Verenigde Staten eisen opheldering bitcoins

Redactie

De Amerikaanse staat New York heeft meer dan twintig bedrijven gedagvaard in verband met de virtuele munt bitcoin. De overheid wil van van de firma's weten hoe zij omgaan met consumentenbescherming, witwassen en investeringsstrategieën. Dat meldt The Wall Street Journal.

In een memo van de staat New York, dat in handen is van de krant, wordt de digitale munteenheid, waarvoor geen centraal controleorgaan bestaat, omschreven als 'een virtueel Wilde Westen voor drugshandelaren en andere criminelen'. Meer regelgeving zou de toekomst van de munt ten goede komen.

Coinsetter, een van de aangeschreven bedrijven, denkt dat het goed is om de dialoog aan te gaan. "De meeste bedrijven willen bitcoins erkend zien en willen helpen begrip te kweken voor deze financiële innovatie", zei topman Jaron Lukasiewicz tegen The Wall Street Journal.

Bitcoins worden gecreëerd door berekeningen van een computernetwerk. Dit proces wordt mining genoemd. Elke transactie en elke bitcoin staat beveiligd geregistreerd binnen dit netwerk, maar nooit op een individuele computer. De virtuele munt is op dit moment grofweg 78 euro waard. Op dit moment zijn elf miljoen bitcoins in omloop, terwijl er een maximum van eenentwintig miljoen is.

Vorige week oordeelde een rechtbank in New York dat bitcoins voldoen aan de eisen voor een valuta. De virtuele munten kunnen op het internet al gebruikt worden in online winkels, waaronder webshop Etsy. Daarnaast kan er kleding gekocht worden bij Zara, Asos en Forever21 door gebruik te maken van de website bitfash.com.