Moslimbroederschap verboden

Redactie

De Moslimbroederschap wordt verboden en de bezittingen van de organisatie worden geconfisqueerd. Dat heeft een Egyptische rechtbank maandag gelast, meldt de Egyptische staatstelevisie.

De Moslimbroederschap staat vierkant achter Mohammed Morsi, die op 3 juli door het leger als president werd afgezet. Sindsdien ligt de beweging onder vuur. Het verbod, waartegen beroep mogelijk is, biedt de autoriteiten de mogelijkheid om de Moslimbroederschap die veel aanhang weet te vergaren met sociaal-maatschappelijk werk, alle bewegingsruimte te ontnemen.

Sinds Morsi's val waren de leiders van de Moslimbroederschap al opgejaagd wild. Honderden prominente leden zijn opgepakt en zitten vast, veelal op verdenking van het aanzetten tot geweld. Morsi zelf wordt sinds de machtsgreep van het leger vastgehouden op een geheime plaats.

De Moslimbroederschap bestaat al sinds 1928, maar was decennialang verboden en bleef noodgedwongen ondergronds. De beweging werd soms wat vrijheid gegund, maar de leiders moesten vaak vrezen voor arrestatie en jarenlange hechtenis. Na de val van de autocratische president Hosni Mubarak in 2011 kwam de beweging aan de macht en werd Moslimbroeder Morsi president; tot het leger ingreep.

Ook voor Morsi's val moest zijn islamistische organisatie zich nog voortdurend voor de rechter verweren. De Moslimbroeders hoopten zich in maart dit jaar voortaan te vrijwaren van aanvallen door hun beweging in te schrijven als non-gouvernementele organisatie. Maar de onduidelijke verhouding tussen hun nieuwbakken ngo en hun politieke partij bood tegenstanders nog genoeg munitie voor tal van rechtszaken.