VS: harde straf drugsdelict ineffectief

De Amerikaanse minister van justitie, Eric Holder, wil het systeem van vaste minimumstraffen voor drugscriminaliteit wijzigen. Het huidige systeem, opgezet in de jaren tachtig, beperkt de flexibiliteit van rechters, zorgt voor overvolle gevangenissen, verhoogt de veiligheid niet en zorgt ervoor dat het respect voor het systeem afneemt, aldus Holder.

De bewindsman ontvouwt zijn ideeën maandag in een rede voor the American Bar Association in San Francisco. De hoofdlijnen van zijn speech zijn eerder vrijgegeven. Holder wil af van harde straffen voor drugscriminaliteit. In plaats daarvan zouden degenen die zich niet aan zware vergrijpen hebben schuldig gemaakt, een behandeling moeten krijgen om van de drugs af te komen. Verder zouden ze taakstraffen moeten krijgen die ze in hun gemeente moeten uitvoeren. Oudere, niet gewelddadige drugscriminelen wil Holder vrijlaten.

Holder wil met name niet gewelddadige drugscriminelen die geen banden hebben met organisaties, benden of kartels gaan ontzien in het nieuwe systeem dat hij 'Intelligent omgaan met misdaad' noemt. In feite wil de minister de strafmaat toesnijden op individueel gedrag. Langdurige gevangenisstraffen wil hij alleen nog voor gewelddadige drugsgerelateerde misdaden en drugsbazen.

In federale gevangenissen zitten nu meer dan 219 duizend criminelen; veertig procent meer dan er formeel in zouden kunnen. Bijna de helft van hen zit vast wegens drugszaken. Daarnaast brengen elk jaar nog eens zo'n negen tot tien miljoen mensen kortere of langere tijd door in lokale gevangenissen. Volgens Holder is agressieve handhaving van wetgeving nodig, 'maar we kunnen niet simpelweg vervolgen en opsluiten om een veiliger land te krijgen. Te veel Amerikanen zitten vandaag de dag in een vicieuze cirkel van armoede, criminaliteit en opsluiting, wat te veel gemeenschappen verzwakt. Veel aspecten van ons juridisch systeem maken dit probleem wellicht erger, in plaats van het te verkleinen.

"We moeten er voor zorgen dat opsluiting gebruikt wordt om te straffen, af te schrikken en te rehabiliteren, niet slechts om te veroordelen, op te bergen en te vergeten." Verplichte minimumstraffen zorgen er volgens Holder voor dat het respect voor het systeem afneemt. "Als ze zonder aanziens des persoons worden toegepast dienen ze de veiligheid niet. Dan maken ze gemeenschappen kapot. En dat werkt uiteindelijk contraproductief."

Holder heeft federale officieren van justitie opgedragen richtlijnen te maken voor de lokale situaties waarin staat wanneer federale aanklachten nodig zijn en wanneer niet. In zeventien staten wordt geld dat bestemd was voor de bouw van gevangenissen nu al ingezet voor programma's en diensten zoals behandeling en toezicht van drugscriminelen. Dat moet recidive voorkomen.

Submitter:  Bron: Novum/AP