[WK] Australiër Howson beste tijdrijder bij beloften

heywoodu

De Australische wielrenner Damien Howson heeft de wereldtitel tijdrijden voor beloften voor zich opgeëist. Howson, volgend jaar als prof actief bij Orica-GreenEdge, was de Fransman Yoann Paillot en de Deen Lasse Norman Hansen te snel af.

Vooraf waren er twee duidelijke favorieten, Howson en zijn landgenoot Campbell Flakemore. Flakemore, eerder deze maand nog winnaar van de Chrono Champenois, kon de favorietenrol echter niet aan en moest uiteindelijk zelfs genoegen nemen met een vierde plaats. Howson werd eerder dit seizoen al drie keer verslagen door zijn landgenoot, maar nu het er echt om ging bleek de man die vorig jaar nog derde werd dus toch de snelste. 

Het zilver was voor de Fransman Paillot, die lange tijd aan de leiding ging. Paillot was dit jaar winnaar van de tijdrit op de Middelandse Zeespelen in het Turkse Mersin. Brons was er voor de Deen Hansen, die al meer dan een minuut moest toegeven op Howson. Vorig jaar in Londen werd Hansen, die in 2014 voor Garmin-Sharp zal rijden, op de baan Olympisch kampioen op het omnium. Hij was maandag de snelste na het eerste meetpunt, maar uiteindelijk kon hij het toch niet volhouden en zat er niet meer in dan brons.

De Nederlandse delegatie viel tegen, vooral van Dylan van Baarle werd veel meer verwacht dan de 23e plaats, op ruim drie minuten van het goud. Sjors Roosen werd op iets minder dan vijf minuten 48e. De Belgen deden het beter door met drie man bij de beste vijftien te eindigen. Victor Campenaerts werd achtste, Frederik Frison elfde en Yves Lampaert kwam tot de veertiende plek.