voor dit soort zaken, omdat veelal gebruikt wordt gemaakt van bronbescherming en pseudoniemen", aldus Van Kolfschooten. Bax verdedigde zich onder meer door aan te halen dat hij veelal op moeilijk controleerbare informanten af moest gaan voor zijn onderzoek.