8 doden bij aanval moslimrebellen Filipijnen

Bij gevechten tussen moslimrebellen en regeringssoldaten in het zuiden van de Filipijnen zijn maandag vier rebellen en vier soldaten om het leven gekomen. Dat heeft een legerwoordvoerder meegedeeld.

De gevechten braken uit toen rebellen van de Bangsamoro Islamitische Vrijheidsstrijders (BIFF) een buitenpost van een ongewapende burgerwacht overvielen in de provincie North Cotabato. Zij maakten vijftien gijzelaars, die tijdens de gevechten allen wisten te ontsnappen of konden worden bevrijd. Ondertussen wordt wel een tiental leerkrachten vermist.

De BIFF is onderdeel van het Moro Islamitisch Bevrijdingsfront (MILF), dat momenteel met de regering onderhandelt over vrede in ruil voor autonomie. De BIFF verzet zich tegen die onderhandelingen, net zoals het Moro Nationaal Bevrijdingsfront (MNLF), waarvan strijders eerder deze maand vijf kustplaatsen bij de stad Zamboanga innamen. Het leger heeft de meeste plaatsen inmiddels ontzet, maar in twee plaatsen houden MNLF-strijders nog een twintigtal mensen gegijzeld.