Danstheater Pina Bausch aan verjonging toe

Danstheater Wuppertal, het Duitse internationale gezelschap waar ook 50- tot 60-jarigen in meedansen, is aan verjonging toe. Dat zegt artistiek directeur Lutz Förster in een interview met het Duitse persbureau dpa. Het theater viert vier jaar na de dood van grondlegster Pina Bausch zijn veertigjarig bestaan, en staat aan de vooravond van herstructurering.

Met het proces van verjonging wordt nu gestart. "Natuurlijk kunnen we geen dozijn nieuwe dansers aannemen", legt Förster uit. "Dat gaat de financiële mogelijkheden van de stad en het land te boven."

Tegen de Duitse krant die Welt zegt de artistiek leider zich zorgen te maken over de leeftijd van de dansers. Hij wil met nieuwe stukken van jonge choreografen zorgen voor vernieuwing. In 2015 en 2016 komt het gezelschap met zo'n nieuw stuk.

"Het danstheater heeft toekomst", vindt Förster. De artistiek directeur wil verder dat de oude schouwburg van Wuppertal wordt omgetoverd tot danscentrum voor het gezelschap Pina Bausch. "Het zou zonde zijn als dat podium verloren gaat."

Danseres en choreografe Pina Bausch gaf ruim dertig jaar leiding aan het danstheater Wuppertal. Op 30 juni 2009 overleed zij aan kanker.