Laatste deel eindexamens begonnen

Ongeveer 1300 middelbare scholieren buigen zich vanaf maandag weer over de eindexamens, heeft de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) laten weten. Het derde tijdvak, zoals deze eindexamenperiode heet, is bedoeld voor vmbo-, havo-, en vwo-leerlingen die voor de schoolvakanties geen gebruik hebben kunnen maken van de eerste twee examenpogingen.

Het gaat dan bijvoorbeeld om leerlingen die ziek waren tijdens de examens in mei en/of tijdens de herkansingen in juni. Het derde tijdvak is veelal niet op de eigen middelbare school, maar op een aantal locaties in Nederland. Dat komt door het relatief lage aantal leerlingen dat aan deze herkansingen meedoet.

Dit jaar was er ook nog de uitzonderlijke situatie met de gestolen examens van de Ibn Ghaldounschool in Rotterdam. Leerlingen van deze school moesten ieder gestolen examen, en dat waren er 27, opnieuw maken. Het tweede tijdvak gold voor hen bij de gestolen examens als eerste poging. Maar omdat sommige leerlingen heel veel examens opnieuw moesten maken, werd destijds al bekend dat er uitloop zou zijn in het derde tijdvak.