Artiesten enthousiast over Nederlands podium Sziget

Redactie

Nederlandse artiesten voelden zich afgelopen week helemaal thuis op het Hongaarse festival Sziget. Nederlandse muzikanten hebben sinds vorig jaar een eigen podium op het zevendaagse festival in Boedapest. "Er waren zo veel Nederlanders dat het wel een Nederlands festival leek!", blikt Beef-zanger Pieter Both terug.

"Wat bijzonder is, is dat je overal je tentje kan neerzetten. De camping en het festival zijn eigenlijk samen één ding", vertelt Both verder aan Novum Nieuws. "En met deze club op pad zijn maakte het voor mij heel speciaal."

Van de bijna vierhonderdduizend bezoekers die op het festival komen, dat zondag na zeven dagen eindigde, zijn er ongeveer twintigduizend Nederlands. De organisatie riep een Holland Meets Hungary Stage in het leven om het grote aantal Nederlandse bezoekers tevreden te stellen. Onder meer de band Navarone, 'Beste Singer-songwriter' Michael Prins en Kensington verzorgden de afgelopen dagen een optreden.

"Doordat het campingterrein en festival één zijn is het een mooie gezellige bende, iedereen doet maar wat, en dat is te gek", vertelde Casper Starreveld van Kensington aan Novum Nieuws. Het festival was volgens hem een 'prachtige chaos'. "Het was bloedheet, maar het ging compleet los, iedereen in bikini of zwembroek."

Jam de la Crème, een samenwerking van verschillende Nederlandse artiesten, trad elke avond op tijdens het festival dat sinds 1993 wordt gehouden op het Óbuda-eiland in Boedapest. Deze formatie bestaat uit onder meer Kern Koppen, Typhoon, Beef, Di-rect, Splendid en Laura Jansen.

Guus van der Steen van Kern Koppen roemt het festival vooral om de 'dorpskwaliteiten'. "Als de poorten open zouden blijven zou je er makkelijk je hele leven kunnen uitzitten. Je hebt er muziek, kunst, een strand, vrouwen die je schrobben tijdens het douchen, wat wil je nog meer? Ze zouden een Sziget-paspoort moeten maken, de plattegrond van het festival uit het boekje trekken en echte papieren erin stoppen."

Bobby Jacobs, basgitarist van Focus, is ook erg te spreken over het Hongaarse festival. "Omdat er zo veel kleuren zijn op het festival, er is voor ieder wat wils. Er was wereldmuziek, hiphop, rock. En Jam de la Crème vertegenwoordigde eigenlijk alles."

Ook op de andere podia was Nederland goed vertegenwoordigd, zo traden artiesten als Blaudzun, Skip & Die, Noisia, Nicky Romero, Chuckie en Daily Bread ook op. Op uitnodiging van 3FM mocht Kin Kobra, een rockband uit Gorinchem, in de grote tent op de Hungarian Music Stage spelen. Bandleden noemden het optreden 'erg warm maar tegelijk ook wel heel erg cool'.

Sziget vindt volgend jaar wederom plaats in augustus. Eind juni werd bekend dat het festival zijn vleugels uitslaat naar Oekraïne. In juni is er ook een driedaags Sziget Festival op een eiland in de Dnjepr in de hoofdstad Kiev.