Overlijden Friso komt als schok voor politici

De dood van prins Friso is 'intens verdrietig'. Dat laat premier Mark Rutte (VVD) maandag weten in een eerste reactie. "Ondanks alles komt dit nieuws toch als een schok." Heel Nederland leeft intens met prinses Mabel en de familie mee, aldus de premier in een verklaring.

Rutte wijst erop dat Friso pas 44 jaar oud was en tot het skiongeluk midden in het leven stond. "Voor prinses Mabel en hun twee dochters Luana en Zaria moet het nauwelijks te bevatten zijn dat zij nu definitief verder moeten zonder hun man en vader. Bij hen zijn onze gedachten nu in de eerste plaats."

De premier noemt het verlies voor prinses Beatrix 'onbeschrijflijk groot'. "Een kind dat overlijdt, is het allerergste dat een ouder kan overkomen." Koning Willem-Alexander, koningin Máxima, prins Constantijn en prinses Laurentien verliezen een broer en zwager die veel voor hen betekende. Ook voor hen is dit een zwarte en droevige dag."

"Het belangrijkste dat ik op dit moment, zo kort na het overlijden van de prins, tegen prinses Mabel en tegen de familie wil zeggen, is dat heel Nederland intens meeleeft en dat wij hen veel sterkte en kracht toewensen in deze moeilijke en verdrietige tijd", vervolgt Rutte.

"Prins Friso blijft in onze gedachten als een man met een brede belangstelling die zijn veelzijdige talenten altijd in dienst heeft gesteld van de samenleving", besluit de premier. "Professioneel en gepassioneerd, dat was zijn stijl. Wij herdenken prins Friso met het diepste respect."

Timmermans: inktzwarte dag
Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) spreekt in reactie op de dood van prins Friso van een 'inktzwarte dag'. Dat schrijft de minister maandag op zijn Facebook-pagina.

"Rust zacht, prins Friso. Prinses Mabel, Luana en Zaria, prinses Beatrix en alle andere dierbaren die dit grote verlies moeten dragen kunnen rekenen op het medeleven van alle Nederlanders, waar ook ter wereld", schrijft Timmermans. "Wij treuren om het heengaan van een bijzondere man, altijd zichzelf en altijd met anderen begaan."

Fractieleiders betuigen medeleven
"Bedroefd hebben wij kennisgenomen van het overlijden van prins Friso", laat Halbe Zijlstra (VVD) weten. "Wij leven intens mee met zijn dierbaren en in het bijzonder met de koninklijke familie. Wij wensen hen alle kracht in de moeilijke periode die voor ligt."

PvdA-leider Diederik Samsom laat weten 'diep geraakt' te zijn door het overlijden van Friso. "Ons medeleven gaat uit naar het gezin van prins Friso, prinses Mabel en hun dochters. Ook zijn wij in gedachten bij prinses Beatrix, koning Willem-Alexander en koningin Máxima en prins Constatijn en prinses Laurentien", stelt hij. "Wij wensen hen allen buitengewoon veel sterkte en kracht in deze moeilijke tijd."

De fractie van D66 heeft met droefenis kennis genomen van het overlijden van Friso. De Kamerleden wensen alle nabestaanden veel kracht toe. "Ik wens prinses Mabel en haar gezin, prinses Beatrix en het koninklijk paar veel sterkte bij het verwerken van dit verlies en de moeilijke en onzekere periode die eraan voorafging", laat fractievoorzitter Alexander Pechtold weten.

Ook PVV-leider Geert Wilders is 'diep getroffen' door het overlijden van Friso. Zijn gedachten gaan uit naar zijn familie, Mabel en de kinderen. "Veel sterkte in deze moeilijke tijd", twittert Wilders.

SP-leider Emile Roemer wenst de koninklijke familie veel kracht toe. "Ik heb veel waardering voor de manier waarop Beatrix, Willem-Alexander en Máxima ondanks het ziektebed van prins Friso hun taken hebben vervuld. In het bijzonder wens ik prinses Mabel en de kinderen veel sterkte voor de komende tijd."

Arie Slob (ChristenUnie) laat op Twitter weten dat hij onder de indruk is van het overlijden van Friso. "Mijn meeleven gaat uit naar zijn vrouw Mabel en de kinderen", schrijft hij. "Wat een verdriet ook voor prinses Beatrix en de rest van de koninklijke familie. We leven met hen mee en bidden voor hen."

Kees van der Staaij (SGP) spreekt van een 'intens verdrietig bericht'. Zijn medeleven gaat uit naar de koninklijke familie.

Henk Krol van ouderenpartij 50Plus is 'even helemaal stil vanwege het trieste nieuws', twittert hij. "Ik leef intens mee met de familie en vrienden van Friso. Sterkte en veel kracht toegewenst."