PvdA en VVD: antihomowet Sochi opschorten

De veiligheid van Nederlandse sporters tijdens de Olympische Spelen in Sochi moet worden gegarandeerd. PvdA-Kamerlid Keklik Yücel wil weten welke maatregelen hiertoe kunnen worden getroffen, schrijft zij vrijdag samen met Tjeerd van Dekken (PvdA) in Kamervragen aan de ministers van Sport Edith Schippers (VVD) en van Emancipatie Jet Bussemaker (PvdA).

Aanleiding is de uitspraak van de Russische minister van sport Vitaly Mutko dat de omstreden antihomowet ook tijdens de Spelen zal worden gehandhaafd. Dit is Yücel een doorn in het oog. "Het eventuele handhaven van de omstreden wet tijdens de Spelen druist lijnrecht in tegen de fundamentele principes van de olympische gedachte."

Zij gaat ervan uit dat de ministers bereid zijn een 'krachtig signaal van afkeuring' te geven. Ook willen de PvdA'ers dat het kabinet de kwestie aankaart op Europees niveau.

Eerder veroordeelde sportkoepel NOC*NSF de uitspraken van Mutko al. Chef de mission Maurits Hendriks noemde de uitspraken donderdag al onacceptabel en hij beloofde dat sporters zich geen zorgen hoeven te maken.

Update 18.23 uur
Het AD meldt dat de VVD bij monde van Kamerlid Han ten Broeke aan minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans heeft gevraagd om er vanuit de EU bij de Russen op aan te dringen dat de wet wordt opgeschort voor sporters, publiek, bezoekende organisaties en reporters.