Vingerafdrukbeveiliging iPhone 5S omzeild

De vingerafdruksensor op de iPhone 5S is niet zo veilig als Apple beweert. De beveiliging is te omzeilen met huis- tuin- en keukenproducten. Dat heeft een Duitse groep hackers zondag bekendgemaakt. De Chaos Computer Club wilde aantonen dat het beveiligen van apparaten met biometrische gegevens lang niet zo veilig is als wordt voorondersteld.

Om de nieuwe beveiliging te omzeilen, maakte de groep een foto van een vingerafdruk op een glazen plaat. Deze werd na enkele bewerkingen met een laserprinter op een transparante sheet afgedrukt en ingesmeerd met latexmelk. De geprinte vingerafdruk kan vervolgens gebruikt worden wanneer iemand er overheen blaast.

"Dit laat wederom zien dat vingerafdrukken niet geschikt zijn als apparatuur te beveiligen", schrijven de hackers van de Chaos Computer Club. Apple presenteerde de iPhone 5S als veiligste telefoon ooit. Hoewel andere telefoonbeveiligingen ook zeker niet waterdicht zijn, wijst de Duitse hackgroep erop dat Apple bestaande vingerafdruktechnieken heeft gebruikt voor zijn telefoon, waardoor de beveiliging op reeds bestaande manieren kan worden omzeild.

Europese privacywaakhonden komen 2 en 3 oktober bij elkaar om te praten over verschillende onderwerpen. Vorige week gaf het College Bescherming Persoonsgegevens aan dat de vingerafdruksensor van de nieuwe iPhone een van de mogelijke discussiepunten is. Duitse, Zwitserse en Nederlandse privacyactivisten lieten vorige week al weten het gebruik van vingerafdrukken onverstandig te vinden.