CDA wil forse lastenverlichting

Het CDA wil volgend jaar een lastenverlichting doorvoeren van in totaal 2,9 miljard euro. Dit moet vooral ten goede komen aan gezinnen en bedrijven. Dat heeft CDA-leider Sybrand Buma maandag gezegd tijdens de presentatie van de alternatieve begroting voor 2014.

Zo wordt de btw-verhoging teruggedraaid, net als de nivellering via de algemene heffingskorting. Ook wordt de verhoging van de accijnzen op alcohol en diesel ongedaan gemaakt. Daarvoor in de plaats komt een plan dat is gebaseerd op vijf uitgangspunten: werken moet lonen, lagere belastingen door de overheidsuitgaven te beperken, minder schulden, gericht investeren en kwetsbare groepen ontzien.

Buma ging bij de presentatie hard tekeer tegen de nivellering die het kabinet doorvoert. Als Mark Rutte (VVD) zo doorgaat eindigt hij als de premier die de 'grootste nivelleringsoperatie sinds Den Uyl' heeft doorgevoerd. Het nivelleren moet stoppen. "Nivelleren kost banen en nivelleren is de bijl aan de wortel van de solidariteit richting middengroepen", zei Buma.

"De ruggengraat van Nederland wordt er zwakker van in plaats van dat hij wordt versterkt." Buma's tegenbegroting moet ertoe leiden dat de ruggengraat van Nederland - de middeninkomens - wordt versterkt. "Dat leidt tot een betere economie op de lange termijn en daarmee ook tot een beter land op de lange termijn."

Buma betaalt de lastenverlichting door fors te bezuinigen op de overheidsuitgaven. Zo wil hij een nullijn in de zorg en worden de uitkeringen gekoppeld aan de ambtenarensalarissen, hetgeen betekent dat die ook niet stijgen. Daarnaast bezuinigt het CDA op ontwikkelingssamenwerking, worden diverse subsidies geschrapt en verdwijnen de extra middelen voor scholing en sollicitatietrainingen.

Ook wil het CDA een eigen bijdrage voor het bezoek aan de huisarts en een eerste bezoek aan de polikliniek en spoedeisende hulp invoeren. Ook wordt het toeslagensysteem versoberd: de hypotheekrenteaftrek en het eigenwoningforfait tellen niet meer mee bij het bepalen van de hoogte van de zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget. Dat moet 430 miljoen euro opleveren.

Hoewel de doorrekening van de alternatieve plannen door het Centraal Planbureau nog niet beschikbaar is, is Buma ervan overtuigd dat zijn voorstellen veel meer banen oplevert dan het kabinetsbeleid. Het CDA heeft zelf berekend dat het plan zorgt voor structureel 180 duizend banen.

Buma herhaalde nog eens dat hij is bereid te praten met de coalitie in ruil voor steun aan de kabinetsplannen, mits het roer wordt omgegooid. "Dit is een inhoudelijk andere richting dan het kabinet uitgaat. Dus de richting moet anders. Dus de eerste vraag voor mij aan het kabinet is: zijn jullie bereid de richting structureel anders te doen?", zei hij. "Als ze dat doen, kunnen we gaan praten."

VVD en PvdA moeten daarbij wel met forse toezeggingen komen. "We gaan niet pleisters plakken op een coalitie die de verkeerde kant uitgaat."