Kritiek op prins Charles om politieke bemoeienis

Redactie

De Britse prins Charles heeft de afgelopen drie jaar 36 keer privéoverleg gehad met Britse ministers. Dat schrijft de Britse krant Daily Mail, die een lijst met bijeenkomsten publiceerde. Volgens de krant is het grote aantal bijeenkomsten bewijs dat de kroonpretendent zich te veel met de politiek bemoeit.

In de lijst van de Daily Mail staat onder andere dat Charles zeven keer met de Britse premier David Cameron in conclaaf is gegaan, sinds die in 2010 tot premier gekozen werd. In een hoofdredactioneel stuk beschuldigt de Daily Mail Charles van politieke bemoeienis.

Het Britse koningshuis wordt geacht een neutrale positie ten aanzien van de politiek aan te nemen, maar de 64-jarige Charles heeft uitgesproken opvattingen over kwesties als onderwijs, moderne bouwkunst, religie, het milieu, voedsel en homeopathie. Een woordvoerder van de prins liet weten dat de prins de plicht heeft zijn ervaring en 'zijn unieke kijk' over te brengen op regeringsfunctionarissen.

Vorig jaar september bepaalde een Britse rechtbank nog dat de regering vertrouwelijke brieven van Charles aan ministers moest vrijgeven. Volgens de rechters was het in het publieke belang 'dat er transparantie is over hoe en wanneer prins Charles de regering tracht te beïnvloeden'.