Pedo krijgt geen hulp van staat

anoniem_22072019025900

De staat hoeft geen woonruimte te regelen voor de pedoseksueel Sytze van der V. Dat heeft de rechtbank in Den Haag maandag bepaald.

Van der V. eiste in een kort geding hulp van de staat bij het vinden van een huis. De landsadvocaat betoogde vorige week al dat de staat daartoe niet verplicht is. Aan de zogenoemde inspanningsverplichting zou ruimschoots zijn voldaan.

De rechter gaat daar in mee. Dat aan Van der V. nooit een concreet aanbod is gedaan voor een huis klopt niet. Gemeenten, hulpinstanties en de reclassering hebben geprobeerd hem te helpen, maar dat leverde uiteindelijk geen resultaat op. De advocaat van Van der V., André van Knippenbergh, was niet direct bereikbaar voor een reactie.

Van der V. kwam woensdag op vrije voeten. De rechtbank in Zutphen bepaalde dat hij niet langer vast hoefde te blijven zitten vanwege de vermeende vondst van kinderporno op zijn computer. Hij werd in april aangehouden in zijn cel.

Sinds de gemeente Eindhoven hem in 2009 weigerde toe te laten leidt Van der V. een zwervend bestaan. Hij moest het voorwaardelijke deel van een eerdere straf uitzitten omdat de reclassering geen goed toezicht op hem kon houden.