FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 12 augustus 2013

Verhaegh verrast en vereerd

Paul Verhaegh mag deze week hopen op zijn eerste minuten in het Nederlands elftal. De rechtsback van FC Augsburg mocht zich maandag melden in Noordwijk. “Dit was een complete verrassing", laat Verhaegh weten aan NUsport.

“Ik ben al een paar jaar weg uit Nederland en dan is dit een bevestiging dat ik goed bezig ben." Met FC Augsburg handhaafde Verhaegh zich afgelopen seizoen knap in de Bundesliga.

Omdat hij in Duitsland speelde bij een relatief kleine club, had de rechtsback niet meer op een uitnodiging gerekend. “Nee, je rekent er niet meer op en als dan zo’n bericht komt, ben je daar natuurlijk hartstikke blij mee. En daar ben ik ook trots op."

Het Nederlands elftal speelt komende woensdag een oefenduel met Portugal. De wedstrijd wordt gespeeld in Faro en begint om 20:30.

Dimitrov, Tipsarevic door in Cincinnati

Grigor Dimitrov heeft de tweede ronde van het ATP Masterstoernooi in Cincinnati behaald. Het Bulgaarse talent versloeg de Spanjaard Nicolas Almagro, die als dertiende geplaatst was, in twee sets; 7-6 (3) en 6-4.

Ook Janko Tipsarevic won zijn eerste ronde-partij. Hij won een ietwat vreemde partij tegen Sam Querrey in drie sets; (5)6-7, 6-3 en 6-4. Querrey benutte geen enkele van zijn zes breakkansen op de service van de Serviër en stond zelf nauwelijks punten af in de zijne, maar gaf wel twee breaks weg met een dubbele fout.

Mardy Fish maakte zijn rentree op de tennisbaan tegen Philipp Kohlschreiber, maar de door blessures geteisterde Amerikaan kon daar niet lang van genieten. Hij verloor met 5-7 en 2-6 van de sterk spelende Duitser. Brian Baker, die ook al zeven maanden geen wedstrijd speelde, kon in zijn thuisland meer genieten van zijn terugkeer op de tennisvelden; hij versloeg Denis Istomin in twee sets met 7-5 en 6-3.

Fabio Fognini kon zijn goede vorm die hij afgelopen zomer op gravel liet zien niet voortzetten. De Italiaan vloog er afgelopen week in Montreal al uit en ook op het Amerikaanse hardcourt brak de als veertiende geplaatste tennisser geen potten. Hij verloor in twee sets van Radek Stepanek; 2-6, 4-6.

Jeremy Chardy kende geen moeite met landgenoot Adrian Mannarino en ook Juan Monaco won simpel van Jurgen Melzer; zij wonnen in straight sets. Dimitri Tursunov moest een stapje verder gaan en won zijn partij van Martin Klizan in drie sets, net als Marcel Granollers, die de eerste set verloor van Lukas Rosol.

Vannacht komt de als zestiende geplaatste Jerzy Janowicz in actie tegen James Blake, die een wildcard kreeg. David Goffin werkt zijn eerste ronde-partij tegen verrassende qualifier Mackenzie McDonald af. Morgen spelen ondere andere Novak Djokovic en Roger Federer hun eerste wedstrijd.

Twee doden bij botsing bussen Noorwegen

Een Noorse lijnbus en een touringcar vol Taiwanese toeristen zijn maandag vlak bij Sogndal op elkaar gebotst. In beide bussen liet volgens de politie één inzittende het leven.

Bij het ongeval aan de bekende Sognefjord, ongeveer 130 kilometer ten noordoosten van Bergen, raakten ook tientallen mensen gewond. Acht van hen liggen in het ziekenhuis. Twee zijn er slecht aan toe.

In de Zweedse touringcar, die 22 Taiwanese toeristen en hun gids vervoerde, kwam bij het ongeluk een Taiwanese vrouw om. De tweede dode is een Noorse die de streekbus had genomen.

Prince bonjourt fotograferende fans de zaal uit

Het eerste optreden van Prince, zondagavond in poptempel Paradiso, is voor sommige liefhebbers van paarse kledij van erg korte duur geweest. Na het maken van een foto met  de smartphone of tablet, maakten fans namelijk een goede kans om onder begeleiding van een security-gorilla naar de uitgang gedirigeerd te worden.

Het concert dat binnen enkele minuten uitverkocht was en waarvan kaarten via de officiële weg voor honderd euro over de toonbank gingen, was de eerste van twee. Vooraf zijn bezoekers gewaarschuwd geen foto’s of filmpjes te maken.  Veel aanwezigen hadden nog nooit zoveel bewakingspersoneel bij een optreden gezien. Er werden veel mensen afgevoerd en zelfs een journalist die aantekeningen maakte op zijn notitieblokje, mocht de rest van het optreden, aan de overkant in de snackbar, zijn zonde overdenken.

Het is algemeen bekend dat de artiest die eerder bekend stond als TAFKAP er een pleurishekel aan heeft wanneer er tijdens een optreden met smartphones gezwaaid wordt.

[JL] Jong PSV speelt ook gelijk tegen Excelsior

Jong PSV heeft ook de tweede wedstrijd van dit seizoen in de Jupiler League gelijkgespeeld. De ploeg van trainer Darije Kalezic bleef in het Philips Stadion op 1-1 steken tegen Excelsior. Lars Hutten zette de bezoekers vijf minuten voor rust op voorsprong, Mathias Zanka Jørgensen maakte in de 69e minuut gelijk.

Jong PSV begon vorige week aan het avontuur in de Jupiler League met een 2-2 gelijkspel tegen Sparta. De Eindhovense club staat samen met Excelsior en Sparta op een gedeelde twaalfde plaats. Dordrecht is de enige club met zes punten uit twee duels.

Sauber heeft lange lijst schuldeisers

Het Formule 1-team Sauber zit diep in de problemen, zo heeft Bild am Sonntag bericht. Volgens het Duitse medium heeft de Zwitserse renstal een schuld van 80 miljoen euro, waaronder 35 miljoen euro die nog aan leveranciers betaald moet worden.

Volgens journalisten Helmut Uhl en Frank Schneider worden de schuldeisers ongeduldig. Onder hen zijn motorenleverancier Ferrari en zelfs bandenleverancier Pirelli. Het was al bekend dat Nico Hülkenberg nog niet betaald was en dat hij uitziet naar een ander zitje voor 2014. Zijn teamgenoot Esteban Gutierrez blijkt ook nog op zijn centen te moeten wachten, evenals Kamui Kobayashi die voor het seizoen 2012 nog 2,5 miljoen euro tegoed heeft.

Redding leek nabij door een Russische deal, waarin de pas 17-jarige coureur Sergey Sirotkin betrokken zou zijn, maar de handtekeningen laten zo lang op zich wachten dat de deal mogelijk helemaal niet door zal gaan. Plan B is de verkoop van het team uit Hinwil. Onder de gegadigden zou voormalig Force India en HRT-teambaas Colin Kolles zijn die met miljoenen schermt. De vraag die bij Kolles rijst is of de Duitse tandarts wel echt soelaas kan bieden of dat ook hij tekort komt. Mogelijk zijn er andere redders die de privérenstal voor ondergang kunnen behoeden.

Prins Friso overleden

Prins Johan Friso is maandag overleden op Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt in een communiqué.

(Foto: Novum)(Foto: Novum)

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zullen hun vakantie in Griekenland onderbreken en zo snel mogelijk terug naar Nederland komen, aldus de NOS. Dit maakt het aannemelijk dat het overlijden van Prins Friso onverwacht kwam.

"Zijne Majesteit de Koning deelt met groot leedwezen mede dat vanochtend Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Johan Friso Bernhard Christiaan David, Prins van Oranje-Nassau, Jonkheer van Amsberg op Paleis Huis ten Bosch in Den Haag is overleden op 44-jarige leeftijd.

Prins Friso is overleden aan complicaties die zijn opgetreden ten gevolge van de hersenbeschadiging veroorzaakt door zuurstoftekort bij zijn ski-ongeval op 17 februari 2012 in Lech, Oostenrijk.

Na behandeling op de intensive care van het Landeskrankenhaus in Innsbruck werd de Prins begin maart 2012 overgebracht naar het Wellington ziekenhuis in zijn woonplaats Londen. Sinds november 2012 vertoonde Prins Friso tekenen van zeer gering bewustzijn ("minimal consciousness"), een toestand waarin zich sindsdien geen veranderingen hebben voorgedaan. Begin juli 2013 werd hij overgebracht naar Paleis Huis ten Bosch.

De Koninklijke Familie dankt allen die voor Prins Friso hebben gezorgd zeer hartelijk voor de uitstekende en toegewijde verzorging."

Premier Mark Rutte heeft inmiddels laten weten 'intens verdrietig' te zijn. "Ondanks alles komt dit nieuws toch als een schok. Prins Friso was pas 44 jaar oud en stond tot aan het skiongeluk, nu ruim anderhalf jaar geleden, midden in het leven. Voor Prinses Mabel en hun twee dochters Luana en Zaria moet het nauwelijks te bevatten zijn dat zij nu definitief verder moeten zonder hun man en vader. Bij hen zijn onze gedachten nu in de eerste plaats.", aldus de Minister President.

Een uitgebreide necrologie van het leven van Prins Friso lees je hier.

Schöne treurt niet om uitblijven selectie

Lasse Schöne ontving van Deens bondscoach Morten Olsen geen uitnodiging voor het oefenduel met Polen. De middenvelder van Ajax treurt er echter niet om. "Het is een absolute eer om voor je land te spelen, maar als je zoals ik niet altijd speelt, is een keer thuisblijven ook niet erg", zegt Schöne op de officiële website van zijn club.

Schöne is één van de weinige selectiespelers die deze week in Amsterdam blijft. Veel ploeggenoten van de Deen werden namelijk wel opgeroepen door hun respectievelijke bondscoaches. Landgenoten Christian Poulsen, Christian Eriksen en Viktor Fischer kregen bijvoorbeeld wel een uitnodiging van Olsen.

Nu Schöne niet bij de selectie van Denemarken zit kan hij in alle rust toeleven naar het duel met Feyenoord van komende zondag. "Alles vergeten en uitkijken naar de Klassieker."

Kuijt: "Sneijder oogde fit"

Wesley Sneijder werd door Louis van Gaal niet opgeroepen voor het oefenduel met Portugal. De middenvelder is volgens de keuzeheer niet fit genoeg, maar Dirk Kuijt oordeelt anders.

De aanvaller van Fenerbahçe kwam afgelopen zondag tegenover Sneijder te staan in de strijd om de Turkse Supercup. Galatasaray was in dat duel na een verlenging met 1-0 te sterk voor de aartsrivaal, door een doelpunt van Didier Drogba.

Kuijt vond dat Sneijder, die in de 108e minuut werd gewisseld, wel in goede conditie was. “Ja, hij oogde fit", zegt Kuijt tegen ANP. " Wesley vertelde me dat hij de hele zomer heeft getraind. Hij speelde goed, al had ik liever van hem gewonnen."

De 33-jarige Katwijker denkt dat de afwezigheid van Sneijder niet van lange duur. "Teleurstellingen horen bij de sport, maar het is duidelijk dat ook Wesley heel graag bij het Nederlands elftal is. Hij gaat er alles aan doen om er ook weer bij te komen."

Kuijt werd zelf wel geselecteerd voor Oranje. De ploeg van Van Gaal speelt komende woensdag in Faro tegen Portugal. De aftrap is om 20:30 (Nederlandse tijd).

Zangeres maakt lied tegen pesten

Zangeres Wilma Fieten, bekend van hits als 'Blauwe plekken' en 'Mijn hart denkt nog altijd aan jou', heeft met de basisschool in Linde een liedje tegen pesten opgenomen. Hiermee wil ze meer aandacht trekken voor… pesten.

Het liedje luistert naar de naam (en ik verzin het niet): 'Toverstafje voor de pijn'. Het nummer is gebaseerd op een nummer van Bonnie St. Claire dat over het toverstafje van Merlijn gaat.

Fans moeten nog heel eventjes wachten: 23 augustus komt het nummer uit op cd. De opbrengst van de cd gaat naar de FleurBloemenStichting. Fleur Bloemen was een meisje dat als gevolg van pestgedrag zelfmoord gepleegd heeft.

Naar eigen zeggen heeft Wilma voor een bestaande melodie van Bonnie St. Claire gekozen, omdat pesten een zwaar beladen onderwerp is. Wie de logica hierachter begrijpt mag hieronder reageren. Anders ook.

Het liedje valt te beluisteren via de bijgevoegde link.

Man komt om bij ongeval met scootmobiel

Een man is maandagavond in het Friese Kootstertille om het leven gekomen bij een ongeluk met een scootmobiel. De man reed door nog onbekende oorzaak op de Hege Dyk het water in, meldt een politiewoordvoerder.

De man had even daarvoor met vissers staan praten. Daarna was hij op zijn scootmobiel verder gereden. Iets verderop reed hij het water in. Omstanders hebben hem daaruit gehaald. Reanimatie mocht echter niet meer baten.

Bejaarde bendeleider Boston na jaren veroordeeld

De rechtbank in het Amerikaanse Boston heeft de decennialang voortvluchtige maffiabaas James 'Whitey' Bulger maandag schuldig bevonden aan onder meer elf moorden. De 83-jarige Bulger hangt een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd.

De belangrijkste aanklacht tegen de bejaarde bendeleider was 'georganiseerde misdaad', een verzamelbegrip dat hem voor de rest van zijn leven de cel in kan doen draaien. De jury achtte Bulger schuldig aan tientallen van de delicten die hem ten laste waren gelegd, waar twee schuldigverklaringen al voldoende waren voor het vonnis 'georganiseerde misdaad'.

Bulger, die zijn bijnaam Whitey te danken heeft aan zijn spierwitte haar, groeide op in een ruige wijk in het zuiden van Boston. Hij leidde samen met Stephen 'The Rifleman' Flemmi de gewelddadige Winter Hill Gang, een grotendeels Ierse bende die in Boston in drugs handelde en een grote vinger in de pap had in de gokwereld. Volgens justitie was het tweetal verantwoordelijk voor een twintigjarig 'schrikbewind dat bol stond van intimidatie en moord'.

'Whitey' sloeg in 1995 op de vlucht, na een tip van een FBI-agent dat vervolging aanstaande was. Bulger was zelf in die tijd een informant voor de FBI, die hij inlichtingen verstrekte over zijn rivalen van de New England Mob. De FBI-agent die uit de school klapte werd in 2002 veroordeeld wegens gangsterpraktijken en het beschermen van Bulger en Flemmi. Tijdens de rechtszaak raakte de FBI in ernstige verlegenheid, omdat die aan het licht bracht dat de federale politie innige banden onderhield met Bulger en zijn trawanten.

Na zijn verdwijning werd Bulger een van de meest gezochte misdadigers in de VS. Zijn foto stond naast die van Osama bin Laden op de Most Wanted List van de FBI. Maar in het Ierse arbeidersmilieu van Boston en ook elders stond hij te boek als een ruwe bolster met een blanke pit. Hij zou zich hebben bekommerd om de armen, deelde feestkalkoenen uit voor Thanksgiving en hield zijn wijk drugsvrij. Justitie maakte met gruwelijke bijzonderheden van de moorden op Bulgers kerfstok korte metten met die Robin Hood-reputatie.

Bulger was het onderwerp van meerdere boeken. Ook stond hij model voor de capo in The Departed, de veelbekroonde film van Martin Scorsese.

'Celtic-bod op Finnbogason afgewezen'

Het lukt buitenlandse clubs maar niet om Alfred Finnbogason los te weken bij sc Heerenveen. Ditmaal kregen Celtic en FC Augsburg nul op het rekest.

Dat meldt Voetbal International. Finnbogason is al een tijd in beeld bij veel Europese topclubs, maar Heerenveen weigert om de IJslandse goaltjesdief snel van de hand te doen. Finnbogason was afgelopen seizoen clubtopscorer bij de Friezen en was ook dit seizoen al drie keer trefzeker. "Het klopt dat er wat voorstellen zijn gekomen, maar de bedragen vinden wij niet interessant genoeg", erkent interim-directeur Gaston Sporre. "Het liefst houden we Finnbogason dan ook hier. Je hebt tegen zowel AZ als NAC alweer gezien dat hij een belangrijke speler is voor ons en zelf wil hij ook niet zomaar overal naar toe."

Dochter voor 69-jarige George Lucas

George Lucas is vader geworden van een dochter. De 69-jarige regisseur en zijn 25 jaar jongere vrouw Mellody Hobson verwelkomden het meisje vrijdag, schrijft de Amerikaanse nieuwssite Huffington Post. Het echtpaar had gekozen voor een draagmoeder.

Lucas heeft ook al twee volwassen dochters, de 32-jarige Amanda en de zeven jaar jongere Katie. Zoon Jett is 20 jaar. De drie werden geadopteerd door de Star Wars-bedenker. Hij en zakenvrouw Hobson beloofden elkaar in juni eeuwige trouw.

Rodgers verwacht excuses van Suárez

Brendan Rodgers is op zijn zachtst gezegd 'not amused' met Luís Suárez. De manager van Liverpool begrijpt niet dat de aanvaller een transfer wil forceren.

Suárez gaf afgelopen week in een interview met The Guardian aan dat hij Liverpool koste wat kost wil verlaten. De aanvaller zei daarbij onder meer dat Liverpool een belofte had gedaan om mee te werken aan een transfer en dat de club daarom haar afspraken nu niet nakwam.

De oud-Ajacied werd daarop uit de selectie gezet door manager Brendan Rodgers. "Als je niet kan toewijden aan de club en onze regels, dan speel je niet. Zo simpel is het", laat de coach weten op de officiële website van Liverpool.

"Als dat betekent dat we moeten wachten tot de transfermarkt is gesloten, het zij zo. Dit is een club met normen en waarden en hopelijk kan de situatie zo snel mogelijk opgelost worden. Het maakt niet uit wie je bent, maar als je niet alles voor de club doet dan laat je veel mensen in de steek."

Wellicht dat Suárez terug kan keren in de selectie van Liverpool, maar dat zal niet zonder slag of stoot gaan. "Er is veel gezegd en geschreven, maar wij moeten een standpunt innemen. Dat hebben we nu als club gedaan. Ik wil zeker weten dat hij alles gaat geven, anders komt hij niet aan spelen toe."

Thé Lau heeft keelkanker

Thé Lau wordt binnenkort behandeld omdat hij keelkanker heeft. De 61-jarige zanger van The Scene start eind augustus aan de 'zware behandeling', heeft zijn woordvoerder maandagmiddag bevestigd.

De kanker is niet uitgezaaid en Lau is positief. Donderdag volgt nog een kijkoperatie om de behandeling te specificeren. Het optreden voor die dag heeft hij moeten afzeggen, maar de zanger wil verder geen shows schrappen. "We hopen dat hij andere dingen, zoals de Uitmarkt, kan doen", stelt de zegsvrouw.

Lau brengt op de Amsterdamse Uitmarkt eind deze maand een eerbetoon aan Ramses Shaffy. Op dit moment is hij niet bezig met een tournee. De zanger deed het al rustiger aan om een nieuw boek te kunnen schrijven. Hij scoorde met The Scene hits als Blauw en Iedereen Is van de Wereld.

De Wolf: "Geen bezieling bij Feyenoord"

John de Wolf is teleurgesteld in de slechte seizoensstart van Feyenoord. De oud-voetballer mist vorm bij de Rotterdammers. Feyenoord ging na de 2-1 nederlaag bij PEC Zwolle ook onderuit tegen FC Twente.

De Tukkers waren in De Kuip met liefst 1-4 te sterk. De Wolf denkt dat Feyenoord een week voor de Klassieker een serieus probleem heeft. "De bezieling en de bezetenheid zie ik op dit moment niet, dat is het grootste probleem. Het elftal staalt ook geen plezier meer uit, het is niet fris en vrij, en dat zit ook in het hoofd."

"Als je twee wedstrijden op rij verliest, maar het spel is wel goed, dan zeg je oké. Maar de vorm is nu zo ver te zoeken. Het leuke van voetbal is dat het goede gevoel heel snel terug kan zijn. De Klassieker komt wat dat betreft als geroepen. Alles kan ineens omdraaien. Al geldt dat ook voor Ajax", aldus De Wolf tegenover NUsport.

[WK] Titels naar Holzdeppe en Fajdek

Renaud Lavillenie slaagde er niet in zijn favorietenrol bij het polsstokhoogspringen waar te maken tijdens de wereldkampioenschappen atletiek in Moskou. De Fransman sprong net als Raphael Holzdeppe over 5,89 meter, maar de Duitser had daar minder sprongen voor nodig.

Het goud ging daardoor Holzdeppe en olympisch kampioen Lavillenie moest genoegen nemen met zilver. Björn Otto ging er vandoor met de bronzen medaille.

Pawel Fajdek is de nieuwe wereldkampioen kogelslingeren. De 24-jarige Poolse atleet zag zijn kogel maandag in Moskou na 81,97 meter in het gras ploffen. Zo ver was hij zelf nog nooit gekomen en dit seizoen ook nog niemand. De Hongaar Krisztian Pars hield aan een beste poging van 80,30 zilver over. Hij kwam bijna een meter verder dan de Tsjech Lukas Melich, de nummer drie.

[WK] Adams prolongeert titel kogelstoten

Valerie Adams heeft maandag in Moskou haar wereldtitel kogelstoten geprolongeerd. De Nieuw-Zeelandse atlete stootte haar kogel naar 20,88 meter. Tijdens de Spelen in Londen was 20,70 meter genoeg voor olympisch goud, al moest daarvoor eerst Nadzeya Ostapchuk worden geschorst wegens een positieve dopingtest.

De Duitse Christina Schwanitz noteerde met 20,41 een persoonlijk record en pakte daarmee zilver. De Chinese Gong Lijiao wist de twintig meter net niet te halen, maar werd met 19,95 wel derde. Michelle Carter kwam één centimeter tekort voor een medaille.

Waarschuwingen op verpakkingen alcohol Turkije

Flessen en blikjes met alcoholische dranken moeten in Turkije voortaan voorzien worden van waarschuwingen, net zoals bij pakjes sigaretten al het geval is. De regels vloeien voort uit een wet die in mei werd aangenomen. Daarin is de verkoop van en reclame voor alcohol aan banden gelegd.

De nieuwe wet was een van de redenen voor de grootschalige antiregeringsprotesten die Turkije in juni in zijn greep hielden. De betogers noemden de wet een voorbeeld van de wijze waarop premier Recep Tayyip Erdogan zijn boekje te buiten gaat. Ook werd Erdogan ervan beschuldigd zijn conservatief-islamitische visie op te willen leggen aan het land.

Een van de waarschuwingen is 'Alcohol is niet je vriend'. Ook wordt op de verpakkingen gewaarschuwd dat alleen mensen van 18 jaar of ouder alcohol mogen consumeren en worden zwangere vrouwen en bestuurders van een voertuig gewaarschuwd.

Bedrijven hebben tien maanden om de verpakkingen aan te passen.

[WK] Goud Oliver op 110 m horden

David Oliver heeft bij de WK atletiek in Moskou goud op de 110 meter horden veroverd. De Amerikaan was in de finale met 13,00 de snelste van de acht finalisten. Ryan Wilson had 0,13 meer nodig en pakte zilver. De Rus Sergey Shubenkov pakte met 13,24 het brons.

De 31-jarige Oliver behoort al jaren tot de wereldtop, maar een grote prijs ontbrak nog op zijn palmares. Tijdens de Spelen van Peking pakte hij brons. Titelverdediger Jason Richardson werd vierde en olympisch kampioen Aries Merritt moest genoegen nemen met een zesde plaats.

Duitsland en VS willen elkaar niet meer afluisteren

Duitsland en de Verenigde Staten willen nog deze maand afspreken elkaar voortaan niet meer te bespioneren. Dat heeft de stafchef van bondskanselier Angela Merkel maandag gezegd. Merkels regering staat sinds de onthullingen over de afluister- en gluurpraktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA onder zware druk om die aan banden te leggen.

Volgens stafchef Ronald Pofalla belooft zo'n overeenkomst tussen Berlijn en Washington de grondslag te leggen voor het inlichtingenwerk dat de wereld van na de Koude Oorlog vraagt. Ook economische spionage zou tijdens de onderhandelingen met de Amerikanen ter tafel komen.

De Amerikaanse ambassade hield zich maandag op de vlakte over Pofalla's beweringen. Het beschermen van privégegevens ligt in Duitsland erg gevoelig vanwege het Hitlerregime en de DDR.

Monument Nicky Verstappen beklad

Het monument voor Nicky Verstappen op de Brunssummerheide is afgelopen weekend beklad met gele verf. Een woordvoerder van de politie meldt maandag dat er ook briefjes bij het monument zijn aangetroffen. Wat daarop staat, wil de zegsvrouw niet vertellen. Of de briefjes van de daders zijn, is nog onduidelijk.

De 11-jarige Nicky Verstappen verdween in augustus 1998 tijdens een zomerkamp. Hij werd later dood gevonden. De moord is nooit opgehelderd.

Het monument was al meermaals mikpunt van vernielingen. Een man uit Landgraaf bekende in 2007 het monument te hebben vernield. Dat was nadat hij was geschrapt als verdachte in de moordzaak. Hij werd een tijd lang verdacht omdat hij hij brieven bij het monument achterliet waaruit zou blijken dat hij meer informatie had over de moord.

In april 2008 werd het monument opnieuw vernield. Wandelaars ontdekten de beschadigingen destijds en de gemeente Brunssum deed aangifte van vernieling.

Geen explosief onder auto Sappemeer

Het verdachte pakketje dat maandagochtend werd aangetroffen onder een auto bij een garagebedrijf in het Groningse Sappemeer is geen explosief. Dat meldt de politie. Het is nog niet duidelijk wat de inhoud van het pakketje is. De omgeving van het garagebedrijf is weer vrijgegeven. De politie gaat in gesprek met de eigenaar van het voertuig.

Medewerkers van het bedrijf vonden het pakketje, dat aan de onderkant van de auto was geplakt, tijdens een apk-keuring. De ingeschakelde politie vertrouwde de zaak niet, waarop de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) de auto onderzocht met een speciale robot. De brandweer en een ambulance waren uit voorzorg aanwezig.

[WK] Ohuruogo klopt Montsho op 400m

Christine Ohuruogu heeft voor de tweede keer de wereldtitel op de 400 meter gewonnen. De Britse troefde in een zinderende finale titelverdedigster Amantle Montsho uit Botswana af. Beiden kregen 49,41 achter de naa, maar Ohuruogu was op duizendsten sneller.

Ohuruogu werd in 2007 ook al wereldkampioen en in Peking pakte ze goud tijdens de Olympische spelen. Vorig jaar in Londen werd ze derde. In Moskou kwam Montsho met voorsprong de laatste bocht uit, maar ze had geen antwoord op de geweldige eindsprint van Ohuruogu, die een Brits record liep. De Russische Antonina Krivoshapka werd met 49,78 derde.

Veiling ABBA-collectie levert 65.000 euro op

Een veiling van een verzameling ABBA-spullen in Stockholm heeft dit weekeinde bijna 65.000 euro opgeleverd. ABBA-fans van over de hele wereld boden op de ABBA-albums, -zeepjes, -posters en andere memorabilia van de Zweedse popgroep.

Een paars baseballjack van ABBA leverde bij het veilinghuis in Stockholm bijna 4400 euro op. Een zeldzame single uit 1981 ging voor bijna zesduizend euro weg.

De Zweedse verzamelaar Thomas Nordin had er veertig jaar over gedaan om de collectie van zo'n 25.000 spulletjes bij elkaar te sparen.

'Honderdduizend krabbels voor Nobelprijs Manning'

De Amerikaanse soldaat Bradley Manning, die terechtstaat voor het lekken van staatsgeheimen aan Wikileaks, verdient de Nobelprijs voor de vrede. Dat bepleiten activisten in een verzoekschrift dat ze maandag het Nobelprijscomité hebben aangeboden. Volgens de opstellers is de petitie door zo'n honderdduizend mensen ondertekend.

Een eerdere Nobelprijswinnares, de Noord-Ierse vredesactiviste Mairead Maguire, droeg Manning in juni voor. Volgens Maguire hebben Mannings onthullingen de Amerikaanse aftocht uit Irak, en daarmee ook het eind van de oorlog daar, bespoedigd. Bovendien denken de Verenigde Staten voortaan wel twee keer na voor ze opnieuw gewapenderhand in het Midden-Oosten ingrijpen, denkt Maguire.

De Amerikaanse vredesvoorvechter Norman Solomon overhandigde het verzoekschrift maandag aan comitélid Asle Toje. Solomon kreeg echter van Toje, de onderzoeksdirecteur van het Noorse Nobelinstituut, te verstaan dat de prijs 'geen populariteitswedstrijd' is en zijn campagne Mannings kandidatuur kwaad noch goed zal doen.

Manning is vorige maand door een militaire rechtbank vrijgesproken van het helpen van de vijand. Wel werd hij schuldig bevonden op verscheidene andere punten, waaronder spionage, diefstal en computerfraude. Hem hangt een gevangenisstraf van negentig jaar boven het hoofd.

[WK] Schippers tweede na rappe 200 meter

Meerkampster Dafne Schippers heeft de eerste dag van de zevenkamp bij de WK atletiek in Moskou op indrukwekkende wijze afgesloten. De Utrechtse atlete won met overmacht de 200 meter in 22,84 seconden. Schippers klom door haar zege op het vierde onderdeel in de tussenstand van de negende naar de tweede plaats met 3837 punten. Alleen de Oekraïense Ganna Melnitsjenko heeft meer punten verzameld: 3912.

Nadine Broersen scherpte haar persoonlijk record op de 200 weliswaar aan tot 25,01, maar de Dongense leverde toch wat in en zakte in de tussenstand van de 12e naar de 14e plaats met 3600 punten.

Vier Nederlanders fluiten in Europa League

Bas Nijhuis, Pol van Boekel, Kevin Blom en Danny Makkelie fluiten een wedstrijd in de play-offs van de Europa League. De vier Nederlandse scheidsrechters werden maandag door de UEFA aangesteld. De wedstrijden in de play-offronde worden afgewerkt op 22 en 29 augustus.

Nijhuis fluit volgende week in Kroatië het duel tussen HNK Rijeka en VfB Stuttgart. Op dezelfde dag hebben Van Boekel en Blom de leiding bij respectievelijk Dinamo Tbilisi-Tottenham Hotspur en Maccabi Haifa-FC Astra.

Makkelie komt een week later in actie. Hij fluit in Rusland de return tussen Spartak Moskou en Sankt Gallen.

FOK!toen: Reagan blundert

Tijdens de race om herverkozen te worden in 1984 maakte acteur en toenmalig president Ronald Reagan bij een radiospeech op 11 augustus vooraf een geintje dat uiteindelijk een diplomatieke rel opleverde. Het fragment:

'Bombarderen begint over 5 minuten'
WASHINGTON, 11-08-1984. Reagans speech die dag ging over het betrekkelijk saaie onderwerp van een nieuwe wet die religieuze studentengroepen toestaat gebruik te maken van schoolgebouwen buiten gewone schooltijden om en begon met de woorden "my fellow Americans, I'm pleased to tell you that today I signed legislation that will...” 

Vóór de uitzending live ging verdraaide Reagan de speech echter, hetgeen werd opgenomen en naderhand uitlekte: “My fellow Americans, I'm pleased to tell you today that I've signed legislation that will outlaw Russia forever."

"We begin bombing in five minutes.”

Sovjet-Unie: 'Ongekende, vijandige aanval'

Japanse kranten meldden dat Rusland haar oostelijke leger direct in verhoogde staat van paraatheid bracht. Pas na een half uur had men door dat het flauwekul was en werd het alarm afgeblazen.

Het officiële Sovjet-persbureau TASS veroordeelde de uitspraak: “De USSR veroordeelt deze ongekende en vijandige aanval van de president van de VS. Dit soort gedrag is onverenigbaar met de grote verantwoordelijkheid voor de lotsbestemmingen van hun eigen mensen en de mensheid, die staatshoofden van nucleaire landen dragen.”

Reagan wint verkiezingen glansrijk
Reagan won de verkiezingen overweldigend met de op één na grootste 'landslide' in de geschiedenis van de VS. Zijn democratische opponent Walter Mondale was vicepresident onder Jimmy Carter en wist maar 13 van de 538 kiesmannen aan zich te binden .

Overigens komt dat deels door het kiessysteem in de VS; landelijk stemde 58,8 procent op Reagan, 40,6 procent op Mondale. Ook bespeelde acteur Reagan de media (en daarmee het volk) perfect in reclamespotjes en was hij eenvoudigweg meer populair dan de vicepresident van de (toen, onterecht, red.) onpopulaire Jimmy Carter.

Wellicht ten overvloede het rijtje presidentskandidaten dat verloor vanaf WO2. Hoeveel namen ken je (nog)?

1948 - Thomas Dewey (R) ['Dewey Defeats Truman']
1952 - Adlai Stevenson II (D)
1956 - Adlai Stevenson II (D) (schopt Sovjetkonten in 1962)
1960 - Richard Nixon (R)
1964 - Barry Goldwater (R)
1968 - Hubert Humphrey (D)
1972 - George McGovern (D)
1976 - zittend president Gerald Ford (R)
1980 - zittend president Jimmy Carter (D)
1984 - Walter Mondale (D)
1988 - Michael Dukakis (D)
1992 - zittend president George H.W. Bush (R)
1996 - Bob Dole (R)
2000 - Al Gore (D)
2004 - John Kerry (D)
2008 - John McCain (R) ('I can see Russia from my house!')
2012 - Mitt Romney (R)

Het eerste Reagan vs. Mondale-debat werd door 65 miljoen Amerikanen bekeken:

Campagnespotje van Reagan:

Reagan vertelt (voor een president tijdens de Koude Oorlog wellicht nogal ongepaste) Sovjetgrapjes:

Luisteren:
Jerry Harrison en Daniel Lazerus' 'Five Minutes (Bonzo Goes to Washington song)' bevat de quote van Reagan door het nummer heen en aan het begin. Het nummer kwam uit in 1984.

Danstheater Pina Bausch aan verjonging toe

Danstheater Wuppertal, het Duitse internationale gezelschap waar ook 50- tot 60-jarigen in meedansen, is aan verjonging toe. Dat zegt artistiek directeur Lutz Förster in een interview met het Duitse persbureau dpa. Het theater viert vier jaar na de dood van grondlegster Pina Bausch zijn veertigjarig bestaan, en staat aan de vooravond van herstructurering.

Met het proces van verjonging wordt nu gestart. "Natuurlijk kunnen we geen dozijn nieuwe dansers aannemen", legt Förster uit. "Dat gaat de financiële mogelijkheden van de stad en het land te boven."

Tegen de Duitse krant die Welt zegt de artistiek leider zich zorgen te maken over de leeftijd van de dansers. Hij wil met nieuwe stukken van jonge choreografen zorgen voor vernieuwing. In 2015 en 2016 komt het gezelschap met zo'n nieuw stuk.

"Het danstheater heeft toekomst", vindt Förster. De artistiek directeur wil verder dat de oude schouwburg van Wuppertal wordt omgetoverd tot danscentrum voor het gezelschap Pina Bausch. "Het zou zonde zijn als dat podium verloren gaat."

Danseres en choreografe Pina Bausch gaf ruim dertig jaar leiding aan het danstheater Wuppertal. Op 30 juni 2009 overleed zij aan kanker.

Rooney wel fit bij Engelse ploeg

Wayne Rooney blijkt razendsnel te kunnen herstellen. Bij Manchester United was de aanvaller nog geblesseerd, maar bij de nationale ploeg van Engeland traint hij gewoon mee. Rooney is momenteel verwikkeld in een transfersoap. De spits wil volgens Engelse media graag vertrekken bij Chelsea, maar zijn club Manchester United houdt een overstap vooralsnog tegen. Chelsea heeft interesse getoond en zag een eerste bod afgewezen.

Afgelopen week trainde Rooney niet met de selectie van United, volgens de lezing van de club wegens een blessure. Er werden in de media al vraagtekens bij deze uitleg gezet, maar nu Rooney wel gewoon met The Three Lions traint, wordt er met nog meer verbazing gereageerd.

Bondscoach Roy Hodgson laat in elk geval weten dat Rooney er fysiek prima op staat. "Het is even afwachten hoe zijn lichaam reageert op de training van vandaag", aldus de keuzeheer. "Hij heeft een tijd niet in groepsverband getraind, maar hij leek in ieder geval nergens last van te hebben. We gaan kijken hoeveel minuten hij woensdag kan spelen."

Engeland speelt woensdag een oefenduel met Schotland. Beide ploegen trappen om 21:00 uur af in het Wembley Stadium.

Ali B en Najib Amhali worden tv-producenten

Ali B en Najib Amhali hebben een tv-productiebedrijf opgericht. De rapper en cabaretier en creatief leider Vincent ter Voert hebben de handen ineengeslagen. Ze hebben grootse plannen met hun bedrijf North Sea Camel.

"We zijn pas twee maanden geleden begonnen. Het programma Ali B en de 40 Wensen is ons eerste project", vertelt Ter Voert aan Novum Nieuws. "Er zijn een heleboel plannen, maar daar kan ik verder nog niks over zeggen."

"Najib en ik waren al een tijd aan het nadenken over een eigen bedrijf, om onze creativiteit een extra uitlaatklep te geven", laat Ali B weten in een verklaring. "Toen Vincent onlangs voor zichzelf begon, was één en één twee."

Najib Amhali heeft naar eigen zeggen een passie voor tv en drama. "De ideeën die ik heb kan ik in North Sea Camel goed laten ontwikkelen."

Ali B en de 40 Wensen wordt vrijdag uitgezonden in het kader van TV Lab, waarbij een week lang eenmalig nieuwe programma's te zien zijn. De kijker bepaalt welk programma een plek op televisie verdient. In het programma vervult de rapper wensen van bejaarden.

Elfde arrestatie ' Ibn Ghaldoun'

In de zaak rond de eindexamendiefstal heeft de politie vorige week maandag nog een 17-jarige jongen uit Ridderkerk opgepakt. Hij wordt verdacht van heling. De jongen is de dag erna weer vrijgekomen. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie maandag.

Het is niet bekend of de jongen een leerling is van de Ibn Ghaldoun in Rotterdam, de scholengemeenschap waar de eindexamens werden gestolen. De arrestatie brengt het totaal aantal opgepakte jongeren op elf. Alle verdachten zijn vrij in afwachting van het proces. In totaal werden 27 examens gestolen op de islamitische middelbare school.

Xbox One-controller heeft 40 verbeteringen

Major Nelson en Zulfi Alam laten de verschillen tussen de Xbox 360-controller en Xbox One-controller zien. De nieuwe controller heeft 40 verbeteringen ten opzichte van de oude controller.

Alle verbeteringen zijn volgens Xbox general manager Zulfi Alam steeds na feedback van gamers doorgevoerd. In de video bespreken Major Nelson en Alam ook alle nieuwe functies, zoals 'haptic feedback', wat er toe moet leiden dat de rumble in de controller veel beter zal zijn. Zo zou je het verschil tussen een scherpschuttersgeweer en bazooka kunnen voelen en in racegames zul je voelen welke wielen door de grindbak razen.

De Xbox One ligt waarschijnlijk in november in de winkels.

Nintendo helpt indies in Keulen

Nintendo heeft aangekondigd dat het voor het eerst als Platinum Sponsor aanwezig is tijdens de Game Developers Conference Europe 2013 van 19 – 21 augustus in Keulen in Duitsland. Ontwikkelaars kunnen daar praten met diverse vertegenwoordigers van Nintendo voor meer informatie over self-publishing in de Nintendo eShop.

De ontwikkelaars kunnen ook sessies bezoeken waarin dieper wordt ingegaan op zaken als het Nintendo Web Framework en Unity-tools waarmee software voor Wii U kan worden ontwikkeld. Nintendo geeft onafhankelijke ontwikkelaars de kans om spellen voor Wii U te publiceren via Nintendo eShop, een platform dat hun spellen beschikbaar stelt aan eigenaars van dat systeem. Geregistreerde Nintendo-ontwikkelaars krijgen de vrijheid om hun spellen te verkopen op een manier die past bij hun manier van zakendoen, zonder proces waarin hun concept goedgekeurd moet worden. Ontwikkelaars kunnen zelf de prijs en releasedatum bepalen, en hoeven niet aan bepaalde verkoopverwachtingen te voldoen – dus zonder zogenaamde 'verkoopdrempel'.

Nintendo houdt twee verschillende sessies:

  • Application Development with HTML and Java Script for Wii U
  • Unity, Wii U and You

In de eerste sessie wordt besproken hoe ontwikkelaars Wii U-software kunnen maken met behulp van Nintendo Web Framework, en hoe ze de functies van het Wii U-systeem optimaal kunnen benutten.

In de tweede sessie ligt de nadruk op de voordelen die ontwikkelaars kunnen halen uit Nintendo’s samenwerking met Unity. De technische voordelen van Unity worden gedemonstreerd, en het proces om titels op Wii U te publiceren wordt uitgelegd. Daarnaast worden er twee libraries getoond die indieontwikkelaars de kans bieden om Wii U-onderdelen zoals de Wii U GamePad en Wiiafstandsbediening te benutten voor Wii U-spelervaringen.

Hopelijk gaan indies hun games gebruiken om het gat, dat third parties achterlaten, te dichten.

eshop

[WK] Schippers levert in bij kogelstoten

Zevenkampster Dafne Schippers heeft op het derde onderdeel kogelstoten wat plaatsen verloren. Ze wist de kogel slechts 12.91 meter ver te stoten en zakte daarmee na de negende plaats in het klassement. Ze staat 177 punten achter de leider Ganna Melnichenko.

Vanavond krijgt Schippers nog een kans om een grote hap van die achterstand weg te nemen. Ze is normaal gesproken veruit de snelste op de 200 meter en kan daarmee enkele plekken stijgen. In de prognose voor het eindklassement staat ze momenteel zevende.

Nadine Broersen deed het iets beter en scoorde 13.46 meter bij het kogelstoten. Echter staat ze in het klassement pas twaalfde vanwege haar val bij het eerste onderdeel; de 100 meter horden. In de prognose staat ze op de veertiende plaats.

TV-programmering aangepast om dood Friso

Vanwege het overlijden van prins Friso heeft een aantal zenders de programmering gewijzigd. De NOS heeft maandagmiddag een extra uitzending ingelast die tot 18.00 uur duurt. Het aansluitende journaal van 18.00 uur duurt langer dan normaal. Ook SBS6 laat weten de programmering aan te passen, maar nog niet te weten hoe exact. RTL had aan het einde van de middag nog geen besluit genomen over een aanpassing.

Na het achtuurjournaal is er een extra uitzending op Nederland 1, die zo'n veertig minuten duurt. Die extra uitzending wordt gepresenteerd door Astrid Kersseboom. De extra uitzending van NOS Studio Sport in het kader van het WK atletiek die voor 16.50 uur tot 20.00 uur stond gepland op Nederland 1 wordt verplaatst en is te zien op Nederland 2.

Een woordvoerder van RTL laat weten nog niet te hebben besloten over een aanpassing van de programmering. Een zegsvrouw van SBS meldt dat de programmering zeker wordt omgegooid, maar dat er nog geen duidelijkheid is over de exacte invulling.

Tienduizend euro boete bij toertocht motorclub

Een motortoertocht door Noord-Holland komt dertig leden van de motorclub No Surrender te staan op boetes van in totaal zo'n tienduizend euro. De motorrijders reden onder meer door rood en haalden weggebruikers in terwijl er een doorgetrokken streep op de weg stond. Dat meldt de politie maandag.

De tocht begon zondag in Akersloot, waar de clubleden zich in de middag verzamelden. Daar bleek al dat een van de aanwezigen een grote boete had openstaan. Een andere motorrrijder kreeg een bon omdat hij geen rijbewijs bij zich had.

De tocht voerde via Alkmaar richting Schagen en vervolgens naar Petten, waarna de motorrijders terugreden via Schoorl en Bergen en eindigden in Zandvoort. De politie volgde en observeerde de motorrijders tijdens dit ritje. De boetes ploffen deze week bij de leden van de motorclub op de deurmat.

[WK] Sedoc strandt op 110 meter horden

Gregory Sedoc is maandag in de halve finale van de 110 meter horden uitgeschakeld bij het WK. De Nederlander werd in de tweede halve finale in Moskou achtste en laatste in een tijd van 13,54 seconden. Hij had bij de eerste vijf moeten lopen om de eindstrijd te bereiken.

De Rus Sergey Shubenkov ging voor eigen publiek als snelste naar de finale: 13,17. Hij bleef de Amerikanen David Oliver (13,18) en Ryan Wilson (13,20) net voor. Aries Merritt liep in de eerste halve finale naar een tijd van 13,44 seconden en dat was de traagste tijd van de acht finalisten.

EverQuest Next voorlopig niet naar PlayStation 4

Everquest Next houdt het voorlopig bij pc. Sony Online Entertainment stelt dat de focus volledig op de pc-launch gericht is. Hoewel een PlayStation 4-versie niet uitgesloten wordt, is die nog niet in ontwikkeling.

Producer David Georgeson van Sony Online Entertainment: "We're very serious about this being a PC-orientated launch. Now, you're dumb not to explore other options with a business of this type, but we're very serious about developing for the PC.

You know the company knows a lot about the PlayStation 4 - look at DC Universe Online and Planetside 2 - so we have a lot of people becoming extraordinarily knowledgeable with that box. We're not adverse to the idea, but we're not going down that path yet."

De ontwikkelaar is overigens wel bezig om twee andere games te porten naar PlayStation 4, namelijk DC Universe Online en PlanetSide 2.

Sony Online Entertainment kondigde Everquest Next eerder deze maand aan. De opvolger van Everquest II zal naar verwachting in 2014 te spelen zijn.

Everquest Next

Britten onderzoeken juridische stappen om Gibraltar

De Britse regering overweegt Spanje voor de rechter te slepen als het niet ophoudt met de strenge grenscontroles bij de grens tussen Spanje en Gibraltar. De Britse premier David Cameron zei echter dat een rechtszaak een ongekende stap is, waar zorgvuldig over nagedacht moet worden.

Spanje claimt al jaren Gibraltar, een kleine Britse enclave op het zuidpuntje van het Iberisch schiereiland. Geregeld leidt dit tot diplomatieke wrijving tussen Londen en Madrid. De jongste kwestie is de bouw van een kunstmatig rif voor de kust van Gibraltar. Volgens Spanje is het rif schadelijk voor de visserij. De Spaanse regering speelt met de gedachte om ter compensatie een tolheffing in te voeren. Vorige week klaagden de Britten al over lang oponthoud bij de grensovergangen.

'Boetestelsel levert geen problemen op'

De Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer doet toch geen onderzoek naar de verschillende boetestelsels. Brenninkmeijer heeft het onderzoek na de oriënterende fase al beëindigd, schrijft hij in een brief aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).

Brenninkmeijer heeft vastgesteld dat het Nederlandse boetestelsel weliswaar 'zeer complex' is, maar dat het niet vaak voorkomt dat dit tot problemen leidt voor burgers en hun rechtsbescherming. Dat werd duidelijk tijdens oriënterende gesprekken die zijn gevoerd, met onder meer het CJIB dat verkeersboetes afhandelt.

"In de praktijk is bij iedere verschillende sanctievorm steeds aangegeven welke rechtsmiddelen openstaan", schrijft de Ombudsman. "Daardoor blijkt het nadelige effect van de diversiteit in verschillende systemen beperkt. Dit is de reden dat ik hier geen verder onderzoek naar doe."

De klachten over de boetesystemen zal Brenninkmeijer 'vanzelfsprekend' blijven behandelen. De Ombudsman kondigde het onderzoek begin dit jaar aan, na signalen dat het mensen niet duidelijk is welke route zij moeten doorlopen als ze het niet eens zijn met een opgelegde boete. Nederland kent onder meer het transactiestelsel en de strafbeschikking.

Ook is er de zogenoemde Mulder-beschikking, een boete die wordt opgelegd onder administratief recht voor kleinere verkeersovertredingen. Bij een Mulder-overtreding is er geen sprake van een verdachte, maar van een betrokkene. Al deze stelsels kennen verschillende systemen van rechtsbescherming.

Next-gen Borderlands waarschijnlijk met maximaal vier spelers

Hoewel het niet bekend is of er überhaupt een nieuwe Borderlands in ontwikkeling is, vertelt een belangrijk persoon binnen het ontwikkelingsteam van Borderlands dat hoewel de nieuwe consoles veel meer kracht hebben dan de huidige, dit niet betekent dat de co-op van Borderlands straks met meer personen tegelijk te spelen is.

Bij PAX Australië vertelt Borderlands 2 creative director en lead designer Paul Hellquist hoe de studio denkt over co-op: “I think that we were a little bit ahead of the curve, in terms of understanding what a fun and social experience co-op gaming can be, and I think we were one of the earlier ones that people really latched onto — in this console-cycle anyway.”

Toen Hellquist gevraagd werd of Gearbox ambities heeft om de co-opmodus uit te breiden tot meer dan vier spelers, gaf hij niet meteen een duidelijk antwoord: “We’re always thinking about all kinds of different things, but we don’t really have anything to talk about today."

Vervolgens reageerde Hellquist op de nieuwe consoles: “Oh yeah, of course. The new hardware is going to provide a lot of opportunities for new and interesting experiences, so yeah, we’re excited about that.”

In Borderlands 2 is co-op met maximaal vier spelers te spelen en dat is voornamelijk te wijten aan de hardware. “It’s mostly for performance, to keep the network bandwidth down low enough that everyone can have a rich and fast-paced experience. Because Borderlands is a very fast-paced game. So if we went further than that, frame rates and all that kind of stuff would suffer.”

Overigens betekent dit niet dat op nieuwe, krachtigere, consoles de limiet automatisch omhoog gaat. “There’s obviously more power, so some of those performance things will diminish, but we are always filling up all of the performance we are given by the hardware manufacturers, so I’m sure we’ll have different challenges."

"But there is also a thing we’ve talked a lot about internally with going more than four, where we think that if we go too much more than four, the experience will actually start to break down; that four is kind of a nice sweet spot, in terms of enough craziness, and of all of these different personalities and character classes and everything, but you can still kind of keep track of what’s happening."

“We do have a little bit of a worry that if we go to eight or sixteen or something crazy, that everyone will spread out, and you’ll kind of actually lose that more intimate “We’re working together” kind of experience. So there’s an interesting balance there that we’ll need to investigate.”

Onlangs werd bekend dat Borderlands 2 weer nieuwe DLC krijgt, die overigens niet onder de season pass valt. Zo zul je onder andere weer een hoger level kunnen bereiken met je characters.

Borderlands 2-preview (Foto: 2K Games)

Renshaw wint eerste rit Eneco Tour

De Australiër Mark Renshaw heeft maandag de eerste etappe van de Eneco Tour gewonnen. In het Belgische Ardooie sloeg de Belkin-renner bij een bochtige passage op ruim een kilometer van de aankomst een gaatje en kwam hij solo over de streep. André Greipel van Lotto-Belisol won achter hem de sprint van het peloton.

Ook in de Tour de l'Ain was er succes voor Belkin. Luis Leon Sanchez won daar de derde etappe namens de Nederlandse formatie. Tom-Jelte Slagter werd tweede en verdubbelde de feestvreugde bij Belkin. Slagter nam bovendien de leiderstrui over in de Franse rittenkoers.

Advocate: schilderijen Kunsthalroof bestaan nog

Alle zeven schilderijen die in oktober werden gestolen uit de Rotterdamse Kunsthal bestaan nog. Dat zegt advocate Maria Vasii van een van de verdachten van de roof maandagavond in het programma EénVandaag. Dinsdag start het proces tegen zes verdachten in Boekarest.

In oktober werden bij de Kunsthal zeven werken geroofd van Pablo Picasso, Henri Matisse, Paul Gauguin, Meyer de Haan, Lucian Freud en twee van Claude Monet. De verzekerde waarde was achttien miljoen euro. De zes Roemeense verdachten, van wie een nog voortvluchtig, zijn officieel aangeklaagd.

Op basis van onderzoek naar de as van schilderijen, die eerder werd gevonden in een kachel van de moeder van een van de hoofdverdachten, konden experts geen duidelijkheid geven over het lot van de gestolen werken. Wel zijn de pigmenten die in de as werden gevonden typerend voor schilderijen uit de late negentiende eeuw, de periode waaruit de gestolen schilderijen dateren. De moeder, Olga Dogaru, bekende eerder de schilderijen in haar kachel te hebben verbrand, maar trok die verklaring weer in.

EénVandaag reisde naar het Roemeense dorpje Carcialu en sprak behalve met de advocate ook met documentairefotograaf Christiaan Movila. Hij onderzocht de zaak voor de New York Times en wil samen met de Roemeense regisseur Tudor Giurgiu een film over de roof maken.

Maandagnacht veel vallende sterren te zien

In de nacht van maandag op dinsdag zijn er veel vallende sterren te zien. De aarde scheert langs de Perseïdenzwerm, gruisdeeltjes in de ruimte die zijn achtergebleven in de baan van de komeet Swift Tuttle. Tussen 23.00 uur en 05.00 uur zijn de meeste vallende sterren te zien. Op een aantal plaatsen in Nederland kan bewolking het zicht op de meteoren verhinderen.

De aarde beweegt elk jaar rond 12 augustus door de stofwolk. Het punt aan het heelal waar de meteoren vandaan lijken te komen ligt in het sterrenbeeld Perseus, waarnaar de zwerm is vernoemd.

Vooral in het zuiden van Nederland kan aanhoudende sluierbewolking het zicht op de meteorieten verhinderen, aldus een meteoroloog van weeronline.nl. "Ook langs de kust kunnen enkele buien ontstaan, maar er zijn ook perioden met opklaringen." Bij een heldere lucht is ongeveer een vallende ster per minuut te zien.

Siem de Jong met ingeklapte long in ziekenhuis

Bij Siem de Jong is maandag een ingeklapte long geconstateerd. Dit meldt Ajax op de clubwebsite. De aanvoerder van de Amsterdammers verblijft in elk geval de komende dagen in het ziekenhuis, waar hij van een tijdelijke drain in zijn rechterlong is voorzien.

De Jong werd maandag wegens aanhoudende benauwdheid en hoesten onderzocht. Dit onderzoek wees uit dat het om een ingeklapte long ging. Er is niet vastgesteld hoe en wanneer de Ajacied deze blessure heeft opgelopen. Het totale herstel zal zeker zes weken duren. Dit houdt in dat De Jong sowieso de klassieker tegen Feyenoord moet missen. 

Battlefield 4 krijgt field upgrades

Battlefield 4 gaat veel meer om teamwork draaien dan de vorige Battlefield-games als het aan DICE ligt. Field upgrades zullen een van de manieren zijn waarop teamwork aangemoedigd zal worden.

Lead multiplayer designer Thomas Andersson vertelt dat DICE graag wil dat mensen elkaar helpen: “The way we’re going about it in Battlefield 4 is to highly encourage team play – but never force it. We want to promote team play by creating great gameplay mechanics such as Field Upgrades, Commander Mode, and a new range of gadgets specifically designed to expand co-operation in the field.”

“We have drastically expanded on the tools and benefits of efficient team play, and as a result we feel Battlefield 4’s multiplayer experience is the deepest, most rewarding, and fun experience in the series.”

Andersson legt uit dat de zogenaamde 'field upgrades' in Battlefield 2142 ook al terug te vinden waren, maar ze zijn aangepast voor Battlefield 4. “If you’re a long term fan that played Battlefield 2142, you will already have an idea what these are, but we have tweaked them for Battlefield 4. In short, Field Upgrades are chained boosts that can affect a number of gameplay mechanics for your player."

“Similar to the specializations in Battlefield 3, these can for example provide you with faster sprint speed, stronger personal armor, or expanded ammo capacity. The idea behind Field Upgrades is to give individual rewards for squad based team play performance."

“You earn them through squad scoring such as squad healing, completing objectives with your squad members, squad resupplies, squad repairs, and other squad actions. Instead of one single specialization like in Battlefield 3, you can now pick from different upgrades paths, each containing four specializations."

“Keep the squad alive, and you will move through the accumulative upgrade path. But watch out! If your entire squad is eliminated, you will lose some of your progress.”

Volgende week zullen we zien hoe de field upgrades daadwerkelijk werken en DICE zal ook een paar gloednieuwe specializations onthullen.

Het zal dus belangrijk zijn om goed samen te werken, want op die manier zul je ook echt daadwerkelijk sterker zijn dan de tegenstander. Denken jullie dat dit in de praktijk zal helpen?

Battlefield 4 zal vanaf 29 oktober te spelen zijn op pc, PlayStation 3 en Xbox 360. De game zal ook uitkomen voor PlayStation 4 en Xbox One, maar wanneer is nog onbekend.

Battlefield 4 (Foto: EA)

Killer is Dead overtuigt niet in Japan

Het actiespel Killer is Dead is in zijn openingsweek achttienduizend keer verkocht in Japan. De game van ontwikkelaar Goichi Suda komt daarmee op de vijfde plek binnen in de Japanse verkooplijst van onderzoeksbureau Media Create. De verkoop ligt in lijn met eerdere spellen van Suda, die niet bestempeld kunnen worden als commerciële successen.

Twee jaar geleden bracht Suda in samenwerking met Shinji Mikami, bekend van de Resident Evil-reeks, de actiegame Shadows of the Damned op de markt. Dat spel opende met elfduizend verkochte exemplaren in Japan en bleef uiteindelijk steken onder de grens van een half miljoen verkochte exemplaren wereldwijd.

Andere spellen van de Japanse ontwikkelaar doen het niet veel beter. Het vorig jaar uitgegeven actiespel Lollipop Chainsaw werd wereldwijd 870 duizend keer verkocht. Suda's grootste succes is de No More Heroes-reeks, waarbinnen anderhalf miljoen spellen aan de man zijn gebracht.

Afgelopen week was Japan vooral in de ban van het nieuwe spel Disney Magic Castle: My Happy Life voor de Nintendo 3DS. Die game werd ruim 119 duizend keer verkocht. Ook het avonturenspel Phoenix Wright Ace Attorney: Dual Destinies, Mario & Luigi: Dream Team en Friend Collection: New Life deden het beter dan Killer is Dead volgens cijfers van het Japanse marktonderzoeksbureau Media Create.

Killer is Dead draait om de avonturen van huurling Mondo Zappa. Als een soort duistere versie van James Bond moet hij criminelen omleggen. Uitgever Deep Silver komt eind deze maand met de Europese versie het spel voor de PlayStation 3 en Xbox 360.


Killer is Dead overtuigt niet in Japan 

Schoorel naar tweede ronde challenger Cordenons

Tennisser Thomas Schoorel heeft zich maandag geplaatst voor de tweede ronde van het challengertoernooi in Cordenons. De Amsterdammer, de nummer 263 van de wereld, won met 6-2 en 7-6 (4) van de 27 posities hoger geklasseerde Spanjaard Jordi Samper-Montana.

Schoorel weet pas dinsdag wie zijn tegenstander wordt in de tweede ronde op het Italiaanse gravel. Dan neemt de Kroaat Antonio Veic, de nummer zes van de plaatsingslijst, het op tegen een qualifier. De winnaar van dat duel treft Schoorel.

[Upd] Van Rhijn en Van Deelen één duel geschorst

Ajacied Ricardo van Rhijn en Feyenoorder Jordy van Deelen missen zeer waarschijnlijk de klassieker Ajax - Feyenoord. Beide verdedigers kregen van de aanklager betaald voetbal van de bond een schikkingsvoorstel voor één duel. Ze werden zondag in de duels van hun clubs tegen respectievelijk AZ en FC Twente met rood van het veld gestuurd.

Van Rhijn hield tegen AZ Nick Viergever vast en kreeg daarvoor rood en een strafschop tegen. Uiteindelijk verloor Ajax in Alkmaar met 3-2. Van Rhijn liet zondag al tegen Fox Sports weten dat hij vond dat hij geen overtreding maakte en rekende op vrijspraak.

Van Deelen haalde bij Feyenoord - FC Twente Shadrach Eghan neer en kreeg een strafschop tegen waaruit Dusan Tadic de 2-1 voor Twente scoorde. De Enschedeërs wonnen het duel in de Kuip met 4-1.

Beide spelers hebben maandag tot 15.30 uur om het schikkingsvoorstel te accepteren. Doen ze dat niet, dan komt de zaak voor de tuchtcommissie.

Update 16.45 uur 

Beide spelers hebben het voorstel gaccepteerd en zullen de klassieker moeten overslaan. 

Overlijden Friso komt als schok voor politici

De dood van prins Friso is 'intens verdrietig'. Dat laat premier Mark Rutte (VVD) maandag weten in een eerste reactie. "Ondanks alles komt dit nieuws toch als een schok." Heel Nederland leeft intens met prinses Mabel en de familie mee, aldus de premier in een verklaring.

Rutte wijst erop dat Friso pas 44 jaar oud was en tot het skiongeluk midden in het leven stond. "Voor prinses Mabel en hun twee dochters Luana en Zaria moet het nauwelijks te bevatten zijn dat zij nu definitief verder moeten zonder hun man en vader. Bij hen zijn onze gedachten nu in de eerste plaats."

De premier noemt het verlies voor prinses Beatrix 'onbeschrijflijk groot'. "Een kind dat overlijdt, is het allerergste dat een ouder kan overkomen." Koning Willem-Alexander, koningin Máxima, prins Constantijn en prinses Laurentien verliezen een broer en zwager die veel voor hen betekende. Ook voor hen is dit een zwarte en droevige dag."

"Het belangrijkste dat ik op dit moment, zo kort na het overlijden van de prins, tegen prinses Mabel en tegen de familie wil zeggen, is dat heel Nederland intens meeleeft en dat wij hen veel sterkte en kracht toewensen in deze moeilijke en verdrietige tijd", vervolgt Rutte.

"Prins Friso blijft in onze gedachten als een man met een brede belangstelling die zijn veelzijdige talenten altijd in dienst heeft gesteld van de samenleving", besluit de premier. "Professioneel en gepassioneerd, dat was zijn stijl. Wij herdenken prins Friso met het diepste respect."

Timmermans: inktzwarte dag
Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) spreekt in reactie op de dood van prins Friso van een 'inktzwarte dag'. Dat schrijft de minister maandag op zijn Facebook-pagina.

"Rust zacht, prins Friso. Prinses Mabel, Luana en Zaria, prinses Beatrix en alle andere dierbaren die dit grote verlies moeten dragen kunnen rekenen op het medeleven van alle Nederlanders, waar ook ter wereld", schrijft Timmermans. "Wij treuren om het heengaan van een bijzondere man, altijd zichzelf en altijd met anderen begaan."

Fractieleiders betuigen medeleven
"Bedroefd hebben wij kennisgenomen van het overlijden van prins Friso", laat Halbe Zijlstra (VVD) weten. "Wij leven intens mee met zijn dierbaren en in het bijzonder met de koninklijke familie. Wij wensen hen alle kracht in de moeilijke periode die voor ligt."

PvdA-leider Diederik Samsom laat weten 'diep geraakt' te zijn door het overlijden van Friso. "Ons medeleven gaat uit naar het gezin van prins Friso, prinses Mabel en hun dochters. Ook zijn wij in gedachten bij prinses Beatrix, koning Willem-Alexander en koningin Máxima en prins Constatijn en prinses Laurentien", stelt hij. "Wij wensen hen allen buitengewoon veel sterkte en kracht in deze moeilijke tijd."

De fractie van D66 heeft met droefenis kennis genomen van het overlijden van Friso. De Kamerleden wensen alle nabestaanden veel kracht toe. "Ik wens prinses Mabel en haar gezin, prinses Beatrix en het koninklijk paar veel sterkte bij het verwerken van dit verlies en de moeilijke en onzekere periode die eraan voorafging", laat fractievoorzitter Alexander Pechtold weten.

Ook PVV-leider Geert Wilders is 'diep getroffen' door het overlijden van Friso. Zijn gedachten gaan uit naar zijn familie, Mabel en de kinderen. "Veel sterkte in deze moeilijke tijd", twittert Wilders.

SP-leider Emile Roemer wenst de koninklijke familie veel kracht toe. "Ik heb veel waardering voor de manier waarop Beatrix, Willem-Alexander en Máxima ondanks het ziektebed van prins Friso hun taken hebben vervuld. In het bijzonder wens ik prinses Mabel en de kinderen veel sterkte voor de komende tijd."

Arie Slob (ChristenUnie) laat op Twitter weten dat hij onder de indruk is van het overlijden van Friso. "Mijn meeleven gaat uit naar zijn vrouw Mabel en de kinderen", schrijft hij. "Wat een verdriet ook voor prinses Beatrix en de rest van de koninklijke familie. We leven met hen mee en bidden voor hen."

Kees van der Staaij (SGP) spreekt van een 'intens verdrietig bericht'. Zijn medeleven gaat uit naar de koninklijke familie.

Henk Krol van ouderenpartij 50Plus is 'even helemaal stil vanwege het trieste nieuws', twittert hij. "Ik leef intens mee met de familie en vrienden van Friso. Sterkte en veel kracht toegewenst."

Studenten Delft houden rekening met uitvaart Friso

De studentenintroductie Owee in Delft wordt mogelijk aangepast in verband met het overlijden van prins Friso. Mogelijk wordt de prins bijgezet in de grafkelder van het Koninklijk Huis in de Nieuwe Kerk in Delft. "We wachten verder bericht van het rijk af", laat het bestuur van Owee weten. De introductieweek begint donderdag.

Wanneer en waar prins Friso wordt begraven is nog niet bekend. De tweede zoon van prinses Beatrix en prins Claus was sinds zijn huwelijk met prinses Mabel geen lid meer van het Koninklijk Huis. De twee trouwden zonder officieel toestemming te vragen. Mabel Wisse Smit raakte in opspraak door haar band met crimineel Klaas Bruinsma.

Maandagochtend overleed prins Friso op 44-jarige leeftijd. De prins lag in coma sinds een skiongeluk in Oostenrijk in februari 2012.

Studenten die aan een studie in Delft beginnen worden van 15 augustus tot en met 22 augustus rondgeleid door de stad. De laatste koninklijke begrafenis in Delft was in december 2004. Toen werd prins Bernhard in de grafkelder van de Nieuwe Kerk bijgezet.

Geen platformverschillen in The Division

Er zal geen verschil zijn tussen The Division op PlayStation 4 of Xbox One. Game director Ryan Bernard geeft aan dat er op dit moment geen exclusieve content gepland staat voor een van beide consoles. Verder vertelt Bernard dat The Division op een engine zal lopen die speciaal voor de game is gemaakt.

Ryan Bernard legt uit waarom: "Currently, right now, because we're releasing for both platforms, we want the best game experience for both. We're not planning specific content or specific unique, I guess, elements for either platform."

"We have a long development cycle, and who knows what will happen by the time the game's released?" aldus Bernard. "But at the time, currently we're not planning anything unique."

Ook over de engine die The Division gebruikt kan Bernard iets melden: "it's been in development the last couple of years and it's specifically designed to fully utilise the next-gen tech and the specs from both Microsoft and Sony. It's not a legacy engine, it's not something that we share with other studios. It's specifically designed and built for this game for next gen platforms."

The Division staat vooralsnog op de planning voor het laatste kwartaal van 2014 en zal op PlayStation 4 en Xbox One te spelen zijn.

The Division (Foto: Ubisoft)

Moord bij beruchte mijn Zuid-Afrika

Bij de Rowlandmijn van mijnbouwbedrijf Lonmin buiten Rustenburg in Zuid-Afrika is maandag een functionaris van de Nationale Unie van Mijnwerkers (NUM) door onbekenden doodgeschoten toen ze naar haar werk liep. De identiteit van de 50-jarige vrouw is niet bekend gemaakt.

De Rowlandmijn was op 16 augustus 2012 wereldnieuws toen politieagenten er 34 stakende mijnwerkers doodschoten. Het was het ergste incident sinds het einde van het apartheidsregime in Zuid-Afrika.

De NUM reageerde maandag verbijsterd op de moord. Volgens vakbondsfunctionarissen zijn er het afgelopen jaar elf medewerkers van de bond door onbekenden aangevallen.

Zondag waren er op diverse plaatsen nog herdenkingsdiensten voor de slachtoffers van 20112 gehouden.

[WK] 'Lemaître niet meer in actie'

Christophe Lemaître zal tijdens het wereldkampioenschap in Moskou niet meer in actie gaan komen. Volgens de Franse media heeft de sprinter zich teruggetrokken vanwege een blessure aan zijn hamstrings.

De tweevoudig Europees kampioen op de 100 meter werd op datzelfde nummer gisteren zevende tijdens de finale van het WK. Hij zou later deze week nog uitkomen op de 200 meter en de 4x100 meter.

Blackberry overweegt verkoop of samenwerking

Blackberry overweegt een investeerder of koper te zoeken. Ook bekijkt het techbedrijf of een samenwerking met andere partijen mogelijk is. Dat heeft het telefoonbedrijf maandagmiddag bekendgemaakt. Blackberry benadrukt dat het gaat om een oriënterend onderzoek geleid door het bestuur. 

Blackberry heeft moeite zijn nieuwe product aan de man te krijgen. Het dit voorjaar gelanceerde besturingssysteem Blackberry 10 is niet het succes waarop werd gehoopt. Na de presentatie van de kwartaalcijfers in juni zakte het aandeel met bijna dertig procent. In het tweede kwartaal zijn wereldwijd 2,7 miljoen Blackberry 10-apparaten verkocht, waaronder de Blackberry Z10.

Blackberry ondervindt op het gebied van telefoons vooral concurrentie van Samsung en Apple. Daarnaast verkiezen veel consumenten Android of iOS als besturingssysteem voor hun telefoons, wat de verkoop van Blackberry 10 ondersteunende smartphones niet ten goede komt. Windows Phone is inmiddels wereldwijd het derde meest gebruikte besturingssysteem voor smartphones. 

Met welke partijen wordt gesproken, is niet bekendgemaakt.

'Orlando Bloom in beeld als nieuwe Batman'

Orlando Bloom lijkt de gedoodverfde favoriet om de rol van Batman over te nemen van Christian Bale in een nieuwe Batman-film of in het superheldenepos Justice League. "Orlando lijkt zo goed als zeker de rol te krijgen, nog voordat de casting goed en wel begint", zegt een hooggeplaatste bron binnen filmstudio Warner Bros tegen de Britse boulevardkrant Daily Express.

Een van de eerste films met Batman is het met veel bombarie aangekondigde, nog titelloze avontuur met Batman en Superman. Henry Cavill zou al hebben getekend voor de rol van Superman, waarmee hij zijn succesrol uit Man of Steel weer op zich neemt. "Orlando zou het fantastisch doen tegenover Henry", zegt de bron.

De keus voor de 36-jarige Bloom lijkt vreemd. Eerder kondigden de makers aan een oudere versie van Bruce Wayne te willen hebben, eentje met al een flinke dosis levenservaring die voor de onervaren Superman een mentor kan zijn.

Met de komst van Orlando wordt wederom een vooraanstaande Amerikaanse actieheld vertolkt door een Britse acteur. Eerder was het de Welshman Bale die Batman speelde, maar ook Cavill is een Brit, evenals Andrew Garfield, die Spider-Man speelt. Vooral bij Superman en Spider-Man waren veel fans onthutst dat 'hun' held werd gespeeld door een niet-Amerikaan.

De casting van Justice League gaat dit najaar van start. Dan wordt ook bekend wie Wonder Woman, Flash, Green Lantern, Aquaman en de Martian Manhunter gaan spelen. De film moet in 2017 verschijnen.


'Orlando Bloom in beeld als nieuwe Batman' (Foto: Novum)

TV Lab trapt af met De Gielmobiel

De experimentele themaweek van Nederland 3, TV Lab, trapt maandag af met het VARA-programma De Gielmobiel. Voor het vijfde jaar op rij presenteren de omroepen in een week hun nieuwste programma-ideeën en mag de kijker bepalen welk format een plek op televisie verdient.

In het populaire radio-item Gielmobiel moet presentator Giel Beelen dagelijks raden wie zijn Gielmobiel in handen heeft en opneemt. Oud-Jakhals en presentator Frank Evenblij gaat na het telefoontje de mysterieuze beller opzoeken en probeert diezelfde avond nog een compleet en veelzeggend tv-portret af te leveren. Het programma duurt een kwartier en begint dagelijks om 21.55 uur.

In het programma Green Room presenteert Jelte Sondij, eveneens bekend van De Jakhalzen, alle TV Lab-programma's live vanuit het Amsterdamse Westerpark. Sondij ontvangt programmamakers en een kijkerspanel, dat commentaar geeft op de nieuwe formats.

Teletijd is het allereerste 'tv-programma' dat alleen als app wordt uitgezonden. Het satirische tv-programma speelt zich af in 2031 en verschillende commentatoren blikken terug op de gebeurtenissen van na 2013. Op iedere avond van de TV Lab-week komt er in de app van Teletijd' een nieuwe aflevering van het programma beschikbaar. De app is gratis te downloaden.

Alle elf programma's die dit jaar in de themaweek worden vertoond zijn maandag vanaf het middaguur al online te bekijken. Het is voor het eerst dat de nieuwe programma's nog voor uitzending online stonden.

Kijkers kunnen via Facebook en Twitter cijfers uitdelen aan de nieuwe programma's. Het programma dat best wordt beoordeeld door kijkers krijgt vrijdagavond de Nederland 3 TV Lab-award uitgereikt.

Vulkaan Indonesië braakt as en lava uit

De vulkaan Rokatenda, op het Indonesische eiland Palue, braakt na de uitbarsting van zaterdag nog altijd as en lava uit. De uitbarsting van de vulkaan heeft aan zes mensen het leven gekost. Meer dan vijfhonderd mensen die rond de vulkaan wonen, maar niet wilden vertrekken, zijn inmiddels overgebracht naar het naastgelegen eiland Flores, aldus de Indonesische autoriteiten.

De erupties van maandag waren minder hevig dan afgelopen weekend, maar het gevaar is nog altijd groot, omdat de vulkaan hete gaswolken blijft uitbraken. Het grootste deel van Palue is inmiddels bedekt door lava en as.

"Er wordt niet meer gezocht naar slachtoffers. De belangrijkste activiteit is nu evacuatie", aldus Mutiara Mauboi van de hulpdiensten. "Alle inwoners van de acht dorpen op Palue worden geleidelijk geëvacueerd." Ongeveer een kwart van de twaalfduizend zielen tellende bevolking zocht in oktober vorig jaar, toen de vulkaan actief begon te worden, zijn heil al op Flores. De Indonesische regering heeft toegezegd nieuwe huizen te bouwen voor de ontheemden.

Orica-GreenEdge strikt Santaromita

Orica-GreenEdge heeft Ivan Santaromita weten te strikken. De Italiaanse kampioen op de weg zal vanaf het komende seizoen uitkomen voor de Australische formatie, waar onder andere ook Pieter Weening onder contract staat. Hij komt over van de ploeg BMC.

"Ik ben blij met deze mogelijkheid bij Orica-GreenEdge", aldus Santaromita. "Ik ken al veel mensen en de ploeg heeft een grote reputatie in het peloton. Ik ben trots dat ik de eerste Italiaan in het shirt van Orica kan zijn en nog meer om mijn kampioentrui te laten zien."

Kritiek op prins Charles om politieke bemoeienis

De Britse prins Charles heeft de afgelopen drie jaar 36 keer privéoverleg gehad met Britse ministers. Dat schrijft de Britse krant Daily Mail, die een lijst met bijeenkomsten publiceerde. Volgens de krant is het grote aantal bijeenkomsten bewijs dat de kroonpretendent zich te veel met de politiek bemoeit.

In de lijst van de Daily Mail staat onder andere dat Charles zeven keer met de Britse premier David Cameron in conclaaf is gegaan, sinds die in 2010 tot premier gekozen werd. In een hoofdredactioneel stuk beschuldigt de Daily Mail Charles van politieke bemoeienis.

Het Britse koningshuis wordt geacht een neutrale positie ten aanzien van de politiek aan te nemen, maar de 64-jarige Charles heeft uitgesproken opvattingen over kwesties als onderwijs, moderne bouwkunst, religie, het milieu, voedsel en homeopathie. Een woordvoerder van de prins liet weten dat de prins de plicht heeft zijn ervaring en 'zijn unieke kijk' over te brengen op regeringsfunctionarissen.

Vorig jaar september bepaalde een Britse rechtbank nog dat de regering vertrouwelijke brieven van Charles aan ministers moest vrijgeven. Volgens de rechters was het in het publieke belang 'dat er transparantie is over hoe en wanneer prins Charles de regering tracht te beïnvloeden'.

Tijgermug ook opgedoken in Lelystad en Emmeloord

De Aziatische tijgermug is ook in Emmeloord en Lelystad aangetroffen. Eerder dit jaar werd de exotische mug al gevonden in onder meer Almere, Weert en Oss. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is begonnen met het bestrijden van de mug.

De tijgermug, die oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië komt, duikt meestal op bij bedrijven die handelen in gebruikte banden. Via internationale transporten van bijvoorbeeld autobanden heeft de mug zich volgens de NVWA de afgelopen jaren verspreid over grote delen van de wereld.

De mug is in Nederland ongewenst omdat hij ziektes als gele koorts en knokkelkoorts kan overdragen. Bij de aangetroffen muggen werden voor zover bekend geen ziekteverwekkende virussen aangetroffen.

Luijkx: "Kans op nieuwe sponsor niet groot"

Op de dag dat de Eneco Tour begint heeft Daan Luijkx een niet al te optimistische boodschap afgegeven over de toekomst van zijn wielerploeg. De sponsors Vacansoleil en DCM stoppen er zoals bekend mee. "Ik schat de kans dat er een sponsor gaat tekenen voor 2014 niet groot", meldde Luijkx maandag.

Luijkx heeft begin augustus zijn personeel nogmaals bijgepraat over de stand van zaken en geadviseerd zo mogelijk elders onderdak te vinden. "We willen graag dat alle belanghebbenden goed terechtkomen. Vandaar dat we ook al vroegtijdig de eerste signalen hebben afgegeven. Waar nodig en mogelijk ondersteunen we onze mensen en sponsoren in die zoektocht."

Luijkx: kans op nieuwe sponsor niet groot
Luijkx: kans op nieuwe sponsor niet groot (Foto: ANP)

'Tachtig procent van gamers kiest voor PS4'

Volgens Masaru Kato, financiëel bestuurder van Sony, wordt de PlayStation 4 een groot succes en verslaat het met gemak Xbox One. Dat merkt hij op door enkele enquêtes, waarbij tachtig procent van de ondervraagden meer interesse hadden in een PlayStation 4 dan een Xbox One of Wii U.

Wat voor enquêtes dit waren, of ze in opdracht van Sony zijn uitgevoerd of meer relevante informatie geeft Kato niet. Ook weten we niet wat de uitslag was van andere enquêtes waar dit resultaat niet naar voren kwam. Hij is er in ieder geval erg blij mee en laat weten dat Sony er alles aan doet om iedereen van een PlayStation 4-console te voorzien bij release. Helaas kan hij die belofte al niet meer waarmaken, want de console is bij verscheidene winkels al uitverkocht. Wanneer de console uitkomt is nog niet bekend. Volgende week wordt de releasedatum verwacht op de persconferentie van Sony tijdens gamescom.

PlayStation 4

Eerste gameplayvideo WRC 4

Bigben Interactive heeft in samenwerking met ontwikkelaar Milestone de eerste gameplayvideo van WRC FIA World Rally Championship 4, het vierde deel in de race-serie, online gezet.

De video toont de 2013 Citroën DS3 bestuurd door Mikko Hirvonen en de ongeëvenaarde, negenvoudig wereldkampioen Sébastien Loeb. Citroën, met meer dan negentig WRC-overwinningen op haar naam, neemt het in het seizoen 2013 gedurende 13 races op tegen 60 tegenstanders rijdend in 8 verschillende automerken.

In het tweede gedeelte van de video, met daadwerkelijk een auto die racet, worden voor de eerste keer in-game beelden van WRC 4 getoond vanuit Loebs auto tijdens de Rally van Zweden. In 2013 is deze race de tweede wedstrijd van het seizoen en heeft een totale lengte van 339 kilometers verdeeld over 22 etappes over met sneeuw en ijs bedekte wegen.

WRC 4 is de officiële game van het 2013 FIA wereldkampioenschap rally en bevat alle wedstrijden, teams en coureurs van het seizoen 2013. Het spel komt in oktober 2013 uit voor Xbox 360, pc, PlayStation 3 en PlayStation Vita.

Artiesten enthousiast over Nederlands podium Sziget

Nederlandse artiesten voelden zich afgelopen week helemaal thuis op het Hongaarse festival Sziget. Nederlandse muzikanten hebben sinds vorig jaar een eigen podium op het zevendaagse festival in Boedapest. "Er waren zo veel Nederlanders dat het wel een Nederlands festival leek!", blikt Beef-zanger Pieter Both terug.

"Wat bijzonder is, is dat je overal je tentje kan neerzetten. De camping en het festival zijn eigenlijk samen één ding", vertelt Both verder aan Novum Nieuws. "En met deze club op pad zijn maakte het voor mij heel speciaal."

Van de bijna vierhonderdduizend bezoekers die op het festival komen, dat zondag na zeven dagen eindigde, zijn er ongeveer twintigduizend Nederlands. De organisatie riep een Holland Meets Hungary Stage in het leven om het grote aantal Nederlandse bezoekers tevreden te stellen. Onder meer de band Navarone, 'Beste Singer-songwriter' Michael Prins en Kensington verzorgden de afgelopen dagen een optreden.

"Doordat het campingterrein en festival één zijn is het een mooie gezellige bende, iedereen doet maar wat, en dat is te gek", vertelde Casper Starreveld van Kensington aan Novum Nieuws. Het festival was volgens hem een 'prachtige chaos'. "Het was bloedheet, maar het ging compleet los, iedereen in bikini of zwembroek."

Jam de la Crème, een samenwerking van verschillende Nederlandse artiesten, trad elke avond op tijdens het festival dat sinds 1993 wordt gehouden op het Óbuda-eiland in Boedapest. Deze formatie bestaat uit onder meer Kern Koppen, Typhoon, Beef, Di-rect, Splendid en Laura Jansen.

Guus van der Steen van Kern Koppen roemt het festival vooral om de 'dorpskwaliteiten'. "Als de poorten open zouden blijven zou je er makkelijk je hele leven kunnen uitzitten. Je hebt er muziek, kunst, een strand, vrouwen die je schrobben tijdens het douchen, wat wil je nog meer? Ze zouden een Sziget-paspoort moeten maken, de plattegrond van het festival uit het boekje trekken en echte papieren erin stoppen."

Bobby Jacobs, basgitarist van Focus, is ook erg te spreken over het Hongaarse festival. "Omdat er zo veel kleuren zijn op het festival, er is voor ieder wat wils. Er was wereldmuziek, hiphop, rock. En Jam de la Crème vertegenwoordigde eigenlijk alles."

Ook op de andere podia was Nederland goed vertegenwoordigd, zo traden artiesten als Blaudzun, Skip & Die, Noisia, Nicky Romero, Chuckie en Daily Bread ook op. Op uitnodiging van 3FM mocht Kin Kobra, een rockband uit Gorinchem, in de grote tent op de Hungarian Music Stage spelen. Bandleden noemden het optreden 'erg warm maar tegelijk ook wel heel erg cool'.

Sziget vindt volgend jaar wederom plaats in augustus. Eind juni werd bekend dat het festival zijn vleugels uitslaat naar Oekraïne. In juni is er ook een driedaags Sziget Festival op een eiland in de Dnjepr in de hoofdstad Kiev.

Dertig jaar aan WrestleMania

2K kondigt een nieuwe modus, met vrij lange naam, voor WWE 2K14 aan. In de alleszeggende '30 Years of WrestleMania'-modus speel je dertig jaar aan legendarische wedstrijden

De modus bevat 45 wedstrijden, waaronder de kampioenwedstrijd van Hulk Hogan tegen Andre the Giant in WrestleMania 3, Dwayne 'The Rock' Johnson tegen Hulk Hogan in een 'Icon vs. Icon'-match tijdens WrestleMania 18 en de The Rock tegen John Cena in WrestleMania 28. De modus is geinspireerd op de aankomende mijlpaal, namelijk WrestleMania 30, dat 6 april 2014 begint in New Orleans.

"Al bijna drie decennia heeft WWE miljoenen mensen wereldwijd geïnspireerd door het historische, culturele en onmiskenbaar fenomeen dat WrestleMania is", zegt Chris Snyder, Senior Director of Marketing bij 2K. "Door de '30 Years of WrestleMania'-modus in WWE 2K14 kunnen spelers nu hun favoriete nostalgische en recente WrestleMania momenten herbeleven, van een ongelooflijke roster naar authentieke presentatie en speelstijl, in een unieke en boeiende manier."

WWE 2K14 komt 1 november uit op PlayStation 3 en Xbox 360.

WWE 2K14

WWE 2K14

WWE 2K14

FOK!filmtip van de dag: King Arthur (2004)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

King Arthur 1

Voor de FOK!filmtip van de dag hoeven we vandaag niet zolang na te denken. Er is vanavond namelijk maar één film op tv en dat is King Arthur, die om 20.30 uur te zien is op Sbs6. In de film, geregisseerd door Antoine Fuqua, zien we onder meer Clive Owen, Keira Knightley en Ioan Gruffudd in de belangrijkste rollen. In King Arthur draait het (uiteraard) om Arthur, een aarzelende leider die Brittannië wil verlaten om terug te keren naar de stabiliteit van Rome. Binnenvallende Saksen gooien echter roet in het eten en zorgen er voor dat Arthur, samen met zijn trouwe ridders Lancelot, Galahad, Bors, Tristan, Dagonet en Gawain, moet zorgen dat er weer eenheid binnen het volk komt, om zo de vijand tegen te kunnen houden. Samen met zijn vroegere vijand Merlijn en de mooie en moedige Guinevere, zal Arthur de kracht moeten vinden om het tij te doen keren en Brittanië weer terug te geven aan haar oorspronkelijke bewoners.

King Arthur 2

Een zeer aangename historische film van de regisseur die ons ook wist te verrassen met films als Bait (2000), Training Day (2001), Shooter (2007) en Olympus Has Fallen (2013). King Arthur zou oorspronkelijk door Michael Bay worden gemaakt, maar na vijf jaar voorbereiding stapte de regisseur vanwege budgetaire problemen uit de film. Ben je een liefhebber van films met epische veldslagen dan mag je deze film zeker niet missen.


King Arthur, meer dan alleen een legende!

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

'Ferry Doedens is een kutkind'

Ferry Doedens vindt Yvon Jaspers onaardig. De Boer zoekt Vrouw-presentatrice zou Doedens tijdens haar periode als ZigZag-presentatrice een 'kutkind' hebben genoemd.

Als tijdens de opnames van Ranking the Stars het onderwerp 'Yvon Jaspers' voorbij komt, weet Doedens met een leuke anekdote te komen. "Ze heeft me ooit bij het programma Zizag een ‘kutkind’ genoemd, omdat ik haar toen om een handtekening vroeg. In Drachten. Ze zei: ‘Ga weg, kutkind!’ Ze was echt heel onaardig tegen me.", aldus de soapster.

Yvon Jaspers presenteerde ZigZag tussen 2000 en 2005. Toentertijd zou Ferry dus zo'n tien jaar oud zijn geweest. We kunnen dus wel concluderen dat Ferry de afgelopen dertien jaar geen steek is veranderd.


Yvon Jaspers vindt Ferry Doedens een kutkind

Bayern en Arsenal akkoord over Gustavo

Luiz Gustavo maakt mogelijk de overstap van Bayern München naar Arsenal. De twee clubs hebben een akkoord over een transfersom. De verdedigende middenvelder had een vraagprijs van ongeveer 21 miljoen euro in zijn contract, maar Arsenal heeft toch nog wat van dit bedrag weten af te snoepen. Goal weet te melden dat de Londenaren twintig miljoen euro overmaken, mocht het daadwerkelijk tot een transfer komen.

Gustavo moet namelijk zelf nog tot een akkoord komen met The Gunners. Momenteel is Gustavo met de Braziliaanse nationale ploeg op pad, dus Arsenal zal even moeten wachten tot hij terugkeert. Als de deal rondkomt, wordt de 26-jarige Gustavo de duurste aankoop in de clubgeschiedenis.

Gustavo kwam in de winterstop van het seizoen 2010/11 naar de Allianz Arena en speelde daarvoor bij TSG 1899 Hoffenheim. Bayern betaalde destijds vijftien miljoen euro voor de international. Onder de nieuwe trainer Pep Guardiola komt Gustavo echter niet veel aan spelen toe, waardoor een vertrek de beste oplossing is.

Als de transfer plaatsvindt, is Gustavo de tweede aanwinst van Arsenal deze zomer. Manager Arsène Wenger haalde eerder al aanvaller Yaya Sanogo op bij AJ Auxerre. De Fransman kondigde in het begin van de zomer aan dat de club zich deze zomer flink wilde versterken. De Engelsen zitten ook nog altijd achter Luís Suarez aan, maar Liverpool wil de Uruguayaanse aanvaller niet kwijt.

Seyfried vreesde voor carrière na naaktscènes

Amanda Seyfried was bang dat de naaktscènes die ze voor haar nieuwe film Lovelace opnam haar haar carrière zouden kosten. De actrice noemt haar rol als pornoactrice Linda Lovelace 'het meest riskante van dit moment in Hollywood'. "Het eerste waar ik aan dacht was dat dit mijn carrière om zeep kon helpen", zegt ze in The Sunday Times, melden Britse media.

Op internet zijn foto's te bekijken van de opnames, waarin Seyfried poseert als Lovelace met een ontbloot bovenlichaam. Tot nu toe deden de foto's niet al te veel stof opwaaien.

Tijdens de opnames viel wel een hoop spanning van de 27-jarige actrice af. "Het was wel vreemd, want toen ik de opnames eenmaal deed, voelde ik me ontzettend bevrijd", zegt Seyfried. "Dat zal vast niet hebben gegolden voor de mensen die mij juist willen beschermen, maar ik vroeg me steeds meer af waar alle twijfel toch vandaan was gekomen."

Voor Sharon Stone, die in de film de moeder van Lovelace speelt, was de film ook een bevrijding. "Ik hoefde me nu eens niet zorgen te maken of ik er in elke scène wel perfect uitzag", zegt de 55-jarige Stone. "Ik kon gewoon mijn bed uit rollen en de filmset op stappen."

Lovelace gaat in Nederland op 19 september draaien en vertelt over pornoactrice Linda Lovelace die de hoofdrol van een aan orale seks verslaafde vrouw speelt in Deep Throat. Het was de eerste pornofilm die in de reguliere Amerikaanse bioscopen te zien was en een enorme hit werd. In Lovelace zijn ook James Franco, Peter Sarsgaard en Sharon Stone te zien.


Seyfried vreesde voor carrière na naaktscènes (Foto: Novum)

Verenigde Staten eisen opheldering bitcoins

De Amerikaanse staat New York heeft meer dan twintig bedrijven gedagvaard in verband met de virtuele munt bitcoin. De overheid wil van van de firma's weten hoe zij omgaan met consumentenbescherming, witwassen en investeringsstrategieën. Dat meldt The Wall Street Journal.

In een memo van de staat New York, dat in handen is van de krant, wordt de digitale munteenheid, waarvoor geen centraal controleorgaan bestaat, omschreven als 'een virtueel Wilde Westen voor drugshandelaren en andere criminelen'. Meer regelgeving zou de toekomst van de munt ten goede komen.

Coinsetter, een van de aangeschreven bedrijven, denkt dat het goed is om de dialoog aan te gaan. "De meeste bedrijven willen bitcoins erkend zien en willen helpen begrip te kweken voor deze financiële innovatie", zei topman Jaron Lukasiewicz tegen The Wall Street Journal.

Bitcoins worden gecreëerd door berekeningen van een computernetwerk. Dit proces wordt mining genoemd. Elke transactie en elke bitcoin staat beveiligd geregistreerd binnen dit netwerk, maar nooit op een individuele computer. De virtuele munt is op dit moment grofweg 78 euro waard. Op dit moment zijn elf miljoen bitcoins in omloop, terwijl er een maximum van eenentwintig miljoen is.

Vorige week oordeelde een rechtbank in New York dat bitcoins voldoen aan de eisen voor een valuta. De virtuele munten kunnen op het internet al gebruikt worden in online winkels, waaronder webshop Etsy. Daarnaast kan er kleding gekocht worden bij Zara, Asos en Forever21 door gebruik te maken van de website bitfash.com.

Koeman: "Niet veel harder getraind"

De hamstringblessure van Daryl Janmaat deed vraagtekens rijzen over de trainingsintensiteit tijdens de voorbereiding van Feyenoord. Ronald Koeman veegt die insinuaties van tafel. Volgens de ervaren oefenmeester is de intensiteit van de trainingsarbeid niet de oorzaak van de spierscheuring.

"We hebben niet veel harder getraind dan in het verleden", verzekert hij De Telegraaf. "In zes weken voorbereiding hebben we twee, misschien drie keer een extra training in de middag gedaan. Tja, als je dat harder vindt…", aldus Koeman, die sinds zijn komst bij Feyenoord werkt aan een geleidelijke intensivering van het trainingsprogramma.

"Ik ben al twee jaar bezig om heel geleidelijk iets meer te doen, omdat bij Feyenoord altijd maar een keer per dag werd getraind. En op die enkele momenten in de middag oefenen we dan vrije schoppen of corners, of de spelers doen wat aan stabiliteit."

Van Gerner mist WK turnen

Céline van Gerner zal niet meedoen aan de wereldkampioenschappen turnen. Het WK is van 30 september tot en met 6 oktober in Antwerpen. De 18-jarige turnster uit Emmeloord heeft te veel last aan haar rechter enkel om straks fit in de hal te verschijnen.

Van Gerner onderging eind juli een operatie aan het gewricht. Het herstel neemt langere tijd in beslag dan aanvankelijk voorzien. Vorig jaar in de aanloop naar de Olympische Spelen van Londen had Van Gerner een blessure aan haar andere enkel. Ondanks die blessure toen kwam ze in de meerkampfinale en kwam werd ze twaalfde. De beste prestatie van een Nederlandse turnster ooit op de Olympische Spelen.

Garagebedrijf ontruimd na vondst verdacht pakketje

Medewerkers van een garagebedrijf in het Groningse Sappemeer hebben een verdacht pakketje onder een auto gevonden. De politie heeft het pand ontruimd en de Noorderstraat, waar het bedrijf is gevestigd, afgezet. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie is onderweg om het pakketje te onderzoeken.

Het pakketje was bevestigd aan de onderkant van een auto die bij het bedrijf stond voor een apk-keuring en werd volgens een politiewoordvoerder aan het eind van de ochtend gevonden. Na inspectie van de politie werden de bommenexperts ingeschakeld.

Menzis zwicht voor media-shitstorm

Menzis gaat de hoofdpijnbehandeling van de 25-jarige Andrea alsnog vergoeden na een grootschalige actie op social media. Familie van de clusterhoofdpijnpatiënte begon de actie nadat de zorgverzekeraar had laten weten een Belgische ingreep niet te willen betalen, omdat de operatie 'te experimenteel' zou zijn. Menzis gaat overstag uit 'coulance', zo meldt een woordvoerder van het bedrijf.

Andrea Trichopoulos lijdt dagelijks aan zeer zware clusterhoofdpijnaanvallen. Ze heeft diverse medicatie tevergeefs geprobeerd. Een neuronstimulator in haar ruggenmerg zou soelaas kunnen bieden, maar Menzis wilde de operatie in België van dertigduizend euro niet vergoeden.

De zus van Trichopoulos startte dit weekeinde een actie op Facebook om de dertigduizend euro bij elkaar te verzamelen. Sympathisanten die hebben gestort, krijgen hun geld terug, nu Menzis de operatie alsnog gaat betalen.


Menzis weigerde de patiënte die dit meerdere uren per dag moest doormaken,
maar zwicht alsnog om gezichtsverlies te voorkomen.

Wiggins wil gaan knechten voor Froome

Wielrenner Bradley Wiggins wil volgend jaar weer in actie komen in de Ronde van Frankrijk, ongeacht de rol die hij krijgt toebedeeld. Dat liet de winnaar van de Tour van 2012 optekenen in de krant The Telegraph. Wiggins dikte zijn wens zelfs nog aan door teamgenoot Chris Froome, de winnaar van dit jaar, alvast naar voren te schuiven als kopman voor 'La Grande Boucle' in 2014.

"Het was ongelooflijk hoe hij heeft gereden", bejubelde Wiggins zijn opvolger als winnaar van de Tour. "Ik denk dat hij het recht heeft verdiend om ook volgend jaar weer het team te leiden om zijn kunststukje te kunnen herhalen. Daar zou ik hem graag bij helpen. Ik denk dat ik ook van waarde ben voor de ploeg in een knechtenrol."

Keeper Swinkels mag weg bij Cambuur

Doelman Ruud Swinkels mag weg bij SC Cambuur. Het tweejarige contract van de 26-jarige doelman is per direct ontbonden, melden de Friezen maandag. Swinkels was pas sinds deze zomer in dienst bij de promovendus in de Eredivisie en speelde nog geen officiële duels. De afgelopen weken was hij steeds de derde keuze van trainer Dwight Lodeweges.

Swinkels speelde vorig seizoen voor PSV waar hij derde doelman was achter Boy Waterman en Przemyslaw Tyton. Daarvoor was hij drie jaar lang een vaste waarde bij FC Eindhoven.

Sprintster Baptiste niet op WK door doping

Sprintster Kelly-Ann Baptiste heeft zich afgemeld voor de 100 meter op het WK in Moskou omdat ze betrokken is bij een dopingzaak. Dat heeft de atletiekbond van Trinidad en Tobago maandag gezegd. Donderdag was de bond van het Caribische land door de internationale atletiekbond IAAF op de hoogte gesteld.

De bond van Trinidad en Tobago wilde verder geen commentaar geven omdat de zaak nog wordt behandeld. Baptiste liep dit seizoen een nationaal record van 10,83 seconden op de 100 meter en dat was de derde seizoensprestatie. De 26-jarige atlete, die in 2011 brons won op het WK, stond ook nog ingeschreven op de 200 meter en de 4x100 meter.

Milf uitgespoten na naaktfoto

Clare Deloughrey is uitgespoten. De 26-jarige moeder en parttime model, is ontslagen door de brandweer van Greater Manchester. Zij heeft de reputatie van de spuitgasten geschaad door uiterst sexy foto's te laten maken, waaronder zelfs een naaktfoto.

Clare, die op een erotische site schuilging onder de naam 'Firewoman Clare Louise', heeft zich laten fotograferen na een avondje blussen. Langzaam ging haar brandweerkostuum uit, waarna er foto's werden gemaakt van de milf in haar lingerie. Uiteindelijk ging ook het ondergoed uit om hierna in haar bubbelbad te gaan liggen.

De kiekjes lekten al snel uit onder de spuitgasten. De brandweer kon er echter niet om lachen en heeft besloten Clare de zak te geven. Volgens haar is de reactie van de opperspuitgast overdreven. "Als ze me hadden gevraagd, had ik de foto's verwijderd", laat zij weten. "Nu hebben ze me zonder pardon de laan uitgestuurd."

Seriemoordenaar Zweden bekent moord

Een man die tot een levenslange celstraf is veroordeeld voor een reeks moorden op immigranten in de Zweedse stad Malmö heeft een van de moorden bekend. In de Zweedse krant Sydsvenskan zei Peter Mangs maandag dat hij een 20-jarige vrouw heeft doodgeschoten en haar 22-jarige vriend heeft verwond.

Mangs zei in de krant dat zijn doel was criminelen te straffen. Hij besloot het vuur te openen op de 20-jarige vrouw en haar vriend 'omdat hun auto er crimineel uitzag'.

Mangs ontkende tot dusver iets met de moorden te maken te hebben. In juli 2012 werd hij door een Zweedse rechtbank echter schuldig bevonden aan twee moorden en vier pogingen tot moord.

Oud-hoofdredacteur Donald Duck krijgt lintje

Oud-hoofdredacteur van Donald Duck, Thom Roep, is maandag koninklijk onderscheiden. Roep ontving het lintje tijdens zijn afscheidslunch uit handen van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA), meldt uitgever Sanoma maandag.

Roep 'bestuurde' Duckstad veertig jaar lang. In 1973 kwam hij als redacteur bij het weekblad, in 1984 werd hij er hoofdredacteur. Roep is onder meer medeverantwoordelijk voor de stripserie Van Nul tot Nu. Ook bedacht hij stripfiguur Douwe Dabbert. Eerder dit jaar maakte Roep bekend zijn functie neer te leggen.

Als eerbetoon aan Roep staat hij op het nummer dat afgelopen week uitkwam op de omslag. Ook speelt hij een gastrol in een van de stripverhalen in het nummer.

'Tientallen katten vergiftigd in Lelystad'

In de Waterwijk in Lelystad zijn in anderhalve maand tijd dertig katten omgekomen. Dat meldt Omroep Flevoland. Volgens bewoners zijn de huisdieren vergiftigd. Drie kateigenaren hebben aangifte gedaan met het vermoeden dat hun huisdier is vergiftigd.

De kattensterfte speelt zich volgens Omroep Flevoland af rond de Grevelingenstraat, Haringvlietlaan, Hollands Diepstraat en Biesbosstraat. Bewoners hebben in de Hollands Diepstraat een worst gevonden die mogelijk als lokaas diende voor de katten.

De politie onderzoekt de zaak. Volgens een woordvoerder staat nog niet vast dat het om tientallen katten gaat. De worst is volgens de politiewoordvoerder nog niet afgeleverd op het politiebureau. De politie heeft ook nog geen kadaver gekregen om te laten onderzoeken.

Iwata snapt dat Wii U software nodig heeft

Nintendobaas Satoru Iwata ziet ook in dat het gebrek aan software het belangrijkste Wii U-probleem is. Hij meldt dat in een interview waarin werd geopperd dat de prijs van de console misschien een factor zou zijn. Met wereldwijd 160.000 verkochte consoles in het eerste kwartaal dit jaar heeft de console in ieder geval zeker een probleem.

Iwata benadrukte dat als de prijs werkelijk de reden voor de slechte verkoop van de Wii U is, meer mensen het witte basissysteem zouden kopen. Daarnaast wordt de premiumbundel beter verkocht dan het basissysteem, dus prijs is geen issue.

Iwata legt uit: "Als de prijs eigenlijk een probleem is, dan is er een tegenstelling tussen de huidige verkoopcijfers tussen de basis- en premiumversies van de Wii U. De basisversie moet dan meer verkocht zijn, maar het feit is dat mensen meer de premium versie kopen. Dus het probleem is er niet."

"Ik begrijp dat het echte probleem het gebrek aan software is", voegt hij toe. "En de enige oplossing is de markt te voorzien van kwaliteitstitels." Dat Nintendo het tij nog kan keren is te zien aan Nintendo 3DS. De handheld verkocht bij release matig, maar door de nieuwe games gaat het de handheld een stuk beter af.

Iwata met Wii U

'Turkse olieworstelaars betrapt op doping'

Zestien Turkse olieworstelaars zijn betrapt op doping. Dat melden Turkse media maandag. Onder anderen olieworstelkampioen Ali Gurbuz zou zijn betrapt. De Turkse worstelbond heeft nog niet gereageerd op de berichten.

Het schandaal in de olieworstelwereld is het zoveelste in Turkije. Eerder werden al diverse gewichtheffers en worstelaars betrapt. Vorige week werden bovendien 31 atleten geschorst. Er lopen nog een aantal zaken, waaronder een tegen Asli Cakir Alptekin de regerend olympisch kampioene op de 1500 meter.

De vele dopinggevallen in de Turkse sportwereld komen zeer ongelegen voor het land. Istanbul is samen met Madrid en Tokyo in de race om de Olympische Spelen van 2020 te organiseren. Op 7 september neemt het IOC een beslissing.

World War Z succesvolste Brad Pitt-film ooit

Het zombiedrama World War Z heeft wereldwijd het meest opgebracht van alle films waarin Brad Pitt ooit de hoofdrol speelde. De film met Pitt als oud-gezant van de Verenigde Naties die een zombiepandemie moet voorkomen, ging afgelopen weekend de vijfhonderd miljoen dollar voorbij. Zijn vorige record was Troy uit 2004. Die film haalde ruim 497 miljoen op.

Het kassucces van World War Z is des te opmerkelijker doordat de film in de weken na de première ineens in een dip kwam en dreigde te floppen. Met een opbrengst van een half miljard is World War Z echter een onvervalste hit, zelfs met een budget van zo'n 220 miljoen dollar.

Het verfilmen van World War Z, naar het gelijknamige boek van Max Brooks, was een langgekoesterde wens van Pitt. Toch blijft het de vraag of er een vervolg komt. World War Z had tijdens de draaidagen grote tegenslagen te verduren, waarbij de productiekosten de pan uit dreigden te rijzen. Zo werd een enorme veldslag in Rusland opnieuw opgenomen na kritiek van een testpubliek. Desondanks was de vicevoorzitter van Paramount, Rob Moore, in juni nog vastbesloten een vervolg te maken.


World War Z succesvolste Brad Pitt-film ooit (Foto: Novum)

Tanker overvaart zeilbootje bij Wemeldinge

Een tanker heeft maandagochtend bij het Zeeuwse Wemeldinge een zeilbootje overvaren. Vier opvarenden belandden in het water. Een van hen is inmiddels naar de kant gehaald.

De hulpdiensten zijn bezig met een reanimatie, aldus een woordvoerder van de brandweer. Berichten dat het slachtoffer inmiddels zou zijn overleden, kon ze niet bevestigen. Voor het leven van de overige drie wordt gevreesd. Enkele duikploegen zijn op zoek naar de vermiste opvarenden.

Het ongeluk gebeurde rond 11.00 uur op het Kanaal door Zuid-Beveland. De hulpdiensten, waaronder een traumahelikopter, zijn massaal uitgerukt. Het bootje zit nog vast aan de tanker.

Het gaat waarschijnlijk om de Duitse tanker LRG Gas 86, een schip met een lengte van 110 meter. De tanker was op weg naar Antwerpen.

Bieber verrast oma met naakt optreden

Justin Bieber heeft zijn oma een bijzondere verrassing bezorgd. De 19-jarige zanger trad namelijk helemaal naakt op voor zijn grootmoeder, met alleen een gitaar.

De tienerster deed het optreden tijdens Thanksgiving in oktober, in zijn oma's huis in Toronto. De Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ heeft foto's van de blote Bieber weten te bemachtigen.

Bronnen vertellen dat Bieber op die bewuste dag laat in de ochtend wakker werd toen het huis al gevuld was met familieleden. Om de familie een memorabele dag te bezorgen trok hij zijn kleding uit en bracht hij een ode aan zijn oma.

Rise of the Triad winstgevend

Het schietspel Rise of the Triad is binnen een week winstgevend voor uitgever Apogee en gamestudio Interceptor. Dat laat topman Dave Oshry van de gamestudio weten. Het spel had een budget van een half miljoen dollar, aldus de Amerikaanse website Gamefront. Dat zou betekenen dat het minimaal 34 duizend keer is verkocht.

Rise of the Triad is een remake van het gelijknamige schietspel uit de jaren negentig. "We wisten dat we succesvol zouden zijn als we de kosten laag zouden houden en de juiste distributiekanalen zouden aanspreken", zegt Oshry.

Apogee en Interceptor zijn niet de enige bedrijven die zich bezighouden met remakes van klassieke schietspellen. Uitgever Devolver Digital en studio Flying Wild Hog werken aan het ninjaspel Shadow Warrior, waarvan het origineel in 1997 verscheen.


Rise of the Triad winstgevend 

'Vin Diesel speelt boommens Groot in Guardians'

Vin Diesel is in onderhandeling voor de rol van de boomachtige Groot in het superheldenepos Guardians of the Galaxy. Dat beweren bronnen tegenover de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. Vorige maand twitterde de spierbundel al enthousiast dat hij door filmstudio Marvel was gevraagd voor een rol in een van de superheldenfilms. Toen maakte hij echter nog toespelingen op The Avengers: Age of Ultron.

Groot is een gigantische boommens die in het universum van Guardians of the Galaxy heerser is van de planeet X. Hij kan bomen verorberen om zichzelf te genezen en zichzelf extra sterk te maken. Ook kan hij bossen manipuleren en inzetten als legers.

Diesel had eerder dit weekeinde op zijn Facebookpagina nog een grote foto staan van Groot. Die is inmiddels verwijderd. Verder wil hij er tijdens interviews niets over loslaten. Marvel zwijgt zoals gewoonlijk in alle toonaarden. Zo repte directeur Kevin Feige tijdens het evenement D23 van Marvel-eigenaar Disney, dat dit weekend plaatsvond, met geen woord over Diesel.

De première van Guardians of the Galaxy staat gepland voor over een jaar. Benicio del Toro, Glenn Close, Zoe Saldana en John C. Reilly behoren tot de cast.


'Vin Diesel speelt boommens Groot in Guardians' (Foto: Novum)

Sumoworstelaar uit Ushi Must Marry overleden (37)

Acteur en sumoworstelaar Mark Sagato is afgelopen weekeinde plotseling overleden aan de gevolgen van een hartstilstand. Hij werd 37 jaar. Dat maakte zijn familie bekend. Sagato was begin dit jaar te zien als sumoworstelaar in de komedie Ushi Must Marry van Paul Ruven en had ook rolletjes in Ocean's Thirteen en Pirates of the Caribbean: At World's End.

"Mark zag het zelf al een tijdje aankomen", zegt Ruven maandag tegen Novum Nieuws over de tweehonderd kilo zware Hawaïaan. "Hij kon niet lang lopen en zweette de hele dag omdat Nederlandse hotels geen airco hebben zoals in de Verenigde Staten. Hij was ongezond en wilde al langer stevig afvallen."

Sagato's Amerikaanse vriendin biedt op haar website de mogelijkheid om donaties te maken om Sagato een waardig afscheid te kunnen geven. "Dat gebeurt in de VS wel vaker, want veel mensen hebben daar geen uitvaartverzekering", weet Ruven.

Sagato was een graag geziene acteur die een sumoworstelaar kon spelen. "Hij kon gewoon nadenken en sprak zeer goed Engels", vertelt Ruven. "De meeste sumoworstelaars worden op hun 9e in een isolement geplaatst en mogen daarna, onder begeleiding, wel eens een filmset bezoeken. Maar die kunnen nauwelijks zelf nadenken. Mark kon ook echt acteren."

Ruven werkte ook met Sagato aan zijn volgende film, Son of Scarface, waarin een jongen op zoek gaat naar Al Pacino omdat hij denkt dat die zijn vader is. "In die film vertelt Mark in een scène dat hij Pacino ooit ontmoet heeft. Dat was ook in werkelijkheid zo, op de set van Ocean's Thirteen."

De opnames voor Son of Scarface zijn al een tijd geleden afgerond, dus Sagato's dood heeft geen invloed op de productie. De film wordt in de eerste helft van volgend jaar verwacht.


Sumoworstelaar uit Ushi Must Marry overleden (37) (Foto: Novum)

Luie Nederlanders krijgen boete in Oostenrijk

Twee Nederlanders zijn in Oostenrijk beboet omdat ze deden alsof ze oververmoeid waren zodat ze met een reddingshelikopter van een berg werden gehaald. De twee moeten 2300 euro betalen, meldt de Oostenrijkse omroep Österreichischer Rundfunk (Örf).

Mogelijk komt het nog tot een strafzaak tegen de 30-jarige man en 27-jarige vrouw wegens het misbruik van noodsignalen. Als de twee daarvoor worden vervolgd, kunnen ze een gevangenisstraf van zes maanden krijgen.

De twee Nederlanders hadden een berg van 1750 meter hoog beklommen in het Göllmassief bij Salzburg. Eenmaal op de top hadden ze geen zin meer in de afdaling. Ze schreven in het gastenboek 'wij gaan per helikopter terug' en riepen de hulp van de reddingsbrigade in.

Passagier rukte aan stuur gecrashte bus

Een Oekraïense passagier heeft een ruk aan het stuur gegeven van de Eurolinesbus die zondagochtend rond half twee verongelukte op de A9 bij het Franse Fitou. Bij het ongeluk vielen twee doden en dertig gewonden waarvan eer drie ernstig aan toe zijn.

De passagier wilde dat de chauffeur stopte, aldus de officier van justitie in Narbonne, David Charmatz, tegenover het Franse persbureau AFP. Waarom hij dat wilde is nog onduidelijk. De passagier is aangehouden en zal aan een psychiatrisch onderzoek worden onderworpen.

De chauffeur van de bus verklaarde al eerder dat iemand een ruk aan het stuur had gegeven vlak voor het ongeluk. De bus schoof schuin over de weg en rolde daarna het talud af. Er waren 44 mensen aan boord, plus drie chauffeurs. De bus was onderweg van Marseille naar Murcia in Spanje.

De autoriteiten zetten 150 hulpverleners en vier helikopters in. In de bus zaten Russen, Oekraïners, Spanjaarden en Fransen.

[Upd][WK] Schippers op schema na twee onderdelen

Dafne Schippers is tijdens het wereldkampioenschap atletiek in Moskou goed begonnen aan de zevenkamp. De jonge Nederlandse snelde op de 100 meter horden naar een tijd van 13,30 seconden, 0,03 seconden boven haar PR. Alleen de Canadese Brianne Theisen Eaton (13,17) en Oekraïense Hanna Melnychenko (13,29) waren sneller.

Nadine Broersen is het kampioenschap slecht begonnen. De Nederlandse struikelde over de laatste horde en viel. Ze kwam uiteindelijk slechts tot een tijd van 14,84 seconden waarmee ze 33e en laatste staat. Een goede klassering kan Broersen al na één onderdeel vergeten.

Update 12.20 uur

Dafne Schippers ligt na twee onderdelen van de zevenkamp bij de WK in Moskou voor op het schema van haar persoonlijk record. De 21-jarige atlete uit Utrecht ging bij het hoogspringen over 1,77 meter, haar beste prestatie van dit jaar. Schippers verdiende op het tweede onderdeel 941 punten en kwam daarmee op een totaal van 2021, waarmee ze negende staat in de tussenstand. Ze heeft 70 punten voorsprong op het schema van vorig jaar in Götzis, waar ze tot een pr van 6360 kwam.

Nadine Broersen, die haar kansen op een hoge klassering al vergooide met een valpartij op de 100 meter horden, revancheerde zich enigszins door over 1,89 meter te springen. Met haar tweede plaats verdiende Broersen 1093 punten, wat haar totaal op 1956 bracht (17e).

Eerste beelden A Promise

Website Movienewz heeft de eerste beelden van regisseur Patrice Leconte's A Promise of Une Promesse vrijgegeven. De film zal het Venice Film Festival buiten competitie gehouden worden.

De film, gebaseerd op de novelle Journey Into the Past van Stefan Zweig, speelt zich af voor de Eerste Wereldoorlog. Een jonge vrouw van een rijke oudere man wordt verliefd op zijn assistent, een jonge bouwkundige met een bescheidener afkomst.

In de hoofdrollen vinden we Alan Rickman, Rebeccal Hall en Richard Madden.

De foto's zijn hier te vinden. 

Pedo krijgt geen hulp van staat

De staat hoeft geen woonruimte te regelen voor de pedoseksueel Sytze van der V. Dat heeft de rechtbank in Den Haag maandag bepaald.

Van der V. eiste in een kort geding hulp van de staat bij het vinden van een huis. De landsadvocaat betoogde vorige week al dat de staat daartoe niet verplicht is. Aan de zogenoemde inspanningsverplichting zou ruimschoots zijn voldaan.

De rechter gaat daar in mee. Dat aan Van der V. nooit een concreet aanbod is gedaan voor een huis klopt niet. Gemeenten, hulpinstanties en de reclassering hebben geprobeerd hem te helpen, maar dat leverde uiteindelijk geen resultaat op. De advocaat van Van der V., André van Knippenbergh, was niet direct bereikbaar voor een reactie.

Van der V. kwam woensdag op vrije voeten. De rechtbank in Zutphen bepaalde dat hij niet langer vast hoefde te blijven zitten vanwege de vermeende vondst van kinderporno op zijn computer. Hij werd in april aangehouden in zijn cel.

Sinds de gemeente Eindhoven hem in 2009 weigerde toe te laten leidt Van der V. een zwervend bestaan. Hij moest het voorwaardelijke deel van een eerdere straf uitzitten omdat de reclassering geen goed toezicht op hem kon houden.

Weer extra kaarten Lowlands in de verkoop

Extra vrijgekomen kaarten voor Lowlands gaan dinsdag om 10.00 uur in de verkoop. Dat heeft concertorganisator Mojo maandag bekendgemaakt.

Het gaat om kaarten die ongeldig zijn gemaakt uit de zwarthandel en enkele kaarten die zijn achtergehouden om de zwarthandel dwars te zitten. In totaal gaat het om 250 tickets.

Drie weken geleden ging ook een aantal extra kaarten in de verkoop. Die waren binnen vier minuten uitverkocht. Het ging om iets minder dan duizend toegangsbewijzen.

Lowlands wordt dit jaar gehouden op 16, 17 en 18 augustus. Artiesten als Nick Cave and the Bad Seeds, Tom Odell, de Editors, Fall Out Boy en Nine Inch Nails verzorgen een optreden tijdens het festival in Biddinghuizen. Het evenement was in februari binnen twee uur uitverkocht.

Actie tegen komst abortuskliniek Houten

Activisten hebben maandagochtend in Houten gedemonstreerd tegen de komst van een abortuskliniek. Stichting Schreeuw om Leven legde op een plein in de Utrechtse plaats duizenden plastic poppetjes neer die foetussen van tien weken oud moeten voorstellen.

De demonstranten boden het college van burgemeester en wethouders ook een petitie aan tegen de komst van de kliniek, die naast een gereformeerde kerk moet komen. Voor de kliniek is geen vergunning nodig, omdat het bestemmingsplan de kliniek toestaat.

Eerder uitten de kerk en de plaatselijke afdelingen van CDA, SGP en ChristenUnie al hun ongenoegen over de komst van de kliniek. De gemeente Houten zegt begrip en respect te hebben voor de gevoelens die kliniek bij veel mensen oproept en heeft de organisatie die de kliniek wil openen gevraagd in gesprek te gaan met onder meer de kerk.

Nieuwe herkansingsperiode leerlingen Ibn Ghaldoun

Veel examenkandidaten van de Rotterdamse scholengemeenschap Ibn Ghaldoun moeten maandag opnieuw aan de bak. Ze krijgen een nieuwe kans na de examendiefstallen in mei.

Het gaat om de scholieren die niet al hun examens konden overdoen in de eerste herkansingsperiode in juni. Veel herkansingen werden toen tegelijkertijd afgenomen. Voor veel leerlingen was het daardoor niet te doen om alle 27 ongeldig verklaarde examens opnieuw te doen.

Om hoeveel leerlingen het precies gaat, is niet duidelijk. De school was niet bereikbaar voor commentaar.

In totaal werden 27 examens gestolen in het Ibn Ghaldoun. Het ging om vijftien vwo-examens, tien havo-examens en twee vmbo-examens. In het onderzoek naar de diefstal werden tien personen aangehouden.

Villa verdwijnt in gat in Florida

In een villapark in Florida is zondagnacht een villa gedeeltelijk weggezakt in een gat. Het drie verdiepingen tellende pand was al ontruimd en niemand is gewond geraakt, meldt de brandweer.

De hulpdiensten waren zaterdagavond gewaarschuwd omdat het gebouw begon te kraken en de ruiten sprongen. Waarschijnlijk is door een ondergrondse waterstroom de bodem onder de villa weggespoeld.

De villa stond in Summer Bay Resort, ongeveer vijftien kilometer ten westen van Disney World.

Vijf ton voor topgraaier woningcorporatie

De woningcorporatie WSG, die in grote financiële problemen verkeert, heeft interimbestuurder Peter Ruigrok zo'n zestigduizend euro per maand betaald. Het salaris lag ruim boven de beloningsnorm die op dat moment gold. Ook president-commissaris Ton Lensen verdiende boven de norm.

Ruigrok werkte vanaf april 2011 bij de West-Brabantse woningcorporatie. In 2011 verdiende hij daar 542.890 euro, terwijl hij volgens de norm de helft had mogen krijgen, meldde het Financieele Dagblad maandag op basis van het jaarverslag.

Halverwege de looptijd van het contract is zijn uurloon van 275 euro op verzoek van de raad van commissarissen verlaagd met 20 procent. Voor 2012 kwam de toezichthouder van WSG met Ruigrok een salaris overeen dat wel voldeed aan de door de sector zelf opgestelde beloningsregels.

WSG-president Lensen verdiende in 2011 met een uurtarief van 250 euro te veel. Hij verdiende ruim 85 duizend euro voor zijn werk gedurende negen maanden terwijl Lensen hier slechts twintig duizend euro voor had mogen krijgen. In 2012 is zijn beloning verlaagt tot 10.500 euro.

Het ministerie van Wonen en Rijksdienst meldt tegenover de krant dat het niets kan doen tegen de schending van de beloningscode in 2011, omdat er nog geen wettelijke regels waren. Pas sinds 2013 geldt een wettelijke norm voor salarissen in de publieke en semi-publieke sector van 187 duizend euro.

De West-Brabantse woningcorporatie kreeg vorig jaar nog 118 miljoen euro noodsteun van het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) om een faillissement te voorkomen. WSG verhoogde eveneens de huren om uit de malaise te komen.

Amerikaan Dufner wint PGA Championship

De Amerikaanse golfer Jason Dufner heeft zondag het PGA Championship, het vierde major van het seizoen, op zijn naam geschreven. De 36-jarige liep zondag een ronde van 68 slagen en kwam uit op een score van -10. Daarmee bleef hij zijn landgneoot Jim Furyk, die na drie dagen aan de leiding ging, twee slagen voor. Furyk's slotronde was een boven het baangemiddelde.

Dufner was twee jaar geleden al dicht bij de zege op het PGA Championship. Toen ging een eerste major nog aan zijn neus voorbij toen hij op de laatste vier holes een voorsprong van vier slagen verspeelde. Uiteindelijk was Keegan Bradley hem toen in een play-off de baas.

Dufner is de derde golfer die dit jaar zijn eerste major wint. Adam Scott ging hem op de Masters voor en Justin Rose bij de US Open. Alleen The Open, het enige Britse majortoernooi, werd door een oudgediende gewonnen. Phil Mickelson pakte daar zijn vijfde majorzege.

Metrofiel moet cel in

Toen hij acht jaar oud was kende hij het hele metronetwerk van New York uit zijn hoofd. Als 15-jarige bestuurde hij, illegaal, een metrotrein tussen de 34ste straat en het toen nog bestaande World Trade Center zonder dat iemand het merkte. In 2010 ging hij er met een Trailwaysbus vandoor. Soms treedt hij, in nepuniform, op als conducteur of werkt hij aan de metrorails.

Darius McCollum is inmiddels 49. Al 29 keer is hij gearresteerd vanwege zijn obsessie voor metrotreinen en alles wat daarmee te maken heeft. Een derde van zijn leven bracht hij in de cel door. Aanstaande donderdag wacht hem een nieuwe veroordeling van twee tot vijf jaar vanwege zijn Trailwaysbusincident.

McCollums acties komen voort uit oncontroleerbare impulsen. Hij heeft het aspergersyndroom, een vorm van autisme. McCollum zadelt justitie op met een probleem. Hij is vriendelijk, kan zich goed uiten en is intelligent. Bovenal, hij gebruikt geen geweld. Hij rijdt alleen routes en werkt aan rails zonder dat het zijn beroep is.

McCollum heeft eigenlijk nooit een vaste baan gehad. Hij probeerde ooit bij het transportbedrijf van New York MTA in dienst te komen, maar haalde het examen niet. Michael Carley, oprichter van een hulpgroep voor mensen met asperger, meent dat alle betrokken instanties hebben gefaald bij de hulp aan McCollum. "We hebben niets voor hem geregeld om naar toe te gaan." McCollums advocaat Sally Butler: "Als het tot een rechtszaak met een jury zou komen en wij een beroep zouden doen op zijn geestesgesteldheid, zouden we winnen. Maar het probleem is dat hij dan naar een kliniek verwezen zou worden waar hij moet zitten tot hij genezen is. Maar dit is niet te genezen. Alleen te beheersen."

"Ik wil echt veranderen. Ik ben gemotiveerd en heb de juiste mensen achter me. Ik denk dat het me dit keer lukt", aldus McCollum. Er wordt inmiddels een documentairefilm over zijn leven gemaakt. En hij heeft al een eigen pagina op Wikipedia.

Hongaarse nazi overleden

De vermoedelijke oorlogsmisdadiger Laszlo Csatary is op 98-jarige leeftijd overleden. De voormalige politiechef werd in juni door de Hongaarse autoriteiten aangeklaagd op verdenking van betrokkenheid bij de deportatie in 1944 van ruim vijftienduizend joden naar het nazi-vernietigingskamp Auschwitz.

Csatary overleed zaterdag in een ziekenhuis in Boedapest aan een longontsteking, zei zijn advocaat, Gabor Horvath.

Csatary, die de aanklachten ontkende, werd in 1948 in Tsjechoslowakije bij verstek ter dood veroordeeld. Na de oorlog woonde hij tientallen jaren in Canada. Hij moest daar in 1997 vertrekken nadat aan het licht was gekomen dat hij over zijn oorlogsverleden had gelogen toen hij het staatsburgerschap aanvroeg.

Zijn zaak en verblijfplaats werden in 2012 door het Simon Wiesenthal Centrum onthuld.

Laatste deel eindexamens begonnen

Ongeveer 1300 middelbare scholieren buigen zich vanaf maandag weer over de eindexamens, heeft de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) laten weten. Het derde tijdvak, zoals deze eindexamenperiode heet, is bedoeld voor vmbo-, havo-, en vwo-leerlingen die voor de schoolvakanties geen gebruik hebben kunnen maken van de eerste twee examenpogingen.

Het gaat dan bijvoorbeeld om leerlingen die ziek waren tijdens de examens in mei en/of tijdens de herkansingen in juni. Het derde tijdvak is veelal niet op de eigen middelbare school, maar op een aantal locaties in Nederland. Dat komt door het relatief lage aantal leerlingen dat aan deze herkansingen meedoet.

Dit jaar was er ook nog de uitzonderlijke situatie met de gestolen examens van de Ibn Ghaldounschool in Rotterdam. Leerlingen van deze school moesten ieder gestolen examen, en dat waren er 27, opnieuw maken. Het tweede tijdvak gold voor hen bij de gestolen examens als eerste poging. Maar omdat sommige leerlingen heel veel examens opnieuw moesten maken, werd destijds al bekend dat er uitloop zou zijn in het derde tijdvak.

VS: harde straf drugsdelict ineffectief

De Amerikaanse minister van justitie, Eric Holder, wil het systeem van vaste minimumstraffen voor drugscriminaliteit wijzigen. Het huidige systeem, opgezet in de jaren tachtig, beperkt de flexibiliteit van rechters, zorgt voor overvolle gevangenissen, verhoogt de veiligheid niet en zorgt ervoor dat het respect voor het systeem afneemt, aldus Holder.

De bewindsman ontvouwt zijn ideeën maandag in een rede voor the American Bar Association in San Francisco. De hoofdlijnen van zijn speech zijn eerder vrijgegeven. Holder wil af van harde straffen voor drugscriminaliteit. In plaats daarvan zouden degenen die zich niet aan zware vergrijpen hebben schuldig gemaakt, een behandeling moeten krijgen om van de drugs af te komen. Verder zouden ze taakstraffen moeten krijgen die ze in hun gemeente moeten uitvoeren. Oudere, niet gewelddadige drugscriminelen wil Holder vrijlaten.

Holder wil met name niet gewelddadige drugscriminelen die geen banden hebben met organisaties, benden of kartels gaan ontzien in het nieuwe systeem dat hij 'Intelligent omgaan met misdaad' noemt. In feite wil de minister de strafmaat toesnijden op individueel gedrag. Langdurige gevangenisstraffen wil hij alleen nog voor gewelddadige drugsgerelateerde misdaden en drugsbazen.

In federale gevangenissen zitten nu meer dan 219 duizend criminelen; veertig procent meer dan er formeel in zouden kunnen. Bijna de helft van hen zit vast wegens drugszaken. Daarnaast brengen elk jaar nog eens zo'n negen tot tien miljoen mensen kortere of langere tijd door in lokale gevangenissen. Volgens Holder is agressieve handhaving van wetgeving nodig, 'maar we kunnen niet simpelweg vervolgen en opsluiten om een veiliger land te krijgen. Te veel Amerikanen zitten vandaag de dag in een vicieuze cirkel van armoede, criminaliteit en opsluiting, wat te veel gemeenschappen verzwakt. Veel aspecten van ons juridisch systeem maken dit probleem wellicht erger, in plaats van het te verkleinen.

"We moeten er voor zorgen dat opsluiting gebruikt wordt om te straffen, af te schrikken en te rehabiliteren, niet slechts om te veroordelen, op te bergen en te vergeten." Verplichte minimumstraffen zorgen er volgens Holder voor dat het respect voor het systeem afneemt. "Als ze zonder aanziens des persoons worden toegepast dienen ze de veiligheid niet. Dan maken ze gemeenschappen kapot. En dat werkt uiteindelijk contraproductief."

Holder heeft federale officieren van justitie opgedragen richtlijnen te maken voor de lokale situaties waarin staat wanneer federale aanklachten nodig zijn en wanneer niet. In zeventien staten wordt geld dat bestemd was voor de bouw van gevangenissen nu al ingezet voor programma's en diensten zoals behandeling en toezicht van drugscriminelen. Dat moet recidive voorkomen.

'Weer Nederlander omgekomen in Syrië'

In Syrië is opnieuw een Nederlandse jihadstrijder gesneuveld. Dat melden bronnen tegenover de website dewarereligie.nl. De man overleed zaterdag toen hij tijdens een vuurgevecht in zijn hoofd werd geraakt. Voor zover bekend zijn nu vijf Nederlanders omgekomen in Syrië.

De Nederlander kwam in 2009 in het nieuws toen hij in Kenia werd opgepakt op verdenking van deelname aan een terroristische organisatie en het voorbereiden van een terroristisch misdrijf. Hij was in Syrië getraind tot tankcommandant.

Aantal faillissementen weer gestegen

Het aantal faillissementen kwam in juli uit op 779 bedrijven en instellingen. Dat zijn er ruim honderd meer dan in juni. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag. In mei bereikte het aantal faillissementen een record van 796.

In de handel nam het aantal bankroete bedrijven in juli toe. In totaal gingen 224 bedrijven in deze sector failliet. In de bouwsector waren dat er 92. Het driemaandsgemiddelde van het aantal faillissementen liep in juli verder op naar 751. In juni was dit nog 722. Het gemiddelde houdt rekening met het aantal zittingsdagen van de rechtbank, dat het aantal faillissementsuitspraken beïnvloedt.

Gezonken schip toch niet leeggeroofd

Het vorige maand in Ierland gezonken zeilschip Astrid lijkt toch niet te zijn leeggeroofd. Duikers hebben veel spullen teruggevonden die eerder leken te zijn verdwenen, schrijven Ierse media. Onder meer het kompas, het stuurwiel en de scheepsbel zijn terecht.

De 42 meter lange Nederlandse tweemaster verging voor de Ierse kust, in de buurt van Cork. Dertig mensen moesten van het 95 jaar oude schip worden gehaald nadat het op de rotsen was gelopen en brak.

Het is nog altijd niet duidelijk wanneer het schip wordt geborgen. Volgens Ierse media is het bergingsplan nu wel bijna klaar en is het wachten op toestemming van de Ierse kustwacht.

Hanna Verboom wil milf worden

Hanna Verboom ziet een leven als moeder al helemaal voor zich. "Twee op de heup, één in zo'n rugzak en dan de wereld over", fantaseert de 30-jarige actrice in het AD. "Ik wil dat heel graag. Het lijkt me heerlijk, ook op de manier waarop ik ben opgegroeid."

Verboom krijgt tegenwoordig regelmatig moederrollen aangeboden. "Op zich wel confronterend, maar nu ik 30 ben, is het ook wel logisch. Om me heen zie ik ineens overal baby's. Ineens zit je in zo'n fase, dat mensen om je heen kinderen krijgen."

De actrice weet al precies hoe ze haar kinderen wil opvoeden. Ze wil veel reizen, net als Verboom in haar jeugd deed. "Ze zetten altijd twee stoelen tegen elkaar aan en daar konden we dan even slapen. Samen met mijn broertjes en zusje waren we altijd op avontuur."

RIVM verwacht meer mazelen door einde vakanties

Het zuiden van het land moet de komende tijd rekening houden met een toename van het aantal mazelenzieken. Maandag beginnen de scholen weer waardoor kinderen vaker met elkaar in contact komen. Dat zei directeur Roel Coutinho van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maandag op Radio 1.

Hoe snel het aantal zieken gaat oplopen is onmogelijk te voorspellen. Wel is het aantal gevallen van mazelen nu al vrij hard gestegen, ondanks de vakantie. "Tijdens de laatste epidemie dertien jaar geleden had je een dip in de vakantie en nu is het wel behoorlijk doorgegaan in de zomer", aldus Coutinho.

Schoolbesturen kunnen volgens Coutinho eigenlijk niets doen. Omdat de epidemie het hevigst is in de biblebelt, waar mensen zich uit geloofsoverwegingen niet inenten, heeft het RIVM nauwelijks invloed op de epidemie. "Als al die kinderen wel gevaccineerd worden dan zou het stoppen", zo denkt Coutinho. Volgens hem zijn huisartsen en ziekenhuizen goed voorbereid op een eventuele sterke toename van het aantal mazelenzieken.

Vorig week stond het aantal gemelde gevallen van mazelen op 921. Daarvan belandden bijna zestig mensen een of meerdere dagen in het ziekenhuis.

De zomervakantie is maandag voor basisschoolleerlingen in het zuiden ten einde. Scholieren in het voortgezet onderwijs moeten nog een weekje wachten.

[WK] Cadée niet naar finale discuswerpen

Erik Cadée is er maandag niet in geslaagd de finale van het discuswerpen te halen bij de wereldkampioenschappen in Moskou. De Nederlander gooide de discus naar 62,12 meter en die afstand was net niet genoeg om om een top twaalf notering te halen.

Cadée gooide eerder 61,75 en had één foute poging. Het resultaat heeft grote gevolgen aangezien hij zijn A-status van de NOC*NSF verliest. Robert Harting uit Duitsland was met 66,62 de beste in de kwalificaties. Victor Hogan uit Zuid-Afrika ging als twaalfde door met 62,45 meter. 

Krajicek stijgt 61 plaatsen op ranglijst

Michaëlla Krajicek heeft deze week 61 plaatsen winst geboekt op de wereldranglijst. Bij het WTA-toernooi in het Chinese Suzhou bereikte ze de tweede ronde en daardoor steeg ze van de 434e naar 373e positie. Kiki Bertens blijft op de 67e positie de beste Nederlandse tennisster.

Richel Hogenkamp ging dankzij haar zege bij het ITF-toernooi in Koksijde van 224e naar de 211e positie. Angelique van der Meet (247e), Arantxa Rus (262e) en Lesley Kerkhove (271e) staan ook nog bij de beste driehonderd tennissters van de wereld.

Serena Williams blijft de wereldranglijst aanvoeren, gevolgd door Victoria Azarenka en Maria Sharapova. Marion Bartoli (van 8 naar 7) en Angelique Kerber (van 9 naar 8) zijn de enige twee stijgers in de top tien. Dat gaat ten koste van Petra Kvitova die van de zevende naar de negende plaats zakte.

De Bakker terug in top honderd

Thiemo de Bakker is terug in de top honderd van de wereldranglijst. De Westlandse tennisser bereikte afgelopen week bij het challengertoernooi in Rio de Janeiro de tweede ronde en ging daardoor van de 101e naar de 98e positie. Robin Haase zakte van 61 naar 62 maar blijft de beste Nederlander. Igor Sijsling daalde van 65 naar 69.

Jesse Huta Galung bereikte weer een nieuw hoogtepunt op de wereldranglijst. De geboren Haarlemmer steeg twee plaatsen en staat nu 106e. Thomas Schoorel (263e) en Boy Westerhof (270e) zijn de andere Nederlanders bij de beste driehonderd.

Rafael Nadal steeg door zijn zege bij het masterstoernooi in Montreal van de vierde naar de derde stek. Hij moet nog wel Novak Djokovic en Andy Murray voor zich dulden. David Ferrer is nu vierde, Roger Federer blijft vijfde. Milos Raonic komt door zijn finaleplaats in Montreal de top tien binnen. Hij steeg van 13 naar 10.

Morgan Freeman vertelt over opblaaspop

Dat Saints Row IV alle realiteit verloren heeft is al bekend. Alles kan in de virtuele wereld, dus waarom geen Morgan Freeman voice-a-like die vertelt over Annie, de misbruikte en boze opblaaspop die alles slaat met een dinosaurus-penis en mensen laat ontploffen met een dubstep-wapen? Inderdaad, waarom niet? Daarom is onderstaande video online gegaan.

Saints Row IV komt 23 augustus uit voor pc, Xbox 360 en PlayStation 3.

De Mega-Pokémon-evoluties in beeld en geluid

In Pokémon X en Pokémon Y hebben Ampharos, Absol en Mawile hebben de mogelijkheid om te evolueren naar mega-vormen. Daar is nu wat meer informatie over, en als bonus een trailer met de tot nu toe bekende mega-evoluties.

  • Mega Ampharos - Wanneer Ampharos evolueert in Mega Ampharos zijn de kop en de staart bedekt met wit bont. Als hij de evolutie gedaan heeft, krijgt het van oorsprong elektrische beest een extra type, namelijk Dragon. Ampharos heeft het vermogen Mold Breaker in deze vorm.
  • Mega Absol - Hij, of zij, krijgt de vaardigheid Magic Bounce.
  • Mega Mawile - Mawile krijg in zijn mega-vorm er een extra bek bij. Als extra megakracht krijgt het Huge Power.

Pokémon X en Pokémon Y komen 12 oktober uit op Nintendo 3DS.

'Bod Slim op KPN gaat niet alleen om E-Plus'

De Mexicaanse miljardair Carlos Slim is niet alleen geïnteresseerd in E-Plus, het Duitse kroonjuweel van KPN. Zijn bedrijf América Móvil ziet ook potentie in de Nederlandse markt. Dat zegt financieel bestuurder Carlos García Moreno van het Mexicaanse bedrijf maandag in Het Financieele Dagblad. Slim deed vorige week een nieuw bod op KPN.

Moreno noemt KPN een 'geweldig bedrijf met geweldige bezittingen'. Maar het telecombedrijf heeft wel een langetermijnvisie nodig om de verborgen waarde te ontsluiten. Het bod op KPN is volgens hem 'een natuurlijke evolutie' van de Mexicaanse betrokkenheid bij KPN.

García Moreno wil niet zeggen hoe América Móvil tegenover de verkoop van KPN-dochter E-Plus aan het Spaanse Telefónica staat. De KPN-top heeft die geïnitieerd om met de opbrengst van 8,3 miljard euro de overbelaste schuldpositie te repareren. Het bod van Slim zou bedoeld zijn om E-Plus te behouden.

Kort, pittig kapsel is internethit

Vele topics zijn er over volgeschreven: korte, pittige kapsels. Een speciale Facebook-pagina kon dan ook niet uitblijven. De fanpage Henk's Fashion is niet geheel onterecht uitgegroeid tot een ware internethit.

De pagina is net een maand online, en heeft inmiddels al bijna twaalfduizend likes ontvangen. In dit obscure hoekje van Facebook worden vrouwen met een kort, pittig kapsel door Henk aan de schandpaal genageld.

En terecht! Vele vrouwen van boven de 40 gaan massaal naar de kapper om hun haar kort te laten knippen en er een fel kleurtje aan toe te voegen. Compleet met gekke bril en witte broek is de moderne vrouw een feit.

Henk is wel een beetje klaar met deze 'hippe' dames en verzamelt foto's van de vrouwen op zijn pagina. Hieraan voegt hij teksten toe om de gekke mutsen tot op het bot af te fikken. Volgens internetjuristen doet Henk echter aan cyberpesten, maar hij weet juist precies wat de moderne vrouw wil en is een inspiratiebron voor velen.

Courteney Cox breekt pols in Mexico

Courteney Cox heeft tijdens een uitstapje naar de Mexicaanse badplaats Cancun haar pols gebroken. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ.

Volgens ooggetuigen gleed de actrice uit en brak ze haar pols toen ze haar val wilde breken. Toegesnelde artsen behandelden de 49-jarige Cox op haar hotelkamer.

De pols werd ter plaatste gestabiliseerd met gips, maar Cox wilde haar blessure door haar eigen doktoren laten behandelen en stapte daarom in een privévliegtuig richting de Verenigde Staten. Het is nog niet duidelijk of de actrice een operatie moet ondergaan.

'Ex-homo' geweerd bij herdenking Martin Luther King

Amerikaanse gospelzanger Donnie McClurkin werd zaterdag geweerd bij een concert ter gelegenheid van het vijftigjarig jubileum van de March on Washington. In 2002 kwam McClurkin in het nieuws met de uitspraak dat God hem had genezen van homoseksualiteit.

Op verzoek van burgemeester Vincent C. Gray zag McClurkin af van zijn geplande optreden, naar aanleiding van klachten van verschillende homo- en burgerrechtenactivisten. Dat meldt The Washington Post. De mars was in 1963 het toneel van de I Have a Dream-speech van Martin Luther King. Het concert was onderdeel van het evenement Reflections on Peace: From Gandhi to King, en werd gesponsord door de gemeente Washington DC.

De 53-jarige McClurkin liet in een videoboodschap via Twitter weten dat hij niet vrijwillig had afgezien van het optreden, maar dat de burgemeester hem simpelweg had 'onuitgenodigd'. "Ik ben ontstemd", vertelde McClurkin. "Het is ongelukkig dat een zwarte artiest in deze tijd wordt geweigerd op een evenement voor burgerrechten."

Josje in bh op podium

Josje heeft dit weekend iets te veel laten zien aan haar piepjonge fans. De blonde van K3 stond in bh op het podium.

Josje en haar collega's gaven gisteren een optreden in het Belgische Leuven. Hierbij droeg de Drentse schone een uiterst kort, geel truitje.

Telkens als haar armen omhoog gingen, gebeurde het. De kleuters (en blije papa's) kregen telkens haar knalrode bh te zien...

Pics or it didn't happen!

'Verzekeraars bedolven onder valse claims'

Verzekeraars stuiten steeds vaker op valse claims. In vijf jaar tijd is het aantal zware fraudegevallen met een kwart toegenomen. In totaal is tien procent van alle claims mogelijk frauduleus. Dat stelt het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit maandag in het AD.

Verzekeraars worden jaarlijks voor zo'n negenhonderd miljoen euro opgelicht. In bijna de helft van de gevallen gaat het om fraude met de autoverzekering. Het gaat om verzekerden die bijvoorbeeld een compleet auto-ongeluk in scène zetten of om kleinere gevallen waarbij schade aan de auto wordt aangedikt.

Het Verbond van Verzekeraars stelt in de krant dat de schade uiteindelijk bij de consument terecht komt. Zonder fraude zou iedere verzekerde jaarlijks 150 euro minder premie hoeven te betalen.

Michele draagt Teen Choice Award op aan Monteith

Actrice Lea Michele heeft zondag haar Teen Choice Award voor haar acteerwerk in Glee opgedragen aan haar vriend en voormalig tegenspeler Cory Monteith. De acteur overleed op 13 juli aan een overdosis heroïne en alcohol.

"Ik beloof dat we er met jullie liefde samen doorheen komen", vertelde 26-jarige Michele volgens het Amerikaanse tijdschrift People geëmotioneerd op het podium van het Gibson Amphitheatre in Los Angeles. "Hij was voor mij heel speciaal, en ook voor de wereld. Hij is nu in onze harten, en daar zal hij eeuwig blijven."

De cast van Glee werd collectief gelauwerd met een Teen Choice Award, en ook zij droegen de prijs op aan Monteith. Actrice Jenna Ushkowitz wilde met nadruk de massaal toegestroomde fans bedanken. ''We weten dat Cory zou willen dat wij deze prijs aan jullie opdragen."

Zes aanhoudingen na familieruzie in Leiden

Een familieruzie in Leiden is zondagavond uitgelopen op een steekpartij. Een 29-jarige man en een kind van 3 jaar raakten lichtgewond. Zes mensen zijn aangehouden, laat de politie weten.

Het 29-jarige slachtoffer uit Oegstgeest is gearresteerd samen met vier mannen en een vrouw uit Leiden in de leeftijd van 24 tot 76 jaar. Wat er precies is gebeurd, is nog niet duidelijk. De politie onderzoekt de zaak.

'Kwart meer bijstandsfraude opgespoord'

Gemeenten ontdekken tegenwoordig een kwart meer bijstandsfraude dan een aantal jaar geleden het geval was. Dat schrijft de Volkskrant maandag op basis van een inventarisatie van de koepel van sociale diensten Divosa.

Zo steeg in Amsterdam het aantal strafrechtelijke fraudeonderzoeken in twee jaar tijd met tweehonderd naar 560 vorig jaar. Dat leidde tot een verdubbeling van het ontdekte fraudebedrag. In 2012 vorderde de stad voor 6,26 miljoen euro aan ten onrechte uitgekeerde uitkeringen terug.

Veel gemeenten controleren intensiever omdat ze minder geld in kas hebben terwijl fraudeurs vaker worden verklikt. Volgens een woordvoerder is de maatschappelijke tolerantie ten opzichte van bijstandsfraude afgenomen. Vorig jaar leverde de kliklijn in Amsterdam 750 onderzoekswaardige meldingen op.

Rocksmith 2014 kan je ook oude deuntjes aanleren

Ubisoft heeft in een video laten weten dat het mogelijk zal zijn om oude nummers uit de eerste Rocksmith-game te importeren. Ook eventuele gekocht DLC van dit spel kan in de nieuwe versie gebruikt worden.

Community developer Mike Madavi bevestigt verder dat het ook mogelijk zal zijn om de originele kabel te gebruiken voor deze vernieuwde Rocksmith. Dit scheelt 20 euro voor spelers die ook de originele Rocksmith hebben gekocht, zij kunnen de 'no cable'-variant van Rocksmith 2014 kopen.

Rocksmith 2014 zal vanaf 24 oktober op pc, PlayStation 3 en Xbox 360 te spelen zijn. Er zal ook een bundel te koop zijn met een gitaar inbegrepen.

Fruit Ninja naar Vita

Het Australische Halfbrick Studios brengt Fruit Ninja naar PlayStation Vita. Op de officiële Amerikaanse PlayStation-website is de game terug te vinden in de lijst met games die te downloaden zijn.

Fruit Ninja, de game waarin fruit gesloopt moet worden met een katana, kwam eerder al uit voor Xbox 360 en de mobiele platforms Android, iOS, Windows Phone, Symbian en Bada. Het spel is een van de populairste mobiele games ooit, in 2012 werd bekend dat de game al meer dan 300 miljoen keer is gekocht.

Fruit Ninja is door Amerikaanse gamers al te downloaden, helaas is een Europese releasedatum nog niet bekend.

Fruit Ninja

'Vergeten uitchecken levert dertig miljoen op'

De vervoerbedrijven verdienen gezamenlijk meer dan dertig miljoen euro aan reizigers die vergeten uit te checken met hun ov-chipkaart. Dat schrijft De Telegraaf maandag op basis van interne bronnen. Gemiddeld vergeet ongeveer een procent van de reizigers uit te checken.

Wie met de bus, tram, metro of trein reist betaalt bij het inchecken een instaptarief bij wijze van borg. Bij het uitchecken wordt dit bedrag verrekend met de feitelijke kosten van de reis. Wie dat vergeet kan fluiten naar zijn borg. Volgens de vervoerders kunnen reizigers hun geld terugvragen, maar zo'n tien procent zou dat werkelijk doen.

Volgens de vervoerbedrijven zijn de beheerkosten van het chipkaartsysteem met vijf miljoen euro ook veel hoger dan het geval was bij het papieren kaartje. Ze vinden dat ze die kosten van hun miljoenenvoordeel mogen aftrekken.

Conexxion stelt in de krant niet te willen verdienen aan de ov-chipkaart. "Maar het systeem is nodeloos ingewikkeld en kost ons miljoenen", aldus directeur Myra Koomen. Veolia wil liever een eenvoudiger systeem, bijvoorbeeld de herinvoering van het zonesysteem. "Dat is veel goedkoper", stelt directeur Manu Lageirse.

FOK! wat een weer... Vrij koel met een enkele bui

Goedemorgen! Gisteren trokken er een aantal stevige buien over het land, maar er waren ook veel plaatsen die het gewoon helemaal droog hielden. De wolkenluchten waren soms bijzonder fraai. Vandaag komt de temperatuur nauwelijks boven de 20 graden uit.

Verder is het vanmiddag wisselend bewolkt en kan er nog steeds een enkele bui vallen. Een westelijke wind voert vandaag vrij koele lucht aan, zodat het met 19 graden wel bekeken is. De wind is matig tot vrij krachtig en soms wat vlagerig van karakter. Morgen vallen er weer wat meer buien en bij die buien kan er ook onweer voorkomen. Het wordt dan nog wat frisser. Echter na morgen stijgen de temperaturen weer tot een graad of 23 op donderdag.

In Centraal-Europa neemt de hitte langzaamaan een beetje af. De overgang naar het minder warme weer ging op veel plaatsen gepaard met stevige onweersbuien.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Zonsondergang
Een prachtige zonsondergang gezien vanuit Alkmaar met een kleine bui die ervoor hangt. Papabear maakte deze zeer mooie foto.

 Leersum
Paul was gisteren in Leersum en maakte deze rustieke en fraaie foto.

 

 

 

Arma III toont haar launchcontent

Bohemia Interactive heeft in een livestream van een uur de singleplayercontent van Arma III laten zien. Het gaat om de content die de game bij de launch bevat. Op dit moment draait de game nog in een multiplayerbèta.

Er waren naar het schijnt een hoop gamers die wilden weten wat de singleplayer ging worden bij de launch en via de stream heeft de uitgever al deze vragen geprobeerd te beantwoorden.

Arma III komt 12 september uit op pc.

Eerste leerlingen weer naar school

Waar veel basisschoolleerlingen nog 3 weken kunnen genieten van hun vrije tijd, zit de zomervakantie voor de kinderen uit het zuiden van het land er alweer op. Zij beginnen maandag aan hun nieuwe schooljaar en moeten wachten tot halverwege oktober voor ze weer vakantie hebben. Dan krijgen ze een week vrij vanwege de herfstvakantie.

Voor het zuiden van Nederland begon de zomervakantie dit jaar vroeg, al op 29 juni. De leerlingen van de basisscholen in het noorden hebben nog 1 week vrij. De vakantie voor de kinderen uit het midden van het land duurt nog 3 weken, tot begin september.

Studenten verkennen nieuwe stad

Duizenden studenten maken vanaf maandag kennis met de stad waar ze de komende jaren gaan wonen. In Utrecht, Groningen en Leiden beginnen de introductieweken, met veel muziek, dans, lezingen, een rondleiding door de stad, kerkdiensten en tips in welk restaurant goedkoop gegeten kan worden. En de studenten zullen traditioneel veel bier drinken.

Utrecht, Groningen en Leiden rekenen op drie- tot vierduizend deelnemers. De komende weken beginnen de introductieweken in de andere Nederlandse studentensteden.

Afgelopen jaar waren er ruim 100.000 nieuwe hbo-studenten; zo'n 42.000 mensen begonnen aan een universitaire opleiding.

'Terreuraanslagen al-Qaeda Europa verijdeld'

Westerse veiligheidsdiensten wisten in 2012 te voorkomen dat een terreurcommando van al-Qaeda meerdere aanslagen zou plegen in Europa. Dat meldt de Duitse krant Die Welt maandag.

De krant baseert zich op bronnen binnen de veiligheidsdiensten. Volgens de berichten werden vier mannen uit Tunesië tijdens hun reis naar Europa gearresteerd bij de grens tussen Iran en Turkije. Ze zouden naar Tunesië zijn uitgezet.

De mannen zouden in Pakistan zijn opgeleid om aanslagen te plegen. Ze hadden volgens de krant al video's opgenomen met een afscheidsboodschap en wilden waarschijnlijk tegelijkertijd aanslagen plegen op verschillende plekken in Europa.

'Terreuraanslagen al-Qaeda Europa verijdeld'
'Terreuraanslagen al-Qaeda Europa verijdeld' (Foto: ANP)

Nederland 3 experimenteert in TV Lab

Op Nederland 3 begint maandag de vijfde editie van TV Lab. De omroepen VARA, BNN, EO, KRO, NTR en TROS experimenteren 5 dagen lang met vernieuwende televisieprogramma’s.

De kijkers bepalen welk tv-programma een vervolg verdient. Het programma met de beste beoordeling wordt vrijdag op de laatste avond bekroond met de eerste TV Lab Award.

TV Lab heeft de afgelopen jaren verschillende tv-programma’s voortgebracht, waaronder RamBam, De tiende van Tijl, Ze is van mij, De Bubbel, Comedy Corner, Libdub, Op de bank en Upside down. Dit najaar krijgen de TV Lab-programma’s R.U.B.E.N. en De Pitch een vervolg.

Een van de tien programma’s, Teletijd, is alleen via een app te bekijken op smartphones of de iPad. Alle programma’s staan vanaf maandag 12.00 uur al online op de website www.nederland3.nl/tvlab, nog voordat ze worden uitgezonden op televisie. Nederland 3 wil hiermee inspelen op het veranderend kijkgedrag van zijn publiek.

België, Duitsland, Slovenië en Frankrijk hebben dit jaar een eigen versie van TV Lab.

Nederland 3 experimenteert in TV Lab
Nederland 3 experimenteert in TV Lab (Foto: ANP)

Dikke wielrenner rijdt over puppy heen

In het Vlaamse dorp Snaaskerke is zaterdagochtend een elf weken oude puppy overreden door een dikke wielrenner. De pup is kort daarna doodgegaan.  

De eigenares van de hond liep met het dier over de stoep, maar twee wielrenners kozen ervoor om niet op het fietspad, maar in volle snelheid over diezelfde stoep te rijden. Een van ze reed zonder enige poging uit te wijken of te remmen met beide wielen over de jonge hond heen. Daarna riep de vadsige fietser de eigenares van de hond toe dat ze nu maar ‘een nieuwe’ moest gaan kopen.

Bij de aanrijding heeft de pup zijn rug gebroken en het dier is daar korte tijd later aan bezweken. Zijn eigenares is zeer geraakt door het voorval en is op zoek naar de dader en zijn metgezel.

Het gaat om twee mannen tussen de 30 en 40 jaar oud die zaterdagochtend om omstreeks 9.45 uur bij de Snaaskerkebrug in Snaaskere fietsten. Een van ze is slank, de ander gezet. Beiden waren in het blauw gekleed. Getuigen wordt verzocht contact op te nemen met de dame in kwestie.

Familieruzie mondt uit in steekpartij

De politie heeft zondagavond in Leiden zes mensen aangehouden na een steekpartij. Hierdoor raakten een 29-jarige man uit Oegstgeest en een 3-jarig kind lichtgewond. Dat maakte de politie bekend.

De steekpartij was het gevolg van een familieconflict dat werd uitgevochten op de Haarlemmerweg in Leiden. De 29-jarige had een steekwond opgelopen. Of het kind ook is geraakt door een mes, is niet bekend. Beiden moesten naar het ziekenhuis.

De zes mensen die zijn aangehouden zijn het slachtoffer, vier mannen uit Leiden van 24, 50, 56 en 76 jaar en een 45-jarige vrouw uit die plaats.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.