Gerritsen heeft "nergens meer last van"

Na haar zilveren medaille bij de Winterspelen van Vancouver in 2010, ging het bergafwaarts met Annette Gerritsen. De schaatsster vertrok bij het team van Jac Orie, beleefde vervolgens weinig succes bij Team Liga, ging terug naar Orie en miste het grootste gedeelte van het vorige seizoen door de ziekte van Pfeiffer. 

Gerritsen lijkt alle tegenspoed precies op tijd achter zich te hebben gelaten. Bij de start van het nieuwe olympische seizoen, zit de 27-jarige Ilpendamse weer goed in haar vel.  "Ik heb nergens meer last van", zo zei ze vandaag in de Hermitage in Amsterdam, waar de presentatie van Team Activia plaatsvond. 

Afstandskampioenschappen
Bij een testwedstrijd kreeg Gerritsen gisteren het gevoel dat het wel weer goed komt met haar. "Ik heb alles heel langzaam weer opgebouwd. Het is wel fijn als je merkt dat je de stijgende lijn weer te pakken hebt. Al mis ik nog wel wedstrijdritme en hardheid. Maar ik hoef er over een maand ook pas te staan." Daarmee doelde Gerritsen op de NK Afstanden in oktober, waar de schaatsers hun startplekken voor de eerste serie wereldbekerwedstrijden van het seizoen kunnen verdienen.

Een jaar geleden liep de NK Afstanden uit op een desillusie voor Noord-Hollandse, die toen net weer was teruggekeerd bij coach Orie. Ook bij de Nederlandse kampioenschappen sprint, in januari in Groningen, lukte niks bij Gerritsen. 

Pfeiffer
Enkele maandan na het NK sprint bleek dat de ziekte van Pfeiffer de oorzaak was. Gerritsen reageerde opgelucht. "Toen ik nog niet wist wat het was, kon ik het allemaal heel moeilijk accepteren", blikte Gerritsen terug op die periode. De schaatsster van Team Activia moest noodgedwongen rustnemen en ziet dit als een herstart.

Nu haar lichaam weer uitgerust is en ze zich bij Jac Orie op haar plek voelt, moet de beloning dit seizoen komen. In eerste instantie met plaatsing voor Spelen in Sochi 2014. "Ik ben heel benieuwd wat ik kan", aldus Gerritsen, die geen spijt heeft van haar vertrek destijds naar Team Liga. "Ik heb er veel van geleerd. Pas toen ik weg was, merkte ik wat ik echt miste. De aanpak van Jac en de sfeer die hij in een team creëert, zijn voor mij heel belangrijk."