TV Lab trapt af met De Gielmobiel

Redactie

De experimentele themaweek van Nederland 3, TV Lab, trapt maandag af met het VARA-programma De Gielmobiel. Voor het vijfde jaar op rij presenteren de omroepen in een week hun nieuwste programma-ideeën en mag de kijker bepalen welk format een plek op televisie verdient.

In het populaire radio-item Gielmobiel moet presentator Giel Beelen dagelijks raden wie zijn Gielmobiel in handen heeft en opneemt. Oud-Jakhals en presentator Frank Evenblij gaat na het telefoontje de mysterieuze beller opzoeken en probeert diezelfde avond nog een compleet en veelzeggend tv-portret af te leveren. Het programma duurt een kwartier en begint dagelijks om 21.55 uur.

In het programma Green Room presenteert Jelte Sondij, eveneens bekend van De Jakhalzen, alle TV Lab-programma's live vanuit het Amsterdamse Westerpark. Sondij ontvangt programmamakers en een kijkerspanel, dat commentaar geeft op de nieuwe formats.

Teletijd is het allereerste 'tv-programma' dat alleen als app wordt uitgezonden. Het satirische tv-programma speelt zich af in 2031 en verschillende commentatoren blikken terug op de gebeurtenissen van na 2013. Op iedere avond van de TV Lab-week komt er in de app van Teletijd' een nieuwe aflevering van het programma beschikbaar. De app is gratis te downloaden.

Alle elf programma's die dit jaar in de themaweek worden vertoond zijn maandag vanaf het middaguur al online te bekijken. Het is voor het eerst dat de nieuwe programma's nog voor uitzending online stonden.

Kijkers kunnen via Facebook en Twitter cijfers uitdelen aan de nieuwe programma's. Het programma dat best wordt beoordeeld door kijkers krijgt vrijdagavond de Nederland 3 TV Lab-award uitgereikt.