Negen dagen cel voor bedreigen journalist

Een 39-jarige man uit Eindhoven is veroordeeld tot een celstraf van negen dagen voor het bedreigen van een journalist van het Eindhovens Dagblad. De rechtbank in Den Bosch vindt dat de Brabander 'grote inbreuk' heeft gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van de journalist.

De journalist publiceerde in april vorig jaar een artikel over de vermeende rol van de verdachte bij een coffeeshop in Eindhoven en zijn investeringen in vastgoed. Diezelfde avond kreeg hij meerdere sms'jes van de man waarin hij met de dood werd bedreigd.

De rechtbank vindt dat een journalist moet kunnen schrijven wat hij wil zonder te vrezen voor zijn leven. "De rechtbank tilt er extra zwaar aan dat de verdachte de journalist wilde belemmeren in zijn journalistieke werkzaamheden en erop gericht was de persvrijheid te beperken", aldus de rechtbank.

De rechtbank legde de Eindhovenaar ook een voorwaardelijke celstraf van 31 dagen op met een proeftijd van twee jaar. Het Openbaar Ministerie had een celstraf van negen dagen geëist, maar wilde een voorwaardelijk deel van 51 dagen.