'Boetestelsel levert geen problemen op'

Redactie

De Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer doet toch geen onderzoek naar de verschillende boetestelsels. Brenninkmeijer heeft het onderzoek na de oriënterende fase al beëindigd, schrijft hij in een brief aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).

Brenninkmeijer heeft vastgesteld dat het Nederlandse boetestelsel weliswaar 'zeer complex' is, maar dat het niet vaak voorkomt dat dit tot problemen leidt voor burgers en hun rechtsbescherming. Dat werd duidelijk tijdens oriënterende gesprekken die zijn gevoerd, met onder meer het CJIB dat verkeersboetes afhandelt.

"In de praktijk is bij iedere verschillende sanctievorm steeds aangegeven welke rechtsmiddelen openstaan", schrijft de Ombudsman. "Daardoor blijkt het nadelige effect van de diversiteit in verschillende systemen beperkt. Dit is de reden dat ik hier geen verder onderzoek naar doe."

De klachten over de boetesystemen zal Brenninkmeijer 'vanzelfsprekend' blijven behandelen. De Ombudsman kondigde het onderzoek begin dit jaar aan, na signalen dat het mensen niet duidelijk is welke route zij moeten doorlopen als ze het niet eens zijn met een opgelegde boete. Nederland kent onder meer het transactiestelsel en de strafbeschikking.

Ook is er de zogenoemde Mulder-beschikking, een boete die wordt opgelegd onder administratief recht voor kleinere verkeersovertredingen. Bij een Mulder-overtreding is er geen sprake van een verdachte, maar van een betrokkene. Al deze stelsels kennen verschillende systemen van rechtsbescherming.