Gelovigen kwaad om film Dorsvloer Vol Confetti

Redactie

De verfilming van Franca Treurs roman Dorsvloer Vol Confetti stuit op weerstand vanuit de gereformeerde gemeenschap. "Ze willen dat ik de film tegenhoud", zegt de schrijfster vrijdag in het AD. Ook op het boek was na het verschijnen in 2009 veel kritiek. Het verhaal draait om een meisje dat het verstikkende gelovige milieu waarin zij opgroeit wil ontvluchten.

Van Dorsvloer Vol Confetti, Treurs schrijversdebuut, werden ruim 150 duizend exemplaren verkocht en het boek won in 2010 de Selexyz Debuutprijs. In het verhaal worden bepaalde taboes doorbroken, wat Treur niet in dank werd afgenomen.

De schrijfster snapt wel waar de onvrede vandaan komt. "Er zijn kerkdiensten nagespeeld en er is een scène waarin het heilig avondmaal voorkomt. Daar schrok ik zelfs van, daar rust zo'n taboe op."

Toch weet Treur het te relativeren. "De filmmakers hebben niet de intentie ermee te spotten, en verder kun je niet op voorhand met ieders gevoeligheden rekening houden."

Tot de cast behoren Hendrikje Nieuwerf, Suzan Boogaerdt, Tom van Kessel, Marie Louise Stheins en Mees Groot. De film verschijnt volgend jaar in de bioscoop.