Vulkaan Indonesië braakt as en lava uit

De vulkaan Rokatenda, op het Indonesische eiland Palue, braakt na de uitbarsting van zaterdag nog altijd as en lava uit. De uitbarsting van de vulkaan heeft aan zes mensen het leven gekost. Meer dan vijfhonderd mensen die rond de vulkaan wonen, maar niet wilden vertrekken, zijn inmiddels overgebracht naar het naastgelegen eiland Flores, aldus de Indonesische autoriteiten.

De erupties van maandag waren minder hevig dan afgelopen weekend, maar het gevaar is nog altijd groot, omdat de vulkaan hete gaswolken blijft uitbraken. Het grootste deel van Palue is inmiddels bedekt door lava en as.

"Er wordt niet meer gezocht naar slachtoffers. De belangrijkste activiteit is nu evacuatie", aldus Mutiara Mauboi van de hulpdiensten. "Alle inwoners van de acht dorpen op Palue worden geleidelijk geëvacueerd." Ongeveer een kwart van de twaalfduizend zielen tellende bevolking zocht in oktober vorig jaar, toen de vulkaan actief begon te worden, zijn heil al op Flores. De Indonesische regering heeft toegezegd nieuwe huizen te bouwen voor de ontheemden.