Advocate: schilderijen Kunsthalroof bestaan nog

Alle zeven schilderijen die in oktober werden gestolen uit de Rotterdamse Kunsthal bestaan nog. Dat zegt advocate Maria Vasii van een van de verdachten van de roof maandagavond in het programma EénVandaag. Dinsdag start het proces tegen zes verdachten in Boekarest.

In oktober werden bij de Kunsthal zeven werken geroofd van Pablo Picasso, Henri Matisse, Paul Gauguin, Meyer de Haan, Lucian Freud en twee van Claude Monet. De verzekerde waarde was achttien miljoen euro. De zes Roemeense verdachten, van wie een nog voortvluchtig, zijn officieel aangeklaagd.

Op basis van onderzoek naar de as van schilderijen, die eerder werd gevonden in een kachel van de moeder van een van de hoofdverdachten, konden experts geen duidelijkheid geven over het lot van de gestolen werken. Wel zijn de pigmenten die in de as werden gevonden typerend voor schilderijen uit de late negentiende eeuw, de periode waaruit de gestolen schilderijen dateren. De moeder, Olga Dogaru, bekende eerder de schilderijen in haar kachel te hebben verbrand, maar trok die verklaring weer in.

EénVandaag reisde naar het Roemeense dorpje Carcialu en sprak behalve met de advocate ook met documentairefotograaf Christiaan Movila. Hij onderzocht de zaak voor de New York Times en wil samen met de Roemeense regisseur Tudor Giurgiu een film over de roof maken.