Turkse atletiekbaas stapt op na dopingschandalen

De voorzitter van de Turkse atletiekbond is vrijdag opgestapt. Mehmet Terzi deed dat na een reeks dopingschandalen in de Turkse atletiekwereld. "Ik denk dat het het beste is dat ik terugtreed", schreef Terzi in een ontslagbrief. "Helaas zijn er veel dopingovertredingen geweest buiten de controle van mij en mijn technische staf."

Woensdag maakte de internationale atletiekbond IAAF nog bekend dat negen Turkse atleten geschorst waren omdat ze betrapt zijn op het gebruik van anabole steroïden. In juni werden acht Turkse atleten betrapt in voorbereiding op de Middellandse Zeespelen in Turkije. Eerder dit jaar werden ook olympisch 1500 meterkampioene Asli Cakir Alptekin en tweevoudig Europees 100 meter hordenkampioene Nevin Yanit betrapt.

De vele dopinggevallen zijn ongunstig voor Turkije in de strijd om het binnenhalen van de Olympische Spelen. Istanbul is voor de organisatie in 2020 in een strijd verwikkeld met Madrid en Tokyo. De beslissing valt begin september.

Voorzitter Ugur Erdener van de het Turks olympisch comité liet vrijdag weten dat zijn land 'keihard werkt om ervoor te zorgen dat doping volledig wordt uitgeroeid uit de Turkse sport'. "Er volgen misschien nog meer positieve tests, maar dat is de prijs die we moeten betalen om jonge, schone Turkse atleten medailles te zien winnen op het internationale podium."