FOK!toen: Stephen King
Het afgelopen weekend was het feest in huize King. De succesvolle Amerikaanse auteur Stephen King werd zaterdag 66 jaar. Een mooie reden om eens een blik te werpen op het leven van de literaire grootmeester wiens boeken al vele malen succesvol werden verfilmd.
De vroege jaren
Stephen Edwin King wordt op 21 september 1947 geboren in Portland in de staat Maine. Als de ouders van de jonge Stephen besluiten om te gaan scheiden gaan hij en zijn oudere broer David bij hun moeder wonen. Een gedeelte van zijn jeugd woont Stephen in Fort Wayne in Indiana, waar ook de familie van vaders kant woont, en in Stratford in Connecticut. Als Stephen elf jaar oud is keert hij voor eens en altijd, samen met zijn moeder en broer, terug naar zijn geliefde staat Maine, een staat waar ook veel van Kings latere verhalen zich af zullen spelen. Vanaf het midden van de zestiger jaren is de jonge King student op de Universiteit van Maine in Orono, waar hij zijn loopbaan als columnist begint bij de lokale schoolkrant The Maine Campus. In het blaadje schrijft King een column onder de titel Steve King's Garbage Truck. Daarnaast was hij ook actief in politieke studentenbewegingen en protesteerde, net als vele anderen, ook tegen de Amerikaanse inmenging in de oorlog in Vietnam.
King heeft in 1965 zijn debuut al gemaakt als schrijver met het vierdelige verhaal I Was a Teenage Grave Robber. De eerste drie delen van het verhaal verschenen dat jaar in het blad Comics Review. In 1966 herschrijft King een deel van het verhaal en publiceert het onder de nieuwe titel In a Half-World of Terror in het blad Stories of Suspense van Marv Wolfman. Het daaropvolgende jaar gaat hij schrijven voor het blad Startling Mystery Stories, waarvoor hij het korte verhaal The Glass Floor schrijft. Voor zijn literaire bijdrage krijgt de jonge schrijver maar liefst 35 dollar! Nadat King in 1970 is afgestudeerd als leraar Engels, verdient hij de kost met het schrijven van korte verhalen voor bladen zoals Cavalier. Het jaar daarop trouwt Stephen met zijn jeugdliefde Tabitha Spruce en vindt werk als leraar op Hampden Academy in Hampden, Maine. Dat weerhoudt de auteur echter niet om in de avonduren en weekends te werken aan zijn korte verhalen en eerste boeken.
De boeken van Stephen King
In een interview met Twilight Zone magazine in 1981 wist King zich nog goed te herinneren hoe zijn succesvolle loopbaan aanving. "Op zekere dag kwam er een vrouw op mij aflopen. Ze zei: 'Je schrijft allemaal verhalen over van die macho onderwerpen, maar je kunt geen verhaal schrijven over een vrouw'. Ik gaf aan dat ik niet bang voor vrouwen was en dat ik best een verhaal over een vrouw zou kunnen schrijven als ik dat wou. Zo bedacht ik een verhaal, gebaseerd op een incident dat had plaatsgevonden in de meisjesdoucheruimte, waarbij een meisje met telekinetische krachten het slachtoffer was geworden. Op zekere dag werd het meisje door haar klasgenootjes met maandverbandjes bekogeld, omdat ze ongesteld was. Deze ongesteldheid zorgde er echter ook voor dat bepaalde hormonen in het meisje ontwaakten, waardoor ze haar gave beter kon gebruiken om op destructieve wijze wraak te nemen. Ik schreef de douchescène, maar was niet tevreden over het resultaat en mikte het korte verhaal in de prullenbak."
Kings vrouw Tabitha plukte later het schrijfsel uit de prullenbak en moedigde haar man aan om het verhaal alsnog af te gaan maken. Aangezien Stephen verder toch geen inspiratie had besloot hij de wijze raad van zijn vrouw op te volgen en voltooide het korte verhaal, dat oorspronkelijk bedoeld was voor publicatie in Cavalier magazine. Het verhaal groeide uit tot een epistel van zo'n 25000 woorden en was dus te lang om nog als kort verhaal te worden uitgebracht. Om het verhaal compleet te maken voegde King er nog wat krantenknipsels en artikelen uit andere publicaties aantoe en stuurde het geheel naar een vriend die uitgever was. De familie King had maar weinig geld en zodoende was er besloten om de telefoon maar af te laten sluiten. De uitgever moest vervolgens een telegram naar Orono sturen om Stephen King te laten weten dat er een voorschot van 2500 dollar naar hem was verstuurd. Carrie zou eind 1973 verschijnen en leverde King later nog zo'n 200.000 dollar op.
Aangemoedigd door het succes van Carrie ging King aan de slag met zijn volgende boek. Het nieuwe boek heette in eerste instantie Second Coming, daarna werd de titel veranderd in Jerusalem's Lot en de uiteindelijke titel van het nieuwe verhaal werd Salem's Lot. Voor het verhaal van het boek, dat in Nederland werd uitgebracht onder de titel Bezeten stad, liet King zich inspireren door het epische verhaal van Dracula. Het boek zou in augustus 1975 verschijnen en was ook een groot succes in de diverse boekenwinkels. De familie King was eind 1974 verkast naar Boulder, Colorado. Tijdens de reis had de familie een nacht doorgebracht in het beroemde Stanley Hotel in Estes Park, Colorado, met uitzicht op de machtige Rocky Mountains. Het was in dat hotel dat King inspiratie op zou doen voor zijn volgende boek, waarin een schrijver met een writersblock een baantje neemt als bewaker van een hotel dat de hele winter leegstaat. De man wordt echter langzaam gek van de kwade machten die in het hotel leven en hem langzaam overnemen. Het schrijfsel kreeg oorspronkelijk de titel The Shine, maar toen King ontdekte dat dit een beledigende benaming voor een kleurling was, vernaderde hij de titel in The Shining. Ditwerd een weergaloze hit en King was vanaf dat moment erkend als de ongekroonde koning van de horrorliteratuur.
Eind 1975 had King ook het epische verhaal The Stand afgerond. Drie jaar later verschijnt de verzamelbundel Night Shift, waarin we 20 korte verhalen aantreffen, waarvan het merendeel ook in bladen als Cavalier, Penthouse, Cosmopolitan, Gallery, Ubris en Maine Magazine verschenen. In september 1978 verscheen het boek, dat in 2006 bij een Stephen King Tournament op het forum tot allerbeste King-boek werd verkozen. The Stand was met 823 paginas het dikste boek dat de auteur in lange tijd zou schrijven en was ook de start van een succesvolle reeks aan boeken, een succes dat nog eens werd versterkt door de fraaie verfilmingen van het werk van King. Aan het einde van de zeventiger jaren was King begonnen aan een lange reeks boeken onder de titel The Dark Tower. In de aaneengesloten reeks boeken lezen we het verhaal van de desperado Roland, die achter een geheimzinnige in het zwart geklede man aanzit. Het verhaal laat zich nog het beste omschrijven als een kruising van Tolkiens Lord of the Rings in combinatie met een oude western van John Ford of Sergio Leone. The Dark Tower zou uiteindelijk uitgroeien tot een uiterst succesvolle reeks van acht boeken, waaraan King meer dan veertig jaar schreef.
Gedurende de tachtiger jaren verschenen er elk jaar minstens twee boeken van de schrijver, waarvan de meeste titels ook verfilmd zouden gaan worden. Met It verschijnt in 1986 Kings meestverkochte boek. Het verscheen in een oplage van 1 miljoen exemplaren die na korte tijd al volledig uitverkocht was. King dacht in eerste instantie dat er maar weinig animo zou zijn voor zijn The Dark Tower reeks, maar nadat bleek dat de meeste fans zich rot zochten naar exemplaren uit de cultreeks, besloot de schrijver om het boek eind jaren tachtig opnieuw uit te gaan brengen bij een grotere uitgeverij.
Richard Bachman
Aan het einde van de zeventiger jaren wilde King wel eens wat anders gaan schrijven dan alleen maar horrorverhalen maar zijn uitgever had er geen oren naar. King besloot om de boeken dan maar in eigen beheer uit te brengen en om te kijken of de boeken ook aan zouden slaan zonder zijn naamsbekendheid werden Rage (1977), The Long Walk (1979), Roadwork (1981) en The Running Man (1982) uitgebracht onder het pseudoniem Richard Bachman. Omdat de boeken maar weinig promotie kregen vielen de verkopen in eerste instantie behoorlijk tegen. Toch waren er fans die de uitgever vroegen of Bachman niet een schuilnaam was voor King. Toen er steeds meer geruchten kwamen dat King Bachman zou zijn liet King de schrijver eind 1982 doodgaan aan een hersentumor.
Toen King in 1984 weer gedoe had met zijn uitgever over zijn boek Thinner besloot hij dat het tijd werd voor Bachman om te herrijzen uit zijn graf. Ditmaal was er echter een slimme boekenverkoper in Washington die op zoek ging naar de copyrightformulieren en ontdekte dat deze waren ondertekend door Stephen King. King kon niet anders dan bekennen dat hij Richard Bachman was en vanaf dat moment gingen ook die boeken als warme broodjes over de toonbank. In 1989 zou King zijn boek The Dark Half opdragen aan zijn wederom overleden pseudoniem. Vanaf de jaren tachtig had King genoeg naam opgebouwd om eisen te kunnen stellen bij zijn uitgeverij. King ging zich vanaf het begin van de negentiger jaren steeds meer op het fantasygenre richten, met indrukwekkende boeken zoals Dolores Claiborne, Rose Madder en The Green Mile.
De aanrijding
Op 19 juni 1999 loopt Stephen King over een heuvel bij Lovell in Maine als hij door een bestelwagen wordt aangereden. Door de klap vliegt de schrijver zo'n vier meter door de lucht en mist rakelings de auto en een partij rotsblokken. Hij is er slecht aan toe. King had een klaplong, zijn rechterbeen was op negen plaatsen gebroken, net als zijn rechterheup en een viertal ribben. Daarnaast had ook Kings ruggengraat op acht plaatsen een beschadiging opgelopen. Het rechterbeen was zo beschadigd dat de dokters er zelfs over zaten te denken om het te amputeren, maar daar werd gelukkig van afgezien. In tien dagen tijd werd de schrijver vijfmaal geopereerd en kon na de nodige therapie weer aan de slag met een nieuw boek. King kampte echter nog steeds met de gevolgen van zijn verbrijzelde heup en kon zo maar veertig minuten zitten alvorens de pijn te erg werd.
King na 2000
In 2000 verscheen met Riding the Bullet het eerste e-boek van King. Na het verschijnen van het digitale boek gaf de schrijver een persverklaring waarin hij vooruitblikte op de toekomst en voorspelde dat in 2013 de helft van alle verkochte boeken niet meer op papier aangeleverd zouden worden. Twee jaar later maakte King bekend dat hij zou stoppen met schrijven, maar kwam daar al snel op terug. De schrijver liet wel via zijn website weten dat hij een wat rustiger werktempo had aangenomen, vanwege de naweeën van zijn ongeluk. King ging weer columns schrijven, ditmaal voor het blad Entertainment Weekly, onder de noemer The Pop of King. In november 2009 verschijnt Kings dikste boek sinds It uit 1986. Under the Dome was een pil van 1074 paginas, die op nummer 1 binnenkwam in de bestseller lijst van de New York Post. King was in de zeventiger jaren al begonnen aan het verhaal van Under the Dome en had er in de vroege jaren tachtig nog wat veranderingen in aangebracht.
Ook aan het begin van de jaren tien van de 21e eeuw zien we nog de nodige fijne boeken van King verschijnen. Zo verschijnt in 2010 een stripserie bij DC Comics, gebaseerd op het korte verhaal American Vampire, dat King samen met Scott Snyder schreef. Ook 11/22/63 (2011) en Joyland (2012) weten hun weg naar de vele fans te vinden. Diezelfde fans zitten nu al in spanning the wachten tot het 24 september is. Op die dag zal namelijk het 87e boek van de Amerikaanse topauteur Doctor Sleep verschijnen. Het boek is de opvolger van Kings succesvolle boek The Shining en vertelt het verhaal van Dan Torrance (het kleine jongetje uit het eerste boek), die inmiddels veertig jaar is en in New York woont. Torrance ontdekt dat er een genootschap bestaat dat The True Knot heet en die zich voedt met de zielen van jonge kinderen. Met de hulp van een kat die de toekomst kan zien gaat Torrance de strijd aan met het duivelse gezelschap. Het is het begin van een episch gevecht tussen goed en kwaad.
Stephen King en Hollywood
Stephen King is een prima schrijver maar het echte grote succes begon pas toen de eerste boeken van de Amerikaanse schrijver verfilmd werden. Door de jaren is het werk van King ettelijke malen in films verwerkt en het is zodoende onmogelijk om alle films hieronder te benoemen. We beperken ons daarom tot een aantal van de meest bekende films.
Carrie (1976)
Het begon natuurlijk allemaal in 1976 toen Brian De Palma besloot om het verhaal van Carrie te verfilmen. De film met onder meer Sissy Spacek en John Travolta was een enorme hit en zorgde meteen voor veel naamsbekendheid voor Stephen King. Naast de film van De Palma uit 1976 werd er in 1988 een musical van het verhaal gemaakt en verscheen er in 2002 een tv-film van dit boek van King. Volgende maand verschijnt er nog een nieuwe remake van Carrie, ditmaal geregisseerd door Kimberly Peirce (Stop-Loss, Boys Don't Cry) met Chloë Moretz (Kick-Ass) en Julianne Moore in de hoofdrol. In 1999 kreeg de film een vervolg getiteld The Rage: Carrie 2.
Salem's Lot (1979)
Salem's Lot werd in 1979 door Tobe Hooper verfilmd tot een mini-serie. Er zou oorspronkelijk een film van worden gemaakt door George A. Romero, maar toen deze vernam dat het een tv-film zou gaan worden trok hij zich terug uit het project. Nadat producer Richard Kobritz The Texas Chainsaw Massacre had gezien wist hij dat Hooper de geschikte man was voor deze film. In 1987 kreeg de film een vervolg in de vorm van A Return to Salem's Lot. In 2004 zou er een remake worden gemaakt van de mini-serie van Salem's Lot, ditmaal met Rob Lowe, Donald Sutherland en Rutger Hauer in de belangrijkste rollen. King liet zich voor dit verhaal duidelijk inspireren door het klassieke verhaal van Dracula.
The Shining (1980)
Een andere film die King veel roem zou opleveren was Stanley Kubricks The Shining uit 1980, met een epische rol voor Jack Nicholson. Stephen King was echter niet te spreken over de film van Kubrick. Van The Shining verscheen in 1997 ook een driedelige mini-serie, waarin het claustrofobische verhaal van King wat meer uitgediept werd. Deze film kreeg, in tegenstelling tot de eerste poging van Kubrick, wel de goedkeuring van King. In 2004 werd er van The Shining ook een parodie gemaakt door 30 Second Bunnies, waarin alle rollen door de knaagdieren werden vertolkt.
The Dead Zone (1983)
Een Stephen King-verhaal geregisseerd door David Cronenberg is natuurlijk een soort van natte droom voor liefhebbers van de betere horror en thrillers. King schreef The Dead Zone in 1979 nadat hij het verhaal over de Nederlandse helderziende Pieter van der Hurk had gehoord. Christopher Walken speelt Johnny Smith, een man die de toekomst van anderen kan zien door ze aan te raken. Smith heeft deze gave sinds hij na een ongeluk vijf jaar in coma heeft gelegen. In eerste instantie lijkt het een zegen maar als snel merkt Smith dat voorkennis van de toekomst ook een vloek kan zijn. Vooral als je iemand ontmoet die het einde van de mensheid kan betekenen. In 2002 zou er ook een succesvolle serie van het verhaal worden gemaakt.
Cujo (1983)
In 1983 waagt ook regisseur Lewis Teague zich aan een verhaal van de Amerikaanse horrorgrootmeester. In Cujo draait het om de Sint Bernhardhond Cujo die op zekere dag door een hondsdolle vleermuis in zijn neus gebeten wordt. De knuffelhond transformeert hierdoor in een moordend monster dat alles en iedereen uit de weg wil ruimen. Dat regisseur Teague wel raad wist met films waarin dieren een grote rol spelen bleek al drie jaar eerder in de heerlijke b-film Alligator. Teague had na Cujo duidelijk de smaak te pakken van de verhalen van King en regisseerde in 1985 de film Cat's Eye, waarin we ook nog een subtiele cameo zien van de schuimbekkende Cujo.
Maximum Overdrive (1986)
Een ander boek van King dat meerdere maken verfilmd werd is Trucks. Maximum Overdrive uit 1986 was eveneens het regiedebuut van Stephen King. Toen de schrijver in latere jaren werd gevraagd waarom hij slechts eenmaal op de regiestoel plaatsnam, was steevast zijn antwoord: "Just watch Maximum Overdrive." King zou later bekennen dat hij tijdens de opnames van de film constant strak had gestaan van de grote hoeveelheden cocaïne die hij wegwerkte in zijn trailer. In 1997 zou het verhaal nogmaals worden verfilmd onder de titel Trucks.
Stand By Me (1986)
In hetzelfde jaar als Maximum Overdrive verscheen ook deze prachtige King-verfilming van Rob Reiner. De film was gebaseerd op het korte verhaal The Body, dat was gepubliceerd in de bundel Different Seasons (1982), waarin we ook de verhalen Rita Hayworth and Shawshank Redemption, Apt Pupil en The Breathing Method aantreffen. Stand By Me was één van een weinige niet-horrorverhalen van de schrijver. Het was ook de debuutfilm van de 11-jarige Jerry O'Connell, die acht jaar later wereldberoemd zou worden als Quinn Mallory in de serie Sliders.
Misery (1990)
Vier jaar na het indrukwekkende Stand By Me verschijnt er weer een prima film van Rob Reiner. Misery is een film die door de fans van King als één van de betere boekverfilmingen van de schrijver wordt beschouwd. James Caan speelt Paul Sheldon, een schrijver die na een ongeluk met zijn auto wordt gered door Annie Wilkes (Kathy Bates). Wilkes blijkt echter een nogal obsessieve fan van de auteur te zijn die niet van plan is om de schrijver weer te laten gaan.
The Dark Half (1993)
In 1993 verscheen dan de lang gewenste samenwerking tussen de horrormeesters Stephen King en George A. Romero. Net als in Misery speelt ook in The Dark Half een schrijver de hoofdrol. Thadeus 'Thad' Beaumont (Timothy Hutton) is een schrijver die jarenlang heeft geschreven onder het pseudoniem George Stark. Als Beaumont afstand wil nemen van het alter-ego komt deze in opstand. De bovennatuurlijke thriller was geïnspireerd op het leven van Stephen King zelf, die een aantal boeken uitbracht onder het pseudoniem Richard Bachman.
The Stand (1994)
The Stand is zonder enige twijfel één van de meest gewaardeerde verhalen van Stephen King en de verwachtingen waren dan ook hooggespannen toen regisseur Mick Garris er in 1994 een zes uur durende mini-serie van ging maken. Een klein gedeelte van het verhaal werd eveneens verwerkt in de korte film Night Surf (2002) van Peter Sullivan.
The Shawshank Redemption (1994)
Regisseur Frank Darabont maakte een adembenemende film van het korte verhaal Rita Hayworth and Shawshank Redemption, waarin we het verhaal kunnen zien van Andy Dufresne (Tim Robbins) en Red (Morgan Freeman), die beiden in de Shawshankgevangenis opgesloten zitten en daar jarenlang moeten zien te overleven. Door vele filmliefhebbers wordt deze film als een van de beste aller tijden beschouwd. Darabont zou later ook The Green Mile (1999) regisseren. De film werd zevenmaal genomineerd voor een Oscar maar won verrassend genoeg geen enkele prijs.
The Green Mile (1999)
Na het bekijken van The Shawshank Redemption en The Green Mile kunnen we stellen dat Frank Darabont de man was die een Stephen King-verhaal kon verwerken tot een zeer succesvolle film. Net als de vorige film is ook The Green Mile een zeer indrukwekkende gevangenisfilm, met ijzersterke rollen van Tom Hanks, Michael Clarke Duncan en David Morse. The Green Mile was de eerste film, gebaseerd op een boek van King, die de 100 miljoen dollar grens zou passeren. The Green Mile was ook een soort van reünie van acteurs die eerder in een King-verfilming hadden gespeeld. Zo zien we onder meer David Morse die eerder te zien was in The Langoliers en Hearts in Atlantis. James Cromwell had eerder een rol in Salem's Lot, Patricia Clarkson zat in Carrie en de acteurs Jeffrey DeMunn en William Sadler waren beiden te zien in zowel The Shawshank Redemption als The Mist. Harry Dean Stanton was eerder te aanschouwen in Christine en Gary Sinise had een rol in The Stand.
The Mist (2007)
Frank Darabont was ook de man die in 2007 het korte verhaal The Mist van Stephen King zou verfilmen. Het verhaal was gebaseerd op het boek Dark Forces uit 1980, waarin een groep mensen door een plosteling opstekende storm vast komen te zitten in een supermarkt. Wat ze niet weten is dat er demonische wezens in de mist huizen die alles en iedereen willen vernietigen. Darabont wilde de film oorspronkelijk in zwart-wit uitbrengen maar daar had de studio geen oren naar. Toen de film later als dubbel-dvd werd uitgebracht konden de liefhebbers eindelijk naar de film kijken zoals de regisseur hem in gedachten had. Darabont had al eens eerder een aanbod van 30 miljoen dollar gehad, mits hij zijn einde van de film wilde aanpassen. De regisseur had daar geen interesse in.
Haven (2010 - 2013)
Vanaf 2010 verschijnt de succesvolle tv-serie Haven op de televisie. De serie is gebaseerd op het korte verhaal The Colorado Kid uit 2005 waarin een stagiair met de hulp van twee stokoude redacteuren van een lokale krant een mysterieus geheim probeert op te lossen.
Under the Dome (2013)
Een heerlijke serie, waarin de bewoners van het plaatsje Chester's Mill in Maine van de rest van de wereld worden afgesloten door een onzichtbare koepel. Al snel blijkt dat er nogal wat inwoners in het plaatsje zijn die wat te verbergen hebben. Een typisch King-verhaal in een door Steven Spielberg geproduceerde tv-serie, waarvan het eerste seizoen net afgelopen is. We kijken nu al reikhalzend uit naar het tweede seizoen van deze heerlijke mysteryserie.
Bibliografie
1974 Carrie
1975 Salem's Lot
1977 The Shining
1977 Rage
1978 Night Shift
1978 The Stand
1979 The Long Walk
1979 The Dead Zone
1980 Firestarter
1981 Roadwork
1981 Danse Macabre
1981 Cujo
1982 The Running Man
1982 The Dark Tower: The Gunslinger
1982 Creepshow
1982 Different Seasons
1983 Christine
1983 Pet Sematary
1983 Cycle of the Werewolf
1984 The Talisman
1984 Thinner
1985 Skeleton Crew
1985 The Bachman Books
1986 It
1987 The Eyes of the Dragon
1987 The Dark Tower II: The Drawing of the Three
1987 Misery
1987 The Tommyknockers
1988 Nightmares in the Sky
1989 The Dark Half
1990 The Stand: The Complete & Uncut Edition
1990 Four Past Midnight
1991 The Dark Tower III: The Waste Lands
1991 Needful Things
1992 Gerald's Game
1992 Dolores Claiborne
1993 Nightmares & Dreamscapes
1994 Insomnia
1995 Rose Madder
1996 The Green Mile
1996 Desperation
1996 The Regulators
1997 Six Stories
1997 The Dark Tower IV: Wizard and Glass
1998 Bag of Bones
1999 Storm of the Century
1999 The Girl Who Loved Tom Gordon
1999 The New Lieutenant's Rap
1999 Hearts in Atlantis
1999 Blood and Smoke
2000 "Riding the Bullet"
2000 On Writing
2000 Secret Windows
2000 The Plant
2001 Dreamcatcher
2001 Black House
2002 Everything's Eventual
2002 From a Buick
2003 The Dark Tower: The Gunslinger: Revised and Expanded Edition
2003 The Dark Tower V: Wolves of the Calla
2004 The Dark Tower VI: Song of Susannah
2004 The Dark Tower VII: The Dark Tower
2004 Faithful
2005 The Colorado Kid
2005 Salem's Lot: Illustrated Edition
2006 Cell
2006 Lisey's Story
2007 Blaze
2008 Duma Key
2008 Just After Sunset
2009 Stephen King Goes to the Movies
2009 Ur
2009 "Throttle"
2009 Under the Dome
2010 American Vampire
2010 Blockade Billy
2010 Full Dark, No Stars
2011 Mile 81
2011 11/22/63
2011 It: The 25th Anniversary Special Edition
2012 The Dark Tower: The Wind Through the Keyhole
2012 A Face in the Crowd
2012 "In the Tall Grass"
2013 "Guns"
2013 Joyland
2013 Ghost Brothers of Darkland County
2013 Doctor Sleep
Filmografie
1976 Carrie dvd/ VHS
1979 Salem's Lot dvd / VHS
1980 The Shining dvd / VHS / HD dvd / blu-ray
1981 Knightriders VHS
1982 Creepshow dvd / VHS
1983 Christine dvd / VHS
1983 Cujo dvd / VHS
1983 The Dead Zone dvd / VHS
1984 Children Of The Corn dvd/ VHS
1984 Firestarter dvd / VHS
1984 The Wordprocessor Of The Gods
1985 Cat's Eye dvd/ VHS
1985 Silver Bullet dvd / VHS
1986 Gramma dvd
1986 Maximum Overdrive dvd / VHS
1986 Stand By Me dvd / VHS
1986 World Of Horror
1987 Creepshow 2 dvd / VHS
1987 A Return To Salem's Lot VHS
1987 The Running Man dvd / VHS
1987 Sorry, Right Number
1989 Pet Sematary dvd / VHS
1989 This Is Horror dvd
1990 Graveyard Shift dvd / VHS
1990 It dvd / VHS
1990 Misery dvd / VHS / blu-ray
1990 The Moving Finger
1990 Tales From The Darkside: The Movie dvd / VHS
1991 Golden Years dvd / VHS
1991 Sometimes They Come Back VHS
1992 Children Of The Corn II:The Final Sacrifice dvd/ VHS
1992 The Lawnmower Man dvd / VHS
1992 Pet Sematary 2 dvd / VHS
1992 Sleepwalkers dvd / VHS
1993 The Dark Half VHS
1993 Needful Things dvd / VHS
1993 The Tommyknockers VHS
1994 Children Of The Corn III:Urban Harvest dvd/ VHS
1994 The Shawshank Redemption dvd / VHS / blu-ray
1994 The Stand dvd / VHS
1995 Dolores Claiborne dvd / VHS
1995 The Langoliers dvd / VHS
1995 The Mangler dvd / VHS
1996 Children Of The Corn IV:The Gathering dvd/ VHS
1996 Ghosts dvd (gedeeltelijk)
1996 The Lawnmower Man 2: Beyond Cyberspace dvd / VHS
1996 Sometimes They Come Back... Again dvd / VHS
1996 Thinner dvd / VHS
1997 The Night Flier dvd / VHS
1997 Quicksilver Highway dvd / VHS
1997 The Revelations Of 'Becka Paulson
1997 The Shining dvd / VHS
1998 Apt Pupil dvd / VHS
1998 Children Of The Corn V:Fields Of Terror dvd/ VHS
1998 Chinga dvd
1998 Sometimes They Come Back... For More dvd / VHS
1999 Carrie 2: The Rage dvd/ VHS
1999 Children Of The Corn 666:Isaac's Return dvd/ VHS
1999 The Green Mile dvd / VHS / blu-ray
1999 Storm Of The Century dvd / VHS
2000 Fear, Fame And Fortune dvd
2000 Insane Clown Poppy dvd
2000 Mary Christmas dvd
2000 Trucks dvd / VHS
2001 Children Of The Corn: Revelation
2001 Hearts In Atlantis dvd / VHS
2002 Carrie
2002 Celebrity Death Match
2002 Firestarter 2: Rekindled dvd / VHS
2002 The Mangler 2 dvd / VHS
2002 Rose Red dvd / VHS
2002 Virtual Death dvd / VHS
2002 - 2007 The Dead Zone dvd
2003 The Diary Of Ellen Rimbauer dvd
2003 Dreamcatcher dvd
2004 Kingdom Hospital dvd
2004 Riding The Bullet dvd
2004 Salem's Lot dvd
2004 Secret Window dvd / blu-ray
2005 Fever Pitch dvd
2005 The Mangler Reborn dvd
2006 Creepshow III
2006 Desperation dvd
2006 Nightmares And Dreamscapes dvd
2007 1408 dvd / HD dvd / blu-ray
2007 Diary Of The Dead dvd
2007 The Mist dvd / blu-ray
2008 N.
2009 Children Of The Corn
2009 Dolan's Cadillac dvd / blu-ray
2010 Caregiver dvd
2010 Haven * dvd / blu-ray (seizoen 1) * dvd (seizoen 2)
2011 Bag of Bones
2011 Children Of The Corn: Genesis
2013 Carrie
2013 Under The Dome