Bejaarde bendeleider Boston na jaren veroordeeld

De rechtbank in het Amerikaanse Boston heeft de decennialang voortvluchtige maffiabaas James 'Whitey' Bulger maandag schuldig bevonden aan onder meer elf moorden. De 83-jarige Bulger hangt een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd.

De belangrijkste aanklacht tegen de bejaarde bendeleider was 'georganiseerde misdaad', een verzamelbegrip dat hem voor de rest van zijn leven de cel in kan doen draaien. De jury achtte Bulger schuldig aan tientallen van de delicten die hem ten laste waren gelegd, waar twee schuldigverklaringen al voldoende waren voor het vonnis 'georganiseerde misdaad'.

Bulger, die zijn bijnaam Whitey te danken heeft aan zijn spierwitte haar, groeide op in een ruige wijk in het zuiden van Boston. Hij leidde samen met Stephen 'The Rifleman' Flemmi de gewelddadige Winter Hill Gang, een grotendeels Ierse bende die in Boston in drugs handelde en een grote vinger in de pap had in de gokwereld. Volgens justitie was het tweetal verantwoordelijk voor een twintigjarig 'schrikbewind dat bol stond van intimidatie en moord'.

'Whitey' sloeg in 1995 op de vlucht, na een tip van een FBI-agent dat vervolging aanstaande was. Bulger was zelf in die tijd een informant voor de FBI, die hij inlichtingen verstrekte over zijn rivalen van de New England Mob. De FBI-agent die uit de school klapte werd in 2002 veroordeeld wegens gangsterpraktijken en het beschermen van Bulger en Flemmi. Tijdens de rechtszaak raakte de FBI in ernstige verlegenheid, omdat die aan het licht bracht dat de federale politie innige banden onderhield met Bulger en zijn trawanten.

Na zijn verdwijning werd Bulger een van de meest gezochte misdadigers in de VS. Zijn foto stond naast die van Osama bin Laden op de Most Wanted List van de FBI. Maar in het Ierse arbeidersmilieu van Boston en ook elders stond hij te boek als een ruwe bolster met een blanke pit. Hij zou zich hebben bekommerd om de armen, deelde feestkalkoenen uit voor Thanksgiving en hield zijn wijk drugsvrij. Justitie maakte met gruwelijke bijzonderheden van de moorden op Bulgers kerfstok korte metten met die Robin Hood-reputatie.

Bulger was het onderwerp van meerdere boeken. Ook stond hij model voor de capo in The Departed, de veelbekroonde film van Martin Scorsese.