George Clooney heeft spionagesateliet

George Clooney gebruikt het geld dat hij met de reclames voor het koffiemerk Nespresso opstrijkt om de Sudanese militaire leider Omar al-Bashir te observeren. "Het meeste geld dat ik verdien met die commercials gebruik ik om een satelliet in de lucht te houden boven de Noord- en Zuid-Sudanese grens", vertelt de 52-jarige acteur aan de website wtf.nl.

"Op die manier kan ik Omar al-Bashir in de gaten houden", legt Clooney uit. "Vervolgens heeft hij een statement gemaakt waarin hij zegt dat ik hem bespioneer en hoe ik het zou vinden als er continu een camera op mij was gericht."

Clooney heeft wel ervaring met camera's die op hem gericht zijn. "Nou, welkom in mijn leven, meneer de oorlogsmisdadiger", aldus Clooney. "Ik vind het terecht dat een oorlogsmisdadiger dezelfde hoeveelheid aandacht krijgt als ik.'"

De acteur zet zich al lange tijd in voor Sudan. Vorig jaar bezocht hij de regio, die al jaren wordt verscheurd door conflicten. Ook sprak Clooney met de Amerikaanse president Barack Obama over Sudan. Hij werd vorig jaar nog in de boeien geslagen toen hij aan het demonstreren was bij de Sudanese ambassade in Washington.

Al-Bashir is door het Internationale Strafhof aangeklaagd wegens genocide en oorlogsmisdaden in Darfur. Zuid-Sudan is sinds twee jaar onafhankelijk.